Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem is kell tovább kutakodni. Talán az IRLZ is jó lesz.
G-D közé egy 50-100K ellenállás, és egy 100 ohm körüli a mikrokontroller és a Gate közé. Így egy magas jel bekapcsolja. Alternatív megoldás lehet a D-G közé 5K, a G-S helyett, ilyenkor a kontroller lehúzható, ele kifogyása után is működni fog.
A második megoldás lenne jó, hogy ha kifogy az elem akkor is menjen.
Csak sajnos nagyon modulfüggő vagyok így nehéz elképzelnem így, hogy hogyan is kell csinálni. Ott tartok, hogy az egyik lábról van egy drótom A mellékelt képen próbáltam összerakni mit hova kell kötni. Az AVR-nek a PIN3 amit vezérelgetek.
Te kezdted...
A FET G lábát egy 100 ohm körüli ellenálláson keresztül vezéreld a kontrollerről. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
Ok, akkor a Pin3-ról egy 100ohm-os ellenálás a G-re. A GD-t összekötöm egy 5K (4,7? ), ellenállással.
A D-ről megy a motor egyik felére az S-ről pedig a GND-re a két elem közé. Azt hiszem az első vagon át fog alakulni, hogy beférjen mindez, de végül is így terveztem eredetileg is. Pont befér egy AVR meg egy FET. Ki is fogom próbálni, köszönöm a segítséget!
Sikerült
Közben azt az 5K-s ellenállást elhagytam, de nem történt semmi. Így 3 alkatrészből meg lehet csinálni (AVR, FET, 100ohm ellenállás). Most már csak össze kell drótozni és mehet is. Köszi! Még egy kérdés: ezzel mennyi a max amit vezérelni lehet? Mármint áramerősségre gondolok pl 5V és 500mA elmegy vele? Nézegettem az adatlapot, de számomra kicsit bonyolultnak tűnt elsőre.
Ha az IRLZ24N FET -et tetted bele, az 18 A -t visz folytonos üzemben 10V -os G feszültséggel, 25°C -on.
Impulzusban meg 72 A-t. De 100 °C -on már csak 13 -at 5V -on 11A, 4V -on 9A 25 °C -on. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
Minél alacsonyabb a vezérlő feszültség, annál nagyobb a FET ellenállása, tehát a rajta eső teljesítmény. Minél nagyobb a teljesítmény, annál jobban melegszik. A műanyag alkatrészek kilágyulhatnak ettől a melegedéstől, tehát ki kell vezetni valami jó hővezető, vastagabb anyaggal.
Ha elhagyod a G-D ellenállást, akkor vezérlés nélkül valószínűleg nem fog vezetni.
Köszönöm a válaszokat most már működik a dolog.
A másik projectemhez egy kérdés, bár nem tudom tud-e valaki segítemi Vettem egy Nodemcu-t ami tök jól működik, de szinte 0 doksit találtam hozzá. A fő kérdés, hogy 4 db ceruza akksiról el lehet-e indítani és, ha igen melyik tüskékre kell kötni? NodeMCU Ezt a linket találtam, ennél úgy tűnik szinte bármit rá lehet kötni.
Hello! Pedig szépen oda van írva, még rajz is van róla.
A "Grund" a negatív táp. A "VIN" a +6V (négy elem). 20V a maximum.
Az a baj, hogy tölthető elemek vagyis kb 4,8V-om van és az nem világos, hogy elég-e vagy ilyenkor a 3.3V-ra kell pontosan 3.3V-ot adni, mert akkor be kellene iktatnom egy szabályzót.
A szabályzó benne van. Ha a kép alatt megnézed, van egy ábra. Azon fel van tüntetve hogyan is..
Megkérdezném, hogy mi az a tölthető elem?
Bár létezik tölthető elem is, ( Bővebben: Link ) freechat gyaníthatóan akkumulátorra gondolt.
(Elszomorító, hogy a nagy gyártók mintaboltjai, képviseletei is a "tölthető elem" kifejezést használják az akkumulátorokra is. Valószínűleg az angol "rechargeable battery" szó szerinti fordítása is az "akkumulátor" kifejezés kiszorításának irányába hat. Sajnos egyre többen az "elem" kifejezést használják az akkumulátorokra is...)
A hangszóró kivezetéseknél, hogyan tudom megállapítani melyik a pozitív és a negatív kivezetés?
Vagy a két kivezetés a pozitív a negatívot meg rákötöm a GND-re.(a kapcsolási rajzon) Valaki tisztázza már le nekem.
Ez egy hídkapcsolás. Mindkét hangszóróvezetéket egy-egy kimeneti pontra kell kötnöd, tehát egyiket sem a testre. A konvencionális bekötés esetedben hangszóró + az IC 10-es lábra, hangszóró - a 8-as lábra.
Pl. ceruzaelemet érintesz a két kivezetésre és ha a membrán kifele mozdul akkor az elem pozitívja lesz a hangszóró + kivezetése.
Az erősítő kimenetei közül melyik a pozitív és a negatív.(már megkaptam rá a választ)A kapcsolási rajzból én nem tudtam megállapítani.
Mutasd a rajzot vagy a csatlakozót a készüléken és kiderítjük talán.
Itt van.De kaptam választ hogy az IC 10-es lába a pozitív a 8-as láb meg a negatív.De nem értem hogy mi alapján dötötték el.
Ahogy reloop írta, "konvencionális bekötés". A rajzokon általában a hangszóró jelzésnek a felső fele a pozitív. Jelen esetben nincs jelentősége a polaritásnak, tetszőleges.
Sziasztok!
Segítséget kérnék SCART csatlakozó földelési lábainak a kiválasztásában. A feladat a következő. Van egy ismeretlen típusú CRT televízió. Ezen kellene RCA csatlakozón érkező kompozit videó jelet megjeleníteni. Audió jel nem szükséges. A készüléken egy SCART bemenet van, ami használható. Távirányító nincsen, viszont a készülék SCART-on keresztül egészen biztosan átkapcsolható AV módba. Készítek egy kábelt, egy SCART csatlakozóra rákötöm a kompozit videó jelet és egy 12 V-os egyenfeszültséget. Az egyetlen problémám, hogy a SCART-on melyik célra melyik GND pontot használjam. A neten egymásnak ellentmondó rajzokat találtam. Van ahol azt írják, hogy a 18-as láb a VIDEO IN dedikált földje, van hol azt, hogy a 17-es láb a VIDEO IN/OUT közös földje. Valamint a 12 V-os kapcsolójelnek nem tudom melyik földet kellene használni. Tudnátok nekem ebben tanácsot adni? A VIDEO jel földjét melyik lábra kössem, illetve a 12 V negatívját melyik földre kössem? Az egyértelmű, hogy a VIDEO jel pozitívot a 20-as lábra kötöm, a kapcsolójel pozitívját a 8-asra. Biztosra kellene menni ha lehet, mert kipróbálni a kábelt nem fogom tudni és a helyszínen már nem lesz szerelgetési lehetőség. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2016
Valószínűleg abból, hogy a 10-es kimeneten azonos fázisú a jel a bemenethez képest, a 8-ason meg ellentétes fázisú. Ha csak egyetlen csatornád van, akkor teljesen mindegy hogyan kötöd, ha van több is, akkor is mindegy, csak akkor következetesen kell a bekötést alkalmazni. (Ha az egyik csatornán pl. a 10-esre teszed a hangszóró - pólusát, akkor a másik csatornán is arra kell). A hangszóró nem megy tönkre, akármilyen polaritással kötöd. Ha több csatorna van, és nem következetesen kötöd őket, akkor a hangszórók "egymás ellen dolgoznak", egymás hangját gyengíthetik.
Tölthető elem: a köznyelvben olyan akkumulátor ami általában AA vagy AAA méretű és kifejezetten ezen elemtípusok kiváltására szolgál. Feszültsége 1,2 V. Létezik még 9V-os elem kiváltására készült változat is.
Kicsit szerintem így "magyarosabb", mint az idegen akkumulátor szó használata amit általában inkább az autókban vagy telefonokban használt akkumulátorokra használnak. De mivel ez egy elektronikai fórum így jogos a két pont a pontosabb fogalmazás miatt: 4db AA méretű 1,2V-os 2700mA-es akkumulátort használok a vonathoz így, ha erről működik a nodemcu is akkor egy 3000 Ft-os játékból és egy 1000 Ft-os nodemcu-ból "okosvonat" készül
Szia!
Akármelyik testpontot használhatod, nem szokott érzékeny lenni erre.
Kapcsolójelnek használhatod a 18-at, videónak a 17-et negatívnak. A bemeneti GND-k a készüléken belül azonos potenciálon vannak.
Sziasztok!
555-össel elő lehet állítani szinusz jeleket? Ha igen akkor tud valaki valami normális rajzot? Nem mellesleg BOLDOG KARÁCSONYT mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2016
Nagyszerű, köszönöm a válaszokat!
Nem tudom honnan idézted a meghatározást, de ez is azt mutatja, hogy terjed a pongyola elnevezés... Én már nem szoktam ezen fennakadni, szerintem már szélmalomharc a köznyelvben ezt pontosítgatni.
(Szakemberek azért még szokták tudni, hogy az "elem" (eredetileg galvánelem, szárazelem) nem tölthető, a kimerüléssel tönkre is megy (kifolyással is "jelezték" a régebbiek). Ami tölthető, az akkumulátor, de az angolban a "rechargeable battery" elnevezés is az akkumulátor elnevezés ellen hat.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |