Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   167 / 248
(#) gerenk válasza oldman hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

A függőleges fokozatot kikapcsolva/ a Ks csövön az Y lemezek csatlakozását leválasztod/ ha sima vonalat kapsz ami jól fókuszálható a hibát ott kell keresni.
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Másik szkóppal meg kellene nézni, melyik fokozatban keletkezik ez a jel. Ha mindkét Y csatornában egyformán látjuk, akkor a két csatorna áramköre jó, mert egyszerre a kettő nem romlik el pont ugyanazzal a hibával, tehát más baj lesz. A két csatorna közösítése után a végfokozatig lehet gerjedés hiba, vagy táp szűretlenség hiba.
Tápfeszt., és szűrését nem csak a tápegységen, hanem az Y erősítők panelján is ellenőrizd.
Y bemenetek GND -re kötve mit mutat.
(#) oldman válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

A tápot csak a paneleken tudom ellenőrizni, maga a táp annyira el van dugva hogy még a csatlakozóin sem lehet mérni. A kihosszabbításhoz nincs kábelem, de egyébként is necces a dolog mivel a nagyfeszt is ott csinálják. (1.5 kV utána sokszorozók egy másik rekeszben) Y GND -n ugyanaz.
Próbáltam másik "szkóppal" nézni de a digitális találomraméter (Metex DG szkóp 20 MHz) mindenütt ugyanazt a zavarjelet, ugyanazzal az amplitudóval mutatja. Tápokon, erősítő jelpontjain, sött a mérőfej földpontját megérintve is! Akkumulátoros üzemben, tehát földfüggetlenül viszont minden szép és jó. Természetesem a dg szkópot is ellenőrizem (függvénygenerátorral) és hibátlannak mutatkozik.
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

A Metex DG szkópot ismerem, nagyon is találomraméter. Nézzél vele egy pld. am modulált jelet a függvénygenerátorról, vagy 100KHz jelet 1ms eltérítésnél, amikor egy sávot kellene mutatnia, csak egy cikkcakk vonalat látni. Ezenkívül erős zavarkisugárzása van a Metexnek, minden érzékenyebb dolognak bezavar. Nem tudom, mennyire lehet hinni a Metexnek.
(#) Massawa válasza oldman hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Amikor a hálozati zavarszüröt kiiktattad, valami történt a földeléssel és emiatt berezeg az egész szkop. ( nincs kizárva, hogy ama zavarszürönek más funkcioja is volt. A német/europai müszereken gyakran vannak ilyen turpiságok.).
Már az is érdekes mitöl lett ama zavarszürö zárlatos, a leirásod alapján ott komoly instabilitás lehet, ha leég a zavarszürö meg elfüstöl a kondi.
(#) oldman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2016 /

Nekem is az a rögeszmém, finomabban - munkahipotézis, hogy a tápban van valami zűrzavar.
Már csak azért is mivel az eltérítés indul a zavarjelre, ráadásul függetlenül a kiválasztott indítójel forrástól, ebből arra következtetek hogy a zavar mindenütt jelen van. A zavarszűrőt próbáltam egy Remix 100nF+2x2,5nF zavarszűrő kondival pótolni, a helyzet változatlan. (Attól eltekintve hogy a hátlapot nem lehet visszatenni tőle.) A másik zavarszűrő kondival nincs probléma. C1801 Az azért nem meglepő hogy a 25 éves kondik tönkrementek de a zavarszűrőt nem tudom cserélni mivel a kapható változatok nem férnek el az adott helyen. Van gépkönyvem is a cucchoz de az csak a beállításokról ír. Most azon töröm a fejem hogy készítek egy zavarszűrőt diszkrét elemekből, és hogy tudnék hozzáférni a táphoz üzem közben. Ha ez megvan már csak egy leválasztó trafó kell a további vizsgálódáshoz.
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Júl 17, 2016 /

Hello! Esetleg egy ilyen nem fér a készülékbe? Nekem anno nagyon beváltak, bár nem ez a gyártmány volt, hanem Schaffner.
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /

Egy kép a döglött alkatrészekről. A zavarszűrő magassága 15 mm ! A hálózati kábel "bele van nőve" a készülékbe, hely nincs és alu öntvény az egész váz, még kókányolni sem lehetne.
Ahogy a tápot elnézem, a trafója ki van hangolva. (2x30 nF 500V ! sorban. C1807, 1808 csuda klassz értékek!) Lehet hogy elmászott a vezérlő frekvenciája. A gépkönyv annyit ír hogy a frekvencia be van állítva gyárilag, nem kell piszkálni, vagy ha mégis akkor úgy kell beállítani hogy a hálózati fesz. változása ne hasson a kimeneti feszültségekre. Hogy mennyi az annyi? Na erre még tól-ig határt sem adnak meg. A TDA 1060 adatlapján is csak egy paraméterezett diagram van. Ebből kiindulva, úgy tűnik hogy a saccolt 37 kHz eléggé magas az időzítő R-C elemek névleges értékéhez képest. (C1812 elgyengült?)
Mérni kéne! De hogyan? És mivel?
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Júl 17, 2016 1 /

Feltehetőleg valami toldóegységgel (kihosszabbító) lehetne vizsgálni a tápegységet, mint a régi fiókos szkópoknál. Ott egy panel hosszabbítás volt két végén csatlakozóval, egyik vége a szkóp hasába, másik vége kiállt, ahhoz csatlakoztatva a fiók, ami így már kívül volt.
Azt nem tartom valószínűnek, hogy ezt a zavarszűrő hiánya okozza, bár lehetséges. Ezek a hálózatról bejövő, és -jelen esetben inkább- visszamenő zavarokat fogják meg, a szkóp működésébe nem szabadna beleszólni.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2016
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Júl 17, 2016 /

Hello! Én sem bízok abban, hogy ilyen tudományos lenne akár a táp, akár a zavarszűrő. Egy ilyen krepegős tápnál, inkább a kifelé menő sugárzást szűri a szűrő, mint befelé.
De nem írtad, (vagy nem olvastam) hogy mekkora is az a zavarjel, ami problémát okoz. Mert egy kapcsolóüzem vacakot mérve, szinte mindenhol zavarjelet látni a szkópon, még ha a bement rövidzárban van is, akárhova érinti az ember a testet megjelenik. Zajos környezetben nehéz kis jeleket mérni, de mindig meg kell nézni rövidrezárt bemenettel is mit mutat, mielőtt elhisz az ember bármit is amit lát..
(#) kilo hozzászólása Júl 18, 2016 /

Sziasztok!
Kaptam egy EMG-1567 szkópot hibásan.Bekapcsolva sugár van mindkét csatornán de a fényerőre nem reagál.Olyan mintha teljes fényerő lenne a csövön.Jelet adva a bemenetekre nem tudok álló képet beállítani.Én szkópot nem tudok javítani de aki ért hozzá az gondolom tudja,hogy javítható-e ezek a hibák.Én megelégednék egy kisebb tudású de jól működő (15-20 Mhz)darabbal is. Gépkönyv van hozzá.
Tudnátok ajánlani valamilyen csere darabot ezért?
Előre is köszönöm a választ!
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Hogy mekkora a zavarjel? Na ezt jó lenne tudni! A képernyőn ~1 osztás. A digitáis találomra méter a továbbiakban DTM szerint a tápokon és mindenütt cca.:180 mV (Ernyőképeket lásd korábbi hsz. ban, bár elég Xar de azért értékelhető)
(Próbáltam az 1. szkópommal OML 5M még a múlt század szovjetúniójából. Made in CCCP is megnézni. Meglepő, de nem mulatságos módon, a zavarjel látható kiértékelhető, - ugyanaz a jel amit a hibás mutat. Sajnos mennyiségi kiértékelésre kevéssé alkalmas.)
Tapasztalatom szerint, valami banálisan egyszerű hiba lesz, de nem jövök rá hogy mi!
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) gerenk válasza oldman hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Nem vagy könnyű helyzetben. Szinte biztos hogy a kapcsoló üzemű tápból kerül a zavar a gépbe. Legjobban a függőleges csatorna érzékeny előerősítő fokozatát érinti. Sajnos nem csak az alacsony feszültségeket de a KS cső nagyfeszültség ellátását is innen oldották meg a tervezők. Ezt ki sem tudod iktatni hogy kiderítsd a zavar okát. Lehet pedig ez a szekunder oldalon a nagyfeszültségű részen is. Ha van lehetőséged külön kellene vizsgálni a tápot, egy műterhelés rákapcsolása után.
(#) gerenk válasza kilo hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Szia !
Amit leírtál abból két hibára gondolok. A katódsugárcső vezérlőrács feszültségszabályzó köre valahol szakadt, a fényerő maximumon van nem szabályozható. A másik hiba, vízszintes eltérítés van, a fűrészgenerátor működik, de a trigger fokozat nem tudja szinkronozni mert vagy rossz a triggerfokozat, vagy a trigger erősítő, vagy nem jut el az indítójel a függőleges
fokozatból pl kapcsoló kontakthiba, koax vezeték szakadása miatt.
Van egy 5 MHz-es kis szkópom ,jól működik ha esetleg érdekel írj üzenetet.
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Azért külön kellene választani a dolgokat. Részben hogy a tápon mit mérsz és az hihető-e, valamint hogy mit látsz a szkóp képernyőjén amit zavarjelként értékelsz. Vagy is hogy minden érzékenységi állásban ugyan akkor a zavarjel vagy sem. Ha igen vagy nem , akkor hol kerül be a láncba. Ezt kellene fokozatonként tisztázni. Egy tápban mindig van zavarjel, de az áramköröknek jó esetben van elnyomása is ezzel szemben.
Megnézni hogy ha nincs, akkor miért nincs. Pld. valahol a tápból leosztott jellel változtatnak munkapontot, de annak szórése elégtelen, így bekerül a jel útba. Esetleg azt a részt ahol bekerül a zavarjel (ha tisztázódott) megtáplálni másik tápról, ahol biztosított a zavarmentes táp. És akkor megjavul-e a zavaros mért jel vagy sem.
Valami ilyen úton módon kellene kizárni, vagy behatárolni a hibát.
(#) KKobra hozzászólása Júl 21, 2016 /

Közben sikeresen kiműtöttem a TR4302 szkóp berohadt törött kapcsolós potiját és vettem egy 2,5MΩ potit igaz nem kapcsolós, beépítettem a helyére a kapcsoló részét rövidre zártam.
Ezután megkínáltam energiával!! És lőn világosság A képcső közepén megjelent a vár vonalka majd 100Hz négyszőg jelet adtam a bemenetre ami meg is jelent a kijelzőn. Igaz elég nehéz stabilizálni. Az L3 tekercsel még nem tudtam foglalkozni de úgy tűnik érdemes egy kis időt ráfordítani.
(#) KKobra hozzászólása Júl 21, 2016 /

Még néhány apróság a TR4302 vel kapcsolatban
Nem figyeltem meg melyik beállításnál de szabályos színusz hullámot látok a kijelzőn rendesen megjeleníthető (mint a négyszög jel) Lehet hogy az L3 tekercs vége ami szabadon lóg szedi össze?
A másik hogy a négyszög jel olyan mint a képen (az alsó felső élek nem párhuzamosak)
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Valamit azért haladtam, és ez jó és rossz is egyben.
Jó mert sikerült a gép tápját beállítanom hogy jól működjön. Vezérlő IC frekvenciáját sikerült hozzá hangolni a táptrafóhoz, nem volt nagy különbség, de ezek a rezonáns tápok ezt is nehezen viselik. Most a gyári előírás szerint működik. 170-220 V között tartja a kimenő feszt, megszűnt az asszimmetria a + és - ágak között mérséklődött a zavar. Sikerült kizárni a nagyfesz okokat is.
Ami rossz, biztossá vált hogy az Y erősítő okozza a zűrzavart, itt a tápokon400 mVcs-cs zavarjel van, ami érdekes hogy a + ágon cca. 200 kHz a - ágon cca. 125 kHz A segédtáp igyekszik kiszabályozni, mérsékelt sikerrel, és mindenütt mérhető. Próbáltam a segédtáp IC -t cserélni (LM324) de a helyzet változatlan! Az egész Y erősítő kisjelű része 9 db számomra ismeretlen IC -ből épül fel. Típusa:OQ 0012 A gyártó logoja HSH illetve H (Több féle bélyegzésű példány is található benne.) valami diff erősítő féleségre tippelek de google barátom sem tudott segíteni. Többségük (8db) valamiért foglalatban van és ez nem szokásos megoldás, főleg nagyfrekvencián.
Most itt tartok, nincs még elképzelésem sem arról hogy mi (melyik) rángatja a tápot, és hogy lehetne beazonosítani a zavarkeltőt!
(#) gerenk válasza oldman hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Szia!
EMG1556 szkópom van, 250 MHz sávszélességű Y fiókkal MEV által gyártott hibrid modulok
vannak benne DIL7 foglalatban. A modulok műanyag tokozásban kerámia lapkára készült
vastagréteg áramkört tartalmaznak, SMD tranzisztorokkal, lágy műgyantával kiöntve.
Azok az általad említett alkatrészek is ilyenek lehetnek, vagy ha ic tokozásuk van akkor speciális a gyártó által rendelt BOÁK.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) Hp41C válasza oldman hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Hátha segít...
(#) nagym6 válasza oldman hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Nem lehet tápot leválasztani egységeknél? Kiiktatva egyik, másik csatorna, vagy mindkettő, vagy elektronkapcsoló utáni egység, végerősítő, hol szűnik meg a zavar. Én továbbra is a közös erősítőt gyanítanám, elektronkapcsolótól kifelé.
(#) oldman válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Gondoltam rá, de nem merem megpróbálni, mivel az egész DC csatolt és nem tudom hogy nem okozok-e több kárt mint hasznot. (Felborult munkapontok.)
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Hello! Csak latolgatva..
- Majd fele frekvencia, származhat egyenirányítás hibából is, amennyiben egyik kétutas, és a másik egyutasra "csökkent".
- Egy szabályozott tápnál, a bementi tartalék feszültség kis értéke miatt, vagy szűretlensége miatt a brumm, "kilóghat a kimenetre".
- Esetleg idegen frekvencia származhat más fokozat terhelésétől, ami ebbe az ütemben veszi fel az áramot.
- Esetlegesen a szabályzó gerjedése miatt is képződhet a táp kimenetén idegen feszültség/frekvencia.
- Általánosságban keresni kell a zavarjellel megegyező frekvenciát előállító egységet és az utat, hogyan jut el a tápra. Ha ilyen nincs, akkor magára a tápra kell gondolni..
(#) nagym6 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Idézet:
„Kapcsoló üzemű táp frekvencia cca. 37 kHz Ok.
A zavarjel frekvenciája cca. 160 kHz”

Egy kis méréshibával számolva a zavar négyszerese a táp frekinek. Valamit ez is mondhat.
(#) proli007 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 26, 2016 / 2

Hello! Viszonylag egyszerű kideríteni, ha a vizsgáló szkópot a kapcsolóüzemű táphoz szinkronizáljuk. Ha fut, nem onnan jön. Ha áll, abból származik..
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Úgy tűnik meg van a hiba oka! 1 db 68 µF 16 V elkó megadta magát. Számítottam rá hogy egyszerű ok lesz, de arra nem hogy ennyi ideig tart megtalálni.
Igaz nem segítette a hibakeresést az a tény, hogy a rajz, az alkatrész lista, és a panelen levő valóság nem esik egybe + a kapcsolóüzemű főtáp frekvenciájának elmászásából adódó zavar.
Már csak az a kérdés hogy honnan szerzek azonos méretű és kivitelű példányt. (Axiális d=6 l=10 mm) És hogy cseréljem ki anélkül hogy az egész panelt ki keljen szerelni.
Lehet hogy az őskőkori javítási technológia a megoldás, lecsíp - csonkra ráforraszt.

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) Norberto válasza oldman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Nem fogjátok elhinni, de tegnap éjjel pont ezen gondolkoztam a konyhában kakaókészítés közben, miután már este elolvastam az előzményeket. Írtad, hogy jópár éve el lett rakva, hiba nélkül, és az első előszedéskor már nem megfelelően működött. Akárhogy is gondolkoztam a dolgokon és az itt leírtakon, csak arra jutottam, hogy itt kondi lesz a ludas. Hogy hol, és melyik, az passz. Még meg is akartam ma kérdezni tőled, hogy kondik kicserélését próbáltad-e? Úgy tűnik, éjjel gondolatban segítettem csak, te meg megálmodtad.
(#) Massawa válasza oldman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Ilyen elkokat én szo nélkül cserélni szoktam mindenhol ahol rábukkanok. Ha megnézed az elko sorozatot abban nem igen van ilyen érték (meg a kedvencem sem, a 27µF ), igy ezek csakis valamilyen féleszü számára lettek legyártva (+/- 50/100% toleranciával vagy bélyegezve ).
Szoval ilyen alkatrészekkel tolnak ki a nagyérdemüvel. (Ama 27 µF szinte minden gyári kapcsitáp környezetében elöfordul és megy általában 3-4 év alatt tönkre). Eddig minden berendezés amiben kicseréltem 22 vagy 47µF-s mezei kondira a mai napig müködik.
Az egyik japán cég még azt is megtette, hogy valamennyi kondi a berendezésben sárga volt kivéve ezeket a spéci értéküeket, amik mind barnák voltak. Igy könnyü volt öket megtalálni és a kukába tömni.
(#) oldman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Én is ismerem a szállóigét: "Az elkókadt elkókat kidobáljuk!"
Az hogy gondolkodás nélkül cseréljek elkókat, 1-3 db -ot, működik egy 200 Ft-os zsebrádióban, de egy komoly műszerben, többrétegű, NYÁK -okon, azért nem elegáns megoldás! Nem beszélve a darabszámról, sacc / kb. >50 db. (Igaz volt olyan kollégám aki addig cserélgette az alkatrészeket, amíg a készülék meg nem javult, lehetőleg a legdrágábbal kezdte. Mi a hiba oka? Válasz: Ez az IC, - vagy egy másik! Oszt megsértődött hogy csak szuperprimítv munkákat bíztak rá.)
Amúgy egy 100MHz sávszélességű 3,5 ns felfutásidejű szkópban talán nem véletlenül használtak 0,2-1% tűrésű ellenállásokat 1-5% kondenzátorokat. Még a tápban is előfordul 30 nF 500V 2% -os kondenzátor, és nem véletlenül ! Természetesen ezek pótlása nem egyszerű, és hely sem nagyon van hogy összelegózza az ember több darabból.
(#) Ge Lee válasza oldman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

A Philipsek kapcsitápjában érdemes ESR mérővel végignézni a kondikat, mert ha jól emlékszem van 3-4 is amelyik idő előtt elfárad. Amit egyszer hoztak hozzám javítani, abban a kondik 30%-a megérett a cserére.
Következő: »»   167 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem