Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   49 / 115
(#) KissAttila válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Szia,
Egy-két példát mondanál erre a kínai "észjárásra"? Érdekesnek tartom, amit mondtál és ráadásul igazolódni látszik egy kósza sejtésem.
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Nem biztos hogy jól értelmezem amit írtál, de a Telwin olasz gyártmány, a készülékekben található alkatrészek nagy része is olasz pl. trafók, kondik.
(#) Phile80 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Semmi különös nincs a kínai észjárásban. Magyarországon elsődleges szempont az ár és nem a minőség. Olcsó gépeket akarunk, olcsó gépet pedig csak olcsó hulladék alkatrészből lehet, ami olyan amilyen. Nem lehet elvárni azt a minőséget mint egy európai géptől mert a töredékébe kerül. Egy minőségi gép kétszer-háromszor annyiba kerül mint egy kínai, még aki pénzt keres a készülékkel (tehát ipari felhasználó) is kínait vesz (Tisztelet a kivételnek)
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
És azt is tegyük hozzá hogy vannak már köztük egész jók is, némelyikben olyan félvezetők vannak amiket itthon nem is kapni, de még adatlapot is alig lehet találni róluk.
Csak ugye a gyártók zöme a 2T-t erőlteti, mert abba csak 2 IGBT kell, nem 4 mint a hídba. De abba meg kell a 2 IGBT mellé még 2 dióda, szóval az sem sokkal egyszerűbb. Plusz két-három ezresből egy sokkal jobb gépet is tudnának csinálni, de gondolom nem arra van igény.
(#) toniroad hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
sziasztok(!) egy fronius trans tig 3000 awi gép és világít az S betű mit jelenthet a hiba kódot nem tudom lekeresni ja és égeti a wolframot(.)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) maszek0005 válasza toniroad hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Az S betű nem hibakód. A Fronius leírás 33. oldala szerint:

Az S betű világít, ha a Tup és Tdown paraméter , és a következő beállítási paraméterek kerültek kiválasztásra: GPr, G-L, G-H, UPS, tAC, Hti, HFt. Tehát az egész hibás beállításokra vezethető vissza. Holnap a melóhelyen lefotózom a beállításokat, és elküldöm neked.
Tisztelettel: Jani
(#) Imi69 válasza sb0 hozzászólására (») Dec 7, 2016 / 1
 
A két képet nézegetve kísérteties hasonlóságot vélek felfedezni a nálam lévő Kaiser Welding NBC-250 típusú inverterrel ... és a FET típusa is stimmel a segédtápban. A segédtáp vezérlője UC3843B? Két ventillátor van benne, a képen látható egyik előtti hűtőborda végén van az egyenirányító híd (a másik a házra van rögzítve)? ... és az IGBT-k közül kettő közös hűtőbordán, míg a másik kettő külön-külön? A kép bal oldalán lévő TO220 tokozású 7815 és 7915 van (segédtáphoz)?... Az ellenállásokat estére megnézem, talán az segíteni fog...

Nem válasz a Te problémádra, de talán valahogy mégis kapcsolódik:
A nálam lévővel az történt, hogy menet közben leejtették. A négy IGBT-ből kettő csont zárlatos lett, kettő túlélte. A többi alkatrészt vizsgálgatva, méregetve nem véltem hibát felfedezni, így az IGBT-k cseréje után próbára bocsátottam. Gond nélkül megy minden, csupán az üresjárási kapocsfeszültsége szökött az egekbe, 106V-ot mérek...
Egy 10k 2W ellenállással "leterhelve" a feszültség normalizálódott, a gyári 62V-os értékhez közeli, 63,2V-ot mérek.
Tanácsot várok azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget, hol keressek hibát?
Minden konstruktív javaslatot előre is köszönök!
(#) mpisti válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Inverteres hegesztőn nem mérünk üresjárási feszültséget terhelés nélkül. A 10k ellenállással történő terhelés jó közelítő eredményt ad,de a pontos eredményhez a 10k-val párhuzamosan van egy 10nF-os kondi és a párhuzamos kondi-ellenállás páros előtt sorban egy gyorsdióda. A műszer a párhuzamos ágon van. A mérőkapcsolás minden ESAB szervizdoksiban megtalálható. Az ellenállás értékében nem vagyok biztos, az lehet hogy csak 1k.
(#) Imi69 válasza sb0 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
A képrészleten található SMD ellenállások értékei:
pozíció - érték (SMD jelölés)
R59 - 51ohm (51R0)
R60 - 2,2ohm (2R20)
R61 - 5,1kohm (5101)
R62 - 1kohm (1001)
R63 - 1kohm (1001)
R64 - 470ohm (4700)
R73 - 51kohm (5102)

a két teljesítmény ellenállás:
R66 - 150kohm ~3W
R72 - 100kohm ~3W

a félvezetők:
U10 - UC3843B SO8 tokozás
D27 - U1SG
D28 - U1SM

A kondenzátorok közül az alábbiakat tudtam azonosítani kiforrasztás nélkül:
C38 - 100µF 35V álló elkó
C39 - ~100nF smd (mért érték)
C43 - 10nF 2kV tárcsa

Bízom benne, hogy a pozíció számok azonosak az enyémmel
(#) Imi69 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
köszi a tanácsot, utána keresek az ESAB doksinak... esetleg egy link?
viszont korábban mindig "simán" mértem a kapocsfeszültséget az invertereken DMM-el és mindig a gyári érték körülit sikerült mérnem (a jól működő gépek esetében)... lehet, hogy csak véletlen egyezés volt?
(#) otvenkilenc válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
A kapocsfeszültséget szokták mérni, (letapadás védelem, üresjárati feszültség figyelés stb) talán a visszacsatóló körben van a probléma . Szerintem néz szét ott.
(#) frob hozzászólása Jan 4, 2017 /
 
Sziasztok
Van egy Gorilla 200 IGBT nevű csoda nálam, ami jelenleg a se kép se hang durcit vágta be

Neten keresgéltem de nem leltem hozzá rajzot egyenlőre, a segéd tápja nem indul el, a kondik feltöltődnek de utána nincs mozgás, viszont a bemenetén van egy szép kerek valami talán supressor?
XK a jelölése, viszont érdekes hogy sorban van a bemenettel, utána következik a greatz...

Valaki javított ilyet esetleg? Merre érdemes puhatolózni?
Előre is kösz!
(#) Klorid válasza frob hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Lehet hogy az egy NTC amit egy relé szokott rövidre zárni.
(#) frob válasza Klorid hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Igen, most hogy így mondod lehet, szóval ez melegszik, gondolom csinálja a dolgát ( ~100°C -ig)

Hogy kellene működnie ennek, én úgy gondolom, hogy a kondik feltöltődésével a segédtápnak el kellene indulnia, és az húzná meg a relét, jól gondolom?
(#) frob válasza frob hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Kikaptam az IGBT-ket 2 kivételével mind döglött...
ezért nem akart indulni a segéd táp, most hogy kivettem az igbt-ket már indul is, úgy hogy jön a kotrás hol lehet kapni...
FGH40N60SFD vagy valami helyettesítőt valaki tud csípőből?
(#) Chipmunk1960 válasza frob hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Szia, Nem tudom hány kell, itt van, nem is drága. Mindet cseréld újra.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2017
(#) Chipmunk1960 válasza KissAttila hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Most van előttem 2 db Lidl-ben vásárolt, nem is olcsó LED-es lámpa, mindkettő 1 hónapig működött. Ugyanúgy döglött be, előbb minden kikapcsolásnál villant egyet, majd bekapcsolásnál vibrálva indult. A dobozát már kidobtam, de nagyon sok mindenen látni apró betűvel, "Made in China" Ráadásul nem s volt olcsó, mert 9€-ért mérték darabját, ami Kínába max. 3-ért megkapok. 10W, 810 lm, ami hőt el is kellene disszipálni. Szétszedtem, alapvetően rossz a konstrukció! 24db led van egy alulemezre forrasztva, az pasztával egy kerek, másikra csavarozva amely befele a driver felé is nyomja a hőt, ami ráadásul teljesen körbezártak egy műanyag palásttal. Egy BP2832A a meghajtója, ami sima áramgenerátorként hajtja meg a soros led-eket. Maga az égő alakja pont olyan mnt az üvegé, s a műanyag burkolat belsejében is lenne egy alumínium borítás, csak a hűtőlap nem illeszkedik a felületre, s hővezető helyett a búra ragasztója van közötte, ami teljes mértékben leblokkolja a hőátadást. Így kifelé a búra felé, illetve a PCB-re nyomatja a hőt, ami megfőtt szerintem... A led-ek szerencsére nem égtek ki, ha kicserélem az IC-t, s rendesen összerakom, szerintem tudhatja az 50.000 órát, amit mostanában garantálnak rá.... Most vettem 10 darabot próbára. Ja és olyan meleg volt benn, hogy a lakk elgőzölgött, a 105 fokos kondi felpúposodott. Ez csak egy egyszerű pálda volt, de már szinte nem találsz olyan elektronikát, aminek valamilyen módon ne lenne köze Kínához! Phile80, szerintem az Olasz is ott gyártatja az alkatrészt hozzá, rászitázni meg azt lehet, amit nem szégyenlenek! Van egy "eredeti "kínai tablettem Samsung logoval, s bootloaderrel! Még ki is írja bejelentkezéskor, hogy Samsung xy
(#) frob válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Szia, köszi
Helyettesítőt találtam farnell nél, de az egyik fórumtárs lehet hogy fiókból tud adni
(#) Chipmunk1960 válasza frob hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Az úgy gyorsabb!
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /
 
Hát én azt csak azért írtam, mert a Telwin-t is egy kalap alá vetted a kínai szeméttel. Teszek fel pár képet, hogy lásd, hogy ez azért nem ugyan az a minőség. Nem hiszem, hogy a kínai gépekben találkozol Kendeil, Wima, Intelcond kondikkal, vagy Itacoil, UTK, Sirio trafókkal, vagy Finder relékkel. Nagy részük olasz gyártmány. Viszont azt is tudom, hogy majdnem minden cégnek köze van Kínához, ahogy a Telwinnek is, de azokat a gépeket nem találod meg a honlapjukon és a színük, kinézetük is más. Az sem mindegy milyen minőségi elvárásokkal gyártatnak ott. Lásd Apple termékek...
A Te hamisított Samsung tableted meg nem ide tartozik, mert a kínaiak azt szitáznak rá neked amit csak akarsz, de az EU-ban azért nem így működnek a dolgok.
(#) Chipmunk1960 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Tegnap érkezett a postával, vadi új kicsi kínai, valamiért nem megy. Tökéletes forrasztás!

IMG_9998.JPG
    
(#) Sendi hozzászólása Feb 1, 2017 /
 
Helló, Valakinek meg van e az Iweld HD 140 digital kapcsolási rajza, vagy valami hasonlóé? Ha igen, kérem tegye fel.
(#) zolo79 hozzászólása Feb 10, 2017 /
 
Üdv Szakik!
Olyan problémám van (ami lehet nem is az), hogy nem régiben lettem inverteres hegesztő tulaj és azt vettem észre a régi Hetrám-hoz képest, hogy ugyanazt az anyagot nagyon égeti és állandóan kilyukad.
2-es elektródát használok és kb. 35A-rel hegesztek vele és még így is ez a hiba. Ha leveszem 32-re akkor meg már nem fog ívet sem. A kérdésem az lenne, hogy ez természetes vagy valami alkatrész hibája a gépben? Mit lehet ezzel kezdeni? A gép egy Centroweld 145 Red Line.
A segítséget előre is köszönöm!
Zoli
(#) erbe válasza zolo79 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Idézet:
„nem régiben lettem inverteres hegesztő tulaj”

Eszerint még garanciális? Akkor "vissza a feladónak!"
(#) zolo79 hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Garanciás még, igen. Akkor jól sejtem, hogy ez nem természetes!? Vastagabb anyagot egész szépen lehet vele hegeszteni, de az is nagyon felmelegszik szerintem. Majdnem csak pontozva tudok hegeszteni vékonyabb anyagot. Az antistick-et sem értem rajta, mert az elektróda odaragad, de nem forrósodik fel.
A trafómmal nagyon szép varratokat tudtam készíteni, de ezzel valahogy nem sikerül.
(#) erbe válasza zolo79 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Valami nincs rendben. Megkéred a szervizest, mutassa be, hogyan kell hegeszteni vele.
(#) zolo79 hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Az nehezen fog menni sajnos, mert túl messze van tőlem a hely ahonnan rendeltem.
Hétfőn tudom őket leghamarabb felhívni, hogy ilyenkor mi a teendő.
(#) erbe válasza zolo79 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
A mellékelt szervizlistán rajta kell lenni az ország összes szerződött szervizének, a garanciapapíron pedig rajta kell lenni a teendőknek. Pl. hiba esetén vidd vissza az elárusítóhelyre vagy vidd a legközelebbi szervizbe. Ha ilyet nem kaptál, az már fogyasztóvédelmi kategória.
(#) zolo79 hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Vannak a garipapíron dolgok leírva, de ők is csak hétfőn lesznek képben, addig meg várnom kell!
Köszi szépen a tanácsokat!
(#) zolo79 hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Esetleg nincs valami tipp, hogy mi okozhatja a hibát?
Következő: »»   49 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem