Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 120
(#) granpa válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Ennek fuss neki még egyszer.
(#) dani9228 válasza ferci hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Értem. És huzalnál, miért kör körössen történik? Ha vastagabb a vezeték, akkor csak a külső részén folyik az áram. Azért használnak tömör ér helyett, cső profilt.
(#) ferci válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

A felületeken folyik az áram és a megadott mélységben... egy vastagabb huzalnak a felesleges közepét " ki is vehetnéd " és ott van a cső...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016

Lényegében a fólia a csőnek a kiterített változata akkor? Azért csak az egyik irányba csökken a keresztmetszet?
(#) ferci válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Pontosan.. és a fólia tetejétől "lefelé" és az aljától "felfelé" érvényes teljes szélességben.

. Akkor most már értem. Köszönöm, mindenkinek
(#) Ge Lee válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Mi olyan bonyolult ezen? A huzal vastag, abba csak egy adott mélységig "hatol be", a fólia meg vékony, vékonyabb mint maga a behatolási mélység.

bm.jpg

(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Szerintem láttam. Nem csak a hátoldalát, talán még a belsejét is. Meg szerintem építettem is már néhányat... A réz fajlagos ellenállása 0,0167 az óné meg 0,128, tehát csak kb. hét és félszer van nagyobb ellenállása az ónnak mint a réznek.
(#) erbe hozzászólása Dec 29, 2016 /

Kimúlt egy ultrahangos párásító tápja. Valami miatt nem bírta a sós párát (Salvus víz).
Diódahíd, 0,5 Ohm áramfigyelő ellenállás, néhány füstbe ment SMD ellenállás és a SVF04N65 FET. Még nem indul.
Az alulnézeti képen bekeretezett hatlábú rovaron valami sejthető ugyan, de nem olvasható. Az lehet még halott. FET meghajtó?
(#) slimcolt hozzászólása Dec 29, 2016 /

Sziasztok,

Most kezdtem el ismerkedni a kapcsolóüzemű tápokkal. Szeretnék is egy buck konverter készíteni ami 6-12V bemeneti DC-ből stabil 5V-ot állít elő kis Rki mellett.
A minimális kimeneti áram 10mA
A maximális kimeneti áram 1.5A

Az nagy előny lenne ha a DC kontrollert lehetne külön engedélyezni, ugyan is alvó üzemmódot tervezek készíteni az eszközhöz amihez a tápot készítem.
Így vagy a tápot kapcsolom le, vagy a táp után egy P-FET-el tiltom a táp kimenetet. Az előző verziót jobban kedvelném.

Sajnos nem tudom milyen kontroller lehetne megfelelő és egyáltalán hogy lehetne meg oldani az elképzeléseimet.
Én első körben a MAX1626-al szemezgettem.

A méretezéshez is kérnék némi segítséget, szeretném a lehető legjobban megoldani a dolgot.
(#) diamik válasza slimcolt hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Szia!

Én nagy Linear párti vagyok. Tudom, nem olyan olcsók a termékeik, de! LTSpice-ben teljeskörű szimulációt végezhetsz. Ez főleg a Te esetben jó, aki most ismerkedik a témával. A Linear termékeinek dokumentációi angolok (nem tudom hogy állsz vele), de a legutolsó ellenállásig végig van vezetve, mit miért, mekkorára, és hogyan kell méretezni.

Az LTSpice-t itt megtalálod: LTSpice

Itt tudsz keresni IC-t: LT_DC/DC_switching_reagulator

Egyébként az egy fontos kérdés, hogy galvanikus leválasztás szükséges-e, mert akkor izolált konverter kell!

Nem izolált buck konverter, a Te általad megadott paraméterekhez például: LT8609. Hestore-n nem beszerezhető. De biztosan lesz olyan, ami jó a Te paramétereidhez és kapható is (és esetleg még az ára is elfogadható).
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016
(#) slimcolt válasza diamik hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Szia!

Köszönöm a sok tanácsot!

Az LTspice-t rendszeresen használom. Inkább analóg áramköröket (szűrők, erősítők) vizsgálok vele, de kipróbálom a javaslatod! A Linear termékeivel egyébként én is meg vagyok elégedve, főleg műveleti erősítőket használok tőlük.
A galvanikus leválasztás nem fontos, inkább a kevés alkatrész / kis méret.

Mousernél remélem kapható a legtöbb.

Akkor nem is ecsetelem tovább a dolgot. Ami még felmerült bennem: a tokozás. Ha el is akarod készíteni az eszközt akkor true hole-s tokozás kell. Kivéve ha van lehetőséged kemencében forrasztani. Személy szerint én kézzel még nem forrasztottam felületszerelt IC (és mást se), de van akinek megy ez is.

Ha elakadsz valamiben, akár a választásban, akár a szimulációban, írj nyugodtan!

Mindenképpen SMD lesz a kis hely miatt. Szerencsére elboldogulok velük
Köszönöm a segítséget. Ha kérdésem lesz írok!
(#) slimcolt hozzászólása Dec 29, 2016 /

Az LT-nél sajnos nem találok olyat, amiben csak FET driver van, én egy külső FET-et szeretnék kapcsolgatni. Szinkron buck is érdekelne.
Mondjuk ez kicsit ellent mondhat a kis hely igénynek.
Tudtok ajánlani még valamit?

Van, csak rossz helyen kerested (kerestük):

LTC1624, LTC1771 vagy (2-10V bemeneti tartomány): LTC1624

Ha jól néztem a(z) LTC1771-es adatlapját, még külsőleg be és kikapcsolni is tudod (mindjárt meg is nézem a szimulációban):
Idézet:
„RUN/SS (Pin 1): The voltage level on this pin controls shutdown/run mode (ground = shutdown, open/high =run)”

Oké, akkor szétnézek Mouseren eddig egy sem volt, farnell-nál lehet kapni őket ahogy látom.

A kék jel a vezérelt generátor a Run/SS lábon. 1,5ms-ig tápfeszültégen van, majd 0V-on a kimenet a zöld görbe. Tökéletesen működik. Erre gondoltál?

A kimenet nincs beállítva, csak a pin funkcióját néztem meg.

LTC1771.JPG

Igen ez lesz az
Elég szimpatikus a 1771, az ára kb 1600Ft. Az LT-k közt még olcsó is...

Most kezdtem összedobni én is LTspice-ban

Jogos, nem olyan olcsó. De teljeskörűen meg tudod tervezni. A többi alkatrész meg filléres dolog.
Nem hiszem, hogy gond lesz vele. Ráadásul a hatásfoka is meglepően jó!

Sok sikert kívánok hozzá!

Még egy dolog! Ne rakd össze! Csak az alkatrész tallózóban írd be a nevét és kattints a "Open this macromodel test ficture"-ra. Már össze van rakva. Így csak módosítanod kell azt két-három alkatrészt...

Mindig tanulok valamit
(#) farad válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

A "hatlábú rovar" valószínű, hogy egy High Performance ActivePSR -Primary Switching Regulator. A SOT23-6 tokozáson az SMD Top Mark pl. FSCR akkor az Active-Semi gyártmányú ACT361, amely 2W-7W közötti alkalmazáshoz használatos.
(#) erbe válasza farad hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Sajnos, semmit nem lehet leolvasni róla. Egy-egy vonalat lehet sejteni, akár 4 db 1-es is lehet. Lerajzolom majd a környékét, abból talán jobban be lehet azonosítani.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Erős oldalfényben nagyítóval 511L vagy 611L feliratot lehet sejteni. Biztos kimúlt, mert a két láb között, amire az opto megy, 8 Ohm-ot lehet mérni.
A párásító adatlapján 30 W szerepel.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Alábbi számokra nem találtam értelmes dolgot a neten. További tisztogatási és megvilágítási kísérletek S11L jelölést adtak. Néhány alkalommal felsejlett előtte még egy karakter, bár lehet, hogy csak fénytörés vagy karc, de esetleg LS11L is elképzelhető. Ezekre sincs jobb találat. Közeli számokon Zener, ellenállás vagy valamilyen csatlakozó.
(#) butib hozzászólása Jan 10, 2017 /

Üdvözlet
Van egy "AN30071A" ic , szeretném felhasználni de a pdf-jében a kapcsolási rajzban nincsenek alkatrész értékek .
Segítséget szeretnék kérni . Angol tudásom silány .
(#) kadarist válasza butib hozzászólására (») Jan 10, 2017 /

Szia!
Ezt a típust nézd meg még egyszer, mert ilyet nem talál a kereső.
(#) butib válasza kadarist hozzászólására (») Jan 10, 2017 /

Én valahogy találtam .

AN30071A.pdf

(#) kadarist válasza butib hozzászólására (») Jan 10, 2017 /

Ennek a dokumentumnak a 80-ik oldalán találsz konkrét rajzot.
(#) butib válasza kadarist hozzászólására (») Jan 10, 2017 /

Megtaláltam köszönöm
A tekercs és a dióda adat nincs rajta .
Mit kell változtatni hogy más feszültség jöjjön ki.
Mit kell változtatni hogy más amper jöjjön ki.
Következő: »»   70 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem