Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2856 / 3981
(#) attika hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok.
TDA2030A-t szabad közös hűtőbordára rakni anélkül, hogy csillámmal elszigetelném őket??
A rajza szerint úgy értelmeztem, hogy igen.
(#) bugyi680 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Ez hálózati transzformátor (egy videokazetta lejátszóvól vettem ki )csak a nyákon nem tudtam követni a bemenetet
(#) madzagos hozzászólása Szept 19, 2016 /

Tisztelt szakértők!
A TIL 311 1.es lába a kijelző fényerőjéért felel?A 14-es lábra megy a tápfeszültség,az 1 -es lábat pedig egy diódán keresztül kössem a 14-es lábra?

til 311.png

(#) Stewe válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Az adatlap alapján az a LED-ek tápja, de a fényerő beállítást nem bíznám erre, ugyanis a kijelzőn belül vagy 1, vagy 2 LED sorosan van egy meghajtó kimenetre kötve, az azonos fényerő így valószínűleg csak belső előtét-ellenállással, vagy áramgenerátorral érhető el. Ennek tudatában egy dióda feszültségesése még talán nem okoz kellemetlenséget, (a 0,7V-os esés miatt még az ajánláson - 4,0V-5,5V - belül lesz a LED-ek tápja, stabkockáról hajtva) , de nem sok értelmét látom.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Nem. Az 1 láb, a LED -ek tápfeszültsége. Mivel a szegmensek áramgenerátoros táplálásúak, a fényerő nem nagyon függ a tápfeszültségtől.
A 14 láb a logika tápfeszültsége.
Adatlap
(#) kapu48 válasza attika hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Én nem hagynám ki a szigetelést!
Mivel a közös a 3-as lábal, így a tápfesz -V ága testzárlatos lesz!
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Csak azért kérdezem hogy a kijelző ne melegedjen annyira. Ha egy kicsivel alacsonyabb tápfeszültségről menne akkor nem melegedne annyira.
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Azért érdemes külön venni, (és diódával sorban táplálni), mert akkor akkor jelentősen kevésbé melegszik és hosszabb életű lészen...
De nem értek hozzá, a döntés meg a Te kezedben van
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Ez biztos, az adatlapban találsz rá görbéket. Figure 2
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Köszönöm!
(#) ptesza hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok.
Egy USB átkapcsolót szeretnék építeni egy két áramkörös ,két állású nyeles kapcsolóval.
A data+ és a data- pineket bekötöm váltóba, a GND-ket összekötöm, de az +5V -ban nem vagyok biztos ,hogy össze -e lehet kötni.
(#) attika válasza kapu48 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Csak azért kérdeztem rá mert gyárilag egy bordára volt szerelve 4 darab és nem volt elszigetelve egymástól.Ha csak a negatívak közösek akkor, hogy lesz testzárlat?
Közös a GND-je, a panelen is összeér az összesnek a 3-as lába.
(#) zolika60 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Nem jó ötlet. A különböző készülékek 5V-ja nem egy potenciál.
(#) ptesza válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Köszi. Találtam egy egy alkalmasnak tűnő bekötést.

Mod: És mégegyet.

Melyik lenne a jobb?
(#) RoliNyh válasza ptesza hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Én a másodikra szavaznék (bár itt a diódán esik némi feszültség)...

Szóval én inkább szakítanám a +5V -ot is, a D+ D- mellett, egy három (négy) áramkörös PCB relével...
(#) nedudgi válasza ptesza hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Nem lenne egyszerűbb egy háromáramkörös kapcsoló?
(#) danydosster hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok!
Egy floppy meghajtó motorját szeretném működésre bírni.
Utánanéztem, hogy egy H-Híddal lehet megoldani az előre hátra forgást.
Beszereztem egy a képen látható H-Hidat.
Ezzel lenne gondom.
5V-al nem akar működni. Ha 5V-ot kapcsolok a lábakra akkor a kimenő ágon nincs semmi vagy nagyon kevés. De ha 12V-ot kapcsolok rá akkor a kimenő ágakon ott az 5V.
Tudnátok esetleg segíteni, hogy ez miért van? Nem megoldható, hogy ha 5V -ot kapcsolok rá akkor 5V legyen a kiment is?

hbridge.jpg

(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Hello! "The blanking input may be pulsed for intensity modulation."
Vagy is, ha a "Blacing Input" bemenetre teszel egy 555-ös PWM szabályzót, akkor a fényerőt kedvedre állíthatod. (Akár automatikusan is.)
(#) pucuka válasza danydosster hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Egy floppy meghajtóban két motor van. Az egyik, amelyik az olvasó fejet mozgatja, léptető motor. A másik egy háromfázisú szinkron motor, elektronikával (meghajtó) kiegészítve BLDC motor.
Egyiket sem lehet "H" híddal meghajtani.
H híddal csak külső gerjesztésű (állórész mágnes, forgórész kefés) egyenáramú motort lehet meghajtani.
(#) danydosster válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Az olvasó fejet mozgató motort szeretném meghajtani.
Érdekes, hogy H-híddal nem lehet meghajtani, mert pont most olvastam egy cikket ezzel kapcsolatban
H-híd
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

És a cikkben egy Floppy van?
(#) danydosster válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Nem cdrom, de nem hiszem, hogy túl már motor lenne benne
(#) kameleon2 válasza madzagos hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

LED Supply 7V Logic Supply 5V . Mint minden rendes Logikai áramkörnél, 7-es láb a GND 14-es láb az +5V. Nekem elment 5V-ról is a kijelző. Szerintem nézz be ide is. Ezt a mintaprogramot pont TIL-re csináltam. A szoftverben benne van a bekötés is.
(#) pucuka válasza danydosster hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Csakhogy ez nem floppy meghajtó, hanem CD olvasó. Abban a képen is látható motornak két kivezetése van, és a duci kivitelénél fogva ez külső gerjesztésű (mágnes) DC motor. Ebből készült a fejmozgató szervó, természetesen elektronikával. Ezt lehet H híddal vezérelni.
A csatolt képen látható áramkör két ilyen motort tud vezérelni, a mások oldalon levő forrasztható csatlakozókon keresztül. Biztos adtak hozzá leírást, hogy hogyan kell bekötni, és mivel lehet vezérelni. Lehet, hogy ellenfázisú PWM jellel, lehet egyen feszültséggel, ezt nem tudom.
(#) world-s válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Köszi.
Neki is állok panelt csinálni. R1 helyére egy potit teszek, így tudom korrigálni ventihez ha kell.

A kérdésem viszont mindenkihez szól:
Valaki tud olyan helyet Pesten (ami BKV-val is elérhető és személyesen is át lehet venni) ahol 30x30x10 vagy 35x35x10-es 5V-os ventit kapni (ahol 5-6eFT az nem játszik).

Egy csomó helyen néztem, de nem találtam sehol. De valószínű sokkal több üzlet van mint amit tudok.
Előre is köszi.
(#) ktamas66 válasza world-s hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Itt pl. ezeket találtam, és itt pedig meg is rendelhet és át is veheted. Majdnem pont a buszmegállónál van a bejárat.
(#) jigawatt hozzászólása Szept 20, 2016 /

Sziasztok!

Egy olyan problémám van, hogy van egy PCm, ami nem földelt aljzatba van dugva(megszakadt a föld)
Ráadásul a nullfázison van valami kis kóborfeszültség.
Egy usbs kondenzátormikrofont szeretnék használni a géppel, de van egy alapzaja.
Ha laptoppal használom akkor nincs alapzaj.
Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni?
Az jutott eszembe, hogy esetleg olyan kapcsolást kéne csinálni, hogy a feszültséget a laptopról kapja, a jelkábelt meg a gépbe dugnám, vagy valami ilyesmi.
Létezik esetleg olcsóbb zavarszűrő, vagy feszültségstabilizátor usbhez? Mit javasoltok?
(#) vargaf válasza jigawatt hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

A problémát egy módon lehet ( kell ) orvosolni: a védőföldelést helyre kell állítani! Minden más felesleges. De áruld el nekem mi az a "nullfázis", mert több mint 40 év gyakorlattal rendelkezem, ezzel még nem találkoztam.
(#) KAITOMESTER válasza jigawatt hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

A kóborfeszültséget mihez képest mérted, ha szakadt a Védőföldelés?
(#) world-s válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Köszi. Már ez is legalább valami...

Sajna az egyik úgy van nyitva mint ahogy dolgozom. Még pénteken is előbb zárnak hiába én is hamarabb végzek.
A másiknál meg csak futárt átok.
Következő: »»   2856 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem