Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1912 / 2495
(#) djloui válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /
 
Szia, itt van egy még nem élesztett panel a fetes végfokról amit legutoljára feltöltöttél kapcsolás.

VÉGF.jpg
    
(#) krisz69 válasza djloui hozzászólására (») Okt 28, 2016 /
 
Szép
(#) Jurij Dolgorukij hozzászólása Okt 28, 2016 /
 
Köszi mindenkinek a tanácsokat!

Az az említett kondi nekem is feltűnt, tényleg nem tűnik értelmesnek, akár ki is hagyhatnám.

És mi van akkor - felvetés - ha a Yiroshinál a tápágakba, a meghajtófokozat előtti kisjelű részen, beépítek egy-egy áteresztőtranzisztoros 50V-os stabilizátort? A teljesítményfokozatnál meg maradna a 2x100V DC.

Rövidzár nem lesz a végfok kimenetén, betegesen ügyelek hogy ilyen ne fordulhasson elő. Akik még a cuccot rajtam kívül kezelik majd, azok is hozzáértők, más meg nem fér a cájghoz.

1kW nem kell egyben, de 7-800W igen. Még mindig nem vagyok biztos a dolgomban, mert a PA600-hoz nem írtak tápfeszt, de megvan az eredeti cikk is valahol, mindjárt kikeresem, megnézem.
(#) steelbird válasza Jurij Dolgorukij hozzászólására (») Okt 29, 2016 / 1
 
Szia.
Szerintem inkább olyan megoldáson gondolkodj, hogy az eleje a nagyjelű fokozatig külön, pár Volttal megemelt tápfeszültségről járjon. A nagyjelű fokozaton, valamint a meghajtókon összességében bent marad néhány Volt, ami rontja a kivezérelhetőséget és feleslegesen fűti a végfokot. Teljes kivezérlés környékén a meghajtók vezérlő árama kezd elfogyni, pedig ott lenne rá nagyobb szükség, hogy meg bírják stabilan hajtani a végtranyókat. Erre találták ki a megemelt tápfeszről működő nagyjelű fokozatot. Persze, egyszerűbb betenni egy-egy RC tagot a tápágakba, mint plusz tápfeszültséget előállítani. De ha magadnak csinálod, akkor ezen szerintem nem kell spórolni. Ha van olyan kis trafód, aminek két külön szekunder tekercse van és nincs közösített középleágazás, akkor egyszerű a dolog, mert külön-külön egyenirányítva, szűrve, stabilizálva ráülteted a két fő tápfeszre ezeket és megvan a megemelt tápfeszültséged. Kb 5-8V plusz feszültség elég lesz.
(#) Ge Lee válasza Jurij Dolgorukij hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Egy végfokba nem kell stabilizátor. Nyilván ha normálisan tervezed meg hozzá a nyákot akkor a betáplálási pontot a kis és a nagy áramú fokozatok közé teszed, előbbit szűrve és hidegítve, így a bemeneti meg a fesz erősítő fokozatokat nem fogja a végtranyók árama rángatni, modulálni, mert nem ugyanazon a fóliaszakaszon folyik az áramuk.

A Leach meg a PA300 rajzára sem azért utaltam hogy azt egy az egyben kell megcsinálni, hanem hogy nézd meg hogy a yiroshi meg a Leach tulajdonképpen ugyanaz, mégis óriási különbség van a kettő között, utóbbiban kaszkód a bemeneti fokozat, áramkorlátos a feszültségerősítő fokozat, kettős visszacsatolás van stb. Nem olvastam el de gondolom le van írva hogy mi miért van úgy ahogy, aztán abból el kell dönteni hogy minek van értelme vagy nincs.

A műveleti erősítőket leszámítva nekem nem jöttek be a differenciál erősítővel kezdődő bemeneti fokozatok, a kettős differenciállal kezdődők meg pláne nem, és hangra sem. Az autós erősítők zömében ugyanez a kapcsolás van csak kicsiben, és nekem mondjuk azok sem tetszenek.

A rövidzár meg egy olyan dolog amiről kijelented hogy nem lesz, aztán egyszer csak mégis lesz. Hidd el, egy ilyen végfokot óriási felelőtlenség áramkorlát nélkül megépíteni. Hogy mennyire volt okos dolog megspórolni azt a 100 forintnyi alkatrészt arra majd akkor jössz rá, amikor egy jól összeépített, bedobozolt erősítőt egyszer csak darabjaira kell szedni, megkeresni abból a két marék tranyóból a zárlatosakat, kiszedni, lemosni a helyét, újrapasztázni, betenni az újakat, óvatosan élezsteni, és ha minden klappol akkor összerakni. És ugye szinte biztos hogy az új tranyók nem abból a gyártási szériából valók lesznek, a paramétereik el fognak térni a benntlévőktől. És nem csak a rövidzárra kell gondolni hanem elkötésre, zavarra, akármire (kontakthibás kisjelű kábel, 2ohm a kimeneten stb.), mert a jól beállított áramkorlát olyankor is teszi a dolgát, meg a négyszögesre hajtott túlvezérléskor is.

Az az 1000W-os fetes rajz (AM koppintás) amit itt feljebb mutatott valaki sem rossz, nekem volt belőle egy kisebb teljesítményű. Azzal csak annyi baj van hogy audió (2SK-SJ) FET kell bele ami nagyon drága. Kapcsolóüzemű fetekkel (IRFP, akármi) is működik de azzal karcos hangja lesz, de szubot puffogtatni vele arra jó. Meg persze áramkorlát abba is kell.

Egy 5-600W-os erősítőt még meg lehet építeni olcsón korrektül, és ahhoz képest az 1000W-osat sem fogod hangosabbnak hallani, csak jóval több gondod lesz vele. Erre már sokan rájöttek, ezért csinálják azt hogy vagy vesznek egy korrektül megépített 2-4kW-os gyári pwm végfokot, vagy visznek magukkal a 400W-osból több darabot. Az árban szerintem nagy különbség nincs.
(#) Jurij Dolgorukij hozzászólása Okt 29, 2016 /
 
Nos!

Nehéz szülés volt, de meg lett a döntés, a PA-600-at építem meg, kicsit magasabb tápfesszel, több végtranzisztorral. Anyag van bőven, hadd fogyjon hasznosan! (:

Tegnap este még szétnéztem kicsit a Neten, találtam plusz dokumentációt hozzá, a tápfeszültség +- 80V DC, ha felviszem ezt 90-re, bizonyára kijön a 700W folyamatosan. Ennyi bőven elég, több nem kell, fene se akar hangszóróból hősugárzót építeni!

Fet témára visszatérve, volt nekem szintén Elektoros eredetű Crescendo, valami mocsok jól szólt. De teljesítményre kicsi, a nagyobbakat meg azért nem szeretném megépíteni, mert az audio végfetek túl drágák, nem akarok plusz pénzeket belefektetni. Jó lesz a klasszikus Mj 15022-23 pár.

PWM-es erősítőt szintén nem szeretnék, bár maximálisan elismerem az előnyeit.

A PA 600 mellett többek között azért is döntöttem, mert a többutas aktív rendszerünk további erősítői Castone CPA 600 panel utánépítések, ami ugye az Elektor-féle kis PA300 hazai változata. Legalább az összes erősítő fázismenete nagyjából egyezik majd, a hasonló felépítés okán..

Mindenkinek köszönöm utólag is a hasznos tanácsokat, ha van rá igény, szívesen befotózom és megmutatom majd az elkészült PA 600-ast, nagyjából egy hónap múlva várható a kész végfok.
További kellemes buherálást kívánok mindenkinek! (:
(#) diysub hozzászólása Okt 29, 2016 /
 
Sziasztok!

Korábban már írtam, és kaptam is hasznos tanácsokat.
Mivel a műödését nem sikerült megértenem, és a gyakorlati hátrányai sem tudom ebből kifolyólag, ezért kérdezném, hogy egy PWM erősítőnek, pl. egy ilyennek milyen hátránya lenne, ha egy kis telefonhoz való hangsugárzóban alkalmaznám? Elég praktikusnak tűnne és nem is drága.
A hang jacken keresztül menne, olvastam valami olyasmi, hogy zavarhatná a Bluetooth, Wifi jeleket, illetve hogy foghatna akár bizonyos frekvenciájú rádiócsatornát.
Ezek valós problémák?

Üdv.
(#) Ge Lee válasza diysub hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Miért nem nézelődsz a neten? Lehet hogy lesznek vele problémák, lehet hogy nem. Nem egy akkora összeg hogy ne lenne érdemes kipróbálnod. Itt éppen hajtják, bár ez nem az a kit amit venni készülsz. Ez mondjuk hasonlónak néz ki.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) Beringer 600 hozzászólása Okt 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Unalomból meg építettem a Horváth Péter féle erősítő kapcsolást,+-45v kimeneti dc 0v 8 óhmos terhelésen.
Persze indult is azonnal,de az ajánlott alkatrészeket használva förtelem egy hangja van. Nagyon tompa hangja van,olyan mikor a magas hangszín szabályzó teljesen le lenne véve.
Lenne valakinek ötlete hogy mi baj lehet vele?
(#) szikorapéter válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Nyugalmi árama mekkora az erősítőnek?
(#) Beringer 600 válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Jelenleg nem tudom meg mérni,műszer hiányába,de zárt bemenetnél,nincs gerjedés se rendellenes melegedés,s kis hangon addig állítottam a nyugalmit,amíg a keresztezési torzítás meg nem szűnt.
(#) Dióda válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 / 2
 
Remélem a t4-nél lévő kondid 100pikós mert ha nanós akkor biza tompa lessz.
Ha jól emlékezem erre akkor kell neki nyugalmiáram nem is olyan picike.
(#) Beringer 600 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Akkor lehet azért tompa a hangja,mert oda is 100nf-os kondit raktam
(#) Beringer 600 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Ki cseréltem 100nf-osat 100pf-ra,és már is barátságos hangja lett
Köszönöm szépen Dióda fórumtárs!
(#) Dióda válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Nyugi elsőre én is vakartam a fejem mert ugyanigy jártam.
(#) Beringer 600 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Esetleg tudnál valami ötletet ami jobbá tenné ezt a kis végfokot?
(#) Dióda válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Egy ideig kínlódtam vele külömböző alkatrészekkel és rá kellett jönnöm hogy ez egy alap kis hangoskodó végfok.
Próbálltam +/- 30v-al úgy kb hozta a tda7294-nek a szintjét. Magasabb táppal nekem már borzalmasan rideggé módosult a hangja . Azt tudom hogy ugyanazon trafóval de két egyenirányítóhíddal és a 10000mikrót cseréltem a 22000mikrós befőttesüveg méretű csavaros kondira lett neki olyan odaböff a hangja igazira. Így leszűrtem hogy a tápra nagyon kényes a hangja . Amugy nekem stabilan ment bár sosem mertem föltenni +/-45v fölé. Aránylag jól is szerelhető csórikám. Állítólag a bemeneti diff két tranyóját érdemes összeválogatni és egymáshoz termikus kapcsolatba tenni (valaki ha jól emlékezem itt javasolta). Na és ami lényeg semmiféle védelem nincs benne , erre oda kell figyelni.
(#) diysub válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Köszi, már nézegettem róla videókat, az alapján jónak tűnt.
Ránézésre te melyiket vennéd?
1
2
3
(#) Beringer 600 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Köszönöm hogy meg osztottad az észrevételeidet.
Holnap le tesztelem úgy istenesen,és ha kedvet kapok hozzá,lehet hogy hidalva is meg próbálom,és építek ebből hidalt kapcsolást is.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Szia! Növelheted a nyugalmi áramot míg csak győzöd hűtéssel. A tranzisztorok lineárisabban futnak tőle és ez várhatóan kedvezően befolyásolja majd a hangját.
Bosszant az ábrában (nem ismerve a kísérőszöveget), hogy az érzékenység, a kimeneti teljesítmény, a tápfeszültség és a jelerősítési képesség nem passzolnak egymással.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Szia!
Neked volna valami ötleted hogyan lehetne kicsit jobbá és biztosabbá tenni,ezt a kapcsolást?
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Az ST151 rajzában szerepelnek a hiányzó részek.
(#) Skori válasza diysub hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Ezek közül egyiket sem, mert nincs kimenő szűrő egyiken sem. Ezeket csak olyan helyen alkalmazzák ahol közvetlenül (hosszú vezetékezés nélkül) ott van a hangszóró mellett amit hajt. Ellenkező esetben a vezetékek antennaként szórják a kapcsolóüzemű zavarokat.

Igaz kicsit drágább, de inkább nézz valamilyen Texas gyártmányú IC-re épülő végfokot (TPA3122, TPA3116) ezek szerintem jobban is szólnak, és az ezzel készült kész paneleken szokott lenni kimeneti szűrő is.

A TPA3116 ráadásul könnyen "tuningolható" is a szűrő kis módosításával (egyszerre javul a hangminőség és a hatásfoka is). Igaz ezt 50W-os modulként árulják, de kisebb tápfeszről kisebb a teljesítménye is.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) diysub válasza Skori hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsot. Jelen esetben egyébként pár centiméter vezeték, maximum 5 cm lenne a végfok és a hangszóró között, de körülnézek, hátha találok valamelyik magyar oldalon általad ajánlott erősítőt.

Üdv.
(#) krisz69 hozzászólása Okt 29, 2016 /
 
Sziasztok lassan de halladok az építésel. Itt egy pár fotó
(#) jocko válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
A fém-megmunkálást ki csinálja neked?
(#) krisz69 válasza jocko hozzászólására (») Okt 29, 2016 /
 
Saját magam
(#) jocko válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Egész jó,nekem tetszik.Én meg nagy flex-szel próbáltam a sajátomat elkészíteni tegnap, (sikerült is) ,de meg is látszik rajta,hogy nem profi munka.A tiéden egyáltalán nem!..És örülök,hogy az alkatrészek amiket vettem neked azok jók lettek bele,bár csak az XLR csatikat látom egyelőre.Én most még várok egy védelmet az enyémbe.Meg talán egyszer egy kivezérlés jelzőnek is nekilátok,hely az van neki.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
(#) Ge Lee válasza diysub hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Inkább azt amelyik a második videón volt látható, az a nyák ránézésre az adatlapi ajánlás szerint készült. A kimeneteire kell tenni LC szűrőt, mintha láttam volna olyan kit-et is amin rajta van, de néhány A-re lehet venni olcsón fojtót a nagykerekben.
Az ára miatt én biztosan kipróbálnám mert ha beválik akkor sok helyre jó alternatíva lehet (PC hangszórókhoz, hordozható akkus tápláláshoz stb). Ami ugyan drágább de tudom ajánlani az a kész TA2020. Amikor vettem akkor még 5000Ft körül volt, teljesen készen van, bedobozolva, kezelőszervekkel, relés hangszóróvédelemmel ami koppanásgátlós és rövidzár esetén is bont. Csak a 12V tápfesz kell neki és szól. A pwm végfok IC-k között a Tripath termékei a legjobbak között vannak, ha nem a legjobbak.

TA2020.jpg
    
(#) diysub válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Rendben, koszi a tanacsokat.
Következő: »»   1912 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem