Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mozgásérzékelő kapcsoló
Hello!
- Azért nem gond, mert tulajdonképpen csak rövidre zárod a mozgásérzékelő relé kontaktusát. Mert az a fázis és a lámpa között van, ugyan úgy mint a kapcsoló. - A mozgásérzékelő mindig bekapcsol, ha a tápfeszültsége megjön. Tehát a második esetben, mikor a folyamatosról mozgásérzékelőre váltasz, pont ez történik. Vagy is nem kapcsol le a lámpa, hiába kapcsolod ki az állandót, égni fog a késleltetés idejéig. Ez pont jó neked, vagy éppen zavar, azt csak Te tudod eldönteni.
Ha a mozgásérzékelőnek áramot adsz , az egy ideig világít. Ez minden visszakapcsolásnál megtörténik a második esetben.
Köszi mindkettőtöknek. Akkor végül is az 1. kapcsolás az ami rendesen működik?
Van olyan verzió, ahol ha kétszer egymás után kapcsolod fel, akkor felkapcsolva marad fixen. Sajnos nem mind ilyen. Vegyél ilyet, ami tudja ezt a pluszt, hogy fixre lehet kapcsolni!
Sziasztok!
A következő probléma megoldásában kérném a segítségeteket! Kaptam egy 500 wattos mozgásérzékelős fényvetőt (Düwi Typ:93037), melyet ma felszereltem, de csak úgy tudtam a körülmények miatt, hogy az egész szerkezetet fejre állítottam, vagyis a reflektor test van alul, a mozgásérzékelő pedig felül. Minden jó lenne, csak egy gond van, hogy 3 másodpercenként kapcsol mozgás nélkül is. Lehet az a probléma, ahogy felszereltem? A használati utasításában erre vonatkozóan nincs infó. A válaszokat előre is köszönöm!
Szerintem hibás, annak minden helyzetben működnie kell. ( más kérdés , hol érzékeny a mozgásra.) Ha kapcsolgat az nem igazán üzemszerű. Biztos nem cserélted össze a kimenetet a fázissal? ( bár a legtöbb arra nem működik, de lehet ez a kivétel.)
Őőőőő, a bekötésnek van jelentősége? A bekötési pontoknál a kéket a kékhez, a barnát a barna vezetékhez kötöttem be. Egyébként érdekes a dolog, mert tegnap a lakásban próbálgattam, akkor is fejjel lefelé, és akkor rendben volt minden.
A fejre állított szerelésnél az nem lehet gond, hogy a lámpa által termelt hő éppen az érzékelőre "csapódik le"? Egyébként a használati utasításában az van írva, hogy a szerkezet a vízszinteshez képest+/- 4 fokot térhet el. Ez miért fontos vajon?
Túrva kicsit a netet, egy másik hasonló készülék használati utasításában azt írják, hogy téves kapcsolást eredményezhet a hőmérséklet változás. Ezek alapján a fordított állású felszerelés pont ezt eredményezi, mivel így az érzékelő éppen a hősugárzó felület fölé kerül. Normál felszerelésnél meg az érzékelő a lámpatest alatt van és így nem érheti közvetlen hőhatás.
Ha ez igaz akkor nem tudom hogyan szerelem fel. mert nem függőleges, hanem vízszintes felületre (az eresz alá) kell rögzítenem
Ilyen keret nincs a készletben?
Üdv! Ez a gyári keret rövid, ha mennyezetre akarja szerelni.
Üdv! Működnie kellene fordítva felszerelve is. Nem a saját fényét látja, és arra kapcsol le? Nem a hő, inkább a fény a gond. Nem verődik vissza a fénye az ereszről?
A saját fénye igenis bezavarhat, ha csak úgy van beállítva, hogy sötétedéskor kapcsoljon, be. Tehát amikor bekapcsol a világitás, jút annyi fény belőle az érzékelőbe, és azt hiszi nappal van és gyorsan lekapcsol.
Nem. Ha bekapcsol (mindegy milyen esemény hatására, ami lehet áramszünet is), bekapcsolva is marad amíg mozgást érzékel maga előtt a megadott időn belül. Éppen az ilyen véletlen kikapcsolás ellen van beleépítve ilyen "hiszterézis". Ha nappal adsz neki áramot és táncolsz előtte, nem kapcsol ki.
Üdv Mindenkinek!
Megfordítottam a készüléket, most úgy van felszerelve, mintha függőleges falon volna. Két polctartó konzol segítségével sikerült. Átnéztem a kötéseket is, minden színhelyes a fázis az L-en, a nulla az N-en van. Ceruzával is ellenőriztem. Sajnos az eredmény ugyanaz. Felkapcsol, majd le és rögtön fel. Az időzítő jó értékeket hoz és a napszak kapcsoló is működik, mert éjszakai üzemre állítva nem kapcsol fel ismét. Nappali körülményekre állítva viszont fel-le. Mondjuk tegnap este is ezt csinálta megfelelő napszak beállítása mellett. A fény a csatornáról nem verődik vissza, mert direkt lefelé fordítottam. "Érzékenység" beállítási lehetőség nincs. Lehetséges, hogy több éves állás mellett (szekrényben) egy ilyen elektronikai szerkezet megbolondul? Nekem nincs több ötletem Esetleg a leírtak tükrében valakinek? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
Még egy gondolat. A fel-le kapcsolgatásnál addig világít, amennyire az időzítőt állítottam. Ha közben mozgok előtte. akkor a mozgás idejéig, ha megállok akkor lekapcsol, majd nulla mozgás mellet megint fel. Tehát nem villódzik.
Nekem pont olyan van, mint a fentebbi linken, ha a fény potmétert sötétedésre állitom be, akár egész nap is ugrálhatsz előtte nem fog bekapcsolni.
Mint írtam, ha valamilyen oknál fogva bekapcsol, akkor már nem veszi figyelembe a fényviszonyokat, csak a mozgást. Tehát ha nappal áram alá helyezed, mindenképpen bekapcsol, mindegy, hogy a "fényerő" potmétert hova tekered. Ilyenkor, amíg tart az időzítés és mozgás van előtte, nem kapcsol ki.
Ez a mozgásérzékelő hibájára utal, szétszerelés és mérés nélkül csak tippelgetni lehet, de általában az áramkör tápfeszültségi körébnen szokott lenni a hiba.
Oké, értem , nekem mivel direktbe van, fázis helyesen bekötve, ilyen csak akkor fordulhat elő, ha áramszünet van.
Van benne egy 330-470nf-os körüli kondenzátor, az szokott meghibásosdni általában , elég ha veszit a kapacitásából, cseréje után a probléma megoldódhat, a másik kritikus pontja a Zéner dióda, keresek róla képet, ha megtalálom felrakom.
Igazábol ezt a felvetésedet igyekeztem cáfolni, mert nem így működnek a mozgásérzékelők:
Idézet: „A saját fénye igenis bezavarhat”
Oké, rendben, nem vitatkozom. Tylla1 az utolsó hozzászólásom neked szántam, ott keresd a hibát, a fentebb emlitett két alkakrész a táp paneljén van ami a relének állítja elő a müködéséshez szükséges tápot.Több távirányitós készüléknél, tapasztaltam ennek a kondenzátornak a hibája esetén, bekapcsol a távirányitóval, de ki már nem, cseréje után pöpecül müködik. Arra vigyázz ha cseréled megfelelő feszültség értékü legyen, könnyen lehet, hogy 400V-os kell bele, csak azzal müködik majd jól.
Találtam egy képet a neten egy mozgásérzékelő egységről, tehát a kondenzátor a kék relé melletti nagy piros kondenzátor, a zéner dióda meg valamelyik, az passz kapcsolásától függ.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
Köszönöm szépen a tanácsokat, információkat. Már néztem, hogy lehet-e bontani a mozgásérzékelőt, de első blikkre nem. Most leszedem és alaposabban megnézem. Nem vagyok műszerész csak lelkes amatőr, ha eljutok odáig, Balu50 által ajánlott alkatrészeket megpróbálom cserélni. Aztán lesz ami lesz
Még egyszer köszi
Ha van ESR mérőd mérd meg vele kiforrasztás nélkül, ha nincs nagy eltérés akkor a hiba nem ott van. Tehát pl: Ha az adott kondenzátor Pl 470nF-os és a mért érték nagyban nem tér el kb - 20 százalék akkor kár cserélni. Nekem volt olyan hogy 330nF-osnál még 200-at sem mértem, az már nagyon sok, cserélni kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
Sajnos ilyen "mélységben" nem tudom használni a mérőműszert
Nem értem a dolgot. Leszedtem a reflektort és behoztam a házba. Fázis azonosan csatlakoztattam egy konnektorhoz. A kinti beállításokhoz nem nyúltam! (éjszakai állapot) Egy tök sötét szobában próbáltam és tökéletesen működik! Nem kapcsolgat csak ha mozgást észlel. Mi a rák van ilyenkor??
Elektromágnese zavar, vagy egyszerűen nem bírja a hideget (valamelyik alkatrész). Ezekben általában elektrolit kondenzátor(ok) is vannak, amelyek érzékenyek lehetnek az alacsonyabb hőmérsékletre a kelleténél. Gyaníthatóan a tápegység szűrőkondenzátora rakoncátlankodik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |