Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Sziasztok.
Egy szoftverhibát találtam aminek megmerülésére kérnék ötleteket ha van. A probléma a gerber importtal van, mégpedig ha teliföld kitöltésű gerbert importálok be, akkor a teliföldből elkülönített részek elvesznek (teliföld oldalon menő vezetősávok, forrszemek). Mindegy hogy saját spl-el generált gerbert hívok vissza vagy egyebet, a gerber GerberViewer- el jó. Az SPL6 eredeti, most frissített(16.07.05).
A gerber import, véleményem szerint egy segédfunkció. Nem várható el tőle maximális eredmény. Arra hivatott, hogy ha csak gerberben van meg valami, akkor annak a programba integrálása egyszerűbb legyen. Még így is óriási könnyebbség ahhoz képest, mintha nulláról indulva kellene megrajzolni.
Nem ide tartozik, de a teleföld egyébként is egy fura funkció, mellette is és ellene is bőven vannak érvek.
Egy évekkel ezelött fejleszett egyedi mikroprocesszoros áramkört (az a jó bonyolult fajta),
kell most kicsit módosítani (a tapasztalatokat beintegrálni). Az eredeti tervek (tervezők és az általuk használt programok és fájlok) felkutatása helyett, a nyák gyártói gerberekeinek felhasználása gyorsabb, egyszerűbb útnak igérkezett. A nyák minden oldala használt (alul felül akatrészek furatgalván gépi autorouttal támogatott tervezés, nem tudom milyen programmal alkották meg. Rézfelületek vannak (benne alkatrészekkel, a rézfelületen tőle elszigetelt forrszemek vezetősávok.) Kiválóan működik is a dolog, a teleföldes vagy rézzel borított területeken az azzal nem kapcsolódó objektumok is megvannak, csak ki kell varázsolni a rézpacából. Sajnos a 6-os verzióban sem lehet még a zone területből kivágni részeket, vagy objektum körbeszigetelést automatikusan létrehozni, legalábbis nem találtam rá módot. Ezt kézimunkával kell megcsinálni, ami elég komoly hibaforrás lehet. Ettől függetlenül, így a hibával együtt is remek a funkció. De van még egy problémám, bár lehet hogy nem a program a hibás. Munkahelyi laptop winXP rendszerrel bootolva simán indítja a telepítőt, ugyanaz a laptop WIN7 32bit redszergazdai felhasználóval sem hajlandó elindítani a setup.exe-t (megkérdezi hogy engedélyezem-e, hogy a telepítő módosításokat hajthasson végre, leokézom aztán semmi sem történik). Másik laptop másik win7 probléma nélkül települ. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Nem új a "hiba" sajnos jó egy évvel ezelőtt azt a választ kaptam, hogy nem tervezik ennek különösebb fejlesztését, tehát az van ami, és olyan amilyen.
Idézet: „A gerber import, véleményem szerint egy segédfunkció. Nem várható el tőle maximális eredmény.” A gerber egy szabvány, amit az SP fejlesztői nem tartanak be. Ha betartanák a rá vonatkozó előírásokat akkor lenne gerber. Jelenleg gerber szerű. Idézet: „A gerber egy szabvány, amit az SP fejlesztői nem tartanak be. Ha betartanák a rá vonatkozó előírásokat akkor lenne gerber. Jelenleg gerber szerű.” Azért az nagyon nem mindegy, hogy az export vagy az import nem működik rendesen.
Korábban is, és most is próbáltam már utána nézni a "gerber szabványnak", de nagyjából semmilyen információhoz nem jutottam, és még amik csak súrolták a témát, azok is idegen nyelvűek voltak.
Ha esetleg van jó forrásod, szívesen beleolvasnék. Csak annyit lehet tudni róla, hogy koordináta-geometrikus alapon, vonalakat és egyéb formákat lehet vele leírni, sok-sok sarokpont, és néhány egyéb tulajdonság megadásával, illetve mindig egyetlen réteg, azaz nem értelmezhető benne a fedés/takarás. De ha ebben nem tévedek, akkor a teleföld az kilóg a képből, mert itt nem alakzatok leírásáról van szó, hanem több alakzat együtteséről, ahol az egyikből részben vagy egészben sok másik alakzatot kell kivonni, méghozzá oldaltávolságot tartva. Ennek leírását egyértelműnek látom (mégha bonyolult is), de a leírásból az eredeti visszaállítását el sem tudom képzelni. Az a példa jutott eszembe, hogyha mondjuk egy kúpba, oldalról beleszúrok egy másikat, akkor egyértelműen meghatározható a közös részük. De ha csak a közös részt ismerjük, abból nem tudjuk a létrehozó kúpokat visszaállítani, mert nem tudjuk azok magasságát, illetve semmi egyéb tulajdonságukat sem ami a közös részen kívül van.
Sajnos a dokumentációk jelentős része nem magyarul készül...
Once upon time... Egyszer réges-régen, talán nem is ebben az évezredben, csak egy fix apertúrával működő fotoplotterek voltak. Annak örült a világ, hogy pontosan rajzolt... Ebben az időben alkották meg a fotoplotter vezérlő állomány definícióját. Gerber file Gerber RS-274D
Aztán bonyolították a fotoplottereket és kiválasztható vagy programozható alakú aperturákat használtak. A D10.. D999 nem rajzolási utasítás, hanem apertura kiválasztás. Gyorsabb a rajzolás, ha a különböző vastagságú volalakat a nekik megfelelő aperturával rajzoltatjuk és nem satíroztatjuk. A paneleknél előforduló legidőrablóbb művelet a forrszemek megrajzolása volt. Milyen egyszerűvé vált az elkészítésük, ha a megfelelő apertúra kiválasztása után csak odavillantjuk (flash) az egész forrpontot. Belső táp és föld rétegnél a réteg "negatívját" rajzoltatják meg a fotoplotterrel, majd film előhívási módszerrel "fordítják" meg...
Nekem "megsúgta az egyik gyártó", hogy nagyjából akármiből lehet filmet készíteni, így remek alapanyag egy megfelelő PDF is.
Csak ez túl nyitott, és könnyebb a méreteket elszúrni, ami több réteg illesztésekor már zűrös lehet, illetve szeretjük ha a lyukak is illenek a rajzolathoz (ennek se kedvez, ha akár csak tized százalékkal eltérünk a pontos aránytól). A gerber a méretben nagyon következetes. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Idézet: „Nekem "megsúgta az egyik gyártó", hogy nagyjából akármiből lehet filmet készíteni, így remek alapanyag egy megfelelő PDF is.” ...ez tökéletesen így van. Nyomdai gyakorlatban is lassan leszoktunk a .ps írásról, a PDF nyomtatás helyes beállításaival, szinte feleslegessé vált a postscript leírónyelv alkalmazása. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
és *.jpg *.jpeg is beilleszthető a *.bmp mellett
Legegyszerűbben szimbólumot hogyan kell csinálni?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyan kell olyan NYÁK-ot készíteni, aminek a GND-jét nem maratom le. Nem tudom hogy hívják, a lényeg hogy majdnem az egész NYÁK felületen rajta marad a réz, és az a GND. A GNDre húzott alkatrész lábaknál kellett beállítani valamit, hogy ne legyen körülötte lemart sáv, így csatlakozik a mindenhol jelen levő GND-hez, de nem emlékszem hogyan is kell ezt beállítani. Olyat láttam, hogy ezeken a lábakon tesznek egy "X"-et, és akkor az "belelóg" a GND felületbe, de ez nem tetszik. Már dolgoztam ezzel a programmal és csináltam is ilyet, de most nem jövök rá hogyan is kell. Tud valaki segíteni?
Kijelölöd a forrpontot és az auto GND-nél a távolságot nullára állítod.
Sziasztok!
Az a gondom, hogy cnc -vel szeretnék nyák lapot készíteni és a panel kontúrt kéne megadni a körbemaráshoz mert a lap végleges alakja nem téglalap hanem íves. Hogy is lehet ezt megcsinálni?
A 6-os verzióba az O rétegre kell megrajzolni a kontúrt. A fenti leírásban Alkotó részletesen leírta.
Ahogy Pali79 írja, az első lépés az O-rétegre megrajzolni a kívánt kontúrt. Aztán ebből a rétegből generálni kell egy gerbert, ami éppen a kontúr középvonalát fogja "kódolni". Ezt a konturt, a körbemaró szerszám átmérőjének megfelelően, a gyártáskor korrigálni kell.
Ahol én gyártatom a panelt, ott külön van a konturmarási díjnak egy programozási része is.
Köszönöm. Nekem az 5-ös verzió van meg, külön rétegen ha jól emlékszem az U-n megrajzoltam a kontúrt és arról csináltam gerbert.
Az "U" réteg nekem szokatlan. Angolban "O"-outline, magyarban pedig "K" -kontúr, vagy keret.
De lehet olyan nyelv, amiben éppen az "U" a logikus rövidítés. Az a lényeg, hogy ez egy speciális réteg, mert erről éppen a kontúr generálható, és mindegy milyen betűvel jelölik.
Frissített ma az operációs rendszerem a jubileumi 1067-re. Minden jónak tűnik, semmi gondom vele, de az értesítésekben van egy elgondolkodtató rész (mellékeltem).
Kell e miatt aggódnom? Persze az SL valójában nem lett eltávolítva, most is szépen fut, mint az a képernyőn látható. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
Aggódnod nerm kell, csak az op azt gondolja, hogy a program már nincs a pc-n.
Ha újra futtatod az SL telepítőt ez megoldódik.
Nincs akadálya az újra telepítésnek sem, de ha a program működik, tudok vele rajzolni, nyomtatni, és a kipróbált funkciók egyike sem problémás, akkor milyen oka lehet az újra telepítésnek?
Illetve így az is kérdés, miért gondolja az operációs rendszer, hogy nincs a program a gépen, ha ott van? Ez nem következetes a részéről. (Közben a részleteket is megnéztem, és azt gondolja a Win10 az SL-ről, hogy az nem kompatibilis vele, ezért javasolja a program újabb verziójának beszerzését -de ismét mondom, jól működik-.)
Sziasztok.
Sprint Layoutba van arra lehetőség, hogy a vezetősávok közötti távolságot elrendezze autómatán egy általam beállított távolságra? Ellenőrzést megtaláltam, hogy a beállított távolság értékeket bejelöli és figyelmeztet rá, de olyat sehol nem találtam benne (ha egyáltalán létezik), hogy ezeket korrigálja is.
Legfeljebb akkor, ha az "autorouter" -t használod, bár az inkább csak dísz.
Manuálisan húzd a sávokat.
Sziasztok. Hogyan tudom megoldani, hogy egy tervezett .lay fájl mellé ugyanarra a board -ra beillesztek egy másik .lay fájlt?
Kijelölöd az egészet és elmented makróként.
Panel menü, panel importálása fájlból, ez behozza egy új lapra, onnan más simán másolhatod.
Sziasztok.
HOgyan tudom átváltani az egész nyákot szembenézetbe? Ahogy a képen szerepel. Zöld a háttér. (Nemtudom milyen mód ez a zöldnézet. Nemtudom, hol kapcsoltam be. ). A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |