Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2863 / 3994
(#) golem válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Ezek nem zselés aksik mikor meg vettem volt bennük viz csak mostanra gondolom hogy elpárolgott De öntöttem beléük desztillált vizet.
(#) Tranzisztor mester válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Köszönöm! Sikerült, működik.
(#) lelkes amatőr válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Örülök, hogy szerezhettem egy jó napot.
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Hello! Hogy a kérdésedre is választ kapj.. Két különböző kapacitású aksit nem lehet sorba kötni. Mert a nagyobb kapacitású még nem lesz feltöltve, mikor a kisebbet túltölti.
Kivétel, ha a töltő (vagy külső egység) tartalmaz balansz áramkört. Ez söntöli a töltőáramot akkor, ha valamelyik már feltöltődött.
(#) amex hozzászólása Okt 1, 2016 /

Azt esetleg megtudna mondani valaki, hogy ezt a MUR30120PT alkatreszt mivel tudnam helyettesiteni?
Sajnos ezt csak Kinaban lehet kapni.
Ha valaki tud helyettesitorol lecci irja meg. koszi.
(#) golem válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Köszönöm.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Hopp! Az R7-et elírtam, az 470ohm..
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
(#) akos44 hozzászólása Okt 2, 2016 /

Azt szeretném kérdezni,hogy ha a látható táp mindkét kimenetét leterhelem akkor a 7812 es tranzisztoron 1 ampernál nagyobb áram fog folyni,ami ugyebár tönkreteszi..Ezt eltudom kerülni ha két tranzisztort kötök be párhuzamosan?
(#) Medve válasza akos44 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

(#) Gafly válasza akos44 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

A 7812 nem tranzisztor, bár három lába van.
Fix 12V-os stabilizátor IC-ből vannak combosabbak is.
Miért nem hasznáksz egy kidobott PC tápegységet, ha ekkor teljesítmény kell?
És miért nyitsz új topic-ot?
(#) kaqkk válasza akos44 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

Nem a szabályzók mennek tönkre , azok visszahajló karakterisztikával leszabályoznak . Az össz áram nem fog menni 1A fölé mert az első 7812 áramszabályzása határozza meg a kivehető áramot . Viszont ha megfejeled a szabályzókat elveszíted az áramszabályzást és leég az 1A os egyenirányítóhidad .... A 7812 -7805 szabályzókat lehet párhuzamosan kötni akkor duplájára nő a kivehető áram de még akkor is fennáll az amit az egyenirányítóról írtam .
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Sziasztok
Sokszor fordul elő, hogy egy panelt, amihez nem rádugós, hanem csavaros sorkapcson keresztül kapcsolódnak a vezetékek, ki kell kötözni, majd a javítás után vissza.
Ezt úgy oldom meg, hogy egy villanyszerelő sorkapocsba bekötözgetem ugyanabba a sorrendbe.
Viszont ez túl macerás (a ki/be szerelés több idő mint maga a javítás)
Van-e valakinek ötlete? Biztos van erre kitalálva valami kapocsléc ami nyomógombbal rögzít.
Szakuzletbe csak olyat találtam amibe csak nagyon vékony kábel fér be és túl sűrűn vannak a csatlakozók.
Valamint nem is kell, hogy kivezetése legyen mert előfordulhat, hogy áram alatt maradnak a kábelek.
Üdv
(#) vargaf válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Használj dugaszolható sorkapcsot:
Dugaszolható sorkapocs
(#) Hp41C válasza amex hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

FDH kft: RHRG30120, RHRP30120
(#) vargaf válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

A helyettesítendő alkatrész egy tokban két diódát tartalmazott:
MUR30120PT
(#) gazspe hozzászólása Okt 3, 2016 /

Sziasztok!
Van egy analóg jelforrásom, nem stacionárius. Kérdésem, hogy van e analóg elektronikában (kivitelezhetően egyszerű) mód rá, hogy egy megadott z idő szerinti integrál értéknél egy kimenetet átbillentsen? (nem az időtartammal, nem a feszültséggel, hanem a kettő szorzatával szeretnék vezérelni egy időben nem állandó feszültség függvény alapján)
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Hello! Valahogy jobban is megvilágíthatnád a dolgot, hogy mi is ez. Mert speciel én nem értem.
Hogy akarod a feszültséget az idővel szorozni és ennek átlagát venni? Szerintem Te mást akarsz, vagy csak azt, hogy a feszültség értékeket időnként összeadod és ha az elért egy határértéket, akkor kapcsolsz. De ez, a feszültség/frekvencia átalakító és számláló. Mint ahogy én tettem az aksi kapacitásmérésnél. (Csak ott a feszültséget sz áram értéke szolgáltatta egy söntön.)
(#) kendre256 válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Ezt egy közönséges integráló R-C tag is megcsinálja. z ideig töltöd az ellenálláson keresztül a kondenzátort, az idő végén pedig megnézed egy komparátorral, hogy nagyobb-e kondenzátor feszültsége, mint a komparálási érték. Utána kisütöd a kondenzátort, és kezded az egészet elölről. Ezt nyilván ütemezni kell valahogy, de arra jó kis számláló áramkörök vannak, pl. CD4060.
(#) pucuka válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Ahogy nézem, ez tipikus mikrovezérlős feladat. Jól kéne tudni hozzá programozni.
Feszültségből kellő sűrűséggel mintát venni, ebben benne van az idő is, majd átlagolni.
(#) exabit hozzászólása Okt 3, 2016 /

Egy ilyen fajta step down átalakító úgy is tartja a fix kimeneti feszültséget ha a bemeneti feszültség vagy a kimeneti oldalon az áramfelvétel változik?
Igazából egy 12V/5W ledet szeretnék meghajtani egy 18V-os akkumlátorról ezzel úgy hogy 12V-ra állítom a kimeneti feszültséget.
(#) pucuka válasza exabit hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1

Nem, azaz nem egészen. Mert ha nő a terhelő áram, több energiát kell tölteni a kondenzátorba, hogy a feszültség állandó maradjon.
A kimeneti feszültséget úgy tartja állandó értéken, hogy egy referencia feszültséget, és a kimeneti feszültséget összehasonlítja, és a különbségnek megfelelően impulzus szélesség modulálja (PWM) a kimeneti kapcsoló tranzisztort, ami egy kondit töltöget induktivitáson keresztül. Lásd az LM2596 adatlapját, amin az alkalmazási példát is találsz.
Ha a meghajtani kívánt LED -nek van beépített áramgenerátora, áramkorlátozója, akkor jó, ha nincs, akkor még arról is gondoskodnod kell.
(#) nedudgi válasza exabit hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1

LED áramát kell korlátozni, nem a feszültségét szabályozni. Ha a feszültséget állítod, úgy elszállhat, mint a pinty.
(#) exabit válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Akkor a step downt állítsam be mondjuk 14V-ra és használjak előtét ellenállást? Vagy keressek inkább egy állítható áramkorláttal ellátott step down modult?

#pucuka:
Én az adatlapon azt olvastam hogy "Excellent Line and Load Regulation", ami számomra azt jelenti hogy mind a terhelésben mind a bemeneti feszültségben bekövetkező változásokat jól tompítja.

#pucuka @ 17:16:
Igaz, köszi akkor nézek azt.
(#) pucuka válasza exabit hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1

Igazából az a legjobb megoldás, nem pazarékolsz energiát. Vannak kifejezetten LED meghajtó elektronikák készen.
(#) nedudgi válasza exabit hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1

Igen, keress áramgenerátort. Milyen az a LED? Mekkora áramot visel el?
(#) Hp41C válasza vargaf hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Ezek legalább kaphatók. Ha nem felel meg, akkor egy ötlet a beszerzéshez...
Most komolyan kérdezem: be tudod írni a keresűjükbe "dual diode 30A 120V"
Esetleg másik boltéba? HQ-video: STPS60170CT Adatlap
(#) vargaf válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Nem nekem van rá szükségem, nem én tettem fel az eredeti kérdést. A keresett dióda 1200 V-os az adatlapja szerint.
(#) asm hozzászólása Okt 3, 2016 /

Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, de érdekelne előzetesen, mi történhet akkor,ha egy egyszerű passzív - tekercses, papírmembrános, sokszor 8Ohm-os szokott lenni - hangszóróra negatív feszültségszint(ek)et küldök?

Lehetséges-e pl., hogyha a hangszóró 4 Volt-ig vezérelhető, akkor +4 és -4 Volt közötti váltásokkal nagyobb kilengést (és ezzel hangerőt) érjek el a membránnál - anélkül, hogy leégetném a benne levő tekercset?
(#) Phoenix225 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Szép estét mindenkinek!
Tudnátok segiteni? hogy tudom kimérni a V-t meg A-t a szekunder körön? nem is igen tudom melyik az :/
(digitális erösitönél használnám a késöbbiekben)

trafó

köszönöm a segitséget ^^
(#) Hp41C válasza vargaf hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Nem egy olcsó darab: FFSH30120ADN_F155, adatlap
Következő: »»   2863 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem