Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   10 / 15
(#) Inhouse hozzászólása Szept 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Nem teljesen illik ide, de ezért nem nyitnék újat. Adott pár db Conrad-os GT-730FL-S
USB GPS vevő, adatgyűjtő. Ezekhez volt anno egy GPS photo tagger nevű program, ami kiolvasta az adatokat, majd megjelenítette a térképen. Adott pont fölé állva kis címkén mutatta az ahhoz tartozó adatokat. Le lehetett játszani a megtett utat. Sebesség/(magasság) grafikon, átlagsebesség, megtett út, eltelt idő, stb. Le lehetett menteni saját formátumban, itm kiterjesztéssel. A programot hozzárendelve automatikusan nyitotta ezeket. Csináltam hozzá egy generáló szoftvert, ami a napi mentésből generál htm-eket, és lehet sofőrre, autóra kattintva szűkíteni, majd az adott napra kattintva nyitotta. Szép is volt... Aztán a google-nél változtattak megint valamit és js hibával kezd, és nincs megjelenítés. Volt régebben már ilyen, akkor frissítettek és jó lett. Viszont ez a program úgy néz ki már nem fog megújulni. Helyette már a Canway-t adják. Ez viszont nem tud mit kezdeni az évek alatt mentett itm fájlokkal, sőt nem is tud importálni semmit, se GPX-et, se KMZ-t. Csak az eszközből beolvasottakat tárolja. GPX-et tud exportálni, de azt nem nyitja induláskor hozzárendelve sem. Érdekes lehet annak aki ezt használja egy géphiba esetén oda az egész adatbázis, hiszen nem tud menteni és helyreállítani, GPX-be hiába exportálja, hiszen azt nem tudja nyitni... Kibogoztam, az itm egy zip (mint az XLSX, DOCX, stb), benne a legfontosabb adatok egy poi kitejesztésű fájlban vannak, ami egy SQL adatbázis. Ez olvasható és benne vannak a koordináták, és a dátum, az idő valami meghatározhatatlan formában (nem GPS másodperces formátum), stb. Ki is tudom exportálni és a hiányzó adatok ellenére be tudtam egy próba erejéig szúrni kívülről a Canway megjegyzett útjai közé, de szenvedés és nem lett tökéletes. Maga a program sem az, még kevesebbet tud, mint a GPS photo tagger.
Szóval tudtok-e olyan programot, ami pl. GPX-eket tud térképen megjeleníteni, hozzárendeléssel automatikusan megnyitni, valami ilyesmi formában:
MyGPSFiles webes megoldása. Itt is hiányzik az adott pont felé állva infó fül, de pl. van út végig járás, összesített adatok, térképen megjelenítés, stb.
Azt még nem tudom, hogy fogom átkonvertálni az összes itm-et GPX-be...erre egyelőre csak maga a tagger program alkalmas, de nem kötegelhető a dolog... Kézzel, egyesével elindít, megnyit (vagy hozzárendelve), majd export GPX, név megadás, ok, stb... talán egy vbs-el meg lehetne csinálni, de sokszor ilyenkor is feldob egy-két js hibát, amit le kell okézni...
Ha csak fizetős prg van, az is megoldás lehet. Ingyenest, de fizetőst sem találtam hasonlót sem. A Google Earth is tud GPX-et importálni, de ott is csak az útvonal kirajzolása a végeredmény.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Vagy belekeveredtem már a sok infóba tegnap, vagy egy gépen régebbi Canway volt...van GPX importálás. De a többi sajnos akkor is fennáll..
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Ha van olyan itm és/vagy GPX fájl, ami nem titkos, tölts fel egyet, ránézek, át lehet-e konvertálni emészthetőbb formátumra, már ha jól értem a fő problémát.
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
a GPX a legszabványosabb, legelterjedtebb...
még a Google Earth is kezeli.
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Akkor mi a fő kérdés? Nem teljesen világos.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Nem a konvertálás a legfőbb probléma, az megoldható, bár csak egyesével. A gond, hogy nincs egy olyan megjelenítő program ami:
- hozzárendelve egy adatállományt, pl. GPX-et, elindul és megjeleníti azt pl. google térképen
- a térképen színes vonallal megjelenített útvonal tetszőleges pontjára bökve, vagy fölé állva kiírja, hogy az ahhoz tartozó időpontot és sebességet
- állítható sebességgel egy nyíl, vagy ikon végigfut az útvonalon, ahol megállt a jármű megáll
- grafikonon mutatja az eltelt időt és sebességet
- összesített adatok, megtett út, eltelt idő, legnagyobb sebesség, stb.
Ezeket tudta eddig nagyjából a GPS photo tagger.
Ami még ezen felül jó lenne, ha a megállások között lehetne lépkedni, vagy mutatná egy táblázatban.
A Tavl program online-ban pl. tudja ezeket. A Google Earth sem, sem a Canway, sem amiket eddig láttam. A MyGPSFiles webes program pl. a nagyját már tudja, de nem lehet egy generált htm-ből elindítani egy adott mentett útvonallal, nem tudja az adott pont adatait egy fülön megjeleníteni, stb...
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Talán megoldódott. Találtam 2 programot ami ígéretes, sajnos az egyiknél csak a képernyőkép az oldalon. Ez a Forest Moon GPS viewer. Ránézésre tudja amit kell, az adott pont fölé álláskor nem tudni, viszont van a felső sávban egy léptető ikonsor, ami ígéretes. Viszont nem tudok vele semmit sem megnyitni, mindenre egy hibaablakot ad be, hogy a fájl nem megfelelő. Pedig azok, más programok megjelenítik őket.
A másik a GPS track editor, sajnos úgy néz ki leállt a fejlesztése. Ez eddig a legjobb, talán jobb, mint a gyárilag a GPS adatrögzítőhöz adott szoftver általi megjelenítés. Pakolhatóak az ablakok, amiket meg is jegyez. Hozzárendelhetőek pl. a GPX fájlok, alapból megnyitja őket, ha egyre rákattint az ember, amikor majd a generált htm fájlból indítjuk. Ez a készülék 5s-enként ment alapból, szépen kis nyilak mutatják a két mentés közötti távot és az irányt. A nyilak színe tájékoztathat egyéb infókról, pl. sebesség, ez állítható, szenzációs! Van egy lista a mentett pozíciókról, dátum, idő, sebesség, stb...szerkeszthető, hogy ne látszódjon csak ami kell, ezt is megjegyzi. Ezen a listán egy sorra állva megjelenít egy kört a térképen levő ponton. A listán lépkedve ugrik az adott pont végig az útvonalon, gyakorlatilag meg van az útvonal végigjátszása. Lehet látni azokat a pontokat ahol állt a jármű. Többféle térképet is tud, az OpenMAP-al remélem sokáig jó lesz.
Úgyhogy eddig dombon a tanya, csak ez a program menjen most már egy darabig...
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Már majdnem minden klappol, erre megszívat a windows, vagyis a böngészők. Az előző GPS program útvonal adatai bináris fájlban voltak, egy tömörített állomány volt ITM kiterjesztéssel. A hozzá készített komfortosított keresgélést segítő HTM fájlban elég volt egy link a fájlhoz, a windowsban hozzá volt rendelve az ITM-hez a GPS Photo Tagger. Ugyan feladott egy ablakot rákattintás után, hogy mit akarunk vele, de megjegyezte, hogy nyitás külső programmal, enter és kész. A GPX viszont XML alapú szöveges fájl, erre a böngészők belenéznek, észlelik ezt és megjelenítik szövegként. És ez nem állítható sehol. A böngészőben csak a készítők által fontosnak tartott fájltípusok kezelhetőek, hogy mi történjen, tetszőlegesen nem adható hozzá ilyen. Illetve a bináris fájlokra rákérdez, a textekre nem. Elég, ha egy "krix-krax" bájt van a fájlban, akkor már kérdezi is, hogy mit tegyen vele. Úgyhogy most vagy más megjelenítést találok ki, vagy közbeékelek egy generált fájlt (ez kerül a linkbe), amiben van egy standard szöveges karakteren kívüli bájt, meg mondjuk az adott GPX elérése és kitalálok neki egy új kiterjesztést. Ehhez pedig hozzárendelek egy vbscriptet windowsban (ha lehet, ezt se próbáltam még), ami kiszedi belőle a GPX útvonalat és elindítja azt a GPS Track Editorral. Holnap próba.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Hát persze, hogy a windows nem enged egy fájlhoz egy Vbscriptet rendelni.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A VBsedit-el csináltam belőle exe-t, így már megy...agyrém.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Kár volt vele vesződni...változtatok! Hta fájl-t generálok alapból és ott elég már csak a GPX fájl a linkbe, egyből indítja a hozzárendelt programmal...
Jól elvagyok itt egyedül.
Ti milyen programmal jelenítitek meg a GPS útvonalat?
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Vagy másképpen kell megjeleníteni, vagy mégis marad a köztes VBS megoldás, mert a HTA nem lehet csak egy képernyőnyi.
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Én csak pontokat szoktam megjeleníteni, ezzel: GPS visualizer.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Igen ezekből is van pár. Ha már webes, nekem ez jobban tetszik.
Legszebbek azok a Tracker programok, amik térkép nélkül jelenítik meg az útvonalat. Nem is értem, hogy mire jók. Ráadásul az Open Street Map teljesen ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Amire én használom, nekem jobb. Térkép nélküli útvonal? Szabásminta.

000005.jpg
    
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Elnéztem, lehet a HTA is többoldalas, csak a scroll lehetőséget engedélyezni kell. Így aztán nem bohóckodok köztes állománnyal, hogy html legyen. Ráadásul a hta nem is kérdez rá az elindításra sem, azonnal csinálja amit kell.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Ja, közben megszületett a megoldás, kicsit öszvér, de kihagytam a HTA generálást.
Egy bat fájl csinál egy dir-t txt-be a gpx könyvtárban, aztán indít egy vbs-t (kapocs a winhez, később), majd egy clipperes programot (retro). A clipperes feldolgozza a dir-t tartalmazó gpx-et, meg vannak a fájlnevek, meg a specifikus adatok a fájlnévből, ezek mennek egy dbf-be. Aztán ebből clipperesből ki lehet választani (rendezve kívánságok szerint és böngészhető), hogy melyiket akarja megnyitni, ilyenkor generál egy txt-t a fájlnévvel. A vbs 1,5s-enként keresi ezt a txt-t, ha van, akkor megnyitja, kiolvassa az első sort (ennyi van benne), fogja a benne levő fájlnevet és elindítja. Így kérdés nélkül, azonnal nyílik a gpx fájl a GPS track editorral (hozzá van rendelve). Ha megnézte, akkor kiixeli és visszatér a clipperesbe, lehet újra...ha kilép belőle, akkor generálódik egy vége szöveg a txt-be és vbs is leáll. Ó, ha tudnék valamilyen windows-os nyelvet, még egyszerűbb lenne, de így is nagyon gyors.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Sziasztok,

Szeretnenk egy SIM800L EVB gprs modult egy pololu D24V60F5-el taplalni.
Olvastam, akar 2amp-ert is felvesz a modul.
De sajnos egyszer megy egyszer nem vele es ujraindul, pedig a pololu 6A-t tud.
Tettem mar be 470uf kondenzatort is, de meg igy sem akar menni biztonsagossan.

Miert van ez?

Koszi
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Oszcilloszkóppal kell ellenőrizni a tápfeszültséget, könnyen lehet, hogy sokkal jobban hullámzik a tápegység kimenete, mint kellene. Vagy, maga a tápegység kelt maga körül olyan elektromágneses zavart, amitől a modul újraindul.
(#) tomika1234 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Szia!

A tapegyseget kb 30 cm-re tavolabb raktam, de igy is jelentkezik a hiba.
Az antenna is kb 20 cm tavolsagban van.
Most beleraktam 2db 470 uf kondenzatort (parhuzamossan) de igy is ujraindul.
Nincs valami otletetek mas tapra? hasonlo mereture mint a pololu?
Koszi
(#) Gafly válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Szia!
Azt lehet kérni, hogy beteszed,/belinkeled a kérdezett eszközök általad úgyis rendelkezésre álló adatlapját?
Persze, meg tudom keresni én is, meg a többiek is külön-külön...
Idézet:
„De sajnos egyszer megy egyszer nem vele es újraindul, pedig a pololu 6A-t tud.”

Én azon csodálkozom, hogy "egyszer megy"
Egy GSM modul nagyon nagyot tud rántani tápon.
Polulu szerintem nincsen felkészítve ennyire durván dinamikus terhelésre.
Ajánlom figyelmedbe az modul adatlap 4.1 fejezetét (bár ez nem ugyanaz a modul, de a lényeg ugyanaz...).
Majdnem mondtam, hogy oszcilloszkópot a tápra.
Dinamikus viselkedést nagyol lerontja a "mókolt" próbakapcsolás, nem megfelelő alkatrészek, stb...
Sok sikert!
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Első lépésként kösd egy biztosan jó tápegységre. Ha lehet, akkor labortápegység legyen, azon azt is látni, mennyit fogyaszt. Az ilyenek, mint a polulu nem biztos, hogy eléggé stabilak, tehát hiába is vennél hasonlót, könnyen megjárhatod azzal is, már ha a tápegység a hibás. Hány volt kell egyáltalán a modulnak? Ha jól emlékszem, valahol 4 V környékén lehet az üzemi tápfesz.

Próbáltam én más hasonló GPRS modult sokkal gyengébb tápegységről, ment szépen. A modulhoz alehető legközelebb 4,7 - 10 µF-os kondenzátort tegyél, még közelebb pedig egy 100 nF-os kondit. A nagyobb pufferek lehetnek távolabb.
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Persze:
https://www.pololu.com/product/2865
http://irishelectronics.ie/SIM800L-V20-5V-Wireless-GSM-GPRS-MODULE

Biztos tapon jol, megbizhatoan mukodik.

Mellekletben foto.
Koszi!

IMG_5419.jpg
    
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
A modul 5V-ot ker
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Idézet:
„Biztos tapon jol, megbizhatoan mukodik.”
Akkor mi a kérdés?
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Egy "asztali" tapon bent a szobaban. De az autoban szeretnem hasznalni, illetve egy kisebb dobozba osszeepiteni, ezert szuksegem lenne egy pololu meretu tapegysegre amivel megfeleloen mukodik. Az miert van, hogy a 470 uf kondenzatorral sem megy? Vagy tudtok ajanlani valami mast?
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Ezek az eBay-es kis tápegységek (és társik) nem túl jók ilyen érzékeny szerkezetek meghajtására. Én csinálnék 7805-ös stabilizátorral tápegységet, annak nem zajos a kimenete. Egyéb info: Bővebben: Link.
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
A problemam a sajat tappal, hogy sajnos eleg biztonsagosra kell csinalnom. Tehat, lennie kell benne rovidvarvedelemnek, forditott polaritasvedelemnek stb.
Es ezt mind tudja a pololu. Nem utolsosorban, inkabb a programozashoz ertek, ezert inkabb probalkozom nem feltalani ujra a spanyol viaszt. Inkabb probalok modulokbol epitkezni.
Kerdesem, ha holnap vennek nagyobb kapacitasu kondenzatort van eselye, hogy mukodik vele? Ha igen mekkorat vegyek? Koszonom megegyszer.
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Olyat vegyél, mint amilyet írtam (hátha segít). Valószínúleg a nagyfrekvenciás zavarok jutnak át a kondenzátorokon. Az ilyen zajt legjobb LC szűrőkkel lenyeletni, de ez is növeli a fizikai méretet.

Ha a GPRS modul nem kapcsolódik fémesen az autó villamos rendszeréhez a tápbemeneten kívül, akkor a 7805 elé rakhatsz egy egyenirányító hidat, így mindegy lesz, milyen polaritással kapcsolod a 12 V-ra. Maga a 7805 kimenetére rakhatsz biztosítéskot, a tápegység bemenetére is mehet egy, zárlatkor úgy is kiég. Ha szivargyújtós csatlakozást szeretnél, akkor vegyél olyan csatlakozót, ami eleve tartalmaz biztosítékot vagy annak a lehetőségét. Pl.: HEStore.

Nincs mese, a stabil működéshez nem csak stabil program kell..
(#) tomika1234 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
koszi, holnap megnezem
Következő: »»   10 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem