Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   134 / 162
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
De ha nem konstas a lépések száma akkor elbonyolódik a program, én azt nem szeretném. Értem én az áttételt, de Attila nem szeretné.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Miért, szorozgatni szeretnéd, hogy mennyit kell lépni? Nem egyszerűbb egy táblázat: 1. sín (14,4°) 8. pozíció (ha 200 egy kör), 2. sín (30,6°) 17. pozíció... Így nem kell semmit számolni, csak eldönteni az irányt és addig léptetni, míg az aktuális=kívánt pozíció.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Nem nagyon látom, hogy miként tudom ezt táblázatba foglalni, de a konstan lépésszám nekem egyszerűbbnek tűnik. Ha tudom, hogy hány vágányt kell menni, azzal feltöltök egy változót, beállítok egy rutint ami egy vágánynyit léptet. Ezt a rutint futtatom annyiszor amennyit a változóba töltöttem.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Ahogy én csinálnám:
Van egy változóm az aktuális pozícióról, ha maradunk 200 lépéses motornál és 16 mikrolépésnél, akkor ez 0-3199 közötti szám. Amikor léptetek, megfelelően módosítom, növelem/csökkentem, maximum/minimum vizsgálattal. Amikor gombot nyomnak egy tömbből kiolvasom az ahhoz tartozó pozíciót (kívánt érték), eldöntöm az irányt és egy ciklus addig lépteti, amíg oda nem ér (15°-nál ez 133). Így ha esetleg közben másik gombnyomás jön, akár köztes állapotból is el tudom dönteni hogyan kell az új pozícióba indulni, nem kell megvárnom míg az előző véget ér. Talán így még a gyorsítás/lassítás profilt is könnyebb programozni, ha szükséges.
(#) fater0827 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Üdv
Bocsi a bele vaú !
Ha ti 14,4 fok/kiosztásról beszéltek akkor 25 vágányról szól a fáma .
Küldök egy csúnya rajzot , 2 helyzetről ( 0 és +/- 1 sín ) ) .
A PIC stb program ? , Szembe fordítás b/j 12 max sin lehet .
Direkt szembe tettem (180 fok ) a második esetet !
Kérem lőjetek le ha megzavartam valakit ( smile de mit ? ) !
Üdv

IMG0024A.jpg
    
(#) Bearni74 hozzászólása Dec 2, 2016 /
 
Nem értem mit kinlódtok itt fokokkal. Ha stepping motor kell akkor fix lépésszámra kell tenni a sineket. A programban a sinek helyét konstanban elmenteni. A terep asztalt meg úgy modositani, hogy a sinek jó helyen legyenek. Én kényes vagyok a szimetriára, de itt + - egy két mm ről beszélünk a kityának nem tűnne fel.

A másik lehetőség meg dc motor stepping helyett, és egy enkoder tárcsa, ahol csak a sinek helye van kilyukasztva. A motor meg addig forog mig a jelzést eléri. A programban csak azt kell megjegyezni hol állok, meg egy fügvénnyel kiszámoltatni a külümbséget a jelenlegi és az uj hely alapján. Ha plusz az érték előre lép annyi jelzést amennyi a külömbség, ha minusz akkor meg hátra. 0.001 fokos pontosságra meg lehet csinálni. Kell hozzá max egy arduino uno, egy enkoder tárcsa, egy dc motor, egy h híd. Meg az arduino program. Oszt jócakát.

Miért kell mondent túl bonyolitani?

Amit meg leirtam az modeles viszonylatban filléres összeg, a sinek a kocsik, a mozdonyok és más összetevőkhöz képest. Aki meg garasoskodik az ne modellezzen szerintem.
(#) Poli válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Szia Fater!
Most arról értekeznek, hogyan lehetne megoldani a motorvezérlést az oda-vissza forgatásnál. Az 1,8°-os lépésszögű stepper 14,4°-30,6°-45°-59,4°-75,6°-90°-ra...(8-17-25-33-42-50 lépés) áll be egész lépésnél, tehát egy teljes körnél 24 megálló van, ebben az esetben egy 240mm átmérőjű kör kerületén 15°-nál -0,91mm, 30°-nál +1,26mm az eltérés, a sínkorona szélessége 0,95-1mm között van típustól függően H0 méretarányban. A legjobb közelítést 1/16 lépéssel lehet elérni. A korong oda-vissza forog tetszőleges pozícióból- tetszőleges pozícióba, a lépésszámok látszólagos kuszasága még bonyolultabbá teszi a programozást.
Egy 7,5°-os lépésszögű motorral egyformák lennének a lépésszámok, pontos beállást lehet elérni, ha esetleg direkt hajtással túl gyors, vagy nagyon rángat, akkor pl. 1:10 áttétellel le lehet lassítani és a rángatás is megszűnik, a motort talán még előnyösebb is lenne felszerelni a korong gödör oldalára. (Ezekben a motorokban alapból van áttétel.)
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Idézet:
„Miért kell mondent túl bonyolitani?”
Éppen pont az egyszerűsítésen ment a diskurzus. De most a Te hozzászólásoddal soha nem látott magasságokba jutottunk. Nem is értem, hogy voltunk meg eddig nélküled.
(#) ktamas66 válasza Bearni74 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Én azért utánaszámolnék annak hogy az az ezred fokos beállás pontosan milyen kódtárcsát igényelne, és hát egy dc motort sem olyan egyszerű pontos pozícióban megállítani.
(#) ktamas66 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Szerintem felesleges még azt is figyelni hanyadik stációban van. Igazából a programnak nem kell tudni a pozíciókról semmit. Mindegy, hogy 1 vagy 10 állomást kell elmozdulnia, elég annyit tudni hova kell mennie. Nem tudom milyen adatbeviteli megoldás lesz választva, de ha pl. 3 gomb lenne (fel, le, start) meg egy kijelző, akár tanítható is lehet. A gombokkal odaléptetni a sínt ahol pozícióban van, ezt eltárolni epromban, később mindig ide ugrik vissza.
(#) Bearni74 hozzászólása Dec 3, 2016 /
 
hosiden b7001 léptetőmotor.

Fogalmam sincs honnan van. 4 vezetékes.
Tud róla valaki valamit?
(#) GmS hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
Üdv !

Elkezdtem össze rakni egy rajzoló plottert , Arduino uno - Grbl - easydriver - lesz a vezérlés .
Ma sikerült össze rakni asztalon , elindultak a motorok . Olyan kérdésem lenne hogy nekem az X tengelyen 2 motor lenne , elég ha az arduino-n a két vezérlő szálait ugyan azon PINre kötöm be ?
Valamint a Z tengelyen nekem csak egy szervo motor lesz ( modellezésben használt ) , azt hogyan tudom bekötni az arduinoban hogy már a Z tengely vezérelje ? Csak egy tollat kell neki fel illetve le mozgatnia .

Teljesen amatőrként kezdtem neki , ne haragudjatok ha véletlen hülyeséget kérdezek .


Gyuri
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Bearni74 hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
Kukucs!

Még mindig a 15 fokon variáltok azzal a makett forgatóval?

Ha igen nekem van egy 7.5 fokos lépésközű unipoláris stepper motorom. Igaz nem 4 hanem 6 kivezetéses. Enek elméletben minden 2. Lépése 15 fokra esik. Azért elméletben, mert kipróbálni nincs időm. Tipus PM35L 24 voltos unipoláris.

Ha kell oda adom cserébe egy 4 kivezetéses bipolárisért.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Bocs, sajnos nem mindig vagyok netközelben igy eddig nem igen tudtam közbeszolni.
Javaslom maradjatok a 200 lépés/körnél. Ez egyszerü pozicionálás ad 0, 90,180,270 foknál (50 lépésenként).
A 90 fok 50 lépését kell valahogy optimálisan felosztani. Valoban jo lenne 15 fokonként (mert ilyenekre vannak tervezve a gyári cuccok), de ez nem elöirás. Semmi gond nincs ha 10 lépesénként 9 fokra lesznek a sinek vagy 20 lépésenként 18 fokra. Mind a két álláshoz hozzá lehet idomitani a vágánygeometriát ( a 9 fokhoz pontosabb számitást kell tenni, hogy ez hány mm-t jelent - körszelvény- a meder szélén, mert ennek jo ha nagyobb az értéke mint a nyomtáv + 2xsinfej). Ha még nincs meg a meder, akkor ezt elöre ki kell számolni, és ettöl valamivel nagyobb átméröjü korong kell.
Ha 20 lépést választ, akkor az vezérléstechnikai szempontbol 2x10 lépésnek kell venni, mert igy jön ki az egységes lépéstávolság. ( amennyiben igény van a 90 fokos állásra - rendszerint nincs).
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Én egy automata spulnizógépet szeretnék készíteni, amivel a következő gondom lenne.
csatoltam egy képet, (nagyon amatőr kép, de remélem értitek mire gondolok) ezen látni lehet az elképzelésemet.
Kérdésem a következő lenne: Ha egy léptetőmotorral oldanám meg a cérnavezetést, akkor kell vezérlés is? Vagy esetleg ahogy lerajzoltam a képen, két végállás kapcsolóval mindig irányt váltana a léptető motor és sima tápegységről üzemeltetném.
A linkre kattintva megnézhetitek mégis mire gondolok hogy jobban értsétek.

https://www.youtube.com/watch?v=Beu06SQBn9Y

Válaszotokat előre is köszönöm!
Minden ötletre vevő vagyok
Köszönettel
Horváth Sándor

spulnizó.png
    
(#) Bakman válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Egy léptetőmotornak több kivezetése van, amelyekre, típustól függően, vagy váltott polaritású feszültségeket kell pacsolni, vagy megahtározott sorrendben kell a tekercseket vezérelni. Egyszerű tápegységről biztos, hogy nem fog működni semmilyen léptetőmotor.
(#) kaqkk válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Kell a vezérlés mindenképp, az orsó mérete és a szálvastagság is befolyásolja mikor kell visszafordulnia a vezetőnek (ezt mechanikusan elég bonyolult megoldani )
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Akkor mondjuk ha van két méretű spulnim, egy 100mm és egy 70 mm -es akkor ezt vezérléssel megtudom oldani ,egyszer 100mm mozogjon egyszer pedig 70mm ?
Láttam már több gépet, hogy a végállás kapcsolóval váltott irányt mindig. és egy egyszerü kézi állítással csak átállítanám (közelebb tenném a kapcsolót) és akkor 70mm hosszú spulnival is tud működni
Tudnátok nekem adni egy leírást mégis mire lenne szükségem ennek a megvalósításához?
Léptetőmotor, trapézmenetes orsó..
eddig oké
Csak a többivel vagyok bajba
Köszönöm a válaszod!
(#) kaqkk válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Én úgy írtam tekercselőgéphez programot hogy a főorsó fordulatát egy optotárcsa fogainak számolásával érzékelte és ehhez igazította a vezetőorsó motorjának a lépéseit a vezeték vastagságnak és a tekercstest méretének megfelelően . Nézd meg a youtube-on Doncsó videóit
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
És ha egy sima léptetőmotornak végállás kapcsolókkal váltanám az irányát, az úgy nem jó megoldás?
Tetszik a te megoldásod, de nekem egy egyszerű is megteszi, sima cérnát tekercselek vele, teljesen mindegy a szálvezetése, és hogy mennyit teker, csak jobbra balra mozogjon a szálvezetés.
Itt olvastam hogy egy sima ablakemelő motor is megtenné, az jó megoldás, nem? Mintha fel-le húznám az ablakot
(#) kaqkk válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
(#) kaqkk válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Ha a kereszttekercselés a cél akkor egy kicsi egyenáramú motor a két végálláskapcsolóval és egy irányváló relé lenne a legegyszerűbb megoldás
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Először én is erre gondoltam, de gondolom nem tesz jót a motornak ha 3 másodpercenként ide oda forog, vagy nem jól tudom?
(#) kaqkk válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Legfeljebb évente kicseréled
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Amit te ezen a videón használtál, az milyen motor?
(#) Pali79 válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Használd a válasz gombot!
Az nem kaqkk videója, csak megmutatta. A videón látott megoldás egy léptetőmotoros szálvezető, aminek a mozgása a tekercselő orsó fordulatának függvénye. Mint ahogy a videón is látszik egy mikrovezérlővel van megoldva, Doncsót ismerve PIC-kel. Ha nem vagy benne a programozásba akkor az egyenáramú motor a legjobb megoldás, mint ahogy fentebb is írták.
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Köszönöm a válaszod.
Nekem olyan gépre lenne szükségem aminél nem muszáj a tekercselő orsó fordulatának összefüggésben lennie a szálvezetővel. Az orsó egy másik motorral szabadon függetlenül a szálvezetőtől forogna, mivel sima cérnát akarok tekerni vele, annyira nem számít a pontosság.
Engem csak a szálvezető jobbra -balra mozgása érdekelne, hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá. Maximum egy fordulatszámszabályzó mégis tudjak igazodni valamennyire az orsó fordulatához.
Bocs ha nem vagyok túl "szakkifejező"
Remélem értitek.
Köszönöm segítséged
(#) Pali79 válasza robinred hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Akkor egy sima dc motor, két végállás kapcsoló, egy irányváltó relé, pwm-es fordulatszám szabályzó. Ezek készen is kaphatók, csak össze kell kábelezni.
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Én csak azért gondoltam a léptetőmotorra mivel elég sokat használnám, gondoltam többet bír mint egy dc motor.
(#) robinred hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
egy ablakemelő motor nem lenne jó?
Következő: »»   134 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem