Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Talán az alapján, hogyha megnézed, a 10 -es lábhoz tartozó műveleti erősítő nem invertáló (+) bemenetére megy a hangjel (1 -es láb). Ha ezen a bemeneten a hullám épp felfelé tart, a kimenetén is felfelé tart a jel, tehát a tápfeszültség pozitív ága felé húz.
Mivel a másik erősítő testre van kötve (5 -ös láb), így az a része meg a negatív tápfelé húz (8 -as láb) ha szimmetrikus a táplálás. De mivel itt féltáplálásról van szó, így az a kimenet a testfelé fog húzni.
Csak egymagában nem hinném, hogy képes színuszt előállítani.
Legfeljebb úgy, hogy változó kitöltési tényezőjű, de azonos frekvenciájú PWM jelet álítasz elő vele, aztán a kimenetet (talán) átlagolni kell műveleti erősítővel. Szóval elvileg még két komponens közbeiktatásával (egyik a PWM vezérlését 0-100% -ig aztán 100-0% -ig állítja, másik az átlagolást végzi a kimeneten) elvileg megoldható...
Először mérd meg ellenállás mérővel van -e egyáltalán potenciálkülönbség a földelések közt.
Ha nincs, akkor egyértelmű, hogy mindegy melyík földet melyíkre kötöd... Ahogy lelkes amatőr barátunk is állítota...
Ellenállásmérővel ellenállást mérünk, feszültségmérővel feszültséget/potenciálkülönbséget.
Akkor rosszul fogalmaztam, csipogtassa ki, hogy azonos vezető -e a test vagy sem...
Értsétek jól...
Ha jól értem amit írt a kérdező, ez az amit NEM tud megtenni, nem tudja kipróbálni, azért kérdezett itt.
Gyors kérdés:
A HEstore kínálatából mikkel lehet 24V egyenirányítást (AC->DC) építeni minél kevesebb alkatrészből?
Egy darabos megoldás lehet egy Graetz diódahíd, ha 50Hz hálózati frekvenciáról van szó. A terhelhetőség a következő kérdés, utána sorban a maximális megengedett búgófszültség, esetleges stabilizálás, mekkora kimenő feszültség kell?
Nem soroltam fel hordozó NyÁK-ot. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Nagyon egyszerű. A trafón kívül kell egy diódahíd, és egy pufferkondenzátor. Ennél kevesebből nem lehet.
A HE oldalán kikeresed azt az elemet (pl. Diódahíd) és a fejlécben levő szűrővel kiválasztod, hogy melyik lenne jó, ugyanezt eljátszod a kondenzátoroknál is. Azért előtte nem árt egy kis számolás, a terhelő áram ismeretében választasz diódahidat, a kondenzátor értékét pedig előtte kiszámítod a fórumon található számolóka segítségével, a megengedett brumm feszültség függvényében.
Csak úgy 8-9 LED lenne rajta soros kapcsolással, úgyhogy jó lenne, ha 24V lenne a kimeneten. A trafó már adott: 24V AC 50Hz (egy tönkrement rengeteg égős karácsonyi égősoré). És mi a "brumm feszültség"??
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Közben inkább megnéztem: "brumm feszültség". Így már a válaszom az, hogy inkább legyen stabil a kimenet, mert nem szeretnék enyhe villódzást. Rendben?
Szia!
Nem lehet hogy 230V AC -ből csinál 24V AC-t az a traszformátor? Gondolom az égősor nem 24V AC-ről megy. Más megfogalmazásban: Hálózati feszültségből állít elő 24V-ot. Pontos számítás kell, ha 24V-ot akarsz. Még mielőtt írnék valamit: A "brumm" a megengedett feszültségingadozás a kimeneten. Mivel semilyen tápegység sem képes tiszta DC feszültséget adni, így "brumm" mindig van. Értékét a kimeneti kapacitás növelésével csökkentheted. Nos: Ha 24V kell a kiemeneteden és egészhidas (graetz) egyeniránytást használsz: (24V+1,2V)*1,4142=35,63VAC kell legalább a trasznformátor szekunder kimenetén. Az 1,2V a graetz hídon esik, az 1,4142 ("gyökettő) pedig az egyenirányítás miatt szükséges figyelembe venni. A szülséges kapacitást a terhelőáram nagysága határozza meg. Képlet szerint: C=I*t/ delta V t= 0,01 (az egészhidas egyenirányítás miatt) delta V a megengedett hullámzás pl. 50mV I: a terhelő áram. Még egy gyakorlati dolog: 7424-et is használhatsz, ha nem olyan nagy a terhelésed! Vagy keresel valami jó LDO-t. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Nézd. Az a "villódzás" 100 Hz -es. Kötve hiszem, hogy látod, különben TV -t sem tudnál nézni, pedig az 25 Hz -el villódzik. A másik ok, hogy a puffer kondin megjelenő feszültség mV nagyságrendű, és ekkora fényerő változást észre sem vennél.
Nem inkább:
(24V+1,2V)/1,4142=17,82V DC kell a trafó szekunder oldalán? És nem 7824-et akartál írni? A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Az nagy kár, akkor sajnos csak a nem egyértelmű információkra támaszkodhat, ami alapján meg nem biztos jó ötlet elindulni. A végeredmény kb zsákba macska lesz...
Ennek alapján én az elérhetőségemben lévő minden SCART csatlakozó testbekötését kimérném, persze a 100% -os garanciát az áramkör müködésére ez sem fogja megadni... A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
De igen!
Este már kómás voltam. Valóban, hiszen effektívből lesz csúcsérték. A 7824-et meg... No komment. Köszönöm az észrevételed Nem tudom, ilyenkor mi a protokoll, átírja a hozzászólásom?
Csak legyen 24V körül a kimenet olyan kicsi ingadozással, ami már nem látszik.
A hagyományos tévék félképes (interlaced) üzemmódban működnek, tehát a páros számú sorok felrajzolása után van egy kis szünet (fekete képpel), majd utána folytatódik a páratlan sorokkal. Ezért ahogy pucuka is írta, az az 50 Hz ketté van vágva, így jön ki a 25 Hz-es villogás.
Igen, de a lényeg a sötétítés, mert különben nézhetetlen lenne a kép. Igy értettem az 50Hz-et.
Nézhetetlen, mert ha nem lenne fénykioltás akkor látszódna a kezdőpontba visszaugró elektronsugár nyoma. Ettől még a villogás ismétlődése 25 Hz-re jön ki.
Először tisztázzuk, milyen terheltőségre szeretnéd a tápegységet!
Említetted, hogy 8-9 LED számára lenne. Egyenként (összesen) mennyi áram szükséges nekik? Ha nem egészen 1A-re lenne szükség, még jó a 7824. Igaz ő elfűti a plusz energiát, így nem a leghatékonyabb szabályzó. 7824 Ha ez megvan, szívesen segítek összehozni a dolgot!
Már számtalanszor le lett írva, hogy ledek számára nem stabil feszültséget kell biztosítani, hanem stabil áramot. Tehát semmi szükséged feszültség stabilizátorra. Áramgenerátor kell. Nem tudjuk milyen ledjeid vannak, de jó eséllyel 20 mA nem tesz bennük kárt. Ezt legegyszerűbben egy LM317+egy ellenállás megoldja, feltételezve, hogy az adaptered egyenáramot biztosít. Ha rákeresel a googliban az "LM317 20mA current generator" kifejezésre, meglepően sok találatot fog dobni.
Amúgy van-e tapasztalatotok 24V AC villogós füzérrel? Egyen vagy váltó jön ki a villogtató dobozkából?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
Meg is válaszoltad a saját kérdésed.
Ha AC akkor váltakozó feszültség. Izzóknak az is tökéletesen megfelel.
Azt hiszem ebben egyetérthetünk.
Ennél többet csak mérés után lehetne mondani. Zsombor: Itt egy hasznos kis oldal: LM317_current_source A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
Tudna nekem valaki olyan kapcsolás mutatni hogy 1v-nal bekapcsol egy ledet.
Oké, szóval a bemenetet egy kondenzátorral "földelni" (azaz a negatívra kötni), utána az LM317 egyik kimeneti lábára egy ellenállás jön, ami után kötjük a másik kimeneti lábat, ha jól értem. A kérdés már csak az, hogy melyik lábra megy a mekkora ellenàllás, és honnan lesz negatív pólusom (gondolom, hogy az AC másik vezetéséből)?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |