Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én nem raknám be a dobozba!
Mert fűti az elkókat, és hamarabb kiszáradnak, a melegedéstől még pontatlanok lesznek a beállítások is. És feltétlen kell az a két borda, szerintem.
Hát az biztos, hogy mindkettőre kell borda Vagy ezt applikálod rá mindkettőre ügyesen, vagy mindkettőre teszel ugyan olyat. És el is kell őket szigetelni szépen. Az hogy betehetők e a dobozba szerintem sokmindentől függ. Legfőképp, hogy mennyire melegszenek, és hogy belefér-e a dobozba. Szerintem ha nem nagyon melegszenek nyugodtan bele teheted, ha eléggé, akkor lehet, hogy jobb kintre, vagy bentre, egy ventilátoros hűtéssel.
Sziasztok,
köszönöm a válaszokat. @Matqux Hogy érted, hogy el kell őket szigetelni? Mind a két tranzisztort rá tudom tenni egy bordára de, hogy szigeteljem el őket? Ha a tranzisztor alá teszek valamit ami szigetel akkor nem lesz hővezetés a borda felé. Köszi
Igen! Habár nem tudom pontosan milyen a kapcsolás, de nem mindig jó, ha "összeér a hátuljuk". Gerjedhet, stb. Szóval igen, úgy szokták, hogy tesznek mögé egy szigetelőlapot, illetve egyet a csavar alá is hiszen az összeér a bordával. Ezen a képen láthatod, hogyan kell:
http://www.massmind.org/images/member/RB-ezy-Q33/LV2_step9c.jpg Ezeket a szigetelőket lehet venni készletben Nem biztos, hogy el kell, ezt nem tudom pontosan, de jobb félni, mint megijedni.
Elméleti kérdés: van egy "kütyü" aminek 3V-ra van szüksége (pontosabban min 2,7).
Ha párhuzamosan kötök egy 2000mAh-s ceruza elemet és egy CR2032-es gombelemet ami végül is csak a feszültség miatt fontos akkor hogyan meríti le az elemeket? Az lenne természetesen a jó, ha a gombelemet meríteni a legkevésbé, mert az nem tölthető és csak a feszültség miatt van jelen.
Hello! Ennek a kérdésnek nincs értelme. Mert különböző feszültségű forrásokat nem kötünk párhuzamosan. Ha pedig a mikrokontrollert a a CR elemről táplálod, és a motor pedig aksiról megy, egyik sem meríti a másikat, hiszen csak a GND pontok lesznek közösek.
Ha pedig két áramforást összekötünk, egyszerre merülnek le. Ha különböző feszültségűek lennének, kiegyenlítő áram folyna köztük és azonos szintre kerülnének.
Kicsit konkrétabban leírhatnád, mert Én sem értem teljesen
Általában a gerjedés a legkissebb gond, a zárlat problémásabb.
Köszönöm!
Már vagy öt témában így is úgy is feltettem a kérdést, de még sehol sem kaptam rá választ, már azt hittem túl bonyolult A lényeg akkor, hogy ha külön kötöm az AVR-t (CR) és külön kötöm a motort (AAA elem) és csak a GND-t kötöm össze akkor külön-külön merül a két elem és, ha megfelelő FET-et használok akkor jó sokáig bírni fogja a kis gombelemem (persze programozás függő a dolog).
Kicsi a helyem és egy AVR-el kellene vezérelnem egy olyan motort amit most egy ceruza elem hajt. Az AVR-hez pedig sajnos legalább 2,7 V-ra van szükségem. Ezért próbáltam valami megoldást találni.
Egyébként szimpla időzítés: kisvonat bekapcsolva és 20-30 perc múlva induljon el, mintha a Jézuska indította volna. Karácsonyi ajándék A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Értem... Sajnos ezt így nem tudod akkor megoldani, mert az egyik csak lemeríti a másikat.... De szerintem egy pár órát elmegy az AVR gombelemről is... talán... Boost konverterben gondolkodtál már?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Akkor bele kell húznod. Nem csak a hardveres rész nehéz, a szoftveres se kutya. Alvó állapotban kell tartani az AVR-t olyan sokat, amennyit csak lehet. Legjobb lenne ha órakvarzot raknál az AVR-re, és csak 1-8mp-ként ébredne fel, leellenőrizné, hogy eltelt-e a 25perc, ha nem, akkor visszaalszik. Ekkor el fog menni CR2032 elemről pár napot. Ha normál állapotban használod, akkor az elem le fog merülni szerintem pár óránként, mert pár mA az AVR fogyasztása normál módban. Ha egyszeri a dolog, akkor talán alvó állapot sem kell. Tesztelni kellene.
Csak egy ötlet: Esetleg egy RTC, beállítva a kívánt időre. Van INT kimenete és már 1 volt felett üzemel minimális fogyasztással. RTC
Vagy egy multivibrátorral valahogyan nem lehet megcsinálni? Hogy egy kondit, egy jó nagy ellenálláson töltünk?
Itt már írtam a megoldást. Ha elsőre többet árulsz el, hamarabb kaptál volna választ.
Egy gombelem esetén nem jelent problémát pár órán keresztül a báziáram. Jobb megoldás lehet, ha az AVR egy kis PNP tranzisztoron keresztül arra a húsz percre lezárva tartja a motort kapcsoló tranzisztort. Amikor letelt az időzítés, addig járhat a vonatod, amit a ceruzaelem bír.
A szoftveres részével nincs gond, kb úgy csináltam meg ahogy leírtad. Egyszeri alkalom úgyhogy ha 1 órát kibír már sínen vagyunk, hogy úgy mondjam .
Nekem főleg a hardware a probléma, mert idő hiányában és mivel hobbi szinten űzöm, mindent modulokkal oldok meg, csak hát most sem hely nincs sem áram Ha beférne egy külső akksi meg mondjuk egy nodemcu és hozzá egy motorvezérlő akkor akár mobilról is lehetne vezérelni, de sajnos még egy Rafaello sem fér el rajta rendesen .
Igen, ez alapján csinálom meg a motor kapcsolgatását (csak sajnos FET nincs úgyhogy marad a tranzisztor). Itt most inkább az a kérdés, hogy hogyan kössem az elemeket.
Mondjuk őszintén szólva a tranzisztort sem tudom hogyan kell bekötni, de talán majd sikerül. Nem igazán világos melyik láb melyik, mert egyetlen adatlapon sem úgy néz ki pl egy BD681 vagy 682-es ahogy a nálam lévő darab
Elemek bekötése: közös lehet például a föld ( negatív pólus).
A BD681 milyen gyártmány? A megoldandó probléma, hogy a tranzisztoron esik nyitófeszültség, így nem biztos, hogy elég marad a motornak. Ezt majd ki kell próbálni. Milyen műszered van?
Ami van most itthon (ezek vannak ráírva):
GM BD680 03 20 CDIL BD682 T0 T F H20 BD681 Egy mezei kis multimeterem van gyakorlatilag feszültséget, ellenállást tud mérni, elvileg áramerősséget is, de azt még soha nem sikerült Anno emlékszem, hogy nagyon sokat küzdöttem, hogy a tranyóknak melyik lába mi.
BD68x Darlington tranzisztor, a kollektor - emitter maradékfeszültsége túl nagy egy AA elemhez/akkuhoz.
A BC327 (jól emlékszem?) már jobb lesz. A motor, mint terhelés miatt érdemes lesz egy diódát is betenni a tranzisztor védelmében. Annak tudod a bekötését? (Egy 5V jelfogó, netalán bontó érintkezővel nem akad? Akkor már csak egy elemtartó kell, 3-4 ceruzaelemhez.)
BC327 igen, ebből van itthon jó sok. Dióda is akad mindenféle, holnap megnézem pontosan milyenek. A bekötése gondolom ugyanaz, mint egy lednek, hogy csak a lábról kifelé engedjen át áramot.
Az egész vonaton nem fér el 3-4 ceruzaelem sajnos, ha lehetne akkor simán meg tudnám csinálni egy motorvezérlővel csak össze kell dugdosni. A másik nagyobb vonat (Piros Roxfort express) már majdnem kész az wifi-ről lesz vezérelve, de ott még egy kisebb külső akksinak is volt hely. Nodemcu-val csináltam meg amihez van motorvezérlő modul csak össze kell kötögetni és kész is. A szoftver pedig gyerekjáték hozzá. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Sajnos rosszul emlékeztem, a BC327 PNP tranzisztor. Jobb lenne NPN, de megoldható.
Mivel a motorról semmit nem tudunk, először egy teszt kellene. A BC327 kollektora és bázisa közé egy 1K ellenállást kössél. Az emitter megy az elem pozitív sarkára, a kollektorra a motor + kivezetése, a motor - kivezetését az elem negatív sarkára kösd. Ha elindul, léphetünk egy fokozatot. Egy dióda nem árt a motorral vagy tranzisztorral párhuzamosan, záróirányban. Azért van rá szükség, hogy a keletkező feszültségtüskék ne tegyék tönkre a tranzisztorodat. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Üdv!
Van egy kínából 3D nyomtató mellé érkezett tápom, "S-250-12" jelöléssel. Felmondta a szolgálatot, amikor a heatbed és az extruder fűtése rá lett adva egyszerre, vagyis kb. 17-19A terhelés kapott. Semmi pukkanás, egyszerűen csak abbahagyta a 12V leadását, némi szagot is hagyva maga után. Elég gyanús az ezen a képen látható IC-k közül a jobboldali (többi képen az elkoktól távolabb lévő). Erőteljesen melegszik terhelés nélkül is. Nagyságrendekkel jobban, mint a mellette lévő. A rajta látható felirat "SPYM 13 009 mx31". Ha erre ráguglizok, csak kínai oldalakat találok, ahol napszemüvegeket árulnak, e-bay-en keresve pedig cipőket. Mi ez a két IC? Honnan lehetne beszerezni cseredarabot? Lehet, hogy más része(i) hibás(ak) a tápnak és ez csak következményként melegszik? Képek: Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Bővebben: Link5 Bővebben: Link6 Bővebben: Link7 Köszönöm a segítséget!
Szerintem inkább tranzisztor lesz az: Bővebben: Link
Köszi!
A tranzisztor nem számít IC-nek? Ma is tanultam valamit!
IC az integrált áramkör angol elnevezés rövidítése. Több alkatrészből álló elrendezést tekintünk áramkörnek. Egyszer azt olvastam, az első integrált áramkör egy tranzisztor és egy ellenállás volt. Ezeket azért integrálták egy tokba, mert a tervezés során az ellenállást kifelejtették, a panelen meg már nem volt hely. Valami űreszközbe kellett. (Ennek nyomát most nem találom a neten, lehet, hogy csak egy legenda.) Manapság több millió tranzisztor is lehet egy tokban, de a legegyszerűbb IC-k is százasával tartalmaznak tranzisztorokat, diódákat, ellenállásokat, néha kicsi kondenzátorokat.
Bővebben: Link
Kicsit mélyebbre ások, kell lennie itthon 337-esnek is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |