Fórum témák
» Több friss téma |
Aki a pirossal odaírt helyettesítőt ajánlotta neked az finoman fogalmazva sem ért hozzá egy kicsit sem. A két típusnak semmi köze sincs egymáshoz, a 2SK-SJ audió fetek, erősítőkbe gyártva, az IRFP pedig kapcsolóüzemű FET. Ez egy nagyon jó kis kapcsolás, gyári készülékről lett koppintva. Nekem is működött egy időben és meg voltam elégedve a hangjával is. Egy másik topikban is építgetik ezt csak jóval nagyobb teljesítményre, ugyanígy IRFP fetekkel ami nem bele való, meg a hangját is tönkreteszi. Persze ahogy az is működik, úgy ennek is kellene, mert ugyanaz a kapcsolás.
Mérni kell, mert ennek működni kell az biztos. Vagy rosszul kötöttél valamit, vagy hibás, vagy nem jó értékű valamelyik alkatrész. A TR5 tranyó 6mA körüli áramot folyat a VR1 trimmer felé, ha az ki van tekerve akkor esik rajta 6V ami bőven ki kellene hogy nyissa a feteket teljesen, tehát nem 2-3mA-nek hanem több A áramnak kellene folynia olyankor. Nem 1kohmokat tettél véletlenül a 100 ohmok helyére?
Ninc semmi gond ezzel a kapcsolással, a hangja is jó.
Faragj bele egy kis BD-t meg két ellenállást hogy a nyugalmi áramod ne mászkáljon el, a SJ/SK-k más felépítésűek azokhoz nem kellett. Ritkán itt az apróban meg a Vaterán néha feltűnik pár eredeti Japó darab, ki kell fogni (+kasszakulcsot fényezni .
IRFP 4V közelében nyit, szerintem ezért nem tudja a nyugalmi áramot növelni.
Hőmegfutásra is hajlamos ezzel a megoldással. Eredeti fetekkel stabil.
7-8 éve épitettem az elsö példányomat ebböl az erösitöböl meg idöközben egy pár darabot haveroknak stb. Mindég elsöre beindul csak az aggaszt h nemlehet beállitani a nyugalmi áramot meg nem megbizható. Ojan eset is volt h megépitettem egyet nagyobb feszültséggel +-54V ugy már bebirtam szépen állitani és miközben próbáltam hogy viszi a ládákat 4ohm egyszerüen bezárlatoltak a fetek
az ellenálások rendben vannak meg a többi alkatrész is
csak megnövelt tápfesszel sikerült nyug áramot kapni
Alakítsd át a nyugalmi áram beállítását, vagy tegyél bele rajz szerinti feteket.
Megnövel táppal már eléred a 4V közeli nyitófeszt, de nem lesz stabil.
Esetleg tudnál ötletet adni mivel próbálkozzak valami korrekt megoldást.? Az eredeti feteket nemtudom beszerezni.
pinyó39 ötlete jó: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2027252.html#2027252
Tranzisztort bordára kell szerelned, kis segédpanelen megoldható. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Azok általában már 3,4V-nál teljesen ki vannak nyitva, van amelyik már 3,2V-nál is. Én kipróbáltam IRF-ekkel is, ugyanúgy működött ugyanezzel a megoldással, csak hát a hangja az elég karcos lett. Mondjuk lehet hogy valamivel nagyobb potit tettem bele, erre már nem emlékszem.
Az 50mA jó alap. Bemelegedve véglegesítsd.
Én is próbáltam, 3,4V alig nyitja ki, lehet gyártó függő is, de nekem ez a tapasztalatom.
Jelen erősítőbe építve is ezt bizonyítja.
Azért is sántít amit írsz, mert a TR5 tranyó egy áramgenerátor, szóval tökmindegy neki hogy mekkora a tápfesz, ott mindig ugyanakkora áram fog folyni a potin, azaz ugyanúgy kell tudnod állítani a nyugalmi áramot tápfesztől függetlenül. Ha nem így van, akkor ott bizony el van kötve valami, vagy más árulás van.
Meg azt is szem előtt kell tartani hogy a P meg az N típusú fetnek eltérő a nyitófeszültsége.
Több példányt mértem, legkisebb nyitófesz képen látható.
Karcos hang okozója is látszik, nagy bemeneti kapacitás okozza. Kis impedanciáról meghajtva használhatóbb. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Ami ezen a kapcsoláson látható fetek G-D kondik szerepe? Mert már több kapcsoláson is fölfigyeltem ijesmire. Meg a zener+diodák G-S lábakon?
Lehetséges hogy az enyémböl ijesmi hiányozhat?
Ami azt jelenti hogy ott már teljesen nyitva van, tehát ha ennyit adsz neki akkor a helyén füstölni fog, áramkorlát hiányában. Valahol 2,4V környékén kezd kinyitni, nagyjából oda kell állítani ha x mA nyugalmi áramot akarsz folyatni rajta.
A gerjedés esélyét hivatottak a kondik csökkenteni, de ebben a kapcsolásban egyrészt nem kell, másrészt még inkább lassítja a FET ki-be kapcsolást, mert megnöveli a D-S kapacitást.
A zéner meg azért kell, hogy ne kaphasson a gate jelen esetben 12,6V-nál magasabb feszt. Úgyszintén semmi értelme, mert normális esetben nem lehet ott akkora feszültség. Ha meg már mégis van, akkor már nagy a baj, a zéner nem fog rajta segíteni. Talán azért tették oda, hogy ha megszakad a trimmer akkor limitálja 2x12V-ban a gate-ek feszültségét. Viszont áram az ettől még fog folyni rendesen, vagy kilövi a biztit, vagy átmegy zárlatba a FET.
Ha igazad lenne, akkor 1k trimer is elegendő lenne, de nem így van.
Építettem hibrid végfokot ezekkel a fetekkel, közel 4 V nyitófesz kellett megfelelő áram beállításához. Sajnos ezek a fetek hőmegfutásra is hajlamosak, nem lehet csupán ellenállással megoldani a munkapont beállítását. Szerintem hagyjuk, kérdezőt ezzel nem segítjük.
Megpróbálom a BD tranyós megoldást és visszajelzek mi lett a vége
Addigis köszönöm a válaszokat.
Szia!
A pillanatnyi legfőbb problémád, hogy a VR1-en folyó áram függ az R3-on folyó áramtól. Ezért tápfeszültségfüggő a nyugalmid. Az R3 helyére építs áramgenerátort, mint azt a másodikként feltett rajzod is mutatja. Az IRFP komplementer source-követők nem csak a te orrod alá törnek borsot, ha audio FET helyére kerülnek, ezért van rá kidolgozott eljárásom Bővebben: Link. Végül pedig source ellenállásokat építenék be 0,33Ω körüli értékben. Ettől nemcsak stabilabb lesz, a hangján is csiszol valamelyest. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Az van benne amit a képen látsz. Megnyitni Sprint-Layout-tal tudod, itt a demója: Bővebben: Link
Ha megépitem az áramgenerátort akkor dobjam ki R3-at és a hejére tegyem be? Mejik felét kössem az emiterekre? És mit állitsak a trimerel? a kimenetet 0-ra?
Ha megépíted a nyugalmi áram szabályzó panelt, az R3-at koránt sem olyan fontos áramgenerátorra cserélned. Egyelőre ne foglalkozz vele.
A trimmer a fehér ponttal jelölt állásból induljon és üzemmeleg hűtőbordánál állíts be vele 100mA nyugalmi áramot. A bekötést mellékelem.
Nem építettem meg, így a hangminőségét sem ismerhetem, de nekem ez a rajz túl primkónak tűnik. Ha már csinál valamit az ember, és munkát fektet bele, készítsen inkább bonyolultabbat, de jobbat, amire hosszabb távon is számítani lehet, fura problémák nélkül. Mindazonátal a panaszos valamit elronthatott a megépítésnél, azért nem működött neki, de én nem kínlódnék evvel a kapcsolással. Van millió jobb, az egyiket mindjárt benyomatom - ezt nem építettem meg, de ránézésre kulturáltnak tűnik, a másik pedig egy régi Elektor újságban jelent meg a nyolcvanas években. Talán Gigant néven futott? Több verziója is volt, építettem is egy 2x140W-osat. nagyon szépen szólt, és elsőre működött, semmi kínlódás! Igaz,bonyolult is, de legalább jó..
IRFP fetekkel ez sem működne jól.
Nem is beszélve a BSS portál rajzi hibáiról. Már C3-nál nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |