Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 5 percenként 3 impulzust előállító kapcsolás
Témaindító: zaxxon81, idő: Márc 20, 2008
Témakörök:
Sziasztok! A múltkor elég korrekt segítséget kaptam itt. Remélem most is sikerül vmit kitalálni.
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami 5 percenként ad 3 12V-os impulzust. Az impulzusok közt legyen mondjuk 1mp. Szóval azt tudom, h mit akarok. Valószinűleg meg is tudom építeni, de sajnos elég tapasztalatlan vagyok az áramkörök tervezésében. Szóval ebben kérnék némi támogatást. Előre is köszönöm!
Üdv.!
Mennyire pontosan kell az 5 perc és mennyire pontosan a három darab 1 másordperces impulzus? A három impulzus közt oké hogy 1-1mp legyen, de milyen hosszúak legyenek az impulzusok és ezek mennyire legyenek pontosak? Üdv.: Attila
Nem kell pontosnak lennie semminek. Lehetnek eltérések.
Tehát körülbelül 5 percenként szeretnék 3 1mp hosszú impulzust amik közt szintén 1 mp van. Nem lenne baj, ha az 5 percet lehetne módosítani kevesebbre is szükség esetén. Előre is köszönöm!
Ha nem fontosak az időzítések akkor 555 astabil üzemmódban kicsit eltolt kitöltési tényezővel 5/3 s időalappal.(jó lenne tudni hogyan helyezkedjenek el az inpulzusok ,esetleg ha leadta utána mit csináljon leáll/újraindul? ) Ha ez segít 555 méretezése
Ez elsőre kicsit meredek. Emészteni kell még De úgy volna a jó, ha 5 percenként ismétlődne a 3 impulzus. Amíg a tápfesz meg nem szünik.
Ez a méretező melletti alakú impulzus sorozatot küldi a tápfeszültség elfogyásáig.Ha úgy méretezed (kb 0.6 s) akkor 5 percenként pont három ütem lesz (három inpulzus ez kb 100K,220K,4.7mF) Az ellenállások potival kicserélve változtatható a frekvencia.Vigyázz a kitöltési tényező (jel/szünet) aránya is változik.
Lassan megtanulok olvasni is 5 perc=// 5 mP Így azért kicsit érdekesebb.
Talán 4060 1 hz körüli oszcillátorral a Q8 kimenete rákötve egy 4017 órajel engedélyező bemenetére egy inverteren keresztül a 4017 Q1,Q3,Q5 kimenete egy VAGY kapuval összefogva a kimeneted. a Q6 pedig a 4060,4017 reset lábára rákötve.
Sziasztok!
Szerintem 2 db 555 kellene astabil módban. Az első változtatható kitöltési tényezővel menne olyan beállításban, hogy a periódusideje kb. 5 perc, az impulzus szélessége kb. 5-6 s, ez engedélyezné vagy tiltaná a második 555-öst, ami egy 2 Hz-es astabil multivibrátor lenne ( engedélyező a 4-es láb!). Steve
2 db 555-öt használnék.
ez szolgáltatna frelit:5perc, 1 mp 1db ÉS kapu kötné őket össze. szerintem...
én is csatlakoznék az előttem szólóhoz az övé jobb, de én az 1s-ossal vezérelném az 5 percest.
Szerintem az úgy nem lenne jó, mert 1s-onként indítaná az 5 percet! Fordítva kell: 5 percenként kell engedni 3 impulzust az 1s-okból ( ezt össze kellene hangolni, de szerintem működőképes az általam leírt elv!).
Steve
Bocs, a 2 Hz-es az csak 0,5 Hz-es kell, hogy legyen!
Steve
No ezt sikerült összehozni, talán elég egyszerű és nem rajzoltam el. A diódák számával és elhelyezésével az impulzus számut tudod változtatni az első ic ( CD 4060 ) 9,10 lábára csatlakozó alkatrészekkel az 5 percet (1s*255) kb 5perc (sajnos az inpulzus ideje is változik egy kicsit de 1-1.5 mP belül marad.)
Korrektnek tűnik! Erre ránézek a hétvégén és beszámolok az eredményről! Kösz!
Ha a 4017 órajel bemenetére a 4060 Q4 kimenetét kötöd ,és a törlő bemenetre a Q14 et sokkal kisebb kondenzátor is jó.Elfelejtettem ,hogy az előző kapcsoláson az időzítő értékek nen jók,csak leraktam az alkatrészeket .
Ha a Q9 kimenetet használod R10=100k C=4.7MF R11=220k kb , ha a Q4/Q13 kimeneteket (az előbb elírtam )használod R10=270k R11=470k c=100nF kb. (a texas ic adatlapjáról néztem talán jó) T=R10*C*2,2 R11=R10* 2..10
Kicsit unatkoztam ugyhogy hasznossá tettem magam, ehhez az 5lethez mit szóltok?
Mivel a kérdező nem mondta hogy nagyon pontosan kellenek ezek az impulzusok így hát nem is babráltam sokat az ellenálások értékével. üdv :zavart2:
Mégse jó.
Köszi az észrevételt ferci! A mellékelt képen remélhetőleg már jó értékek vannak. A tranzisztor se biztos hogy jó a feladatra de nálam ez egy bevált tipus
A bal oldali 555 ellenállásait cseréld fel, mert mintha sokáig engedné az 1 sec-es oszcit. Sokáig töltődik a kondi (0), sokáig 1 a kimenet, ha jól nézem.
Affene. Fordítva nem jó, mert nem pontosan cserélődnek fel az impulzusok.
Egy NOT kapu kell a tranyó bázisa és a bal 555közé De akkor a tranyó nem lesz jó mert keveset kap a bázisára hogy teljes 12 voltot eresszen át a jobboldali 555nek.
... ja... nem elég korrekt a kérdés sem..
Ezért kellene mindig egy diagram, ahol pontosan van megfogalmazva minden... A tranyó talán a legkevesebb, hogy mennyit enged át; stab sem kell, mert 12 voltról 12 nem megy, az 555 sem ad ki 10-10,5 voltnál többet, stb. Én spec egész másképp csinálnám ( EEPROM léptetéssel), más meg PIC-kel... ( ez nem neked).
Az órajel engedélyezés a cp1 az órajel a cp0 .Valamikor gagyi mobiltelefon riasztó volt Q1 opton keresztül C-gomb Q2 opton keresztül '1' gomb pár percenként hívogatotta az erre beállított számot..Remélem jól emlékszem a kapcsolásra.
Ez véletlenül nem rögtön a legelején kezdi az impulzusokat küldözgetni? Bár nem volt a kérdés pontosan megfogalmazva, de nekem úgy tűnt, mintha az lenne a feladat, hogy a bekapcsolás után teljen el 5 perc az első impuzuscsomagig, aztán a következőig megint 5 perc, és így tovább.
Mellesleg tudom, hogy már megint mindenről ugyanaz jut eszembe, de nemrég hasonló feladatra (1 órás hívásidő-jelző vezetékes telefonhoz, negyed óránként csipogással figyelmeztetés) építettem egy 8 lábú PIC-kel áramkört. Sajnos a diszkrét alkatrészek ára már összemérhető, ha nem több, mint egy ilyen PIC-es megoldásé, arról nem is beszélve, hogy sokkal pontosabb lesz az időzítés is, a funkcionalitás pedig sokkal rugalmasabban alakítható.
Én úgy gondoltam hogy,ezt kérte ,de ha nem akkor sem sokáig tart átalakítani.Csak egy + inverter kell ,akár tranzisztoros is lehet,és a resetet kell átvariálni.Gondolom az 555 kapcsolás is áttervezhető gyorsan.
Pontosan. kb 200Ft egy 10f206-os PIC, amivel rohogve BARMILYEN egzotikus impulzusokat kiadathatsz, sot23-as meretben kapod. Minek itt gorcsolni harminceves technikaval...
off Igazad van küldjünk mindenkit a PIC miért hogyan topicra .......De ne csodálkozzunk rajta ,ha nem tud bekötni egy tranzisztort,mert az alapokkal nincs tisztában ,amit igazán csak ilyen feladatokkal tud elsajátítani.
Huu, ennek haromszor futottam neki, mert mindig sertonek talaltam a levelet es kitoroltem, nehogy megbantsak valakit...
Szoval osszefoglalva a lenyeget: a mai, hivatasbol vagy akar hobbibol elektronikaval foglalkozo ember nem tudja kikerulni a mikrovezerloket. Elobb vagy utobb belefut egy olyan feladatba, amit nem tud csupan diszkret elemekbol osszerakva elkesziteni. A mai meret- fogyasztas- es koltsegkovetelmenyek nem engedik meg, hogy pektenyernyi nyakokon 7400-as DIP IC-k terpeszkedjenek. Minel hamarabb szembesul tehat a dologgal, annal jobb. Es aligha van ennel egyszerubb, ertelmes feladat, amit PIC-el lehet csinalni. A tranzisztor/FET ugyis ott lesz a szintillesztesnel...
Nem tudom a kérdező, mit ért el eddig, említettétek a mikrovezérlőket, nos volt egy fölösleges fél órám... Itt egy progi meg kapcsi...
Az időt 2-és 7 perc között lehet állítani a nyomógombbal 1s-onként ( nem pereg!) Ki-be kapcsoláskor megőrzi a beállított értéket... 3 impulzust ad 1s-onként 1s közökkel, a beállított idő leteltekor... |
Bejelentkezés
Hirdetés |