Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 96
(#) nmark19 hozzászólása Aug 5, 2016 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem van a Toroiddal kapcsolatban ,hogy hogyan tudnám tesztelni anélkül ,hogy a külső szigetelést rátekerjem? Vagy zsákbamacska? Próbáltam nélküle gumitalpon, de csak a kismegszakító ment le. Egyébként a kimenő feszültséget akarom rajta csökkenteni,hogy pár menetet visszatekerek a gyárin. Bár lehet butaságot csinálok így.
(#) granpa válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Tekercsellenállásokat mértél bekötés előtt? Ha a kismegszakító ment le, akkor ott hiba van. Zárlat a primerben, vagy nem a primert kötötted a hálózatra. Próbára ( a teljesítményhez szabott) soros izzóval szoktuk bekötni: ha elhalványul, jó; ha világít rossz (kötés, vagy zárlat, esetleg kisebb feszültségre való, pl. 110 V-os). Kimenő feszültséget úgy is csökkentheted, hogy rátekersz meneteket, és fordítva kötöd az eredeti szekunderhez. Így nem kell megbontani az eredeti burkolatot (szigetelést). Nem írtál teljesítményt: kW körüli trafó simán leverheti a 10 A-es automatát induláskor!)
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) zotya1983 válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Nekem a 600Va beag ebe 5310 es magyar gyártmányú végfok 4X23v AC toroidja is elindult,aztán 0 átmenetnél még egyszer bedugva leverte a 25B-s kismegszakítót...(Tudom a B-S nem igazán ipari készülékekre lett tervezve de na a nagy flex pl nem verte le a régi Ruszki
Szóval 500VA fölött érdemes a lágy indító vagy és inkább próbára az említett a soros égő és akkor megindul biztosan...
(#) nmark19 válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Az adatlapján 200 VA-s toroid transzformátornak írja, de már másodjára már a FI relét is levágta úgy ,hogy nem szórakozok vele A primer az adatlapján jelezve volt, azt csatlakoztattam a 230V-ba.
(#) granpa válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Jó kis gyakorlat: újratekercselni. Kis szerencsével bontáskor előbb találsz hibát, s csak a szekundert kell tekerni. Bár a Fí-relé lecsapása elgondolkodtató.
(#) nmark19 válasza granpa hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Szétszedtem, hát csoda ,hogy eddig ment mert sok helyen a zománc megsérült. A primer oldalon, es a szekunder oldalon is.
(#) granpa válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Gondolom számoltad a menetszámokat, hogy ne kelljen újraszámolni tekercseléshez. A már itt leírt technikával, türelemmel lehet jót is csinálni belőle.
(#) vision61 válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Miért ne lehetne a "B" karakterisztikájú kismegszakító ipari készülékekben? A Statron elválasztó transzformátorokban is az van beépítve gyárilag.
(#) zotya1983 válasza vision61 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Azt hiszem mert valahol utánaolvastam...
Bővebben: Link

"Gyors kioldású" Ipari célokra NEM igazán való!!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Karcsiiik hozzászólása Aug 22, 2016 /

Sziasztok.Azt szeretném kérdezni,hogy van egy toroid trafóm 2 szekunderrel.Szimmetrikus tápot akarok,akkor melyik két kábelt köthetem össze a GND-nek?A narancs színnel jelölteket,vagy a jelöletleneket?Köszönöm a válaszokat.
(#) Ivan93 válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Szia. A sárga a tekercselés kezdetét jelöli, így egy sárgát és egy simát köss össze. Egyébként méréssel egyszerűen eldönthető: ha 56V-t mérsz akkor jól kötötted össze, ha 0V körül, akkor cseréld meg az egyiket.

Lenne nekem is egy kérdésem:
50VA-es toroidom szaggatottan búg, amikor fűt a páka. Azt olvastam, hogy 150+VA-es toroidok viselkednek így, amikor a hálózaton DC összetevő jelenik meg. Okozhatja nálam is ez a jelenség, esetleg más oka van?
(#) granpa válasza Ivan93 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Fűtéskor búg, amúgy hallgat? Ezért hallani szaggatottnak.Gondolom 50W-os a pákád, tehát nem terheli túl. Akkor bizony mozog belül. Rossz (vagy nincs) impregnálás, laza tekercselés. 100 évig is jó lehet, de idővel menetzárlat esélyes. Ez rejtélyes:"egyenáramú összetevő a hálózaton"?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) Ivan93 válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Igen, csak fűtéskor, de szaggatottan. A páka 48w-os solomon. A huzal bevonatos és kapton szalaggal van szigetelve a trafó (gyári), nincs kiöntve semmivel. Nem hangos a búgás, a laptop ventilátora mellett nem is hallom, csak nem szeretném, ha károsodna a trafó.
Ezen az oldalon találtam ezt a rejtélyes dolgot. Lényege, hogy 1 utas egyenirányítás aszimmetrikusan terheli a hálózatot (akár két utcával odébb) és ez eltolja a nullához képest a fázist néhány volttal, amitől búg a toroid trafó.
(#) granpa válasza Ivan93 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Elliot nem szokott helytelen dolgokat írni, de ezt most ne vonatkoztasd ide. Ahhoz, hogy eltolja a 0 pontot, pláne 2 utcával odább, hogy nálad anomália jelentkezzen, kb. egy kisebb üzem összes teljesítményét kellene egyutasan egyenirányítani. Persze attól még mindig váltakozóáram marad, csak olyat mérnél, mint én a hegyen, az egyenetlen terheléselosztás miatt: L1210 V, L2 201 V, L3 245 V. Na, ilyenkor bejöhet a búgás, ha épp L3-on megy a pákatrafóm.
(#) Ivan93 válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Kicsit kísérleteztem, mert a szaggatottság magyarázatával elbizonytalanítottál. Átprogramoztam a szabályzást, hogy csak fűtsön. Így megszűnt a szaggatott búgás teljesen. Sajnos a pákában lévő K szenzorral mért értéket kb. 10°C-al módosítja a bekapcsolt fűtés, így a mérés idejére ki kell kapcsolnom a fűtést, plusz tapasztalati úton ~70ms-t várni kell a kikapcsolás és a mérés között. Null-átmenetes optotriak+triak a kapcsolóelem. A búgás szaggatottsága hallásra úgy tűnik független a ki/be kapcsolgatás periódusától, de ettől függetlenül összefügg a kettő. Ha a mérés alatt nem kapcsolom ki, akkor nem búg.
szerk.: megmértem a hálózatot, pont 230V
(#) Linegekko hozzászólása Aug 26, 2016 /

Utólag, hogy lehet megállapítani egy toroid trafó teljesítményét? Gondolom a mérete is árulkodhat. De valami pontosabb mérést lehet végezni? Áramfelvételből vagy feszültség esésből melegedésből stb..
Azért érdekel hogy a meglévő trafóimra mekkora végfokot tehetnék max.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 26, 2016 / 1

Vaskeresztmetszetből mi? Meg primer ellenállásból... A primer keresztmetszetből lehet, az áram azon folyik.
(#) Ge Lee válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Előző hsz-ben leírtam. A különbség csak annyi, hogy amíg egy EI trafó esetén 2,5-3A/mm2 áramsűrűséggel szoktak méretezni, addig egy toroid esetén ez lehet több is, mert az elrendezése miatt jobban tud rajta hűlni a huzal mint az EI csévéjén.
(#) tothbela válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

A vasmag keresztmetszet jó ötlet, de nem biztos, hogy optimális a huzalátmérő.
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Akkor nem árt figyelembe venni a tekercs szigetelését, valamint a trafó korát, régen túlméretezték, manapság éppen határra, vagy alulméretezik. Mivel erősítőnél nem folyamatos az áram, így belefér az alulméretezett primer is, ha ezt nem vesszük figyelembe alábecsülhetjük a trafót, viszont a keresztmetszet nem hazudik.
(#) Linegekko válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Ez így oké, de nem tudom megbontani a trafó, vagy legalábbis nem merem, rendesen be van bugyolálva. A másik toroidom meg mintha impregnálva lenne, esélyem sincs sajnos. De ha még is sikerülne akkor van átváltási szám a vezeték átmérő és a mm2 között?
(#) krisz69 válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Ne erre én is kiváncsi lennék.20cm átmérőjű. A toroid. 65mm magas 2.5mm es huzalok jőnnek ki belőle.. Hány watt ??
(#) Linegekko válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Igen ez viccesen hangzik, de arra gondoltam hogy a huzalt megmérem tolómérővel az mm-t mutat, de itt mm2 -be van megadva a tehetőség. villanyszerelés közbe már tapasztaltam hogy az 1.5mm2-es vezeték nincs 1.5mm átmérőjű. De mivel nem értek hozzá, lehet hogy most még viccesebbet írtam.
(#) gyuszo válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Kb 800VA . és 7 kg.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) Ge Lee válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 26, 2016 / 1

Az úgy ciki. A szekunder viszont biztos látszik, abból át lehet számolni, de lefele kell kerekíteni mert általában a primer van inkább alul méretezve, illetve mivel az van alul, kevesebb hőt is tud leadni mint a szekunder.
Az átmérő és a keresztmetszet az szimpla matek, a keresztmetszet az gyakorlatilag a terület. Tegyük fel hogy 1mm átmérőjű a primer huzal. Ebből lejön a lakk (zománc) vastagsága (van rá a neten adattábla hogy az mennyi), ez lesz az átmérő, de számoljunk most az 1-gyel. A terület az r2x pi, vagyis 0,5x0,5x3,14=0,785mm2.
Ha a toroid primerjén mondjuk 3A áram engedhető meg négyzetmilliméterenként, akkor 3x0,785=2,25A tehát ezen a huzalon ennyi áramot engedhetünk át. A hálózati 230V 2,25A mellett (P=UxI) 517,5W, nagyjából ennyi lesz a trafón átvihető teljesítmény. Ebben persze van még veszteség is (a trafó réz és vasvesztesége), emellett ez sem egy egzakt adat, mert függ még attól is hogy folyamatosan vagy szakaszosan terheljük a trafót, és attól is hogy a keletkező hőt hogy tudja leadni, be van-e esetleg dobozolva szellőzés nélkül, vagy éppen nyitott helyen van és esetleg még aktív hűtést is kap.
De ennek elég közvetetten van csak köze az erősítőhöz, szóval itt majdnem off.
(#) Buvarruha válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Fényképezd le a trafót és írd mellé a pontos méreteit.
(#) krisz69 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

nagyobb mint a gyári 1.5kw os toroidom
(#) Linegekko válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2016 /

Nagyon köszönöm az érthető világos magyarázatot!
(#) Linegekko válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Toroid trafó méretei:
Átmérő: 145mm
Magasság: 65mm
230V os vezeték átmérő: 0.6mm
Szekunder kimenő átmérő: 1.9mm
Az erősítőn 5A-s biztosíték van.
Létezik hogy 780W ? Az r2x3.14 ezt adja ki nekem.
Ha ez okés, akkor erre mekkora végfokokat tehetek?
(#) granpa válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Nem tudom, hogy sikerült ezt kiszámolni, de 3.4 A-t nem bír el a 0.6-os primer, az biztos! J=3.5-del ~230 VA jön ki, pedig az is már elég sűrű egy alul lévő, jó bezárt primertekercsnek. Hány voltos a szekunder, hogy akkorára sikerült a teljesítmény?
Következő: »»   71 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem