Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A galvánelem-hatás miatt mérsz feszültséget.
Rövidrezárt lábbal való tárolásról hol olvastál, sose hallottam róla
"Egy újszülöttnek minden vicc új" Bizony ez így szokás.
A méretes olajpapír kondi is feltöltődik, pedig abban nem hiszem, hogy lenne galvánelem.
Feltöltődik az a statikus elektromosságtól is, ahogy egy vadonatúj TV képcső a dobozából kivéve. Azt is ki kell sütni, ha nem akarod mindjárt eldobni. (bár ez ma már nem annyira gyakori művelet)
Porszívóm zavarszűrő kondija kidurrant és szeretném pótolni. Az eredeti paraméterei a következők voltak:
150n + 2 x 2500 pF; U= 250V, I= 10A 0,15+2x 0,0025µF/250~ Kérlek ajánljatok helyére megvásárolható alternatívát. Köszönöm.
Bocsánat. Azért mertem kérdezni, mert nem tudom, nem értek hozzá. Tehát
220nF 250VAC X1+2x 2.7nF Y2 6.3A 5 VEZ megfelelő lesz?
Sziasztok!
Kondenzátorral kapcsolatban kérnék segítséget. Tulajdonképpen "akkumulátorként" szeretnék használni kondit (hogy pontosan mihez még nemtudom, maga a gyakorlat része ami most érdekel) ezért mondjuk egy led-et vegyünk példának. Mekkora kondi szükséges, illetve mit is jelent pontosan a kondi értéke? Hogyan tudom feltölteni, illetve meddig kell tölteni? (esetleg jó lenne egy töltést jelző led is). Ezek után a led-et hogy tudom meghajtani vele? Előre is köszönöm, tudom, alap kérdés, de valahol el kell kezdeni Szép napot!
A kondenzatorban toltest tarolsz, melynek jele Q, mertekegysege Coulomb (C). Q=C*U (kucu törvény), azaz a kondenzatorban levol toltes a kapacitas erteketol es a feszultsegtol fugg. Hogy mennyi ideig tart ez a toltes allando kisuto aram mellett, azt a Q=I*t osszefugges adja meg. Csak, mivel kisuteskor a kondenzatorbol kiveszed a toltest, es a kapacitasa nem valtozik, nyilvanvalo, hogy a feszultseg fog esni. Ha allando arammal toltod vagy sutod a kondenzatort, akkor a feszultseg az idovel linearisan valtozik. Az adott idore eso feszultsegvaltozast dU=(I*t)/C osszefugges adja meg. Javasolnam a kerdest attenni az "Elektronikaban kezdok kerdesei" teamba.
Köszönöm!
Szia! Inkább akkumulátort használj, a kondenzátor nagyon karcsú energiatárolónak.
Igen, ezt tudom, de kondenzátort szeretnék használni. Illetve mint írtam, már csak az elv/gyakorlat miatt is szeretném megépíteni, kipróbálni ezt.
Az elméleti részét már a másik helyen megválaszolták. Addig míg csak annyit tudunk, hogy töltésjelző LED-et akarsz rákötni nincs értelme vele foglalkozni. Tudod, hogy nem alkalmas rá, de Te akkor is ezt akarod használni.
Egyszerű. Szerezz egy 4700 - 10 000 µF-os kondenzátort. Valamilyen tápgységgel töltsd fel pl. 12 V-ra úgy, hogy a tápegység pozitív pólusa menjen egy 820 Ohm/2W-os ellenállásra, az ellenállás másik vége a kondenzátor poztívjára. A kondenzátor negatív pólusát kösd össze a tápegység negatív pólusával, majd kapcsold be a tápegységet. Műszerrel tudod mérni, mennyi idő alatt töltődik fel a kondenzátor.
Ha a kondin 12 V-ot tudsz mérni, a tápegységet vedd le és a helyére köss egy LED-et. Figyelem, az ellenállás marad! Miközben látod azt, hogyan világít a LED, műszerrel tudod mérni a kondenzátor feszültségét. Ha úgy találod, hogy a LED rövid ideig világít, a már meglévő kondenzátorral kapcsolj párhuzamosan További kondenzátor(oka)t. Még egy dolog: A kondenzátorra csak bizonyos nagyságú feszültséget szabad ráereszteni, ez általában rá van írva. Azt túllápni nem ajánlatos (igazábol megközelíteni sem). A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
Nagyon köszönöm!
Sziasztok.
Egy 1,2µF K 275V kondit kellene cserélnem. Nekem sajnos csak c136 2uO K 160v- B32650 1,0J 400 OPF B32650 0,82J 400 van itthon. Ezek közül melyik lehetne helyettesítő? Egy hűtőgép panelján kellene cserélnem. Köszönöm a segítséget előre is. Üdv István
Hello! Félő, hogy egyikkel sem. Neked X2-es kondi kell, ezek pedig nem azok..
Áramkimaradás esetén pótáramforrásként lehet használni.
Nem jobb, mert ha jobb lenne, akkor mindenhol ilyennel találkoznál és nem lítiumakksival.
Sziasztok!
Kávédarálómban elromlott az inditókondenzátor. Azonban ez egy INCO Sintex Pilot S1-20-08-450 kondi, amely ha jól értem egy olyan hybrid, mely egy testben tartalmazza a motor fordulatszámának 75% ig működő, majd ellenálláson keresztül kisülő 20µF inditó és egy állandó 8µF munkakondenzátort. Napok óta próbálom beszerezni a neten, sikertelenül. A szakszerviz elhajtott. Sima 20µF inditókondenzátorral nem működik a motor. Esetleg, ha lenne valakinek szájbarágós ötlete a megoldásra... Köszönöm!
Szia! Esetleg kettő kondenzátorral lehetne helyettesíteni.
Szia! Köszönöm szépen! Gondoltam rá, hogy párhuzamosan kötök egy 20 µF inditó és egy 8 µF-os munkakondit, de honna tudja az inditó, hogy a motor elérte a fordulatszám 75%-át és váljon le majd süljön ki? Nem gond ha csak úgy rajta marad?
Ha már nincs rá gari, esetleg óvatosan szétszedheted a rosszat, hátha látszik, hogy ők hogy oldották meg ezt a problémát.
Áram relé lehet benne, ha elérte a fordulatszámot akkor az áram lecsökken és lekapcsolja a kondit.
Szevasz.
Rábirnál bütykölni egy START gombot és azzal inditanád a 20as kondit még fölnem pörög a masina.
Értem már, tehát ez egy zárt, kiöntött indítórelével kombinált két kondenzátor. Gratulálok az olasz gyártónak, készítettek egy hengeres hibaforrást.
Idézet: „Sima 20µF inditókondenzátorral nem működik a motor.” Akkor a motorral (is) baj van. Csoda nem lehet bent: alapban 8uF, áramrelével plusz 20uF. Keress a motoron(ban) klixont, hőbiztosítót - már amennyiben épnek látszanak a tekercek.
A motor az esetek felében működik a régi kondival. Amikor nem, akkor csak zúg. Ha a tengelyen (forgórészen) mozditok akkor elindul. Mintha lenne olyan pozició az állórész-forgórész viszonylatban amikor működik és olyan amikor nem. A sima inditókondival csak zúg, bárhogyan is állitom tengelyt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |