Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1898 / 2495
(#) Soler válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Értem, milyen puffert érdemes vennem ? márkára gondolok.
(#) reloop válasza Soler hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
A mostanában beszerezhető kondenzátorok egyikével sem volt problémám. Inkább a minimum 50V-os feszültségtűrésre és az átmérőre ügyelnék.
(#) zenebolond hozzászólása Szept 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket kérem, Universum v46012-es erősítőmhöz keresek Service Manual-t .
Előre is köszi ha tud valaki segíteni.
(#) krisz69 válasza Soler hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Puffereknél még esetleg tudsz olyat csinálni . Ki szeded multiméterel rá mérsz dioda álláson szépen kell számoljon felfelé , majd szakadást kell mutasson. Utánna megtöltöd pl 12v al. És megnézed . Egy fél óra mulva menyire tartja a bele töltött feszültséget. Ha,nem tartja a feszűltséget ,vagy nem megy át szakadásba a multiméter az a puffer rossz ! remélem tudtam valamenyit segíteni.
(#) daneg86 válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Felemeltem őket, így jó!
Emitter ellenállásokat jónak mérem. mit cseréljek még ki ?
(#) reloop válasza daneg86 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Amelyik diódánál a javulást észlelted, ott a D4, R15, R13 (illetve a párja) között keresném a hibás alkatrészt, de tényleg csak akkor, ha a 0,15Ohm minden gyanú felett áll.
(#) daneg86 válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Akármelyik diódát húzom fel, csak akkor javul a hang, ha mind a kettő felvan.
Emitter ellenállások biztos jók. Kiforrasztottam őket, labortáppal átengedtem mindegyiken 5A-t, és mértem a rajta eső feszültséget, mindegyiknél megvolt az 1,5V. Multival is lemértem még egyszer beforrasztás előtt.
R12-13-14-15 értékek is stimmelnek. Q5-öt is kicseréltem, mindegyik idetartozó diódát kimértem.
Q5 emittere szakadt volt, de csere után sem javult a helyzet.

Gyanús: R26 a kimeneten mindkét panelen szét van égve, de a hibás csatornán jobban. Értéke még megvan. Szkópom sajnos nincs, hogy gerjedést tudjak mérni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) gabesz2011 hozzászólása Szept 20, 2016 /
 
Sziasztok.
Egy kis segitségre lenne szükségem.
Adott egy Renkforce hva6061 típusú végfok (wangine wpa 600). Hibásan vettem, mind 2 csatornája halott volt. Gyári kapcs rajz alapján javítottam,tökéletesen működik is. Viszont nem tudok rájönni hogy miért szedi össze a hálózati zajokat,pl hűtő,vagy villany felkapcsolása. Hangos reccsenés,földeléssel és anélkül is. Valami ötlet?
A segitséget előre is köszönöm!
(#) Buvarruha válasza gabesz2011 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Közel van a bemenet, vagy a trafó a hálózati vezetékekhez, és, vagy rosszul van vezetékezve, a PA erősítők nagyrésze ilyen.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) reloop válasza daneg86 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
A 0,15Ohm-hoz tartozó vezetősáv ellenállását tudod vizsgálni? Az emitter és a kimenet közötti szakasz érdekes, annak is azon része, ahonnan Q5, Q6 a túláramjelet veszi.
A D3, D4 közös pontja kap testet?
Mennyire sérült a NYÁK a rövidzárlattól?
(#) szilva válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Még egy csúnya hibalehetőség jut eszembe erről. A kollega azt írta, erősen szét volt égve a végfok. Én már láttam olyat, hogy az elszenesedett NYÁK valamennyire vezetővé vált, és a szomszédos fóliacsíkok között már nem szigetelt. Képet ugyan nem láttunk, hogy mennyire sérült a panel, de az eshetőség akár erre a hibára is meglehet.
Egyszer egy Vidi erősítőmodul volt annyira megégve, hogy normálisan már nem lehetett megfoltozni, akkor a végén gyártottunk egy új panelt az eredeti fóliaterv alapján, és újraépítettük az egész végfokot.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) daneg86 válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
NYákon fóliák szerencsére egyáltalán nem égtek meg. Jó szélesek, és teljesítmény vezetők ónozottak.
D3-D4 közös pontja kap testet.
Az nem lehetséges, hogy kivezérlésre elkezd gerjedni nagy frekvncián és amiatt szól be a védelem ?
Kimeneti zobel tag eléggé megviselt mind a 2 csatornán.
(#) reloop válasza daneg86 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
A Zobel impedanciája aligha képes aktiválni az áramkorlátot.
C10, C11 nem üt át? Csere, vagy akár ideiglenes eltávolítás megmutatja.
(#) reloop válasza szilva hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Az eset kapcsán eszembe jutott, hogy a kolléga az erősítőben keletkezett tűzről számolt be. Annak a lecsapódó gőze is lehet random vezető.
(#) jocko hozzászólása Szept 21, 2016 /
 
Sziasztok nem tudom,(_)hogy jó helyen kérdezek-e,(_)de van akinek van tapasztalata ezzel a cuccal kapcsolatban?(_)Megér ez ennyit?(_)Vagy milyen digitális modult érdemes venni?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) zotya1983 válasza jocko hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1
 
Nem rossz működik,de egyik ismerősöm vett ugyanezt a típust,neki a műanyag tápcsatlakozó szó szerint kiolvasztotta magát a nyákból...Azóta meg lett erősítve a forrasztás aljzatcsere volt minőségibbre és működik.Viszont az a 100w valójában csak parasztvakítás.40w kivezérlés fölött rohamosan mondhatni w onként+1% al emelkedik a THD...A hangjával is kétségeim vannak,mosott középhangok erőltetett magas,dinamika sehol...Borzasztó...Egy fapados texas kapcsolás a maga csekélyebb teljesítményével megeszi dinamikában...Erről a pc tescos hangszórók jutnak az eszembe kb,na ugyanaz a szint Én inkább építenék kitből valamit,vagy néznék egy rajzot itt ami bevált.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) MikulaSan hozzászólása Szept 21, 2016 /
 
Sziasztok! Tudnátok ajánlani számomra 1 transistoros fejhallató erősítőket amelyek 32 ohm hoz használhatóak? A lényeg számomra hogy maximum 5v tápfesszel menjen. Segítséget előre is köszönöm.
(#) bozsika003 hozzászólása Szept 21, 2016 /
 
TDA7377 láb kompatibilis mivel lehet pótolni A segítséget előre is köszi
(#) steelbird válasza MikulaSan hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1
 
Szia. 1 tranzisztorral, 5V tápfeszültségről, 32 Ohmra... ez nem fog menni.
(#) jocko válasza zotya1983 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Értem,köszönöm a választ.Én sem fűzök hozzá túl nagy reményeket,csak úgy gondolom,hogy ideje hozzászokni a digitális hangzáshoz,kezdetnek ez is megteszi.Megrendeltem egyet.Én a youtube-on nézegettem azokat a videókat,amik fellelhetőek ezekkel a modulokkal kapcsolatban,onnan kaptam kedvet a vásárláshoz.Persze jó lenne ha én építeném...Azzal tisztában vagyok,hogy egy laptop töltővel hajtva ez nem fog leadni 100 wattot...Valószínű,hogy a jobb hangminőséghez ennél komolyabb kapcsolásra és nagyobb tápfeszre van szükség....
(#) gyuszo válasza jocko hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A jó hangminőséghez nem kell kell 100 W és nagyobb tápfeszültség...
(#) zotya1983 válasza jocko hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A lényeget leírta a kolléga előttem.Nem feltétlenül kell nagy tápfeszültség a jó hangzás eléréséhez.A rezonáns tápegységekre épülő fél digitális-digitális erősítőkkel van tapasztalatom.Méghozzá igaz nem hi fi de a lényeg ugyanaz.Pa hangosításban is ez a helyzet sajnos ott is a 150-200 ezer ft os kapcsitápos erősítők a jók.Az alatt csak játékszernek nevezzük őket,mivel a kapcsifreki miatt 50-60-100khz nem igazán jók dinamikában,gondolok itt a mélyhangok reprodukálására.Topp szekcióra is elmegy..A Labgruppen,powersoft itt kezdődnek de az meg már nem a mi zsebünknek van kitalálva.Arra akarlak rávezetni hogy egy analóg még "szerintem" ma is jobb választás,és ehhez kiváló kapcsolások találhatók az st 151,esetleg a tda 7294 kategóriában,használd az oldalkeresőt,oda írj ezzel kapcsolatban már akár +-40v tápfeszültséggel elérhető a szép dinamikus kerek mélyhangzás és a felső tartományok sincsenek elmosva.Számos több éves kísérletezgetések vannak itt az oldalon.
(#) jocko válasza zotya1983 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Nagyon jó gyári analóg erősítőim vannak.(thomann t amp s75, alesis ra150 studio reference amp.) St 151-et építettem,nekem ez abszolút nem volt nyerő.Építettem az oldalon leírt darlington 120 wattos erősítőt tip tranzisztorokkkal ,az már jobbnak bizonyult.B5-öt nem fogok építeni,mert semmi indíttatásom nincsen egy ilyen konstrukció megalkotásához.Tda 7294-em volt...De most nemrég hallottam egy úgynevezett zónalejátszót a media markt-ban szólni,ebben digitális erősítő van, a típusa: sonos play5 gen2,és valami elképesztően szól.Igaz,valóban ez sem mehet túl nagy tápfeszről,de valami olyan dolgot tapasztaltam amit eddig másnál nem...A miérteket én nem tudom ennyire mint ahogyan ti leírjátok, de érdekes dolgokat vázoltok...
(#) krisz69 válasza jocko hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Találkoztam már sok típusu végfokkal. És hallottam is azokat. Nálam.a tda... Minden fajtája levizsgázott negatív írányt tekintve. Otthon elhallgatható. De igazán dinamikus szép hangokra nem képpes. Vannak gyári Pa végfokjaim is. Minek mi az elönye és mi a hátránya abba nem folynék bele. De egy biztos. Hallgassa meg az ember ,ha tetszik vegye meg vagy építse meg.!
(#) MikulaSan válasza steelbird hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
nekem fontos lett volna a hordozhatóság.. És akad egy powerbankom is szabadon. Asus zenpower 10050 mah-s. Nem kinai hanem tasus telefon mellé adták. Ezt szerettem volna tápnak alkalmazni. De ìgy leteszek róla.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) voodoo válasza jocko hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Szia. Egy mai korszerű digitálos végfok már belépő szintű teljesítményben és minőségben is maximálisan megfelel a hifi zenehallgatásra. Fillérekért lehet vásárolni erre a célre kifejlesztett cél IC ket és hozzá való FET-eket. Remekül tudnak szólni. A jó múltkor vettem itt az aprón egy rcf aktív top erősítőt ami mindig újra indult, letiltott, végül sikerült megjavítanom. Semmi extra egy mezei 2092 volt benne és két irfb4227 félhídban, de tényleg piszok jót szólt. Olyan igazi jó feszes, koppanós basszusa volt, mintha erre lett volna kiélezve. Annyira sajnálom hogy eladtam. Természetesen egy analóg vég ezt nem tudja és az eq-nál minden fél-mély tartományt +3-5dB lel meg kell csavarjak (250-400Hz) hogy valami hasonlót kicsikarjak belőle de igazából az nem olyan.
(#) jocko válasza voodoo hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Szia!Nekem is ez tűnt fel azt a digitális erősítőt hallgatva,hogy az analóg cuccaim ezt nem tudják ,ez valami más.Majd utánanézek ezeknek az elemeknek amit mondtál.
(#) Poli válasza bozsika003 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Szia!
Elvileg TDA7375, vagy TDA7379 láb kompatibilis vele, a többi paramétert nézd meg az adatlapon.
(#) Poli válasza MikulaSan hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Szia!
Esetleg ezt nézd meg Bővebben: Link.
(#) golem hozzászólása Szept 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Megjött a laptopom a szervizből és meg szünt a zaj azaz jó lett.
Köszönöm mindenkinek aki segitet nekem.
Következő: »»   1898 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem