Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Korábbi kérdésedre válaszolva: két rétegben tuti nem világítja át, a lakk egyenletes. Lehetséges buktató: A nyomtatott oldalak nem a panel felé, hanem a LED-ek felé néznek, nincs meg a kellő leszorítás.
Ahogy én szoktam: Egy réteg fóliát maszkolószalaggal felragasztok az üveglapra. Erre, szintén maszkolószalaggal, a második fóliát. Viszonylag könnyen lehet pozícionálni, nekem bejött az eljárás. Természetesen a fólia nagyobb, mint a panel, a nem használt keretnél ragasztom le, két szemben lévő oldalon. Erre a szedvicsre fektetem az előre lakkozott panelt, majd leszorítás következik (nálam ez annyit tesz, hogy lecsukom a levilágító fedelét aminek a belső oldalára szivacs van ragasztva). UV csövek bekapcsolnak és készen is van. Egy időben 10 percig világítottam, de ez néha nem volt elég, a 15 perc már biztosan jó. A panel nem nagyobb és nem is kissebb, mint a végleges, eleve akkorrára vágom, mint amekkora a kész panel, maratás után nincs méretre igazítás. A levilágító üvege normál üveg, semmi trükk nincs benne. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
Ha többiek nem szúrnak ki más hibát, egyelőre feltételezem a dupla réteg hiányát...
(A panel felé néztek, és szkenner volt a donor, aminek a fedele olyan műanyag, kemény fóliára ragasztott vékonyabb szivacs, amit lenyomtam egy fénycső fojtótrafóval. A ragasztást nem tettem meg, de legközelebb nem mulasztom el...) A levilágítási időt meg legfeljebb több fokozatban ki próbálom még majd. Most kiállításra kell készülnünk, nem lesz már rá időm szerintem, de amint van eredmény utána megírom....
Én pl. nem használok dupla fóliát ( igaz lézer nyomtatóval), ha átvilágít, akkor szerintem nem csak egyszerűen foltos lesz. Véleményem szerint a TN 140 keverési aránya is számít a nem megfelelő előhívás miatt. Az uv nyák gyári, akkor azzal igazából nem nagyon lehet gond, egyenletes. A kézi p20-as szórás viszont tud gáz lenni. Nem baj, ha vékony rétegben kerül a panelre, akkor is jól fed. Nekem volt, amikor keveselltem a vastagságot ill. úgy láttam nem takar jól, így hát fújtam, fújtam még egy kicsit és rossz lett az eredmény. Már előhíváskor is volt mikor leette a fene. Az üveg lapos leszorítás viszont szerintem melegen ajánlott, panel, fólia, üveglap és rá a súly. Amennyiben nem hagysz cca. 5 mm technikai sávot (persze kézi p20 fújás) , akkor a széleken összeszalad a lakk kis csíkban körbe és megemeli a fóliát (ez már íródott a fórumon). Az "összetapizott" fólia is lehet probléma ugyanis az ujjlenyomat is "árnyékolhat + porszemek, szöszök ezek nem mindig jól láthatóak. Amúgy szerintem nem olyan ördöngős a technológia olyan könnyű ill. nehéz, mint a vasalásos módszer.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy ezt a pozitív rajzot átfordítaná valaki negatívba? Dry fóliával szeretném megcsinálni, de nem tudom átfordítani. Köszönöm szépen!!
Tessék.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
Ez tuti jó?
Dry fóliánál nem az a lényeg, hogy amit ott akarunk hagyni az legyen fehér? Így éri az uv és kikeményedik? Köszi!
Nem, nem jó. Morgo tükrözte invertálás helyett. Jól írtad le, dry fóliánál a vezetősávoknak kell fehérnek lennie. Megpróbáltam inkscape-el invertálni, de nem sikerült, mert nem ismerem annyira a programot.
Szia "kaqkk" !
Nem akarok szemtelen lenni, de megcsinálnád? Köszönöm szépen!!!
Ez nem fog menni ugyanis a nyák kétoldalas , és a másik oldalról nincs rajzolat, illetve van , de ezt , így nem lehet össze illeszteni. Ha külön lett volna a másik oldalról is nézet , akkor meg lehetne csinálni.
A méretpontosságra oda kell figyelni!
Én nem látom, hogy két oldalas lenne. Két különböző méretű panelt látok, és a beültetési rajzot.
Szia!
Ez két egy oldalas nyák, nem egy kétoldalas. Üdv!
Szia!
Köszönöm szépen! Hogy tudom a méretét pontosra állítani? Elvileg a pdf az pontos nem, vagy ott is lehet eltérés?
Tessék , elvileg így nem változott a méret . Nem értem miért használják a jpeg -png kiterjesztéseket a kollégák , ha pdf ben méretarányos és pdf ben dolgozok vele elég felülírni az eredeti fájlt és akkor pdf ben méretarányosan kapom vissza az invertálás után .
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
Hálás köszönet Uram!
Közben kísérleteztem a linkelt programmal... Leellenőriznéd, hogy jó-e? Köszönöm szépen!
Gimp -el csináltad ? Ott érdemes a monokrom beállításra is rátenni akkor nem lesz a fehér részeken halványszürke "beütés" ( színek -csatornakeverő- monokrom) De ha mégegyszer le uramozol többet nem állok szóba veled ,
Ha úgy csináltad ahogy írtam és a bevitt pdf et írtad felül akkor nem lehet méretkülönbség . Ha kinyomtatod az eredetit és ráteszed az általad módosítottat akkor látod hogy van e közte különbség én nem tudom az eredeti méretet és ki sem tudom nyomtatni , szemre jónak tűnik . A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
Azt hogy tudom megcsinálni, hogy csak a képen cserélje fel a feketét fehérre. Nyomtatáskor ne feketítse az egész lapot?
Köszi!
A "műtéti területet " ugyanúgy ki lehet jelölni mint minden más grafikus programnál .
Köszi mindenkinek, amint lesz időm neki is fogok a nyáknak.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
Csak egy tipp:
De ha már van *.jpg állományod a nyáktervről, te magad is invertálhatod három pofonegyszerű lépésben. Szükséges hozzá egy olyan program, ami képes megnyitni a *.jpg fájlt, és van benne egy "kitöltés" szerszám (képen mellékelve). Szóval megnyitod a fájlt, - a fehér részeket egyesével átszínezed mondjuk pirosra, - a fekete részeket átszínezed fehérre, - a piros színeket átszínezed feketére és elmented újra, vagy akár már a programból is nyomtathatod közvetlenül, ha a progi képes beállítani pontos nyomtatási méretet cm -ben. Azt nem mondom, hogy a leggyorsabb módszer, mert a nagy részek ugyan megvannak másodpercek alatt, de a kis részek, vagy mondjuk a furatok pontjai, sok időbe telik, mire átszínezed... De ilyen kevés színből álló képeket nem érdemes *.jpg formátumba menteni, akkor inkább már *.png. Egyrész azért, mert ha nem direkt kétszínűre mented, akkor a *.jpg formátum "antialiassing" -ol (hacsak nem tiltod le), így csökkentve a fűrészfogazódást a 45° -os és ferde vonalaknál. Másrészt a *.png formátum sokkal jobban tömörít kevés színű képet, és nagy előnye, hogy veszteségmentesen, míg a *.jpg az veszteségesen tömöríti a képeket. Az utolsó képen pedig láthatod az antialiassing hatását a felnagyított *.jpg képeden. Megfigyelhető, hogy a fekete és a fehér vonal határain ott vannak a szürke vonalak, hogy ne legyen olyan feltűnő a pixelezetsége a képnek. És ezzel bizony a kontrasztot máris elveszted, ami levilágításnál nem egy utolsó szempont... A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Irfanview-val: megnyitod a nyákterv képét, Image->Negative(invert image)->All channels, és máris invertálva van a kép. Vagy ha követem a te módszered, arra is van megoldás: Image->Replace Color-> Ki kell választani a kicserélendő színt, és hogy mire szeretnénk. A valós méretű kinyomtatás már problémásabb, de amikor nekem ilyen kellett, a nyomtatás ablakban megadható a kép pontos mérete is, így pár próbálkozás/számolás után megfelelő méretű lesz a nyák. Ja, és ingyenes a program, 2MB.
Idézet: „Szóval megnyitod a fájlt, - a fehér részeket egyesével átszínezed mondjuk pirosra, - a fekete részeket átszínezed fehérre, - a piros színeket átszínezed feketére” Te velünk vagy, olvasgatsz ? Nem nagyon érthető az ilyen tippek / hozzászólások értelme
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek bármiféle ötlete, hogy a már megszáradt lötstop lakkot milyen vegyszerrel lehet eltávolítani? Köszönöm!
Ha neked nem ment át a lényeg, azzal nem tudok mit kezdeni ne haragudj...
Ez a kínai festék ? Az is lejön szerintem tömény lúggal (lefolyó tisztító - hideg zsíroldó)
Minek ennyire bonyolítani ? A legtöbb grafikus program ismeri az invertálást , és még mindíg nem értem miért használjátok a jpeg-png kiterjesztéseket ? Én minden tervet PDF ben mentek és invertálok ott nem kell foglalkozni a méretezéssel ,ha az eredeti pdf méretarányos volt a "megdolgozott" is az lesz .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |