Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
A szám jó. Régebben én is vettem egyet a nevezett szkópból, ment is néhány hétig, majd megadta magát a nagyfesz, persze kontakthiba is volt benne szép számmal. Aztán vettem egy hibásat alkatrésznek amiben jó volt a nagyfeszrész, átraktam az egészet, utána újból ment néhány hetet majd ismét elment a nagyfesz. Ekkor eladtam mindkettőt és vettem egy Japán szkópot...
Szétszedtem a nagyfesz trafót és sikerült kipiszkálnom a tekercset abbol a fehér műanyag csévetestből.Mivel a lakkozás atlátszó 20szoros nagyítással igen érdekes dolgokat láttam benne: 1.a nevezett tekercs(-1450 volt+rács)kereszttekercseléssel van bifilárisan tekerve.
2.Véleményem szerint az okozza a hibát,hogy a tekercs kivezetések túl közel vannak egymáshoz szépen latszott,hogy a -1450 voltos tekercs kivezetések szinte összeérnek a lakkon belül, a rács belsö kivezetése pedig hozzáért a legkívűlre eső menetekhez! 3.Igen sok légbuborék látszódik a kiöntésen belül és az öregedés hatására repedések is látszódnak.De elárulom,hogy türelmes,nagyíto alatti melóval sikerült "kipucolnom" a kivezetőket,meg is jelent a fény de túl kevés a feszültség csak -900 volt van.Alighanem ahol hozzáert a belsö kivezetés a kivűl levő menetekhez ott csinált egy kis menetzárlatot na de ezt már nincs esélyem kiküszöbölni.
Én eladtam minden analógot, aztán tettem hozzá egy kicsit és vettem egy Siglentet...
Akinek analóg szkópja van érdemes addig megmérni a trafó áttételét (ha lehet menetszámait is) amíg még működik, hogy ha esetleg kell egyet gyártani vagy gyártatni akkor legyen legalább valami kiinduló pont.
Nekem az EMG már az a kategória amiért nem adnék pénzt, de ingyen se nagyon kellene mert csak mérgelődnék vele ha használni szeretném, meg a súlya meg a mérete miatt már el sem férne az asztalomon.
Igen, én pont ugyanezt csináltam, aztán néhány hónap után rájöttem hogy mégiscsak kell a Siglent mellé is egy analóg.
Na igen..Szóval van aki nap mint nap használja a szkópot mert kell a munkájához példaul.Én hobbi szinten "dolgozgatok" ráadásul gyüjtöm a régi mérőmüszereket..van is pár szkópom igaz,mind régi és analóg.Gondolkodtam Én is egy digitális vadi új szkópon tuti kevesebb a gond vele.Ami a trafót illeti teljesen igazad van,volt már gondom a nagyfesszel ebben a szkópban akkor a kerámia forrcsúcslecen történt egy athúzás amit a "mászó"ezüstbevonat okozott és beterhelte a negativ feszültséget..akkor igazán lemérhettem volna azt a feszültséget ami a rajzon sincs feltüntetve és nemtudom az értékét,sajnos
Sziasztok!
Segítségeteket kérem a Philips PM3214-es szkópom tápjának megjavításában. Jelenleg teljességgel bizonytalanul indul (szinte soha) a rezonáns tápja. Teljes szervizdoksiját letöltöttem innen: http://elektrotanya.com/philips_pm3214_sm.pdf/download.html, de mégsem sikerül működésre bírnom. Csatoltam két képet az alapnak számító rezgőkörről (a mini trafó kivételével szinte minden cseréltem már). Előre is köszönöm, Laca
Önrezgő az nem rezonáns. Ha jók lennének az alkatrészek akkor működnie kellene. Ránézésre ugyanaz lehet mint a 3215-é. A kondik még eredetiek benne, én a régi 3215-ömben néhányat megnéztem ESR-re, majd kb. az összes elkót kicseréltem. Ezeket nézd meg, meg a diódákat, zénereket.
Egy PM3215-öt, ez volt az egyetlen ami elfogadható állapotban, és nem aranyárban, szóval megfelelő ár/érték arányban volt. Meg már volt egy így ismertem, van rajza, stb.
Köszönöm, kipróbálom (sajnos nekem nincs ESR mérőm).
Igen, jól látod (nem én írtam rá, már így vettem), de nem az van benne, két egyforma típusú BD237-es.
Akkor az más.Kondikat cseréld a szekunder körben aztán majd meglátod.
Szia!
Csak nekem tűnik úgy, hogy a 237-238 egy NPN-PNP pár? Így a két 237 kissé .....?
A rajz ismerete ehhez elengedhetetlen. Megnézted már? Mert akkor szerintem érthető...
O.K. Voltál már erre?
Bővebben: Link
Nem, de átfutottam. Jelenleg ugyan kevés dolog érint, de azért később jól jöhet, köszönöm!
"Sajnos, általában a ferrit transzformátor a kapcsolóüzemű tápegység sérült (okozta rövidzárlat a nagyfeszültségű tekercs a transzformátor), és semmi sem helyettesítheti vásárolni transzformátor"
"Kézi felhúzás? Maga egy bűvész ... Ferritgyűrű van ragasztva ... A megoldás más: én a nagyfeszültségű tekercs rendszer teljesen kihagytam és hozzá egy kis nyomtatott saját projekt. (A bal oldalon a kapcsolóüzemű tápegység.) Ez a tábla van egy oszcillátor egy kis újra H-S transzformátor egy hibás PM3310ből. http://www.uploadarchief.net/files/download/pm3214_hsherstelling.jpg Idézetek innen:Bővebben: Link Fordítás: Bővebben: Link A külön képen egy újabb nézelődési lehetőség A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Nem akartalak megijeszteni de mint már mondtam van egy iemi szkópom aminek a tápja nagyon hasonló ehhez,csak a feszülsegek picit mások.Nekem a trafó volt menetzárlatos,megjegyzem 4szer tekercseltem át talán most jó lesz.Nézd meg a zenereket,és azt a négy diódát ami a kolektor körben van. A v218 tranzisztor nem melegszik?C206 C209 kondikat szintén nézd meg esetleg cseréld is.
Szia!
Nem bántani akarlak, csak a tisztánlátás végett kérdezem: nem magyar az anyanyelved? Mert ha nem, akkor teljesen érthető ez a Gugli fordítóra emlékeztető szöveg.
IEMI 0109 táp gond megoldva!!!!Úgynézki sikerült a táptrafót feltekercselnem ahogy kell.
Ha esetleg valakinek hasonló szkóppal ilyen gondja akad szivesen segítségére leszek.
Szia!
Nem, nem értem. Az alábbit honnan idézted? Idézet: „Ez a tábla van egy oszcillátor egy kis újra H-S transzformátor egy hibás PM3310ből.”
Elvileg a 3215-ben is ugyanez a táp van, de abban nem nagyon hallottam még olyanról hogy gond lett volna a trafóval, mondjuk ebben nem is bugyolálták be mint a 3214-ben. Ami nekem régebben volt abban ha jól emlékszem még szorítólemez sem volt, csak össze volt ragasztva a ferrit. Persze ha leírod a menetszámokat azt megköszönjük, mert akkor nem kell vesződni a megmérésével.
Szia!
Nem akarok floodolni, de a Clipboard01.jpg egy ugyanilyen tápról készült, /a tipusszám a fémházon/, inkább az érdekes: ezek szerint több kivitel volt. (lásd: idézett holland oldal) Bővebben: Link Üdv.: PP A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
Akkor írom is: vasmag méretei:17x21 miliméter,ferrittrafó, AL érteket nemtudom.
Primer :10+10 menet 0,5Cuz Két szál párhuzamosan. Szekunder:Fűtés:4 menet 0,6 Cuz. kis feszültségek :110 V,50V,30V,+-15V,5V. 28 menet,megcsapolás,12menet megcsapolás,8menet megcspolás,5menet megcsapolás,3menet,majd GND kivezetés,3menet megcsapolás,5menet megcsapolás,8menet megcsapolás,12menet megcsapolás,28 menet kivezetés.mindez 0,5Cuz huzallal. Magas feszültség:479+1094 menet 0,09Cuz.479 nél van kivezetés ide csatlakozik a nagyfeszültségű sokszorozó a negativ feszültség pedig -2500 volt. Most jön a lényeg a sorrend:élsönek a fűtés jön amit NAGYON JÓL EL KELL SZIGETELNI!!!! másodiknak a két primer tekercs egy sorban elfér.majd megint jó szigetelés és jön a szekunder pont olyan sorrendben ahogyan írtam,soronként szigetelni kell.majd megint igen jó szigetelés és jön a magasfeszültség. szigetelés:a fűtőtekercset 1 miliméteres prespán+két réteg poliészter szallaggal,öntapadós 0,06 miliméteres, oldottam meg. A primer tekercsek után három réteg poliészter szalag öntapadós 0,06 miliméteres. szekunder tekercseknél soronként két réteg poliészter szalag öntapadós 0,06 miliméteres. a magasfeszűltségnél szintén poliésztert használtam ket réteg soronként 0,06 miliméteres. legutolsó sort pedig 1 réteg ptfe teflonnal szigeteltem és ahol a ferrit két szélső oszlopa van még tettem 1 miliméteres prespánt is. megjegyzem ötödszörre sikerűlt megtekercselnem,nem egyszerű feladat az tuti.
Szia!
Gratula! Jöhet a következő.. Ha nem haragszol, neked is küldök olvasnivalót:Bővebben: Link ezen belül főleg a #287058 ref számú hozzászólást. /magyarul van/ A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
Köszönöm!
Hát igen van egy emg 4653,aminek szintén nagyfesz a baja... Alighanem jó úton járok a megoldása felé,ha minden igaz szinte örök életűvé tehetö. Beleolvastam ami szemet szúrt az a gemini parkettalakk,na ezt nagyon elkellene felejteni! othoni használatra csakis az AC43 csepegtetőlakkot ajánlom vagy ketkomponensű műgyantát. Ha pedig vegképp nemakarsz sokat áldozni parafinnal szépen megoldható a dolog!
Ezt még elfelejtettem de javitom!A tekercskapacitas csökkentése vegett a nagyfeszültségű tekercseket a kovetkező modon kell tekerni:mikor befejezünk egy réteget rögzítjük a huzalt pl.celluxal,sorszigetelés majd visszahozzuk a huzalt a cséve elejére elszigeteljük azt az egy szálat és kezdjük az új sort.Vagyis a csévén a sorok kezdetei mindég ugyanazon a felén vannak.remélem érthető a dolog.
Üdv Mindenkinek!
EMG 1564 (TR-4660) szkópom hálózati kapcsolója véglegesen megadta magát. Mivel nem mai darab és ráadásul kapcsolós potméterről van szó (4K7 illetve 250V/2A, 2Ák a kapcsolórész) kétséges, hogy valahol találok-e ilyet. A csatolt képeken látszik, hogy nem egy szokványos darabról van szó. A potméter része még működik, így végső esetben a kapcsoló részt ki tudnám váltani egy billenőkapcsolóval (pl.: KNX 2 (ST304) a hátlapra... Ha valaki tudna javasolni beszerzési forrást az eredetit felváltó kapcsolós potméterre vonatkozóan, azt megköszönném! |
Bejelentkezés
Hirdetés |