Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 101
(#) kadarist válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Szia!
A galvánelem-hatás miatt mérsz feszültséget.
(#) pisti89 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Rövidrezárt lábbal való tárolásról hol olvastál, sose hallottam róla
(#) granpa válasza pisti89 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

"Egy újszülöttnek minden vicc új" Bizony ez így szokás.
(#) pucuka válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

A méretes olajpapír kondi is feltöltődik, pedig abban nem hiszem, hogy lenne galvánelem.
Feltöltődik az a statikus elektromosságtól is, ahogy egy vadonatúj TV képcső a dobozából kivéve. Azt is ki kell sütni, ha nem akarod mindjárt eldobni. (bár ez ma már nem annyira gyakori művelet)
(#) karmantyu hozzászólása Okt 27, 2016 /

Porszívóm zavarszűrő kondija kidurrant és szeretném pótolni. Az eredeti paraméterei a következők voltak:
150n + 2 x 2500 pF; U= 250V, I= 10A
0,15+2x 0,0025µF/250~
Kérlek ajánljatok helyére megvásárolható alternatívát. Köszönöm.

tc290.jpg

(#) karmantyu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

Bocsánat. Azért mertem kérdezni, mert nem tudom, nem értek hozzá. Tehát
220nF 250VAC X1+2x 2.7nF Y2 6.3A 5 VEZ
megfelelő lesz?
(#) norbertv99 hozzászólása Nov 3, 2016 /

Sziasztok!
Kondenzátorral kapcsolatban kérnék segítséget. Tulajdonképpen "akkumulátorként" szeretnék használni kondit (hogy pontosan mihez még nemtudom, maga a gyakorlat része ami most érdekel) ezért mondjuk egy led-et vegyünk példának. Mekkora kondi szükséges, illetve mit is jelent pontosan a kondi értéke? Hogyan tudom feltölteni, illetve meddig kell tölteni? (esetleg jó lenne egy töltést jelző led is). Ezek után a led-et hogy tudom meghajtani vele?

Előre is köszönöm, tudom, alap kérdés, de valahol el kell kezdeni
Szép napot!
(#) killbill válasza norbertv99 hozzászólására (») Nov 3, 2016 / 1

A kondenzatorban toltest tarolsz, melynek jele Q, mertekegysege Coulomb (C). Q=C*U (kucu törvény), azaz a kondenzatorban levol toltes a kapacitas erteketol es a feszultsegtol fugg. Hogy mennyi ideig tart ez a toltes allando kisuto aram mellett, azt a Q=I*t osszefugges adja meg. Csak, mivel kisuteskor a kondenzatorbol kiveszed a toltest, es a kapacitasa nem valtozik, nyilvanvalo, hogy a feszultseg fog esni. Ha allando arammal toltod vagy sutod a kondenzatort, akkor a feszultseg az idovel linearisan valtozik. Az adott idore eso feszultsegvaltozast dU=(I*t)/C osszefugges adja meg. Javasolnam a kerdest attenni az "Elektronikaban kezdok kerdesei" teamba.
(#) norbertv99 válasza killbill hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Köszönöm!
(#) kadarist válasza norbertv99 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szia! Inkább akkumulátort használj, a kondenzátor nagyon karcsú energiatárolónak.
(#) norbertv99 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Igen, ezt tudom, de kondenzátort szeretnék használni. Illetve mint írtam, már csak az elv/gyakorlat miatt is szeretném megépíteni, kipróbálni ezt.
(#) vargaf válasza norbertv99 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Az elméleti részét már a másik helyen megválaszolták. Addig míg csak annyit tudunk, hogy töltésjelző LED-et akarsz rákötni nincs értelme vele foglalkozni. Tudod, hogy nem alkalmas rá, de Te akkor is ezt akarod használni.
(#) Bakman válasza norbertv99 hozzászólására (») Nov 3, 2016 / 1

Egyszerű. Szerezz egy 4700 - 10 000 µF-os kondenzátort. Valamilyen tápgységgel töltsd fel pl. 12 V-ra úgy, hogy a tápegység pozitív pólusa menjen egy 820 Ohm/2W-os ellenállásra, az ellenállás másik vége a kondenzátor poztívjára. A kondenzátor negatív pólusát kösd össze a tápegység negatív pólusával, majd kapcsold be a tápegységet. Műszerrel tudod mérni, mennyi idő alatt töltődik fel a kondenzátor.

Ha a kondin 12 V-ot tudsz mérni, a tápegységet vedd le és a helyére köss egy LED-et. Figyelem, az ellenállás marad! Miközben látod azt, hogyan világít a LED, műszerrel tudod mérni a kondenzátor feszültségét.

Ha úgy találod, hogy a LED rövid ideig világít, a már meglévő kondenzátorral kapcsolj párhuzamosan További kondenzátor(oka)t.

Még egy dolog: A kondenzátorra csak bizonyos nagyságú feszültséget szabad ráereszteni, ez általában rá van írva. Azt túllápni nem ajánlatos (igazábol megközelíteni sem).
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
(#) norbertv99 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Nagyon köszönöm!
(#) holyamoke2045 hozzászólása Jan 17, 2017 /

Sziasztok.
Egy 1,2µF K 275V kondit kellene cserélnem. Nekem sajnos csak
c136 2uO K 160v-
B32650 1,0J 400 OPF
B32650 0,82J 400
van itthon.
Ezek közül melyik lehetne helyettesítő? Egy hűtőgép panelján kellene cserélnem.

Köszönöm a segítséget előre is.

Üdv

István
(#) proli007 válasza holyamoke2045 hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Hello! Félő, hogy egyikkel sem. Neked X2-es kondi kell, ezek pedig nem azok..
(#) gyulank hozzászólása Jan 18, 2017 /

Mire való a 2,7V 100F-os kondenzátor?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Áramkimaradás esetén pótáramforrásként lehet használni.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

De megéri? Jobb mint az akku?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Nem jobb, mert ha jobb lenne, akkor mindenhol ilyennel találkoznál és nem lítiumakksival.
(#) Ravic hozzászólása Jan 24, 2017 /

Sziasztok!
Kávédarálómban elromlott az inditókondenzátor. Azonban ez egy INCO Sintex Pilot S1-20-08-450 kondi, amely ha jól értem egy olyan hybrid, mely egy testben tartalmazza a motor fordulatszámának 75% ig működő, majd ellenálláson keresztül kisülő 20µF inditó és egy állandó 8µF munkakondenzátort.
Napok óta próbálom beszerezni a neten, sikertelenül. A szakszerviz elhajtott. Sima 20µF inditókondenzátorral nem működik a motor.
Esetleg, ha lenne valakinek szájbarágós ötlete a megoldásra...
Köszönöm!

inco.jpg

(#) kadarist válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Szia! Esetleg kettő kondenzátorral lehetne helyettesíteni.
(#) Ravic válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Szia! Köszönöm szépen! Gondoltam rá, hogy párhuzamosan kötök egy 20 µF inditó és egy 8 µF-os munkakondit, de honna tudja az inditó, hogy a motor elérte a fordulatszám 75%-át és váljon le majd süljön ki? Nem gond ha csak úgy rajta marad?
(#) rascal válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Ha már nincs rá gari, esetleg óvatosan szétszedheted a rosszat, hátha látszik, hogy ők hogy oldották meg ezt a problémát.
(#) GPeti1977 válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Áram relé lehet benne, ha elérte a fordulatszámot akkor az áram lecsökken és lekapcsolja a kondit.
(#) mlaci989 válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Szevasz.
Rábirnál bütykölni egy START gombot és azzal inditanád a 20as kondit még fölnem pörög a masina.
(#) kadarist válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Értem már, tehát ez egy zárt, kiöntött indítórelével kombinált két kondenzátor. Gratulálok az olasz gyártónak, készítettek egy hengeres hibaforrást.
(#) Sebi válasza Ravic hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Idézet:
„Sima 20µF inditókondenzátorral nem működik a motor.”

Akkor a motorral (is) baj van.
Csoda nem lehet bent: alapban 8uF, áramrelével plusz 20uF.
Keress a motoron(ban) klixont, hőbiztosítót - már amennyiben épnek látszanak a tekercek.
(#) Ravic válasza Sebi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

A motor az esetek felében működik a régi kondival. Amikor nem, akkor csak zúg. Ha a tengelyen (forgórészen) mozditok akkor elindul. Mintha lenne olyan pozició az állórész-forgórész viszonylatban amikor működik és olyan amikor nem. A sima inditókondival csak zúg, bárhogyan is állitom tengelyt.
(#) Ravic válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Szia! Szerintem nem lehet. A daráló időkapcsolós, igy határozza meg az egy ill. két csészéhez való kávémennyiséget.
Következő: »»   75 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem