Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   23 / 507
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Szia!
Ne feled a belső ellenállásokat ---ez határozza meg a zárlati és a töltőárm maximumot .....Rg ----Rd----Rakku.

Természetesen tranzisztort vezérel ---de a bázisáram hogyan nő?
A FET hez meg más IC kell ....innentől------fordulj Proli 007- hez .......ebben ő sokkal jobb.
(#) antekirt hozzászólása Márc 21, 2008 /

Találtam pár képet.

16.jpg

(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Itt feltettem egy fesz stabilizátort,ezt nyugodtan buherálhatod.Nagyon nagy a türőképessége.Szinte bármelyik elemével kisérletezhetsz,elképestöen sokat kibir.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

huh ez akkor bisztos jó lessz
Esetleg tudnál mondani szélső értékeket amin belül használható!?
A bemeneti feszre és az egész kapcs. áram terhelhetőségére gondolok!

köszi!
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Szia!
ezen is a 7912 IC a meghatározo a feszultségre:
U be max 35V ! ! !
Uki min 12 V
az áramot a FET és a dióda limitálja kb 15A max a várható
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Szia!
jobban átnézve a kapcsolást:
ezen a kimenő 12V nem állitható igy akkutöltésre nem az igazi---14V kellene.
a 7812 IC-t másra kiváltva sem megy feljebb a bemeneti fesz 35 V-nál ez megállitja ---igy valami tranzisztorosat lehetne épiteni 5-25 Db tranyóval ---mint régen...
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Az előbb azt írtad, hogy a kimenet min 12V, most akkor mégse?
Amúgy megnéztem a 7912 adatlapját, és elég kötött a be-kimeneti fesz!
Vagy rosszul értelmeztem?
Azt írja, 10V-os bemenetnél 5V a kimenet, ja és érdekes, hogy ez minuszba értendő, mind a kettő!
Van még egy -17 és egy -20V-s bemeneti fesz.!
És a kimenet 57912 al csökken, vagy nő, mert minuszban van az egész!

Na mind1, itt van a pdf:
http://www.national.com/ds/LM/LM320L.pdf
3. oldal

+szia!
Az IC-t elirtam -helyesen 7812 lásd a következő hszl-
a kimenő pontosan 11,99 és 12,15V közé esik....fe nem állitható...
A bemenő fesz leglább 13v -ról indulhat .---v. nincs meg a kimenő ---+ változik
A7912 a negativ oldli szabályzó....
(#) lehar válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Ha jobban megnézed a kapcsolást,láthatod hogy a 7812 ,,,talpasitva,,, van,ami azt jelenti hogy az ellenállás alá tehetsz egy zenert,amivel szinte tetszölegesen ,,,ugrathatod,,, a kimeneti feszt.+tehetsz nagyobb,pl. 7815,7824,stb.
(#) Atis57 válasza lehar hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

szia!
igen a 10K-330 Ohm osztó zárja vissza a FET-et -ha ezt feljebb emelem --lezár a FET -ugyanolyan gyorsan?

Ezt nem teljesen értem!
Melyik ellenállás alá? R2?
Amúgy, ha 7815-öt használnék, az még nem esik bele a kritikus töltési fesz.-be, vagy ha teszek oda egy diódát, ami amúgy se ártana, a visszáramok miatt, azon esne 0,6V fesz. és így máris megvan a 14,4V!
Mit gondolsz?
Amúgy elnézve ezt a kapcsolást nagyon hasonlít a 78XX adatlapján található nagy áramú fesz. szabályzóra!
Tehát ha azt az IRF9540 tipusú FET-et elég nagy áramúra választom, na meg persze a többi alaktrészt is úgy kel méretezni (már amelyik az áramútba esik), akkor az árammal nem lessz problémám!
A bemeneti fesz. elvileg max 40V lehet, a 7815 miatt!

Jól gondolom?
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Egy elöbbi hozzászolásomban feltett komutácios stabilizátor rajzán az R3-as ellenállásra gondoltam.Ennek a kapcsolásnak az érdekessége hogy noha stabilizáló elemként 7812-t használ,végeredményben komutácios stabilizátorként müködik.A te rajzodon a 7812 analog,soros,ejtő ellenállásként müködik.És e két kapcsolás között oriási a külömbség.Az általam feltett kapcsolásnál a veszteségi áramok jóval kissebbek,mivel a Fet-nek csak két állapota van terheléstöl függetlenül:vagy teljesen telitett,vagy teljesen lezárt.Csak a kitöltési tényezö változik.(gyakorlatilag ki-be kapcsolgatja az áramforrást)
(#) lehar válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Igen,itt fogtad meg a lényeget.Mint tudnivaló,a 7812 analog stabilizátor,de az általam feltett rajzon komutácios feszváltó,stabilizáló elemeként müködik.(oszcillál).Ha van oszcilloszkopod,és megépited a kapcsolást,néhány mérés után könnyen rájössz a hogyanjára.Kb 55Khz a terheletlen,és eléri a 400Khz-t teljes terhelésen.Gondolom elég érdekes.A hullám forma keskeny, téglalap alakú.

De nem válaszoltál mindenre, amit először írtam le a hsz-ben, szted az úgy működőképes lenne?

"Amúgy, ha 7815-öt használnék, az még nem esik bele a kritikus töltési fesz.-be, vagy ha teszek oda egy diódát, ami amúgy se ártana, a visszáramok miatt, azon esne 0,6V fesz. és így máris megvan a 14,4V!"
"ha azt az IRF9540 tipusú FET-et elég nagy áramúra választom, na meg persze a többi alaktrészt is úgy kel méretezni (már amelyik az áramútba esik), akkor az árammal nem lessz problémám!
A bemeneti fesz. elvileg max 40V lehet, a 7815 miatt!"

????

köszi
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Mivel a 7812(7815) bemeneti része egy 1OO ohmos(R1) ellenállással le van választva a tápfeszröl,kissebb feszt kap,tehát a bemeneti fesz több lehet 4O voltnál.Mivel az R2-R3 páros határozza meg a kimenő feszt,ami mindenképp nagyobb mint a 7812-esé,itt is elég ,,mozgástered,,, van.Az R3-ast egy trimmerpotival behelyettesitve(1K),és a hideg részére egy 22O ohm-os korlátozó ellenállással behelyettesive,elég széles körben szabályozhatóvá teheted.(le.és fel).A magyarázat egyszerű : mivel a referencia fesz a a GND-n van ennek le-fel mozgatásával a kimenő fesz is le-fel mozog.Mivel az egész ,,,rezeg,,, a szabályozott fesz skála jóval bövebb mintha csak analogban menne.
(#) Atis57 válasza lehar hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Dzia!

igen kb 20 éve épitettem ilyet--akkor még TIP tranyóval .
nem igazán szerettem meg --jobb volt a 7400+ 3tr
változat--akkor láttam , hogy nem érdemes 5A flöé menni --ezzel a technikával...
ma is igy van - félhidat használnak a gyári 10-50 A átalakitókban--
de nem ez a lényeg --az 1, feltett kapscolás megépitve nem jó 12v-s akkutöltésre--ide kartam jutni az egésszel.

persze más szemzög-- más vélemény.......
üdv Atis

Ahham, tehát azt mondod, hogy ha beteszem azt a trimerpotit és a korlátozó ellenállást, és belövöm 14,4V-ra a kimeneti feszt, akkor ez a kapcsolás nekem már pont jó is?!?!
Az a FET 19A-t bír, tehát még azt is hagyhatnám benne!
:eek2:

Szia!
azért az adatlapi adtokt osztani szoktam a 19 biztos jó lessz 6-8 A-nak + hűtés is kell,,
régen a feszt a 2/3ára az áramot az 1/2-re vettük ---igy stabil volt--évekig..
(#) mjoy hozzászólása Márc 25, 2008 /

Sziasztok !Segitség kellene.
Egy feszültség figyelő kapcsolás ami 14,5 V felett rákapcsolná a + terheléseket a generátorra.
Esetleg a feszültség változás átalakitható ellenállás változásra ? Mert akkor egy egyszerű hőmérséklet mérővel meg tudnám oldani a figyelést.
Köszönöm
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Pontosan.Ami a kimeneti áramot illeti,komutácios alkalmazás esetén akár át is lehet lépni,büntetlenül,mivel a tuláram csak pillanatokra jelenik meg a Fet-ten.Persze ezt csak ovatosan.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Ezzel csak az a baj, hogy nem kapcsolóüzemű!
Így pedig nem a legjobb a hatásfoka!
de azért kössz!
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Pedig épp ez a kapcsolás érdekessége,a 7812 ebben az esetben kapcsoló üzemben müködik.Persze ezt csak megépités után tudod meg.Ha mégis rászánod magadat e kapcsolás megépitésére akkor már sokkal könnyebb lessz meg értened e kapcsolás bizonyos aspectusait.Ráadásul elég kevés és olcsó alkatrészt igényel.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

A stabkocka képes egyáltalán kapcsolgatni?
Ez új, de lehet, hogy megépítem ettől függetlenül, elvégre tényleg nem egy zsebbenyúlós dolog!
Még annyit, hogy a kapcsolásban az elején van egy alkatrész, ami nem tom pontosan, hogy milenne!
Az LFR1 100uH induktivitás, egy trafó lenne? vagy nem tudom ilyen jelölést még nem láttam!

köszi
(#) SZIA válasza SZIA hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Ja és ha esetleg van hozzá nyákterved az jó lenne, akkor nem kell neki álnom tervezgetni!
köszi
(#) mex válasza SZIA hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Az LFR 100uH induktivitás egy közös vasmagon levő,kettő szállal egyszerre párhuzamosan tekert zavarszűrő tekercs. A kapcsiüzemű működésből származó zajokat szűri a környezetében található 0.47uF,és a 10nF kondikkal együtt. Valószinűleg enélkül is működik a cucc. A kapcsolásban levő induktivitásoknak el kell viselniük a rajtuk átfolyó áramot károsodás nélkül, (huzalvastagság) erre ügyelni kell.
(#) SZIA válasza mex hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

(#) lehar válasza mex hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

A szgépek tápegységében a bemeneti részen(hálozati)van egy ilyen zavarszürő,készen betekercselve.Én a kapcsolást ,,,levegöben,,, készitettem.Nyák nélkül,csak össze forrasztottam a végeket,az egész egy vastag falu alú dobozban,ami a tranyó hütöjeként is szolgált.Én se kinlodtam nyák tervezéssel.A kimeneti tekercseket szintén szgép tápegységböl kiszedett,nagyobb zavarszürö ferritjéböl készitettem.Toroid.
(#) sterkaferka hozzászólása Márc 27, 2008 /

sokpólusú generátorokról tud e valaki valami hasznos infót. (könyvet, url, stb)
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Üdv, ennek a "DC-DC"-nek nem tudod a hatásfokát?
Te megépítetted már? mert akkor könnyedén megtudnád nézni!

köszi
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 28, 2008 /

Valahol 85-90 % körül.Nemcsak megépitettem,használom is.Egyébként ezt a kapcsolást a 24 Volt-os festültséggel szerelt kocsikban (nyerges,stb) használják a 12 voltos készülékek áram ellátására.Innen az eredete.
Következő: »»   23 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem