Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1900 / 2495
(#) gkari válasza misi93 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Állíts fejre az egészet, akkor lenn lesznek (copyright: Kolumbusz + tojása)!
(#) misi93 válasza gkari hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Jogos, erre én is gondoltam, majd lehet így csinálom. Az a baj, hogy kicsi a hely a dobozban, illetve a nagyobb dobozom az pedig "túl nagy". Valami hátrányom származik ebből kifolyólag? Azon kívül, hogy esetleg kicsit nehezebb lenne javítani/összerakni?
(#) reloop válasza misi93 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Szia! Ha van, vagy 5mm a borda szerelőlemeze, akkor eljut a hő mindenhová, beépítheted kedved, illetve a praktikusság szerint.
(#) misi93 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Heló! 7mm vastag a borda alap lemeze. Ez jó hír számomra
Köszönöm a válaszaitokat!
(#) jocko válasza zotya1983 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Ma meghozta a postás a tda7498 modult!Én kellemesen csalódtam ,mert egyáltalán nem olyan borzasztó a hangja,ahogyan azt gondoltam,meg amit jósoltatok.6600 ft-ot szerintem megér ez a játék.Az összerakás sajnos nagyon hanyag,ahogy a képen is látszik,meg az én HP töltőm nem megy bele abba a csatlakozóba ami a panelen van,úgyhogy kicsit barkácsolnom kellett,egy szöget és egy krokodil csipeszt használtam,hogy ne kelljen elvágni a kábelt.
(#) voodoo válasza jocko hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Nekem analóg végfokom van, de ahogy mondtam inkább digitális párti vagyok. Ma már teljes mértékben megállják a helyüket és még szépen is szólnak. Ráadásul nem forrósodnak feleslegesen; amit bele tolsz áramot, azt nagy százalékban kedvező hatásfokkal vissza is adják.
(#) szemu hozzászólása Szept 29, 2016 /
 
Üdv.!
Van egy ilyen panel nálam és egy 8 lábú smd teteje leugrott.
Próbáltam összeilleszteni és az ic-n szerintem ez olvasható: BD6808
De sajnos nem találom, hogy mi ez pontosan.
A képen a fekete kondi alatt IC7.
Mosfetre gondolok csak mivel lehetne helyetesíteni.
Köszönöm előre is!
Szemu

Geniuser.jpg
    
(#) krisz69 válasza szemu hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Én csak ezt a megfelelőt találtam . De nem biztos ez az !!
(#) reloop válasza szemu hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Szia! A Genius névből és a képen látottakból arra következtetek, hogy a kapcsoló-üzemű tápnál jársz. Úgy tűnik a FET (Q3) már ki is van műtve. Addig ne is vadássz alkatrészre míg tártad fel a meghibásodás okát!
(#) szemu válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Szia!
Elöször is köszönöm hozzászólásokat.
Igen van több hibás alkatrész is. Egy 0,39 ohm 2w ellenállás is elszakadt illetve egy TO220 as Mfet is zárlatos. Letöltöttem service manuált amibe az erősitő rész komplett kapcsolását alkatrészletenként ismerteti de a táp résznél csak elvi kapcsolás van értékek nélkül.
(#) reloop válasza szemu hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Rákérdezek: SW-G2.1 3000?
(#) szemu válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Hali!
Igen az. csak most otthon vagyok és nem akartam hülyeséget mondani.
(#) reloop válasza szemu hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Kapcsitáp témában kérj segítséget, mellékeld a vázlatos rajzot!
Szerk.: látom új témát nyitottál, onnan csöppentél ide.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2016
(#) robi12ster hozzászólása Szept 29, 2016 /
 
Sziasztok.
Segítségeteket kérem!
Van egy 5.1 -es házimozim, és a hangfalaim teljesítménye kisebb mint az erősítőm. Arra vagyok kíváncsi, hogy lehet e valamilyen ellenállással csökkenteni a hangfalakra eső teljesítményt, hogy még véletlenül se tudjam kiütni? Mert a gyerek szereti tekergetni. És nem szeretném kidobni.
(#) Buvarruha válasza robi12ster hozzászólására (») Szept 29, 2016 / 1
 
Talán épp ez a szerencséd, ha nagyobb teljesítményű az erősítő, tehát nem torzít akkor lényegesen kevésbbé terheli a hangszórókat, mintha a gyerek egy alacsonyabb teljesítményű erősítőt tekerne torzításig.
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 1
 
Ezt Te komolyan így gondolod?
(#) jocko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Én most nemrég kíváncsiságból hajtottam egy 300 wattos TWIN PA végfokkal egy 30 wattos monacor szélessávú hsz-t ,mi tagadás ,gyönyörűen szól,de nem merném sokáig így járatni....
(#) szamóca válasza jocko hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Azért az ésszerűségi határt be kell tartani, a 30/300-as arány már durva.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Sajnos igen.
(#) jocko válasza szamóca hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Ha lehet ide ilyet linkelni,felvettem az "akciót"és tényleg tízszeres az arány...Mondjuk lassan rám férne egy tisztességes mikrofon,mert nagyon szeretem rögzíteni az erősítők "hangját",de valami azért így is átjön a felvételen keresztül is...
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Teljesen komolyan így gondolom, hangosításbeli tapasztalataim is tökéletesen alátámasztják ezt!
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Azért egy PA hangszórót nem hasonlítanék a "házi használatra" szánt 5.1-es rendszerhez.

Mondjuk 50W-os a hangsugárzóm és ezt 50W-os erősítővel használom. Az erősítő kimeneti teljesítményének pillanatértékei a zenei jel ütemében - teljes kivezérlésnél - nulla és 100W között lesznek. Ha az erősítőt túlvezérlem, a 100W-os csúcsok kiszélesednek (klippelés). Ha minden határon túl növelem a bemeneti jelszintet, 100W teljesítmény kerül a hangszóróra négyszögjel formájában.
Ha az 50W-os erősítőt 100W-osra cserélem, 200W lesz az 50W-os hangszórómon ha gyerek "jól odalép neki", miközben mindössze 3dB-el nőt a torzítatlan zenei teljesítmény. Ez alig észrevehető hangosság növekedés.

Még egyszer megkérdezem: melyik erősítő fogja előbb tönkretenni a hangszórót - az 50, vagy a 100W-os?
(#) Karesz 50 válasza robi12ster hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Szóval... megfelelően méretezett ellenállással is lehet csökkenti a hangszóróra jutó teljesítményt, de ekkor változni a hangszórók hangja. Még az is előfordulhat, hogy jó irányba, de ez nem valószínű. Ésszerűbb megoldás lenne hangsugárzóvédő áramkör beépítése a hangdobozba. Ez csak néhány alkatrészt tartalmaz, köztük egy relét, amely adott teljesítményszint fölött lekapcsolja a hangszórókat az erősítőről. Találsz példát erre az Orion HS500 topic-ban. Mindkét megoldás feltételez némi elektronikai jártasságot és kísérletezőkedvet.
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 1
 
Azért ez alaposan el van ferdítve! Eléggé egyértelmű, hogy a nagyobb terhelhetőségű jobban bírja, viszont ez nem ennyire egyszerű matematikai számítás. Az esetek 102%-ában a közepek és magasak mennek gallyra, na és mitől? A brutális felharmónikusoktól ami a klipeléskor jelentkezik ugye, ha kétutas rendszerről beszélünk akkor a közép nem gond, mivel a mélyek jól terhelhetők, ellentétben a közép és magashangszórókkal. Mellesleg, ha túl nagy a kimenőteljesítmény akkor szépen lecsattannak a mélyhangszórók a mágnes aljára ami igencsak feltűnő.

Mellesleg a somogyi SPA hangszóróit amivel annó csapattuk nem nevezném PA hangszórónak.

Ja és amíg mi a 100W somogyikkat döngettük 150W-al, addig a többi a 300W reflex valódi PA dobozokat 30W videotonnal küldték folyamatosan világító kivezérlésljelzővel. Ennek eredményeképpen a közepek és a magasak is elhallgattak reggelre.

Ja és végül, ha nagyon torzít az erősítő, a dinamika szinte nullára csökken, tehát a terhelés folyamatos, míg nem torzítő erősítőnél impulzusszerű!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 1
 
A hangosítás kifejezés az én olvasatomban minimum néhány kW-ot jelent és nem 100W-os Somogyi hangszórókat. (A Somogyi hangszórókkal mellesleg semmi bajom, sőt az egyik kedvenc kis teszt dobozom is Somogyi.)

A "Reflex" dobozokban úgy tudom van soros izzó a magassugárzó védelmére. Erős kétségeim vannak, hogy ezeket szét tudod hajtani az említett Videoton erősítővel.

A magassugárzókat mindig úgy méretezik, hogy ezekre kisebb teljesítmény jut. Tehát egy 300W-os mélysugárzót kb. 50W-os magassugárzóval párosítanak a gyakorlatban. Na most ha túlvezérelsz egy erősítőt, a magas hangszóróra jutó teljesítmény jelentősen nőni fog. Ha már bever a lengőcséve, az az 50W esetleg 200W lesz. Hát ezt nem fogja kibírni.

A dinamikáról senki nem beszélt. Az eredeti felvetés az volt, hogy jobban kímél-e egy adott teljesítményű hangszórót a nagyobb teljesítményű erősítő. Szerintem a nagyobb teljesítményű nagy valószínűséggel könnyebben tönkreteszi, mint a kisebb.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
És valóban van soros izzó, mégis füstté váltak. Tényleg gondold végig, a torzított folyamatosan nagy amplítúdójú jel és az akár a többszörös, de impulzusszerű túlterhelés közti különbséget!

Egyébként több infó kellene a konkrét esetről, nem lepőnék meg, ha a nagyobb erősítő teljesítmény azt jelentené, hogy a hátuljára 230V 150W van írva (és 5.1-es mondjuk), de a hangszórók csak 80W-osak.

A hangosítás a legkevésbbé sem kilówattokat jelent, sőt mi vonultunk ki szerintem a lekevesebb erősítő teljesítménnyel, de mi voltunk a lenghangosabbak még az érzéketlen hangszórók ellenére is, mert a többi egyrészt annyira gagyi volt, másrészt ésszel rendeztük be a helységet, hangminsőgéből pedig toronymagasan az élen voltunk, mert normálisan voltak megcsinálva a ládák és a hangváltó is.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 2
 
Végig gondoltam az impulzus és a négyszögjel közötti különbséget. Le is szimulálnám neked, de én értem miről van szó.

Egyébként nekem is volt ilyen 50W-os hangszóró/500W-os végfok élményem, pedig nagyon szerettem azt a JVC hangszórót a műhely sarkában. Az ember hangosságérzete pontosan 3dB/pohár bor mértékben csökken. Nem véletlenül deciBell a hangosság mértékegysége. A hangszóró élettartama pedig jó közelítéssel 1 literBell. Pedig még csak nem is klippelt le a végfok. Egy ideig tényleg szép volt az impulzus átvitele. Oszt azóta inkább hasonló teljesítményszintekben szeretek gondolkodni, de inkább a hangszóró bírjon többet.
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Azért érzed, hogy mennyire szélszőséges a példa ugye? A 3dB/pohárral maximálisan egyetértek.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 1, 2016 / 2
 
Ha fogsz egy digitszkópot és ráengedsz egy FFT-t arra a túlvezérelt és harmonikusokban gazdag jelre, akkor látni fogod hogy azok milyen spektrumban és amplitúdóval vannak jelen, és rá fogsz jönni hogy nem az nyírja ki a magas sugárzót hanem simán a nagyobb teljesítmény.
Szóval ez az itt előszeretettel hangoztatott (túlvezérelt 20W-os végfokkal tönkreteszem a 100W-os dobozt) dolog butaság, ahogy azt Karesz is jól leírta. A doboznak illik minden esetben az erősítőnél jóval nagyobb teljesítményűnek lennie.
A példája szélsőséges volt, ugyanúgy ahogy a tiéd is, ugyanis a tönkrement magasak amikről beszélsz általában néhány W terhelhetőségűek, persze hogy tönkremegy.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2016 /
 
Neked nem volt RA6363, vagy EA6383? Azokkal simán ki lehetett nyírni nála 5x nagyobb terhelhetőségű, minőségi mélyhangszórókat, úgy mindenféle barbárkodás nélkül, az akkori időkből amikor még 100W, 100W volt és nem PMPO.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
Következő: »»   1900 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem