Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   168 / 248
(#) Massawa válasza oldman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Az igen, hogy a szkopban pontos alkatrészeket használnak, csak elkokbol ilyesmit eddig még nem sikerült gyártani. A baj az, hogy kiméréssel sem lehet ezen segiteni, mert változik a kapacitása. Ezért minden precizios áramkörböl az elkokat ki kell hagyni, illetve csak másodlagos feladatokra -pl. szürésre, lehet használni. ( saját tapasztalat - bizonyos méregdrága keveröpultban több ezer kondi volt, a jel utjába max 1,5µF elkot volt szabad betervezni - nagyobbat semmi kép - vagy MKT stb. -böl kellett összerakni.)
Ebben az esetben meg egy 68µF kondirol volt szo a tápban - kizárt, hogy annak funkcioja lenne a müszer pontosságában.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) oldman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Igazad van! Teljesen egyetértek veled: "Ebben az esetben meg egy 68µF kondirol volt szo a tápban - kizárt, hogy annak funkcioja lenne a müszer pontosságában."

Azonban van egy másik, gyakran teljesen figyelmen kívül hagyott szempont! Ez az átmeneti (tranziens) jelenségek által okozott események. (Egyik előző hozzászólásomban utaltam a DC csatolt erősítő nem kívánt munkapontjából adódó esetleges károkra.)

Ifjú koromban, (Amikor a hangerősítőket jobbára építeni kellet.) futottam bele egy kolléga által épített, majd "jobbá tett" erősítőbe. Tényleg szép hangja volt, a paraméteriben se lehetett kifogást találni, ('70 -s évek) csak annyi volt a bibi, hogy változó időnként (néhány hét - hónap) tönkrement a hangfala! A hangszórójavító már kedvezménnyel javította és vörös szőnyeget terített neki! Egyszer szétszedtük a hangszórót javítás előtt, és megdöbbenve tapasztaltuk hogy a tekercse szétesett és szinte szénné égett!

Az ok. A bekapcsolás után a munkapont stabilizálódásáig, a teljes tápfeszültség rákerült a hangszóróka, ami idővel felforralta a lengőtekercset. A dolog érdekessége az volt hogy szinte teljes csendben, egy huppanásszerű mély hangon kívül semmi hallható jele nem volt.

Amúgy a 68µF 20% tűrésű elko beszerezhető nálunk is, bár tapasztalatom szerin nem tartják a legtöbb botban. (Ipari hosszú élettartamú típusok közt kell keresni.)
(#) oldman hozzászólása Júl 31, 2016 /

A Szkóp a történet folytatódik!
Miután sikerült az alap hibát elhárítani, kivéve a hálózati zavarszűrő hiányát, újabb problémák merültek fel.

A csatorna bemeneti osztó kontakthibás. Ez nem lenne gond, de speciális szerszámokat igényel a kiszereléshez is + egyéb finomságok.

Jó lenne beállíta(t)ni, hitelesíte(t)ni de nem tudok olyan vállalkozót, (vállalkozást) aki emberi áron elvégezné. a szükséges eszközök, műszerek hiánya számomra legyőzhetetlen akadályt jelent.
(#) Massawa válasza oldman hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Pontosan amiatt amit irsz elég reménytelen lesz a dolog. Vállalkozásoknak, akik ilyen munkát el tudnak végezni nem ritkán sok 10 ezer dollárért kell beszerezniük az ilyen hitelesitéshez elengedhetetlen szerszámokat meg etalonokat ( az utobbiakat gyakran rendszeresen hitelesiteni is kell - nem ingyen).
Hobbiszinten viszont elég felesleges ilyesmire pénzt költeni, ugy az osztok mint az idöbázis rendszerint igen stabil - többen igazolni fogják, hogy a matuzsálemi szkopok sem hibáznak nagyon. A szkopon amugy sem mérünk általában olyasmit amit nagyon pontosan abszolut értékben tudni kellene.
Az osztot sem ajánlatos szétszedni, mert könnyen tönkre megy a kompenzacio, amit javitani még nehezebb lenne. A kontaktusokat ( ha nyitott az osztokapcsolo) esetleg jo tunersprayjel kimoshatod.
(#) Massawa válasza oldman hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Egy szoval sem mondtam, hogy a kondik nem mennek tönkre, pontosan ellenkezöleg arra igyekeztem felhivni a figyelmet, hogy az elkok között vannak hirhedt tipusok (senki sem tudná megmondani, hogy miért éppen 68 vagy 27 µF került az adott készülékbe), és miért nem egy mezei közelitö érték?
Az, hogy lehet ilyen atipikus elkot is kapni, szintén nem volt vitatva ( az szkop gyártoja is valahol vette) csak az, hogy minek? Hivd fel a boltot és kérdezd meg, hogy hányat adnak el évente belöle? Amig a mezei jo kondikat az emberek tucatjával veszik és mindenkinek ott hentereg a fiok alján, addig az ilyen különleges értékekre vadászni kell és ki tudja mit kapsz. (A gyárto is csak akkor gyárt, ha van igény, igy amit valahol felhajtasz lehet, hogy már az iraki háborut is megérte, az olyant meg kár ma beépiteni).
(#) Ge Lee válasza oldman hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Hogy az osztó kontakthibás az ennyi idő után már majdnem természetes. A kérdés csak az, hogy azért mert szét van már vakarva, illetve gyengébben feszül rá a leszedő, vagy azért mert oxidréteg van rajta. Utóbbi a jobb, el lehet távolítani, de lehet hogy a használat is "lepucolja".
A hitelesíttetésnek semmi értelme nincs. A feszt egy külső feszültségforrás és egy pontos multiméter segítségével is be tudod állítani, az időalaphoz meg szerintem nem kell nyúlni, de azt is meg lehet nézni valami kvarcpontos forrásról. A gyári értékei is néhány % pontosságúak, szóval hitelesnek nem igazán nevezhető. Még egy DSO sem, pedig az század pontossággal írja ki a feszt.
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Idézet:
„Jó lenne beállíta(t)ni, hitelesíte(t)ni de nem tudok olyan vállalkozót, (vállalkozást) aki emberi áron elvégezné.”
Mi a panasz, azaz mi nem pontos?
(#) pucuka válasza oldman hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Nem kell hozzá vállalkozó, a hitelesítést, beállítást elvégezheted magad is. Kell hozzá egy elem, egy pontosnak tartott multiméter, egy frekvencia mérő, (időmérő), ennek hiányában a hálózati feszültség transzformátorral csökkentve. Két három időalapot tudsz vele beállítani, a többit az előzővel.
(#) oldman válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Idézet:
„Nem kell hozzá vállalkozó, a hitelesítést, beállítást elvégezheted magad is.”

Ha a dolog ennyire egyszerű lenne!

Kell hozzá:
Négyszög generátor (1Hz-50 MHz, állandó amplitúdó 10mV - 30 V felfutási idő < 1ns kitöltési tényező 50%)
Szinusz generátor (1Hz - 100 MHz, állandó amplitúdó 10mV - 30 V
Időmarker generátor 1 sec- 50 nsec 23 kalibrált pozició 1-2-5 lépéssel
Oszcilloszkóp (100 MHz)
Nagyfeszültségű mérőszonda (min 2,5 kV min 100 MOhm)
Az egyéb apróságokról nem is beszélve! Azok minden Háztartásban megtalálhatók - feltéve ha valaki elektronikával foglalkozik.

Tegye fel a kezét akinek ez otthon rendelkezésre áll!

A gépkönyv " Ellenőrzés és beállítás" (Checking and adjusting) c. fejezete a 82. től a 149. oldalig tart.
Csak egy példa az elejéről: Katódfeszültség 2150 V +- 21,5 V
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ennyire nem eszik forrón a kását. Ha megnézed pld. 1V/div állásban 4V feszültségre 4 osztás a kitérés, akkor már a nagyfeszültségekkel nem kell foglalkozni, ugyanis ezek eltérése képméret eltérést is okoz. Nem szoktak a szkópok totál mindenben elállítódni.
A Philips kapcsitápnál pedig ha egy feszültség jó, akkor a többi is, nem lehet külön állítani. Legalábbis amikkel én találkoztam.
Egyedül a nagyfrekvenciás átvitel igényel gyors négyszög generátort, többi szükséges van minden háztartásban.
(#) pucuka válasza oldman hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Persze el lehet bonyolítani, és beállítani egy jól felszerelt laborban, és sok pénzt elkérni érte.
Mit is vizsgálsz egy másik oszcilloszkóppal, ha már a beállítandó jól működik?
Egy 1 Hz - 100 MHz -es színusz generátorral megmérheted a szkóp sávszélességét, és akkor nincs szükség impulzus generátorra. Egyébként is a sávszélesség vizsgálat csak erősítő elem cseréjekor szükséges.
Időmarker generátorral mit ellenőrzöl?
Szóval, lehet egyszerűbben is, persze hivatalos hitelesítési jegyzőkönyvet nem fogsz tudni kiállítani, de magadnak talán nem is szükséges. Gondolom nem akarsz vele hatósági ellenőrző méréseket végezni.
(#) szapcsika válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2016 / 1

Alapvetően igaz, hogy szükség esetén egyszerű eszközökkel is jól beállítható egy egyszerű szkóp, de azért egy két dolgot nem lehet elmismásolni. A nagyfesz még igaz is, kivéve, ha mondjuk nem stimmelnek a képcső feszültségei és valaki már ehhez képest eltekergette az erősítést, meg miegyebet. Így alaphelyzetben kijön a 4 osztás 4V-ra, de fura dolgokat fog művelni. Tehát célszerű biztosra menni, hogy a cső és áramkörei rendben vannak. Persze 2,5kV-ot még barkács eszközökkel sem nehéz megmérni.

A sávszélesség megmérése még nem feltétlenül helyettesíti az impulzusgenerátort, mert fázisproblémái ettől még lehetnek a rendszernek, ami az impulzusátvitelt szét fogja nyomni. Ráadásul házi körülmények között sokkal egyszerűbb egy pár ns vagy még kisebb felfutású generátort csinálni, mint egy szintezhető 1Hz-100MHz generátort. Pontos és egyenletes amplitúdó nélküli generátorral viszont nem mérsz átvitelt.

A marker generátor valóban kényelmi eszköz, de sokkal egyszerűbb vele vizsgálni az időalapot, mint a színuszok pontos nullátmenetét vagy csúcsát igazítani az osztásokhoz.

Azt is hozzá tenném, hogy nem biztos, hogy bármit állítani akarsz az eszközön, csak meg akarsz róla bizonyosodni, hogy jól működik. Ahhoz viszont egy csomó mindent kell precízen mérni. A legtöbb szkóp specifikációjának az ellenőrzése jóval több lépéses művelet, mint maga a beállítás.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Egy igazi hitelesítés kb. 30-40e Ft., és még jön hozzá egy-két ilyenkor talált hiba javítása, hogy be lehessen állítani. Ez az összeg a gond, hobbira ez sok, ennyiért majdnem lehet venni másik ilyen szkópot. Biztosan jóval olcsóbban akar ebből kijönni a gazdája.
Én abból indulok ki, és gyanítom pucuka is, hogy nem szoktak elállítódások lenni, esetleg semmi méréshiba nincs, mivel nem irt oldman méréshibát.
(#) oldman válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Idézet:
„Azt is hozzá tenném, hogy nem biztos, hogy bármit állítani akarsz az eszközön, csak meg akarsz róla bizonyosodni, hogy jól működik. Ahhoz viszont egy csomó mindent kell precízen mérni. A legtöbb szkóp specifikációjának az ellenőrzése jóval több lépéses művelet, mint maga a beállítás.”

Nálad a pont!
Pontosan erről van szó! (Checking ellenőrzés, -- és Adjustment beállítás -- ha az ellenőrzés eltérést mutat)

Bár eddig találtan néhány dolgot ami arra utal hogy nem teljesen korrekt a műszer, ezek közül néhányat sikerült (?) megoldani, de egy ennyire összetett műszer korrekt ellenőrzés nélkül csak -"saccraméter" Az oszcilloszkópos méréseknél egyébként is számtalan problémával kerül szembe az ember, ha ezt még a műszer ismeretlen paraméterei is is tetézik, az nem egyszerűsíti a dolgunkat!
Rajtakapja a férj a kikapós feleséget. Erre az asszony azt kérdezi: kinek hiszel? Nekem vagy a szemednek?

Csak egy példa ebből az estből:
Amíg a zárlatos zavarszűrőt nem sikerült (úgy - ahogy) pótolni és a hátsó burkolatot helyére tenni, gyakorlatilag semmi értelmezhető mérést nem sikerült végeznem egy másik szkóppal!
A mérőszoda (1:10 10 MOhm 14 pF) testjének csatlakoztatása után rögtön megjelent valami zavarjel a másik szkópon (50mV cs-cs cca. 150 kHz) hiába próbáltam bármi okosságot.

Sajnos a mérést nagyon elhanyagolják!
Jobbára csak a saccolás illik rá! Pl: több éves digit multiméter, amit kritika nélkül elfogadnak "hitelesnek" noha lehet hogy új korában sem volt az!
A legszebb tapasztalatom az volt, amikor a digit. multimétereket statisztikai úton "hitelesítették".
A dolog úgy nézett ki hogy egy "hitelesnek tekintett" tápegység feszültségét megmérték a fellelhető műszerekkel, majd a két legnagyobb eltérés elvetésével átlagot számoltak, és erre állíttatták be mindegyiket. Az eredmény ugyan látványos volt, már ti. minden műszer ugyanazt mutatta, - abban az egy méréshatárban, de hogy mi köze volt a tényleges értékhez azt senki nem tudta!
Igaz van(nak) műszer(ek) amik nem igényelnek utólagos ellenőrzést, hitelesítést, de jó részüket betiltották!
Soroljatok fel néhányat! Már csak a játék kedvéért!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) szapcsika válasza oldman hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Lehet, hogy ezzel másik topicba kellene vonulni, de valóban sokan nem értik a különböző méréstechnikai alapokat. Jó lenne valami rendes összefoglaló anyag erről, szerintem sok embert érdekelne.
A digit műszerek terjedésével pl. sajnos nagyon sokan keverik a felbontás és a pontosság fogalmát. De még sem lenne baj, csak tudni kell értelmezi ezeket a dolgokat, hogy a leolvasott érték milyen viszonyban van a valóssal.
Mindez azután súlyosbítva van a "tekergetési kényszerrel", hogy a fentiek teljes figyelmen kívül hagyásával, lehetőleg egy teljesen ismeretlen kínai ebayes feszültség referencia alapján 1,000 kijelzést tekerjünk be a multiméteren. (minősített este, amikor a multiméter is kínai és 2%+10d a pontossága)
Pedig általában amíg specifikáción belül van valami, addig nem tekerik (hiszen addig értelme sincs), sőt néha azon kívül sem, mert több hasznos információt ad, ha tudjuk a hosszútávú viselkedését a műszernek és a kalibrációs mérés alapján korrigálunk, mint, hogy tekergetünk és fogalmunk sincs, hogy egy nappal a tekerés után mi a helyzet. Komoly műszerekhez nem véletlenül adnak meg különböző időtávokra pontosságot.
Vagy simán előfordul, hogy nincs szükség valós értékben pontos mérésre, de szükség van arra, hogy megismételt mérések ugyanazt adják.
De mindehhez meg kell tudni állapítani, hogy specifikáción belül vagyunk-e vagy sem.
És most nem beszélek arról, amit már más topicban kivitatkoztunk, hogy más a kalibrálás meg a hitelesítés.
(#) Ge Lee válasza oldman hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Egy analóg szkóp alapból is csak saccométer (+/-3% gyári adat), nem tudom hova vagy mihez szeretnéd ezt kalibrálni.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Gondlom szeretne megbizonyosodni arról, hogy benne van-e ebben az intervallumban. Másrészt egy szkópnak azért több paramétere van, mint a 3%, amit te gondlom a vertikális pontosságra értesz. De itt van még érzékenység, zaj, linearitás, sávszélesség, áthallás, frekvenciafüggés. Van ugye egy időalap, annak van abszolút pontossága, van linearitása. Triggernek van érzékenysége, jittere, meg még ezer más paraméter.
Ha mérni akarsz és nem sacc/kb nézegetni, akkor jó tudni, hogy miben, mennyire bízhatsz.

A kalibrálás meg nem egy abszolút dolog, hogy ha valami 0,01% akkor kalibrálni kell, ha meg 3%, akkor nem érdekel minket. Mindent a saját paramétereihez kell nézni, különben tök értelmetlen mérni az eszközzel, mert nem tudod, hogy amit látsz, az mennyire közelít a valósághoz.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 4, 2016 / 1

Pl. 10V/div-nél a hibát le sem nagyon tudja olvasni az ernyőről, mert ritka az a szkóp (inkább csak a Japánok) amelyik vékony, tűéles vonalat rajzol. Nyilván ha megvesz az ember egy szkópot és a 10V-ra 12V-ot rajzol az egyik csatorna akkor azt beállítja, ha van hozzá rajza, meg tudja hogy mit csinál.
A "mit látsz" dolog meg egyébként is relatív, amikor egy lassú szkópon akar valaki néhány ns-os tüskét megnézni, mert ki sem fogja rajzolni. Értem én amit mondani akarsz, csak házi körülmények között is be lehet egy szkópot állítani annyira, amennyire éppen kell, méregdrága céleszközök nélkül is.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Ebben teljesen igazad van, hogy nem mindent fogsz meglátni. Éppen ezért kell tudni, hogy mit tud és mit nem tud a műszered. ns tüskéket nem fogok nézegetni 1ms/dic időalapon. Aki ezt nem tudja, azt természetesen csalódás éri. A házi körülményeket meg a szkópja válogatja. Egy pár 10 MHz-es szkópot valóban be lehet, fiókból összeszedett eszközökkel is. Egy pár száz MHz-eset nem. Legalább is specifikáció szerintire nem, ismeretlen állapotba hozni, hogy szemre jó legyen a kép, az meg később megint csalódás forrása lesz.
Szóval én is értem, hogy mit mondasz, csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ha meg akarunk bízni egy mérőműszerben, akkor azt nem szemre meg fülre kell csinálni, hanem specifikáció szerint.
Ha nem akarsz megbízni, csak szereted nézegetni a görbéket a képernyőn, az persze más. A leolvasási pontosságról meg megint annyit, hogy még van egy rakás más paraméter, ami gyakran fontosabb mint, hogy milyen feszültséget olvasol le, és nagyon félre tud vinni, ha rosszul van beállítva. Időalap, frekvenciaátvitel stb. Pl. a fenti példádnál maradva, ha rossz a nagyfrekvenciás jellemzője, akkor lehet, meg sem látod a tüskét sehogyan sem, vagy nem tüskének látod, hanem valami egészen másnak. Egy szkóp hitelesítése kicsit többől áll, mint a csatornák erősítésének beállítása.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Méghogy +/-3, van az 5 %, vagy több is, legalábbis az egyszerűbb analóg szkópoknál, specifikáció szerint. Egyébként teljesen igazad van, a szkóp inkább "nézőke", mint hiteles mérőeszköz. Nem véletlenül építenek a szkópokba külön mérőeszközöket. (feszültség, idő, frekvencia)
Ha pedig hitelesen mérni akarunk, akkor a megfelelő műszert használni sokkal célszerűbb. A méréstechnika egyébkén sem tisztán abból áll, hogy leolvasom, hogy mit mutat a műszer, aztán annyi.
(#) pucuka válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Nem kellene összetévesztened egy szkóp fejlesztését, gyártását egy otthoni szkóp javítása utáni beállítással. Ha javítasz egy szkópot, jónéhány paraméter beállítását el sem tudod végezni, de nincs is szükség rá. Pl. az áthallásra, a (szakszerű) javítás során semmi ráhatásod nincs, de a csoportfutásidő kompenzációra sem, nem mellesleg azok nem szoktak "elállítódni", vagy meghibásodni. Úgyhogy ezek olyanok, amilyenek. Házi (amatőr) használatnál nincs igazi jelentősége.
A "házi" hitelesítésről (gyári, gyártási körülmények között) meg csak annyit, hogy sokkal fontosabb, hogy a használt műszerek nagyjából egyformát mutassanak, mint az abszolút pontosságuk. Ennek ellenére célszerű, ha van egy hitelesített példány (harmad, negyed rangú etalon), amivel lehet hitelesíteni a többit.
Multiméterek terén, ugyanaz a műszer hitelesítve kb. háromszor annyiba kerül, mint a nem hitelesített példány.
(#) KKobra hozzászólása Aug 10, 2016 / 1

szapcsika instrukcióit követve úgy tűnik sikerül életet lehelni a vastelepről megmentet EMG 1568-as szkópba
(#) ireg980 hozzászólása Aug 11, 2016 /

Üdvözlöm a tisztelt fórumozókat!
Segítségre lenne szükségem.Szereztem egy IEMI 0109-es Román szkópot,ami elkezdett rakoncátlankodni.Első bekapcsolás utan kb.5 percig üzemelt,majd füst és durranás kiséretében kikapcsolt.Miután szétszedtem kiderűlt,hogy a 230 voltos hálózati szűrőben levő két kondi durrant szét telefolyatva a tápot a tartalmukkal.Ezután szétkaptam majd 96% alkohollal lemostam a tápegység nyák lapjait,megszárítottam és pótoltam a szétdurrant kondikat.Na és itt kezdődött a gond:a tápja elkezdett kb 20 kilohertzen fütyülni igencsak nagy hangerővel.Feltételeztem,hogy menetzárlat és mivelhogy ez a trafó állít elő minden feszültséget a szkóp részére,beleértve a magasfeszültséget is,igaz sokszorozóval,kiforrasztottam majd letekertem a katód és a magasfeszültség tekercsét.Ezütán egy próba erejéig osszeraktam a trafót.A visítás megszünt a táp üresjárati áramfelvétele kb. normális,de valamiért pár kondi a táp primer körében forró és az egyik teljesítménytranzisztor a kettő közül kicsit jobban langyoskodik a másiknál.Lényegében itt meg is torpantam és tanácstalan vagyok,lehet,hogy a trafót teljesen ujra kellene tekercselnem mert még mindég valahol menetzárlatos?
Segítségeteket,tanácsaitokat előre is megköszönném!
Tisztelettel:Attila
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Ktulu válasza ireg980 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Megkérdezném tőled, hogy esetleg nincs ehhez a szkóphoz jó minőségű rajzod?
Amit én találtam, azok vagy nagyon apró, vagy/és szinte olvashatatlanok.
(#) peterpan válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

(#) peterpan válasza peterpan hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Esetleg keresd Váradi László, 55 éves hiradástechnikai műszerész(.... telefónia). Szatmárnémetiben. Közelebbit nem tudok.
PP
(#) Ktulu válasza peterpan hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Köszi, ez megvan. Függőleges és táp rész nehezen olvasható.
(#) ireg980 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Sajnos Énis csak minőségtelen rajzokat találtam.Egy román fórumon volt belinkelve csak a táp rajza de az s nagyon aprón,de nem adtam fel továbbra is keresem hátha ráakadok valahol.
(#) ireg980 hozzászólása Szept 5, 2016 /

Szép jó estét mindenkinek!Emg tr 4653-as szkóppal akadt egy kis gondom.Rakoncátlankodik a magasfeszültség,mégpedig a következő a hibajelenség:kicsit hosszabb üzem közben eltünt a fény,a HV mérőponton nemvolt meg a -1450 volt sőt semmi nemvolt mérhető.Addig eljutottam,hogy a magasfeszültséget előallító trafó a ludas,mégpedig a "középső pogácsa"ami a -1450 voltot állítja elő és a rács feszültséget.Lehet e erről a trafórol tudni valamit,menetszámokra gondolok, mert gondolom beszerzésére igen kicsi az esély.
Válaszokat előre is megköszönném.
Tisztelettel Attila.
(#) sector99 válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Csak egy javaslatom van: Trubiánszki Sándor ***. Ha neki nincs alkatrésze hozzá, akkor máshol ne is keressed...Öreg szaki, nem olcsó, de mindent tud az EMG gépekről.

A számát privátban beszéljétek meg!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2016
Következő: »»   168 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem