Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2904 / 3993
(#) RoliNyh válasza rollikarol hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Attól tartok, ha nem férsz hozzá a szekunderhez, akkor ebből a trafóból nem tudsz csinálni középleágazást akár hogy is szeretnél.
Főleg ha van még egyáltalán valamilyen szekunder feszültség a zárlat után.

Ha nem sikerült ellenállás méréssel azonosítani a tekercseket, akkor granpa barátunk tanácsát megfogadva kellett volna eljárni, így megmenekültél volna egy zárlattól, és egy esetleges szekunder tekercselés leégetésétől...
(#) kadarist válasza rollikarol hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Csináld meg az egy tápfeszültséges változatot, ahhoz nem kell középleágazás. Bővebben: Link.
(#) rollikarol válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Most ujbol bekötöttem működik 18v mértem!
(#) rollikarol válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Előbb kellett volna ez a rajz már elkészült a GND és változat
valahol láttam ilyen tápegységet de már nem tudom hol.nagy értékű szűréssel.
(#) david10 hozzászólása Dec 21, 2016 /

Sziasztok, egy 555-össel szeretnék építeni egy 68khz-rd jelgenerátort.
Az Astabil multivibrátor 555 segédprogrammal kiszámoltam az R1-nek 1K-t, R2-nek 10K-t és a C-nek 0,001uf-ot.
A kérdésem az volna, hogy a C1 helyére muszáj-e elektrolit kondenzátort tenni?
A választ előre is köszönöm!
(#) kapu48 válasza david10 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Nem.
Nem is létezik ilyen kicsi elko!
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) david10 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Köszönöm a választ!
A C2 mekkora kell legyen?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) kadarist válasza david10 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

10nF éppen jó lesz oda.
(#) david10 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Köszönöm ezt is!
(#) dokidoki válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Mármint 1nF , a "gép" szerint így lenne meg a 68kHz.
(#) kadarist válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

A C2-t kérdezte, az meg nem határoz meg időállandót.
(#) dokidoki válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Bocsánat, igazad van, jól benéztem. Ilyen nap ez a mai...
(#) freechat válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Az a baj, hogy nem tudom megmérni az áramfelvételt, mert nincs mivel .
Ráadásul a motort egy ceruzaelem hajtja az AVR-nek pedig 3V-ra van szüksége ami egy gombelem.
Attól tartok, hogy ha párhuzamosan kötöm őket akkor a motor levadássza a gombelemet is.
Gondoltam arra is, hogy opto-val oldom meg csak nem tudom annak elég egy 1.2V, mármint ha 1.2V-ot akarok vele kapcsolgatni akkor úgy működik-e.
4N35-öm van itthon egy vagonnal.
(#) david10 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

A C2 mit határoz meg?
(#) nedudgi válasza freechat hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Ha gombelemről működik, akkor inkább egy FET lehet a megoldás. Egy tranzisztor bázisárama is elég hamar lemerítheti azt picike gombot. A motor mehet a ceruzaakkuról.
2N7000 van kéznél?
(#) freechat válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Köszi, körülnézek, de valószínűleg nincs.
Valami FET van itthon az biztos.
(#) freechat válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Ilyenem van, ha minden igaz:
IRFZ 34 N
(#) nedudgi válasza freechat hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Azzal az a baj, hogy szerintem nem nagyon fog kinyitni. IRL* kezdetűt keress.
(#) hthomas hozzászólása Dec 22, 2016 /

Sziasztok!
Hamár Fetekről van szó: Az adatlapokon a Vgs (Gate Threshold Voltage) érték az a minimális Gate feszültséget jelenti, aminél már kinyit a fet?
(#) erdgab válasza david10 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Bocs,hogy belevau,a C2 az 555 5. lábán zavarszűrő szerepet játszik.
(#) kadarist válasza hthomas hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Pontosabban Vgsth, de az adatlapi táblázatok jól megmutatják azokat a feltételeket is, amelyek mellett érvényesek a jelzett értékek.
(#) Matqux hozzászólása Dec 22, 2016 /

SÜRGŐS!

Sziasztok! Vettem superbright LED-eket, a standard 5mm-eseket. Mekkora a max áram, amit kis ideig elbírnak? És mekkora az ajánlott?
(#) RoliNyh válasza Matqux hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Esetleg valami típusszám vagy adatlap nincs?
Általában akkor 5-20 mA folyamatos üzemben.
50-100 mA meg impulus üzemben, de ez típusfüggő, lehet akár több vagy kevesebb is...
(#) Matqux válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Köszönöm, a maximumra 30mA-t számoltam, ki ne nyírjam
(#) dokidoki válasza hthomas hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Helyesebben annál az értéknél kezd nyitni. Jellemzően az adatlapon van még mellette egy érték, 250uA - 1mA vagyis arra a feszültségre ennyi D-S áram kezd el folyni. Nem nevezhető még teljesen kinyitott állapotnak. Mérését valószínűleg úgy tudod utánozni, hogy a G-D összeköt, sorosan árammérővel ill. inkább labortáppal, áramkorlát 50 mA és elkezded emelni a feszültséget rajta...
(#) Matqux válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Igen, így megméregettem, de arra jutottam, hogy a 30mA elég lesz nekik, nem akarom, hogy károsodjanak
(#) nedudgi válasza Matqux hozzászólására (») Dec 22, 2016 / 1

Szerinted mi a kis idő?
Ha azt akarod, hogy ne csökkenjen a fényerő, arra figyelj oda, hogy a réteghőmérséklet ne emelkedjen 70oC fölé. Általában 20-25 (néha 30) mA a folyamatos nyitóiránú áram. Impulzusüzemben 1:10 arány esetén 150 mA lehet, ilyenkor 1ms üzem, 10ms szünet megengedett. Hűtéssel (rövid lábak, nagyméretű forrszem) a maximális nyitóirányú áram túlléphető.
Nem tudjuk, mi a cél, mik a megkötések, de egy darab nagyteljesítményű LED nem lenne jobb a sok kicsi helyett?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) Matqux válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Hát a kis idő azért egy pár mp megvan. Köszönöm a jó választ
Egy méréshez kellene. A teljesítmény ledek nem jók, mert nagyon drágák illetve a mérőeszköz méreteihez nem illeszkednek.
(#) kenikl hozzászólása Dec 22, 2016 /

Sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni hűtőborda méretezésben.
Megépítettem a következő Labortápegységet és szeretném végre bedobozolni. Ehhez a hűtőbordákat a doboz belsejében tervezem elhelyezni.

Megtudnátok nekem mondani, hogy a két teljesítmény tranzisztornak elég-e 1 db a képen látható hűtőborda?
Vagy 1-1 ilyen kellene mind a kettőnek?
Betehetem a dobozon belülre a hűtőbordá(ka)t?

Az anyaga elvileg sima alumínium eloxálás nélküli.

Köszönöm a segítséget
(#) RoliNyh válasza kenikl hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Próbáld ki egyel, még mielőtt bedobozolnád, és terheld folyamatosan maximum árammal, úgy meglátod mennyire melegszik fel szabad levegőn. Ha éppen hogy csak langyos, akkor elég egy is. Ha forró, hogy megfogni se tudod, vagy nagyon rövid ideig, akkor kell mind a kettő.

Ha beteszed a dobozba, és nem lesz körülötte légáramlás, az csak rontja a helyzetet. A helyedben mindenképp úgy alakítanám ki a doboz hátulját, hogy oda csavaroznám a bordákat kívülre, így biztosított a szabad passzív légáramlás.

Ha mindenképpen a dobozba teszed, akkor hátulról tenni kell rá ventillátort, és a doboz alját és tetejét a bordák felett úgy kifúrkálni, hogy ott áramolhasson kifelé a meleg levegő. Valamint a doboz hátuljára a ventilátor mögött is kivágni megfelelően, hogy ne akadályozza semmi a külső légbeszívást...
Következő: »»   2904 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem