Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5 percenként 3 impulzust előállító kapcsolás
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zaxxon81 hozzászólása Márc 20, 2008 /

Sziasztok! A múltkor elég korrekt segítséget kaptam itt. Remélem most is sikerül vmit kitalálni.
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami 5 percenként ad 3 12V-os impulzust. Az impulzusok közt legyen mondjuk 1mp. Szóval azt tudom, h mit akarok. Valószinűleg meg is tudom építeni, de sajnos elég tapasztalatlan vagyok az áramkörök tervezésében. Szóval ebben kérnék némi támogatást. Előre is köszönöm!
(#) Attila86 válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Üdv.!
Mennyire pontosan kell az 5 perc és mennyire pontosan a három darab 1 másordperces impulzus?
A három impulzus közt oké hogy 1-1mp legyen, de milyen hosszúak legyenek az impulzusok és ezek mennyire legyenek pontosak?
Üdv.: Attila
(#) zaxxon81 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Nem kell pontosnak lennie semminek. Lehetnek eltérések.
Tehát körülbelül 5 percenként szeretnék 3 1mp hosszú impulzust amik közt szintén 1 mp van. Nem lenne baj, ha az 5 percet lehetne módosítani kevesebbre is szükség esetén. Előre is köszönöm!
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Ha nem fontosak az időzítések akkor 555 astabil üzemmódban kicsit eltolt kitöltési tényezővel 5/3 s időalappal.(jó lenne tudni hogyan helyezkedjenek el az inpulzusok ,esetleg ha leadta utána mit csináljon leáll/újraindul? ) Ha ez segít 555 méretezése
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Kimenete kb 200mA val terhelhető.
(#) zaxxon81 válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Ez elsőre kicsit meredek. Emészteni kell még De úgy volna a jó, ha 5 percenként ismétlődne a 3 impulzus. Amíg a tápfesz meg nem szünik.
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Ez a méretező melletti alakú impulzus sorozatot küldi a tápfeszültség elfogyásáig.Ha úgy méretezed (kb 0.6 s) akkor 5 percenként pont három ütem lesz (három inpulzus ez kb 100K,220K,4.7mF) Az ellenállások potival kicserélve változtatható a frekvencia.Vigyázz a kitöltési tényező (jel/szünet) aránya is változik.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Lassan megtanulok olvasni is 5 perc=// 5 mP Így azért kicsit érdekesebb.
Talán 4060 1 hz körüli oszcillátorral a Q8 kimenete rákötve egy 4017 órajel engedélyező bemenetére egy inverteren keresztül a 4017 Q1,Q3,Q5 kimenete egy VAGY kapuval összefogva a kimeneted. a Q6 pedig a 4060,4017 reset lábára rákötve.
(#) kissi válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Sziasztok!

Szerintem 2 db 555 kellene astabil módban. Az első változtatható kitöltési tényezővel menne olyan beállításban, hogy a periódusideje kb. 5 perc, az impulzus szélessége kb. 5-6 s, ez engedélyezné vagy tiltaná a második 555-öst, ami egy 2 Hz-es astabil multivibrátor lenne ( engedélyező a 4-es láb!).

Steve
(#) Pet91 válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

2 db 555-öt használnék.
ez szolgáltatna frelit:5perc, 1 mp
1db ÉS kapu kötné őket össze.
szerintem...
(#) Pet91 válasza kissi hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

én is csatlakoznék az előttem szólóhoz az övé jobb, de én az 1s-ossal vezérelném az 5 percest.
(#) kissi válasza Pet91 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Szerintem az úgy nem lenne jó, mert 1s-onként indítaná az 5 percet! Fordítva kell: 5 percenként kell engedni 3 impulzust az 1s-okból ( ezt össze kellene hangolni, de szerintem működőképes az általam leírt elv!).

Steve
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Bocs, a 2 Hz-es az csak 0,5 Hz-es kell, hogy legyen!

Steve
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 21, 2008 / 4

No ezt sikerült összehozni, talán elég egyszerű és nem rajzoltam el. A diódák számával és elhelyezésével az impulzus számut tudod változtatni az első ic ( CD 4060 ) 9,10 lábára csatlakozó alkatrészekkel az 5 percet (1s*255) kb 5perc (sajnos az inpulzus ideje is változik egy kicsit de 1-1.5 mP belül marad.)

szaml.jpg

(#) zaxxon81 válasza proba hozzászólására (») Márc 21, 2008 /

Korrektnek tűnik! Erre ránézek a hétvégén és beszámolok az eredményről! Kösz!
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /

Ha a 4017 órajel bemenetére a 4060 Q4 kimenetét kötöd ,és a törlő bemenetre a Q14 et sokkal kisebb kondenzátor is jó.Elfelejtettem ,hogy az előző kapcsoláson az időzítő értékek nen jók,csak leraktam az alkatrészeket .
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2008 /

Ha a Q9 kimenetet használod R10=100k C=4.7MF R11=220k kb , ha a Q4/Q13 kimeneteket (az előbb elírtam )használod R10=270k R11=470k c=100nF kb. (a texas ic adatlapjáról néztem talán jó) T=R10*C*2,2 R11=R10* 2..10
(#) feki00 hozzászólása Márc 22, 2008 /

Kicsit unatkoztam ugyhogy hasznossá tettem magam, ehhez az 5lethez mit szóltok?
Mivel a kérdező nem mondta hogy nagyon pontosan kellenek ezek az impulzusok így hát nem is babráltam sokat az ellenálások értékével.

üdv :zavart2:
(#) feki00 válasza feki00 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Mégse jó.
Köszi az észrevételt ferci!

A mellékelt képen remélhetőleg már jó értékek vannak. A tranzisztor se biztos hogy jó a feladatra de nálam ez egy bevált tipus

5min3puls.JPG

(#) ferci válasza feki00 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

A bal oldali 555 ellenállásait cseréld fel, mert mintha sokáig engedné az 1 sec-es oszcit. Sokáig töltődik a kondi (0), sokáig 1 a kimenet, ha jól nézem.
(#) feki00 válasza ferci hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Affene. Fordítva nem jó, mert nem pontosan cserélődnek fel az impulzusok.
Egy NOT kapu kell a tranyó bázisa és a bal 555közé
De akkor a tranyó nem lesz jó mert keveset kap a bázisára hogy teljes 12 voltot eresszen át a jobboldali 555nek.
(#) ferci válasza feki00 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

... ja... nem elég korrekt a kérdés sem..
Ezért kellene mindig egy diagram, ahol pontosan van megfogalmazva minden...
A tranyó talán a legkevesebb, hogy mennyit enged át;
stab sem kell, mert 12 voltról 12 nem megy, az 555 sem ad ki 10-10,5 voltnál többet, stb.
Én spec egész másképp csinálnám ( EEPROM léptetéssel), más meg PIC-kel... ( ez nem neked).
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Az órajel engedélyezés a cp1 az órajel a cp0 .Valamikor gagyi mobiltelefon riasztó volt Q1 opton keresztül C-gomb Q2 opton keresztül '1' gomb pár percenként hívogatotta az erre beállított számot..Remélem jól emlékszem a kapcsolásra.
(#) szilva válasza proba hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Ez véletlenül nem rögtön a legelején kezdi az impulzusokat küldözgetni? Bár nem volt a kérdés pontosan megfogalmazva, de nekem úgy tűnt, mintha az lenne a feladat, hogy a bekapcsolás után teljen el 5 perc az első impuzuscsomagig, aztán a következőig megint 5 perc, és így tovább.

Mellesleg tudom, hogy már megint mindenről ugyanaz jut eszembe, de nemrég hasonló feladatra (1 órás hívásidő-jelző vezetékes telefonhoz, negyed óránként csipogással figyelmeztetés) építettem egy 8 lábú PIC-kel áramkört. Sajnos a diszkrét alkatrészek ára már összemérhető, ha nem több, mint egy ilyen PIC-es megoldásé, arról nem is beszélve, hogy sokkal pontosabb lesz az időzítés is, a funkcionalitás pedig sokkal rugalmasabban alakítható.
(#) proba válasza szilva hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Én úgy gondoltam hogy,ezt kérte ,de ha nem akkor sem sokáig tart átalakítani.Csak egy + inverter kell ,akár tranzisztoros is lehet,és a resetet kell átvariálni.Gondolom az 555 kapcsolás is áttervezhető gyorsan.
(#) bbalazs_ válasza ferci hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Pontosan. kb 200Ft egy 10f206-os PIC, amivel rohogve BARMILYEN egzotikus impulzusokat kiadathatsz, sot23-as meretben kapod. Minek itt gorcsolni harminceves technikaval...
(#) proba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

off Igazad van küldjünk mindenkit a PIC miért hogyan topicra .......De ne csodálkozzunk rajta ,ha nem tud bekötni egy tranzisztort,mert az alapokkal nincs tisztában ,amit igazán csak ilyen feladatokkal tud elsajátítani.
(#) bbalazs_ válasza proba hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Huu, ennek haromszor futottam neki, mert mindig sertonek talaltam a levelet es kitoroltem, nehogy megbantsak valakit...

Szoval osszefoglalva a lenyeget: a mai, hivatasbol vagy akar hobbibol elektronikaval foglalkozo ember nem tudja kikerulni a mikrovezerloket. Elobb vagy utobb belefut egy olyan feladatba, amit nem tud csupan diszkret elemekbol osszerakva elkesziteni. A mai meret- fogyasztas- es koltsegkovetelmenyek nem engedik meg, hogy pektenyernyi nyakokon 7400-as DIP IC-k terpeszkedjenek. Minel hamarabb szembesul tehat a dologgal, annal jobb. Es aligha van ennel egyszerubb, ertelmes feladat, amit PIC-el lehet csinalni. A tranzisztor/FET ugyis ott lesz a szintillesztesnel...
(#) dcsabi válasza zaxxon81 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Nem tudom a kérdező, mit ért el eddig, említettétek a mikrovezérlőket, nos volt egy fölösleges fél órám... Itt egy progi meg kapcsi...
Az időt 2-és 7 perc között lehet állítani a nyomógombbal 1s-onként ( nem pereg!) Ki-be kapcsoláskor megőrzi a beállított értéket... 3 impulzust ad 1s-onként 1s közökkel, a beállított idő leteltekor...
(#) feki00 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Hol abban a poén ha mikróval csinálod meg?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem