Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   169 / 248
(#) Ge Lee válasza sector99 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

A szám jó. Régebben én is vettem egyet a nevezett szkópból, ment is néhány hétig, majd megadta magát a nagyfesz, persze kontakthiba is volt benne szép számmal. Aztán vettem egy hibásat alkatrésznek amiben jó volt a nagyfeszrész, átraktam az egészet, utána újból ment néhány hetet majd ismét elment a nagyfesz. Ekkor eladtam mindkettőt és vettem egy Japán szkópot...
(#) ireg980 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Szétszedtem a nagyfesz trafót és sikerült kipiszkálnom a tekercset abbol a fehér műanyag csévetestből.Mivel a lakkozás atlátszó 20szoros nagyítással igen érdekes dolgokat láttam benne: 1.a nevezett tekercs(-1450 volt+rács)kereszttekercseléssel van bifilárisan tekerve.
2.Véleményem szerint az okozza a hibát,hogy a tekercs kivezetések túl közel vannak egymáshoz szépen latszott,hogy a -1450 voltos tekercs kivezetések szinte összeérnek a lakkon belül, a rács belsö kivezetése pedig hozzáért a legkívűlre eső menetekhez!
3.Igen sok légbuborék látszódik a kiöntésen belül és az öregedés hatására repedések is látszódnak.De elárulom,hogy türelmes,nagyíto alatti melóval sikerült "kipucolnom" a kivezetőket,meg is jelent a fény de túl kevés a feszültség csak -900 volt van.Alighanem ahol hozzáert a belsö kivezetés a kivűl levő menetekhez ott csinált egy kis menetzárlatot na de ezt már nincs esélyem kiküszöbölni.
(#) sector99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 / 1

Én eladtam minden analógot, aztán tettem hozzá egy kicsit és vettem egy Siglentet...
(#) Ge Lee válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Akinek analóg szkópja van érdemes addig megmérni a trafó áttételét (ha lehet menetszámait is) amíg még működik, hogy ha esetleg kell egyet gyártani vagy gyártatni akkor legyen legalább valami kiinduló pont.
Nekem az EMG már az a kategória amiért nem adnék pénzt, de ingyen se nagyon kellene mert csak mérgelődnék vele ha használni szeretném, meg a súlya meg a mérete miatt már el sem férne az asztalomon.

Igen, én pont ugyanezt csináltam, aztán néhány hónap után rájöttem hogy mégiscsak kell a Siglent mellé is egy analóg.
(#) ireg980 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Na igen..Szóval van aki nap mint nap használja a szkópot mert kell a munkájához példaul.Én hobbi szinten "dolgozgatok" ráadásul gyüjtöm a régi mérőmüszereket..van is pár szkópom igaz,mind régi és analóg.Gondolkodtam Én is egy digitális vadi új szkópon tuti kevesebb a gond vele.Ami a trafót illeti teljesen igazad van,volt már gondom a nagyfesszel ebben a szkópban akkor a kerámia forrcsúcslecen történt egy athúzás amit a "mászó"ezüstbevonat okozott és beterhelte a negativ feszültséget..akkor igazán lemérhettem volna azt a feszültséget ami a rajzon sincs feltüntetve és nemtudom az értékét,sajnos
(#) LacaWatt hozzászólása Szept 6, 2016 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérem a Philips PM3214-es szkópom tápjának megjavításában. Jelenleg teljességgel bizonytalanul indul (szinte soha) a rezonáns tápja.
Teljes szervizdoksiját letöltöttem innen: http://elektrotanya.com/philips_pm3214_sm.pdf/download.html, de mégsem sikerül működésre bírnom.
Csatoltam két képet az alapnak számító rezgőkörről (a mini trafó kivételével szinte minden cseréltem már).
Előre is köszönöm, Laca
(#) sector99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Milyen analógot vettél ?
(#) Ge Lee válasza LacaWatt hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Önrezgő az nem rezonáns. Ha jók lennének az alkatrészek akkor működnie kellene. Ránézésre ugyanaz lehet mint a 3215-é. A kondik még eredetiek benne, én a régi 3215-ömben néhányat megnéztem ESR-re, majd kb. az összes elkót kicseréltem. Ezeket nézd meg, meg a diódákat, zénereket.

Egy PM3215-öt, ez volt az egyetlen ami elfogadható állapotban, és nem aranyárban, szóval megfelelő ár/érték arányban volt. Meg már volt egy így ismertem, van rajza, stb.
(#) LacaWatt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Köszönöm, kipróbálom (sajnos nekem nincs ESR mérőm).
(#) ireg980 válasza LacaWatt hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Szia!A képen nemigen látszik vagy csak én látom rosszul de az a két tranzisztor tipus felvan írva a nyákra filccel az bd237-bd238?Különben ez a táp kisértetiesen hasonlít az én román iemi szkópom tápjához....
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2016
(#) LacaWatt válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Igen, jól látod (nem én írtam rá, már így vettem), de nem az van benne, két egyforma típusú BD237-es.
(#) ireg980 válasza LacaWatt hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Akkor az más.Kondikat cseréld a szekunder körben aztán majd meglátod.
(#) peterpan válasza LacaWatt hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Szia!
Csak nekem tűnik úgy, hogy a 237-238 egy NPN-PNP pár? Így a két 237 kissé .....?
(#) LacaWatt válasza peterpan hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

A rajz ismerete ehhez elengedhetetlen. Megnézted már? Mert akkor szerintem érthető...

O.K. Voltál már erre?
Bővebben: Link
(#) LacaWatt válasza peterpan hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Nem, de átfutottam. Jelenleg ugyan kevés dolog érint, de azért később jól jöhet, köszönöm!

"Sajnos, általában a ferrit transzformátor a kapcsolóüzemű tápegység sérült (okozta rövidzárlat a nagyfeszültségű tekercs a transzformátor), és semmi sem helyettesítheti vásárolni transzformátor"
"Kézi felhúzás? Maga egy bűvész ...
Ferritgyűrű van ragasztva ...
A megoldás más: én a nagyfeszültségű tekercs rendszer teljesen kihagytam és hozzá egy kis nyomtatott saját projekt. (A bal oldalon a kapcsolóüzemű tápegység.)
Ez a tábla van egy oszcillátor egy kis újra H-S transzformátor egy hibás PM3310ből.
http://www.uploadarchief.net/files/download/pm3214_hsherstelling.jpg
Idézetek innen:Bővebben: Link
Fordítás: Bővebben: Link
A külön képen egy újabb nézelődési lehetőség
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) ireg980 válasza LacaWatt hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Nem akartalak megijeszteni de mint már mondtam van egy iemi szkópom aminek a tápja nagyon hasonló ehhez,csak a feszülsegek picit mások.Nekem a trafó volt menetzárlatos,megjegyzem 4szer tekercseltem át talán most jó lesz.Nézd meg a zenereket,és azt a négy diódát ami a kolektor körben van. A v218 tranzisztor nem melegszik?C206 C209 kondikat szintén nézd meg esetleg cseréld is.
(#) papus51 válasza peterpan hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Szia!
Nem bántani akarlak, csak a tisztánlátás végett kérdezem: nem magyar az anyanyelved?
Mert ha nem, akkor teljesen érthető ez a Gugli fordítóra emlékeztető szöveg.
(#) ireg980 válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

IEMI 0109 táp gond megoldva!!!!Úgynézki sikerült a táptrafót feltekercselnem ahogy kell.
Ha esetleg valakinek hasonló szkóppal ilyen gondja akad szivesen segítségére leszek.
(#) papus51 válasza peterpan hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Szia!
Nem, nem értem. Az alábbit honnan idézted?
Idézet:
„Ez a tábla van egy oszcillátor egy kis újra H-S transzformátor egy hibás PM3310ből.”
(#) Ge Lee válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Elvileg a 3215-ben is ugyanez a táp van, de abban nem nagyon hallottam még olyanról hogy gond lett volna a trafóval, mondjuk ebben nem is bugyolálták be mint a 3214-ben. Ami nekem régebben volt abban ha jól emlékszem még szorítólemez sem volt, csak össze volt ragasztva a ferrit. Persze ha leírod a menetszámokat azt megköszönjük, mert akkor nem kell vesződni a megmérésével.
(#) peterpan válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Szia!
Nem akarok floodolni, de a Clipboard01.jpg egy ugyanilyen tápról készült, /a tipusszám a fémházon/, inkább az érdekes: ezek szerint több kivitel volt. (lásd: idézett holland oldal)
Bővebben: Link
Üdv.: PP
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) ireg980 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

Akkor írom is: vasmag méretei:17x21 miliméter,ferrittrafó, AL érteket nemtudom.
Primer :10+10 menet 0,5Cuz Két szál párhuzamosan.
Szekunder:Fűtés:4 menet 0,6 Cuz.
kis feszültségek :110 V,50V,30V,+-15V,5V.
28 menet,megcsapolás,12menet megcsapolás,8menet megcspolás,5menet megcsapolás,3menet,majd GND kivezetés,3menet megcsapolás,5menet megcsapolás,8menet megcsapolás,12menet megcsapolás,28 menet kivezetés.mindez 0,5Cuz huzallal.
Magas feszültség:479+1094 menet 0,09Cuz.479 nél van kivezetés ide csatlakozik a nagyfeszültségű sokszorozó a negativ feszültség pedig -2500 volt.
Most jön a lényeg a sorrend:élsönek a fűtés jön amit NAGYON JÓL EL KELL SZIGETELNI!!!!
másodiknak a két primer tekercs egy sorban elfér.majd megint jó szigetelés és jön a szekunder pont olyan sorrendben ahogyan írtam,soronként szigetelni kell.majd megint igen jó szigetelés és jön a magasfeszültség.
szigetelés:a fűtőtekercset 1 miliméteres prespán+két réteg poliészter szallaggal,öntapadós 0,06 miliméteres, oldottam meg.
A primer tekercsek után három réteg poliészter szalag öntapadós 0,06 miliméteres.
szekunder tekercseknél soronként két réteg poliészter szalag öntapadós 0,06 miliméteres.
a magasfeszűltségnél szintén poliésztert használtam ket réteg soronként 0,06 miliméteres.
legutolsó sort pedig 1 réteg ptfe teflonnal szigeteltem és ahol a ferrit két szélső oszlopa van még tettem 1 miliméteres prespánt is.
megjegyzem ötödszörre sikerűlt megtekercselnem,nem egyszerű feladat az tuti.
(#) peterpan válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Szia!
Gratula! Jöhet a következő..
Ha nem haragszol, neked is küldök olvasnivalót:Bővebben: Link
ezen belül főleg a #287058 ref számú hozzászólást. /magyarul van/
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) ireg980 válasza peterpan hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Köszönöm!
Hát igen van egy emg 4653,aminek szintén nagyfesz a baja...
Alighanem jó úton járok a megoldása felé,ha minden igaz szinte örök életűvé tehetö.
Beleolvastam ami szemet szúrt az a gemini parkettalakk,na ezt nagyon elkellene felejteni!
othoni használatra csakis az AC43 csepegtetőlakkot ajánlom vagy ketkomponensű műgyantát.
Ha pedig vegképp nemakarsz sokat áldozni parafinnal szépen megoldható a dolog!
(#) ireg980 válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Ezt még elfelejtettem de javitom!A tekercskapacitas csökkentése vegett a nagyfeszültségű tekercseket a kovetkező modon kell tekerni:mikor befejezünk egy réteget rögzítjük a huzalt pl.celluxal,sorszigetelés majd visszahozzuk a huzalt a cséve elejére elszigeteljük azt az egy szálat és kezdjük az új sort.Vagyis a csévén a sorok kezdetei mindég ugyanazon a felén vannak.remélem érthető a dolog.
(#) hegefer hozzászólása Szept 8, 2016 /

Üdv Mindenkinek!
EMG 1564 (TR-4660) szkópom hálózati kapcsolója véglegesen megadta magát. Mivel nem mai darab és ráadásul kapcsolós potméterről van szó (4K7 illetve 250V/2A, 2Ák a kapcsolórész) kétséges, hogy valahol találok-e ilyet. A csatolt képeken látszik, hogy nem egy szokványos darabról van szó. A potméter része még működik, így végső esetben a kapcsoló részt ki tudnám váltani egy billenőkapcsolóval (pl.: KNX 2 (ST304) a hátlapra...
Ha valaki tudna javasolni beszerzési forrást az eredetit felváltó kapcsolós potméterre vonatkozóan, azt megköszönném!
Következő: »»   169 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem