Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrokontrollerek zavarszűrése

Témaindító: 925, idő: Jún 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 14
(#) Peter65 válasza SKY hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Az izolátorok bekötése így már sokkal jobb. Jó az is, hogy a tápját megerősíted a másik oldalon. Minden leágazásnál tegyél furatot, hogy ne éljenek külön életet a vezetékek.
Szerintem ha a zavar forrásánál rendesen hidegítesz (kellően közel vannak a 100nF + 1uF), akkor nyugodtan lehet egy teliföld az egész digitális rész számára. Azzal, hogy egy nagy teliföldet azaz viszonylag kisimpedanciás kötéseket használsz, nagyobb az előnye, mint ha szétvagdalod. A pufferkondenzátorok hidegítő hatása nagyfrekvencián nem olyan nagy, ezért az analóg áramköröknél megszokott csillagszerű elrendezés nem olyan hatásos. Éppen ezért, a teliföldet célszerű lenne a táp alatt is teljesen kiterjeszteni.
A mérő IC digtális részének hidegítésén nem változtattál. Szerintem az IC fölött kellene helyet csinálni neki, hogy csak pár mm legyen legalább 1db 100nF-os-nak a bekötése.
Továbbra is úgy gondolom, hogy a földeket összekötő induktivitásnak a mérő IC mellett a helye, ezért én még közelebb tenném.
Szerintem ennek a szűrésnek, amit az izolátorok mellé tettél, elégnek kell lennie. Persze lehet külön tápot neki készíteni, de szerintem ennél aggályosabb az analóg áteresztős táp használata.
A forrasztási (SMD alkatrészek) oldalon megy néhány földvezeték. Ezeket amennyire lehet, meg kellene szélesíteni, és minél több furattal összekötni a felső telifölddel.
A stabilizátor kimeneténél van egy furat. Szerintem fölösleges, az elko lábához elég lehet ha bekötöd. Inkább vastagítsd meg az odavezető tápvonalat. Így a telifölded sem lesz annyira szétvágva a táp vezetősávval.
(#) SKY válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Üdv! Néhány problémát sikerült megérteni a csatolt írásból, azonban lenne még néhány kérdésem:
Ha kettő stabilizátort alkalmaznék (7805), akkor egyet csak az analógnak és a másikat a digitális résznek és az izolátoroknak (így nagyobb fesz eltérés lehet az analóg és a digitális táp között, ez lehet negatív hatással a mérő IC-re, akkor is ha ez zavar nélküli DC lenne?), vagy az analógnak és digitális táplábnak egy stabilizátor a megfelelő szűréssel és a másik csak az ADUM-oknak? Hol kellene lennie ez esetben az analóg és digit föld közösítésnek, tekintve hogy közvetlenül a mérő IC-nél is kellene lennie, de a betáp is csak két vezetéken jön, azaz a stabilizátornál is lenne? (földhurok?)

Az előzőleg csatolt rajzban az analóg táp pufferje a teliföldön keresztül töltődik, illetve tápáramot folyat, ez nincs rosszabb hatással, mintha külön tápvezeték menne egészen az átkötésig/táplábig, mint amikor a referencia felé menő vezetéken volt a puffer, a rajzon lent?

A mérő IC digit földlába vezethető mindkét oldalon, ezt célszerű a kék rétegen közvetlenül elvinni a pufferig, majd a digit teliföldet is a pufferhez legközelebb bekötni, esetleg minél több átkötést tenni a teliföld és a föld vezetősávra? Vagy az már elég, ha át van kötve a teliföldre és onnan azon halad tovább?

[A digit táp hidegítése azért van az IC mellett, mivel a túloldalra csak a két szélén elhelyezett furatokkal tudnám felvinni a tápot (nincs furatgalván), így az még rosszabb lenne, mint a mostani viszonylag széles és rövid vezetősávok alatta.]
Köszönöm az eddigi segítséged!
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hol van ennek a ketyerének a kapcs. rajza, eddig csak a NYÁKot láttam?
Én nem irtam, hogy külön táp kellene az ADC-hez mindössze azt, hogy két Vcc-t el kell különiteni és jol szürni. Semmikép nem okozhat egy ilyen kütyü olyan impulzusokat a tápon,mint amit a szkopon látni.
(#) Peter65 válasza SKY hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Már írtam, hogy szerintem a mérő IC-nek a a kettő tápja nem lehet kettő külön stabilizátoron. A leválasztónak szerintem fölösleges még egy stabilizátor. Elegendő úgy ahogy a PCB3 nyákon rajzoltad, egy L induktivitással leválasztani a tápját.
Nem világos melyik rajzra gondolsz (?PCB3?). Szerintem általában kedvezőbb a teliföld, mert mint már írtam, a kisimedancián létrejövő kis zavarófesz kedvezőbb, mint amit egy elko nagyfrekisen magára tud venni.
Az IC-ket a nagyfrekisen a hidegítő kondenzátorok szűrik. Ezek a bekötésének kialakítása a lényegesebb. Jó ha közel van hozzájuk egy-egy puffer, de azoknak a nagyfrekvenciás impedanciája olyan nagy, hogy azokon olyan nagyfrekis áram nem tud kialakulni. Éppen ezért szerintem megfelelő, ha a teliföldbe vannak bekötve a negatív pontjuk.
A digit táp szűrése fontos, hogy minél közelebb legyen. Helyet kell neki csinálni, akár úgy, hogy odébb pakolsz mindent ami útban van.

Massawa:
SKY nem tett föl rajzot. Az IC adatlapjában van ajánlott alkalmazás.
Elnézést, akkor félreértettelek; az elkülönített tápon kettő külön tápot értettem.
Érdemes egy picit az Adum-ok működését megismerni, mert azok bizony eléggé nagy áramimpulzusokkal működnek. Éppen ezért van ajánlás a hidegítésük kialakítására. Ezt korábban nem vette figyelembe SKY. A szkóp képekkel kapcsolatban én is szkeptikus vagyok, de erről már írtam.
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Vettem a fáradságot és belekukkantottam a leirásba, nem igen látok ott olyan okot, ami miatt ilyen tüskéknek kellene megjelennie a tápon. Ezért vagyok egy kicsit szkeptikus mit és hogyan mért SKY. Föleg ha le sincs terhelve külsö áramkörökkel a tápnak teljesen simának kellene lenni ( vagy rossz a táp maga).
A 11. Oldalon mind a két tápbemenet AVdd és a DVdd össze van kötve és igy is teljesen müködnie kell.
Természetesen be kell tartani az általad irt hidegitéseket, de szerintem nem bonyolultabb mint bármilyen más hasonlo ADC áramkör.
(#) SKY válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Csatolok még pár képet: Látható, hogy a legnagyobb zavar tranzienseket az SPI órajel élei okozzák és az ADUM1401 izolátorok között lévő kondenzátor melegpontja és a digitális földhöz képest mértem, amihez a táprésznél csatlakoztam. A digitális táp ELKO-ján mérve valamivel mérsékeltebb a zavar, valószínűleg az izolátorokhoz vezető vezetősáv induktivitás és a többi szűrőkondenzátor csillapító hatása miatt.

Színek: lila: DIN, világoskék: SCLK, sárga: DOUT, kék: izolátor MLCC kondi.

Ha a digitális földponton rövidre zárom a mérőfejet, akkor is mér zavart, de n*10mV-os terjedelemben (utolsó kép).
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) Peter65 válasza SKY hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Gondolom ezt még a "nyak1"-en mérted. Azt meg már tudjuk, hogy az Adum-ok szűrése nem volt teljesen jó, ezért nem meglepőek a kialakuló lengések.
Magam részéről nem tudok újabbat írni, csak az eddigiek tökéletesítését tudnám ajánlani; Pl.: az Adum-ok hidegítése még jobb lenne, ha a tápkivezetések egyből egy-egy smd kondinak futnának (nyilván akkor kisebb méretűt kellene választani, ami ott elfér).
Ha neked nem szimpatikus amiket írtam, javaslom, hogy próbáld meg leszimulálni a különféle elrendezéseket. Ez akkor korrekt, ha az összes szűrőtag nagyfrekvenciás impedanciáját figyelembe veszed, és hasonlóan a vezetősávok ellenállását, induktivitását és kapacitását. 100MHz környékén érdemes figyelni a feszültség eséseket. Szerintem hamar belátható, hogy a digitális résznél a leghatékonyabb a tele föld és a tele táp kialakítás. Az analóg részeknél meg nem érdemes a gyári ajánlástól eltérni.

Massawa:
Nem a mérő IC okozza a tüskéket, hanem a leválasztó Adum.
(#) Massawa válasza SKY hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Érdekes mérések, csak sajnos hihetetlenek, vagy tényleg nagyon ocska a tápod vagy a huzalozás. Vagy szkop szenved valamilyen feltünési komplexusban.
Ha egy vacak chip ilyen jeleket generálna akkor még ma is detektoros rádion hallgatnánk a notákat.
(#) ktamas66 válasza SKY hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

És ez a zavar okoz is valami problémát a PIC-nek? Frekimérőben használtam ilyet táp szűrésre, de nem igazán mértem utána mennyire lett hatásos, mivel a mérő jól működik.
(#) SKY válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A jelenleg használsz leválasztó ADUM C kategóriás, vagyis akár 120Mbps-ra is képes, a gyorsabb kapcsolási sebesség is hozzájárulhatott a nagyobb zavarokhoz. A feladathoz megfelelő a B osztályú is 10Mbps-ig, így ezt terveztem belerakni, de az a kérdésem, hogy milyen más izolátorral lehetne még kisebbre csökkenteni a keletkező zavarokat, táp áramimpulzusokat?
Mivel elsődlegesen a kimeneten lévő puffer félhíd okozhatja a táp áramimpulzusait, így a kapacitív elven működő leválasztó sem lenne megoldás, csak valamilyen open collectoros/draines kimenetű?

A földek közösítésénél nem hátrányos megoldás a ferrit gyöngy használata egy szűkített keresztmetszettel szemben? Ha a ferrit gyöngynek nagyobb a frekvenciafüggése, akkor nagyobb zavarást okoz belsőleg az AGND és DGND közé bekötni?

ktamas66: Ez a zavar csak a mérésre lehet kihatással, de odáig nem jutottam el, hogy mért értékeket küldjön az eszköz. Ismerem ezeket a ferrit gyöngyöket, kösz.
(#) SKY válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Egy csatornához/mérő IC-hez 3db ILYEN optocsatolót alkalmazva szerinted meg lehet közelíteni az elérhető legkisebb zavarszintet az áramkörben, megfelelő működés mellett, azaz gyors fel és lefutó élekkel?
Az ADE7759 kimeneteire 1-1,2Kohm soros ellenállásokkal 3mA nyitóáram állna elő a diódának, az kimenetre pedig kollektor ellenállásnak 150 ohmosat (~30mA) alkalmazva lehetne működtetni az optocsatolókat. Az előnye továbbá, hogy a PIC felén nem kell az SPI adatkimeneteket védeni egymástól (High-Z) az OC miatt.

Vagy egy megfelelő paneltervvel is hasonlóan "finom", kis zajú lehet a tápigényük az ADUM1401B és 1402A izolátornak?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Peter65 válasza SKY hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Az optocsatolós megoldás szerintem is kevésbé rángatja meg a tápot, de a sebességeket alaposan ellenőrizd le. (Ha a panel méret lehet nagyobb, az EL6N137 nagyon olcsó a külföldi oldalakon.) Az optocsatolókkal várhatóan nagyobb lesz az összes fogyasztás, de ez valószínűleg bőven belefér a tápegység teljesítményébe.
Szerintem megfelelő paneltervvel a zajok kézben tarthatóak az Adum-okkal is.

Elvileg a ferrit gyönggyel nagyobb a feszültség különbség nagyfrekvenciákon a kettő föld között, de szerintem nem kell okosabbnak lenni az IC gyártójánál. Ők biztosan több megoldást kipróbáltak, és a legjobbat kínálják a segédletekben; azt ami leghatásosabban választja szét a zavaroktól a földeket úgy, hogy még a megengedhető feszültség különbséget ne lépjék túl.
(#) SKY válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Egy véleményt szeretnék még kérni az alábbi nyáktervről, ez az ADUM izolátorokhoz lett tervezve (ezeket már korábban megvettem).
Ez már eléggé megfelel az ajánlásaidnak, de még mindig lenne kérdésem:

1. A stabilizátor földje a digitális táp ELKO-ra megy jelenleg, de vajon jobb lenne-e a rajzon sárga nyíllal jelöl pontra kötni, azaz az áramkör csillagpontjába, a kék rétegen, vagy akár a teliföldön a réteg bevágásával az átkötésekig, ugyanis ha a rajz szerinti marad, akkor az analóg táp ELKO feszültsége a földáramoktól válik függővé, az impedancián eső feszültség hozzáadódik.

2. Bár most a mérő IC felett vannak a kerámia kondik, de a földfelület rálóg az analóg bemenetre, okozhat ez zaj becsatolódást, netán ezt az átlógást meg kellene szüntetni a baloldali kondi és földfelület áthelyezésével?

3. Mivel az analóg táp az AGND földön keresztül töltődik ill. a tranzienseket ott zárja rövidre, okozhat ez kapacitív becsatolódást, zajt a mérővezetékekre alatta? Illetve így ez a "teliföld" megfelelő, vagy csillagpontosabb kialakítás kívánatos, csillagponttól a teliföld bevágásával leválasztani a földet az analóg táp ELKO-ig?

Egyébként lehet, hogy a mérések kicsit csaltak, a mérőfejen 10-es osztás és a szkópon 10X erősítés mellett lehet behozni 100mV-os felbontásban a kép közepére a jelet, így készültek a képek, de 1X osztásnál 500mV felbontás mellett kisebb zavar látható, de a földpont véges eltolása miatt kisebbnél nem látszik a jel. Elő kell szednem a használati útmutatót...
(#) Kovabe hozzászólása Márc 4, 2016 /

Sziasztok

Egy olyan eszközt keresek amivel meg tudom szűrni a bemenetemet hogy nagyobb feszko ne tudjon visszajönni illetve csak az én álltalam kiadott jelre reagáljon. Jelenleg egy mátrix van felépítve ami sorba adja ki a jelet és 4 bemenet pedig figyeli hogy mikor kapom vissza de a jelem 10m hosszan megy egy 230V-os vezeték mellett ráadásul relék vannak kapcsolgatva és mikor kapcsol a relé akkor visszakapok valami impulzust ami reseteli a pic-et. Kaptam egy ötletet, hogy rakjak be TTL szintillesztőt de kevés az ismeretem hozzá. Esetleg tudnátok ajánlani valamit??
(#) pont válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Ha a 230-tól félsz akkor optocsatoló, ha 5v-nál magasabb egyen-re 5.1 zener.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) Kovabe válasza pont hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Erre én is gondoltam de a TTL illesztőről amit olvastam az szimpatikus mivel külön tudom kapcsolni hogy kérek e jelet vagy sem.
(#) pont válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

A TTL szintillesztőt nem ismerem, de ha az opto tranzisztora elé sorban teszel még egy tranzisztort akkor azt is tudod kapcsolni.
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 27, 2016 /

Üdv!Egy szivattyúnak a be - ki kapcsolási számát akarom mérni egy pic mikrokontrollerrel.Kész van a szoftver meg a hardver lyukraszteres próbapanelon de sajnos problémába ütköztem.A kötődobozba akarom rakni az áramkört csak az a baj , hogy közel van hozzá a 230V és ráadásul egy mágneskapcsoló is ami a szivattyút ki-be kapcsolja.Sajnos , amikor a kötődobozban van folyamatosan lereseteli magát a pic , de ha kihozom a kötődobozból kb 5 méterre egy kábelen keresztül , akkor megszűnik ez a jelenség és szépen működik az áramkör.Az lenne a kérdésem , hogy mit ajánlotok zavarszűrésre?Hogy lehetne megoldani ezt a problémát?
(#) Bakman válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Olvasd végig ezt a témát (csak kilenc oldal), van benne bőven hasznos tanács.
(#) Glean hozzászólása Okt 23, 2016 /

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni:
Adott egy beléptető vezérlő, PIC 18F MCU-val.
Az egész áramkör próbapadon született sokáig tesztelve, finomítgatva lett, majd elkészítettem hozzá a nyomtatott áramkört.
Ekkor kezdődtek a problémák, mégpedig, a hálózati zajok formájában.
A vezérlő tápjához legközelebbi konnektorba ha csak egy mezei lámpát is bedugok, az MCU újraindul, de a lakás többi pontján is nagyobb zajt generáló eszközök is ugyanezt okozzák.
A táp ipari kapcsolóüzemű szünetmentes.
AD-55A

A hibakeresést már hetek óta folytatom, eddig szinte minden szűrési technikát bevetettem, de eredménytelen.
Az áramkör egy földelt teljesen fém dobozba van, az már egyértelművé vált számomra hogy valami a tápon keresztül jut be.

A mai nap úgy álltam már hozzá hogy teljesen előlről indulok mindenbe, ezért az MCU-t újra kivettem egy próbapadra, és ugyan azokkal a körülményekkel, ugyanazzal a táppal elindítottam.
-Semmilyen zavarral nem tudtam elérni, hogy újrainduljon.

Ezen felbuzdulva a meglévő nyákon az IC helyéről elkezdtem a modul részeit be-bekötni a próbapadon pihenő MCU-ba.
-Az összes láb bekötése után sem jelentkezett hiba.

Tehát amiben segítséget kérnék, mi lehet az oka, hogy a PIC a kész nyákba behelyezve instabil, kikábelezve minden lába pedig tökéletesen üzemel. ????
(#) Hp41C válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Szia!

100nF kerámi akondenzátorok kellenek a PIC Vdd és Vss lába közé, a stabiliztátor(ok) kimenete és a föld közé ilyan közelre, amilyenre csak lehetséges. SMD1206 a forrasztási oldalon közvetlenül a lábakra,
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) Glean válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Szia!

Ezt sajna már próbáltam.
A nyákon persze nem szerepel, de azóta a stabilizátor mindkét oldalára lett rakva épp ahogy írtad, a jelenség ugyanaz volt.
(#) mrobi válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

A képen a próbapanelen ott van a 100nF-os kondi. Azokat be kellene építeni a nyákba is a pic táplábai közé. De ezt már a kolléga javasolta is.
(#) kaqkk válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

És az mclr láb ? Ha a konfigban engedélyezve van de nincs a panelon felhúzva akkor képes ezt produkálni .
(#) Kovabe válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 1

Szia
Nem látom a teljes kiépítést de a táprategyél rgy 5.1 zénert illetve ha megy ki a panelből táp akkor arra is tegyél zénert. Én már jártam így hogy mellékes vezetéken beszedtem nagyobb feszt és jött a reset és káosz.
(#) Glean válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Szia!

Visszatettem az PIC-et a panelba, valóban a próbapadon az egyetlen plusz alkatrész az a 100nF kondi volt, be is forrasztottam közvetlenül a PIC lábaira a nyák oldalon.

De meg sem lepődök, semmi változás, ugyanúgy újraindul...
Amikor darab kusza vezetékeken ki volt hozva a PIC, mégis ugyanabba az áramkörbe volt bekötve, úgy pedig hibátlan.
Ilyennel még életembe nem találkoztam....
Nem tudom mit tehetnék még...

Lentebb írták az 5.1 es zenert, azt is kipróbáltam... semmi...
(#) Bakman válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Ha a NYÁK-ban nem jól viselkedik, akkor lehet, hogy abban van a hiba. Gyenge hozzávezetés, szerencsétlen módon antennaként működő vezetősáv stb. A tápfeszültség mennyire van szűrve? 4,7 - 10 µF-os kerámia/tantál kondenzátort tegyél az 5 V-os ágba. Jól látom, hogy az 5 V-os részen van egy nagy kondenzátor? Mi célt szolgál? A dobozba belépő és onnan kilépő vezetékeken sincs semmilyen zavarszűrés.

A kontroller lábaira mi van kötve közvetlen? Ha jól látom a vezetékezést, szép nagy antennarendszer. Optocsatolós leválasztást nem akartál? A tápegységet vidd a lehető legtávolabb a NYÁK-tól. Lévén kapcsolóüzemű, szépen tud zavart termelni. Kontrollerben Brown Out Detect mennyire van állítva?

A földelést szedd le a dobozról, veszélyes is lehet (leválasztott, kettős szigetelésű tápegység) és extra zajforrás is.

A tranzisztorok kollektor - emitter lábai között nincsenek védődiódák. A kis, nyolc lábú IC-k tulajdonképpen mit csinálnak? Azon keresztül is kapcsolatban van a kontroller a környezettel. Kapcsolási rajz nincs? Kb. ennyi hibalehetőség jutott eszembe, a többit már leírták.
(#) ktamas66 válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Lehet valamelyik láb nem jól érintkezik a foglalatban. Mérj ellenállást a nyák és a PIC lába között, csak ne nyomd nagyon oda a mérőcsúcsot, nehogy azzal javuljon meg a kapcsolat.
(#) Glean hozzászólása Okt 23, 2016 /

Köszönöm a sok ötletet, de hogy ténylegesen leegyszerűsítsük a hibát:
Amikor a PIC-et kivettem a nyákból, egy próbapanelre került, és a lábai a nyákon a saját foglalatába lettek beleszúrkálva vezetékkel. tehát ugyanabba a környezetbe működött relatíve, csak +20cm vezeték volt közte és a nyák közt.
Ugyanúgy kapcsolatba volt ezáltal a nyák minden elemével.
Valamilyen oknál fogva ez jelentette a megoldást ugyanis így nem indult ujra.

Lehet esetleg a zavar oka a foglalat alatt a 2db átkötésnek, és hogy alatta húzódik el a +5v?

A két 8lábú az optocsatoló, a bal felső to220 az 2db FET, a "tranzisztor" pedig egy kis 5v stabilizátor az optocsatoló ellenoldalának.
(#) Bakman válasza Glean hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Lehet, hogy a hosszabb vezeték elrontja az illeszetett terhelést, így a zavar kioltódik valahol. Én minden egyes ki- és bemenethez optocsatolós leválasztást használnék. A kontrollert pedig külön tápegységre (pici trafó, 7805-ös stabilizátor, nem kapcsolóüzemű), ami csak annak ad áramot, különben a galvanikus leválasztásnak kb. semmi értelme.

Adtam pár ötletet, hajrá!
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem