Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós főzőlap, sütő bekötése, kábelek kiépítése
Témaindító: zlota, idő: Nov 21, 2009
Témakörök:
A barna és fekete vezetéket szétválasztva , kösd be a jobb felső ábra szerint .
Köszönöm, én is így gondoltam, csak megzavart a 380V-os felirat.
Üdv!
Kissé amatőr kérdéssel fordulok hozzátok indukciós főzőlap működésével kapcsolatban. Szeretnék venni egy indukciós főzőlapot, ami hordozható és egyzónás. ezeknek a típusoknak 1800-2000 W a teljesítményük. A lakás ahol élek kb. 40 éve épült, alumínium vezetékes hálózattal. A kismegszakító 16 Amperes, és van egy olvadóbiztosíték, erre 25 A van írva. Úgy gondolom ennek elégnek kell lenni. Amennyire tudom kapcsolóüzemű tápegységek vannak az ilyen készülékekben, és PWM teljesítmény szabályozás. Vagyis az áramok gyors ki-be kapcsolása. Na most itt szeretnék egy kis elméleti segítséget kérni a kíváncsiságomra, mert az elektronikai tudásom elégé megkopott. Tehát, hogy ha 2000 W a teljesítménye az eszköznek, akkor max. terhelésnél 8,6 Amper áramot (230 V) vesz fel a hálózatból. Na most arra lennék kíváncsi, hogy ha leszabályozom az eszközt 1000 W teljesítményre, akkor az áramfelvétel 4,3 Amper lesz, vagy a ki-be kapcsolgatás révén egy ideig 8,6 A, egy ideig nulla? T.
Szia!
Számolhatsz a kisebb áramértékkel, ha csökkented a teljesítményét.
https://www.youtube.com/watch?v=ZcvTE3AAGMU
Sziasztok van egy sütőm ami a fenti videón látható hibát produkálja kikapcsolás után minden 30 mpben. utána 30 mp csönd következik, és ez megy 5-10 perc amíg a belső lehűtő ventilátor le nem kapcsol. Bármi ötlet?
Sziasztok!
Egy ismerősömnek azt mondta az eladó, hogy 3 fázisra is költhető, de számomra nem teljesen tiszta a rajz és az adattábla is 220-240v-ot ír. Ha valaki tudna segíteni a bekötést illetően, előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
Üdv! Beköthető három fázisra a jobb alsó ábra szerint, illetve csak kettőre, mert azt írja, hogy az L3 nem használt. Értelemszerűen az N a nulla, az L1 ill. L2 pedig a két fázis. A harmadikat szigeteld le. (ugyanaz a kép, mint a bal felső) Ha csak egy fázis van ott, akkor a jobb felső kép szerint kösd be!
A bal alsó kép itt Magyarországon nem használható, 3×230V-ot ír, itt pedig 3×400V-os a hálózat!! ( így bekötve itt nálunk tönkremegy!!!!) Gondolom ez egy főzőlap. Ha a sütő is elektromos, azt kösd a szabadon maradt fázisra! A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
Eddig tartott a mutatvány. 8,5 hónapig főzőcskéztünk rajta, , most már 1 perc után lekapcsol a főzőlap. Egyszer-kétszer korábban is előfordult, de most egy ismeretlen hibaüzenettel indul (a kézikönyvében ez a hibakód nincs említve, neten keresve nulla a találat rá). Ha be is lehet kapcsolni, nem sokáig megy. Van ötletetek mi lehet a baja?
5A korul.
1000W alatt szakaszosan melegit.1000W a legkisebb folyamatos melegites.
Tavaly december óta csak kiokosodott, meg egyébként sem volt itt.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Úgy tűnik, hogy nem a főzőlapnak van baja, hanem a hálózatnak. Eddig pihenőn volt, hétvégén bekapcsoltam, amikor több zóna ment egyszerre, egy idő után kikapcsolta magát. Megnéztem a bekötését, és az egyik fázison nem volt áram - bekapcsolás előtt mindhárom fázison volt áram.
Irány a megszakító, ott lesz valami gond, úgy érzem.
Altalaban 1000W alatt ki be kapcsolgat ahogy irtad.1000W allasban folyamatos es 900-1100W kozt vesz fel.
Csak hogy kerek legyen a történet, a 9 éves Tracon hárompólusú kismegszakító volt rossz, felkapcsolt állapotban az egyik póluson nem ment át az áram. Kicseréltem egy újra, azóta minden működik.
Sziasztok.
A ház amit vettem, 1 fázisú 16A bejövővel rendelkezik. Jelenleg mindenhova behúzva 2,5mm mcu. Szeretnénk: Indukciós főzőlapot kb 6,5KW Bojler: 2,5 KW Beépíthető sütő:2,8 KW További fogyasztók szokásos hűtő mosógép apróságok. Terméseztessen teljesítmény bővítést is kérek és a nagyobb fogyasztókhoz, akár nagyobb vezeték is. De elég lehet a 3x20A betáp? A 3 fázisú sütőhoz 4P megszakító kell? Valószínűleg nem fog menni minden egyszerre, de azért nem szeretnék kellemetlenségekbe ütközni!
3×20 A elég, de elég lesz kifizetni a bekötést. Gondolom úgyis szétosztod a házban, a fázisokon a terhelést.
Tudom ,hogy 200.000 lesz kb. de ezt azért évtizedekre tervezi az ember.
3x16A vagy 3x20A és egy ilyen bekötés?
Elébb 3~-ú sütőt írtál, természetesen oda is tripla bizti.
Köszönöm a figyelmeztetést. Valóban oda is akkor C16A 3P megy.
Szerinted 3x16A betápról is elmenne?
Tripla motor bizti, nehogy leégjen egy egy fáziskimaradás miatt a csirkemotor?
Nem ipari sütő elmegy konnektorból (16A 1F). Nálam legalábbis Az indukciós főzőlap 6.5 kW az durva. Reteszelés? Akkor 3x16A lesz, és villany bojler? Csak villany lészen, vagy gáz is a házban
Ha biztosított a nem egyszerre működés, akkor igen. A csúcskizárásos (leánykori nevén: éjszakai áram) működtetésű bojler bármikor bekapcsolhat napközben is.
Azé' a sütőbetéteket szokták 3 felé osztani (terhelésileg). Mint írtam: "gáz" lehet a bojler fázison.
Igen. Annyi van garantálva, hogy legalább annyi időre van áram. De ahogyan mondod, a gyakorlatban ennél több szokott lenni. Ráadásul amióta nem "ketyegős" órák vannak, akkor amikor éppen nincsen "csúcs" (szinte bármikor).
3x16A elég szokott lenni lakásba.
Szomszédnak 3x70A van, de nem itt és gyár
Nem ipari sima beépíthető sütő.
Az indukciós főzőlapoknak meg átlagosan ennyi a teljesítményük, persze csak akkor ha mind a 4 főzőlap maxon ketyeg. Amúgy 1200 és 2000 watt között mozog zónánként. Nincs gáz csak vellany. Bojler adja majd a meleg vizet aztán később meg napkollektor segédkezik benne.
Jó esetben nem lehet mindent egyszerre bekapcsolni.
Ezt hívják "reteszelésnek". Lehet nem is férnek el az edények. Annyira nem para, sütőnek nem kell külön 3 fázisú motorikus kismegszakító.
3*16 A elég lehet. A csúcskizárásos (éjjeli áram) bojler nem a 3*16 A-ről megy, saját leágazása van a bejövőről (+16 A). Ez utóbbi nem kerül külön pénzbe. Fűtőeszközhöz nem kell C típusú kismegszakító, nincs 6-szoros indítóárama.
Nincs értelme az együtt működő háromfázisú megszakítónak. Így ha az egyik főzőlap kimúlik, a többi még használható. Ráadásul ha jön a szerelő, meg tudod mondani, melyik a ludas. Ha jó a főzőlap és aki beköti, meglesz a háromfázisú elosztás is. Persze 3*16-en ügyelni kell arra, hogy mosógép, szárítógép, mikró melyik fázisra kerül és persze nem célszerű egyszerre libát sütni, tésztát kifőzni, közben mosni és mikróban kávét melegíteni. De ez még 20 A-en is okozhat gondot, pedig az lényegesen többe kerül.
Sziasztok!
Indukciós lapot vettem, amit három fázisra kötöttem be a bekötési rajza szerint. Működik. Viszont azt szeretném kérdezni a tapasztaltabbaktól, hogy három fázisú betáp esetén kell-e, javasolt-e fázisfigyelő relé beépítése a főzőlap elé?
Értelmetlen, teljesen fölösleges a fázisfigyelő relé. Ez nem motor, ami megáll vagy fordítva foroghat fázishiány esetén. Minden egység önállóan egy-egy fázisról működik. Nem láttam még olyant, ami a 3 fázist egyenirányítaná és ~520 V DC-ről üzemelne. Bár nem lehetetlen.
Indukciós edzőkemencét igen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |