Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2890 / 3993
(#) vladcepes válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Köszönöm!
(#) Peet19 hozzászólása Nov 29, 2016 /

Sziasztok!
Valamit nem értek. Kiszámoltam egy légmagos tekercsnek az induktivitását papíron, és itt a Bővebben: Link programmal is, de két különböző eredmény jött ki. Mi lehet a baj.
A programban a keresztmetszet sem egyértelmű mert ( d ) -vel van jelőlve nem ( A ). Most az átmérőt kell megadni vagy a keresztmetszetet? Egyenes tekercsnél a mágneses erővonalak hosszát meg kétszereztem. Nem tudom hogy a program így számol-e.
Én a következőképp számoltam:

L = mű(0) * mű(r) * (A/l) * N2
Tegyük fel van egy légmagos tekercsem, aminek az átmérője d=5mm így a keresztmetszete A=19.6mm2 = 0.196m2
A tekercs hossza 50mm. Mivel egyenes tekercsről van szó, így a mágnese erővonalak hossza 100mm azaz 0.1m
A menetszám 50.
mű(0) = 4pi * 10-7 = 12.56-6 Vs/Am
mű(r) = 1
Ha behelyettesítem az értékeket az egyenletbe akkor:
L = 12.56-6 * 1 * (0.196/0.1) * 2500 = 12.56-6 * 1 * 1,96 * 2500 = 0.061544H = 61.5mH

A program 4.7uH ad eredményként. Mit rontok el vagy mi a hiba a számításban?
Előre is köszi a segítséget!
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

A tekercs induktivitás számításánál lényeges a az átmérő,és a hossz viszonya. Egy nyitott tekercsnél ráadásul nem is tudod,hogy mekkora az erővonalak hossza (emlékezz az egy vasreszelék papírlapon, alatta állandómágnes látványára), így az Al érték sem értelmezhető. Ezek miatt minden számolóka különböző értéket adhat.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Hogy érted hogy az átmérő és a hossz viszonya?
Az erővonalak hosszát a tekercs hosszának kétszeresével számoltam. Ha ez nem is ad hajszál pontos eredményt de megközelítőleg jónak kellene lennie, persze van valamennyi szórása ahogy írtad, amit nem lehet pontosan meghatározni.
Már olyat is találtam egy tankönyve, hogy légmagos tekercsre más képlettel kell számolni, de nekünk úgy tanították hogy egy képlettel számoljuk az induktivitást csak mű(r) változik a magnak a függvényében. Légmagosnál persze 1.
Egy kb: 50 - 80uH -s légmagos tekercset szeretnék csinálni és ehhez kellene a segítség hogy hogy számoljak.
Esetleg visszafelé is lehet számolni a Thomson képletet átalakítva?
Csinálok egy sacc tekercset, összereakom egy 120pF-os kondival, lemérem a rezonancia frekvenciáját és ebből kiszámolom a tekercs induktivitását.
L = 1 / (4pi2) * f2 * C
Ez jó? Bár jobb lenne egy normális képlet amivel egyszerűen meg tudnék tervezni, méretezni egy tetszőleges induktivitású tekercset.

Másképp kell számolni a rövid, nagy átmérőjű tekercset, és másképp a kis átmérőjű hosszú tekercset, pont a szórás miatt. Az erővonalak nem szoktak "sarkosan" fordulni, így a kétszeres hossz figyelembe vétele biztosan hibás eredményt ad.
A Thomson képlet az induktivitás számolásához nem kell, csak a méréséhez, ill annak eredményének a vissza számolásához.

Értem, köszi ezt nem tudtam. Azért kell másképp számolni mert más alakú a mágneses erővonalak hossza?
Akkor most hogy számoljam ki hogy mekkora egy 5mm átmérőjű 50mm hosszú 50 menetes tekercsnek az induktivitása? Mi lenne a helyes képlet?

Próbáld meg ezzel:
Bővebben: Link
Ahogy láthatod a képletben, van sok korrekciós tényező. Számold ki többféle számolóval,és azt válaszd, ami az esetedre a legjobb.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) kapu48 válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Itt van az oldalon:
Bővebben: Segédprogramok!

A számolgatós program jó, köszi csak nem látom a képletet. A pdf nagyon jó még nem is hallottam a szóródási tényezőről.

kapu48: köszi de pont innen indult az egész. Szerintem nem jól számol a program (vagy én számoltam rosszul a képletekkel).

Azért linkeltem, hogy lásd miről van szó. Sajnos ezek az egyszerű számolókák nem minden esetben jók, a képletet sem írják oda, hogy mi alapján számolnak.
Külön tészta, ha a légmagos tekercsbe beletekersz egy vasmagot.Annak elvileg van egy "K" tényezője, amit sehol sem fogsz megtalálni.

Hát akkor ez így nem is olyan egyszerű. A pdf-ben olvastam ezt a K tényezőt és ennek a képletét hogy írjam fel a precedencia szabály miatt?
K=(1+0,45D/l-0,005D2/l2)-1
Mivel két osztás is van benne, a többit azt értem. Lehet inkább építek egy induktivitás mérőt

Kb. jól teszed. Az induktivitást kiszámítani, csak közelítőleg lehet.
Más a helyzet a zárt vasmagosnál. A méretekből, az anyagállandókból adódik az Al érték, amivel már számolni lehet.
(#) Gafly válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Neked most tudás kell, vagy egy konkrét tekercs?
Mert akkor annak megfelelően agyalunk

Mellesleg nem véletlenül "ódzkodik" mindenki a tekercsektől/transzformátoroktól.
Hiszen megérteni is nehéz, meg csinálni is

Igen, a vasmagos tekercsekkel nincs gondom, ott Al értéke adott. Nem gondoltam volna hogy a légmagos ilyen problémás.

Gafly: a legjobb lenne mind a kettő. Kíváncsi vagyok a számítási képletre még ha csak valami saccolós képlet akkor is. A trafókkal, tekercseléssel, méretezéssel nincs gondom. Mindegy hogy nagyfrekis vagy leválasztó, szinusz vagy négyszögjeles, de ez a légmagos megfogott

Kísérletezéshez szeretnék csinálni 200uH alatti légmagos tekercseket rezgőkörökhöz.

Hát, ez ilyen problémás. Van a .pdf .ben még korrekciós görbe is, az sem lineáris, ha jól megnézed.
Régen a csöves rádiók KF tekercseinek utánépítése is problémás volt, mégha meg is adták a menetszámokat. Legalább a hangoló vasmag segített.

Igen, láttam. Tényleg nem könnyű így kiszámolni. Túl sok dolgot kell figyelembe venni és még akkor sem biztos hogy pontosan akkora induktivitású lesz a tekercs mint amekkorára kiszámolom. Marad a mérő építés, bár még ehhez sincs kiindulási pontom.
Amúgy tényleg pont egy rádiót szeretnék építeni (életem első rádiója) és teljesen az alapoktól szeretném kezdeni. Először egy párhuzamos rezgőkört akarok csinálni saját tekercselésű induktivitással. Méregetni , stb. van itthon oszcilloszkópom meg minden úgyhogy meg akarok érteni mindent. Erősítőket már csináltam párat, de ide inkább egy FE-t építenék hozzá, nem műveleti erősítővel oldanám meg. Még a csöves megoldások is érdekelnek de egyenlőre maradok a tranzisztoroknál.
(#) ierdelyi hozzászólása Nov 30, 2016 /

Sziasztok!

Szükségem lenne egy időzítő megoldásra amit egy GSM modullal kapcsolok be. A GSM modul csak 2mp-ig tudja zárni a kontaktot, ezért egy digitális időzítőt tennék mögé aminek a tápellátásáról "saját maga" gondoskodna. Amikor letelik a beállított idő, akkor az R2 relé bont és leáll az időzítő is.

Az lenne a kérdésem, hogy a fenti megoldásban láttok-e bármi problémát, vagy ezt így kell(lehet) jól megoldani.

Köszönöm,
István

Időzítő link
(#) Bakman válasza ierdelyi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Igen, vn benne probléma. Az időzítő relének hárm vezeték kell: 12 V-hoz kát szál és egy vezérlő szál. Ha a GSM relé elenged, akkor a vezérlőrelé is elenged mert nem fog kapni 12 V-ot. Vagy az R2 jobb oldali pontját összekötöd az időzítő relé + pontjával. Nem biztos, hogy ez így jó megoldás, attól függ, hogy milyen az időzítő reléd.
(#) Prome hozzászólása Nov 30, 2016 /

Tudtok tanácsot adni, hova forduljak? Az a rémálmom támadt hogy retró gépeket használjak PC-hez keyboarnak. Azt hinném aurdinó segitségével ezt meg lehet oldani. nem tudjátok valahol volt már ez téma?
(#) ierdelyi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Pont ez lenne a lényeg benne. Ha az R2 relé zárva van és az R1 relé elenged, akkor az R2-n keresztülk az időzítő továbbra is kap feszt. Ha jó a logikám.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) ierdelyi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Ok. Értem, igazad van. De egyébként a logika működhet, igaz?
(#) Bakman válasza ierdelyi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Leírtam, hogy miylen hiba van a rajzban. Ha azt kijavítod, biztos, hogy működni fog.
(#) ierdelyi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Köszönöm.
(#) Fundy21 hozzászólása Dec 1, 2016 /

Sziasztok!

Adott 2db lg lh 6340-es 5.1 erősítő!
Sajnos mind 2őnek hibás a táp panelja.(az egyiknél csak a power led világít de nem kapcsol be,a másik elindul de egyik csatornán se jön ki hang!)

Esetleg tudtok mondani pár ötletet hogyan kezdjek neki,mert teljesen laikus vagyok e téren!

egy képet mellékelek a panelról.

előre is köszönöm ha segítetek!

2d6obdj.jpg

(#) reloop válasza Fundy21 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Szia! Ez egy kapcsoló-üzemű tápegység, laikusként egyrészt reménytelen, másrészt veszélyes a javítása.
(#) Fundy21 válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Persze megérte,de mégis melyik az az alkatrész ami meghibásodhatott rajta,illetve ezt lehet e pótolni/cserélni?

Magyarul érdemes e foglalkozni vele!?
(#) busachris hozzászólása Dec 1, 2016 /

Hello Urak!

Sajnos azon emberek közé tartozom, akinek nem folyik amper az ereiben, mégis felmerült egy olyan probléma a közelemben amit nekem kellene megoldani.
Adott egy fejlámpa, ami 2db 3,7 V-os tölthető akkuval működtethető. A két akkut valamilyen módon ki kellene váltanom, hogy a kocsi 12 V-jával (járó motornál,töltés közben 14,2-14,3) működjön.
Ha valaki megtenné, hogy segít és olyan "jófajta szájbarágással" elmondaná a megoldás lépéseit, köszönettel illetném.
És lehet ezt privátban? Csak, hogy ne látszódjék a további kérdéseimből az alulműveltségem az elektronika területén.

Köszönöm!
(#) RoliNyh válasza busachris hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nekükn sem folyik amper az ereinkben,
(jómagam nem is vágyom rá igazán meg gondolom a többiek se nagyon),
de még annyit fűzz hozzá, hogy a két cella sorban, vagy párhuzamosan van -e bekötve,
esetleg ha tudod a LED áramát és típusát, az is jól jöne.
És ha nem nagy kérés, néhány képet is mellékelhettél volna.

Ezek nélkül csak annyit tudunk mondani mi is, hogy neked valószínüleg StepDown DC-DC konverter kellesz...
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
(#) Csupasz válasza Fundy21 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Szia! Laikusként szerintem is teljesen reménytelen a javítása. Abból amit leírtál, valószínüleg nem a táp hibás, hanem a vezérlő IC.
(#) Fundy21 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Melyik alkatrész lenne az ,akkor ha tudok szerezni hozzá akkor megjavítanám!
Következő: »»   2890 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem