Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1955 / 2524
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Az ellenállásokon eső feszültség rosszat sejtet a meghajtó IC-vel kapcsolatban. Valószínű a kimenet sem áll így be 0V-ra és ezért kapcsol le az erősítő. Mérd meg ennek a csatornának a kimeneti egyenfeszültségét! Ha ±0,5V-től magasabb akkor a hangszóróvédelem generálja a tiltást.
(#) mykymokus hozzászólása Feb 7, 2017 /

Sziasztok. Lenne a következő kapcsolási rajz. Az lenne a kérdésem a pirossal bekeretezett végfok védelem hogy működik. Választ köszönöm

védelem.png

(#) reloop válasza mykymokus hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Szia! A triak rövidrezárja a kimenetet, hogy ne jusson egyenfeszültség a hangszóróra.
(#) mykymokus válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Hiba esetén rövidre zárja a kimenetet. Rövidre záráskor mi fog tönkremenni Hibás FET pár biztosítéka fog kimenni vagy a "Thermal Trip" ég el ? Utána újra megszólal kevesebb FET párral. Miért kell őket külön biztosítani? Nem találkoztam még ilyen megoldással.

Köszönöm.
(#) reloop válasza mykymokus hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

A hőkioldót inkább a hűtőbordára tudom elképzelni túlmelegedés esetére. Ha a terhelést figyelné akkor amperben lenne megadva a kapcsolási paramétere.
Az egyedi biztosíték előnye, hogy a zárlatos MOSFET-tel ellentétes tápoldali félvezetők nem mennek feltétlen tönkre.
Azért az erősítők többsége évtizedekben mérhető pályafutása alatt sem küld egyenfeszültséget a hangszóróra, nem kell megijedni ettől a drasztikus beavatkozástól. Amelyik pedig küld, annak a végtranzisztorain nincs sok sajnálni való

Köszönöm. Nem is azok a sajnálni valók hanem a hangfal
(#) Denon_KEF hozzászólása Feb 7, 2017 /

Sziasztok!

Egy erősítőben elvileg tönkre ment egy LC7815-ös IC, ezért nem lehet bemenetet választani.
Hol lehet ilyen beszerezni, mert a szerelő nem tud? Mennyire kell pont egyezőnek lenni? Úgy értem, hogy az LC 7815 jelölés után van van még ráírva egy 9F@ valami is, ( pontosan nem tudom,nincs előttem most) . Ennek a három karakternek is pontosan egyezni kell?
Előre is köszönöm a választ.
(#) Denon_KEF válasza Denon_KEF hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

meg van: LC 7815 9F2
(#) krisz69 válasza Denon_KEF hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Bővebben: Link
Nem tudom ez úgyan az e pontosan. Egyenlőre enyit találtam. Még megnézem Ebay.com on is. Ha van. Linkelem
(#) djcaveman válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Én is most cserélek egy LC 7821 -et 8 csatornás bemenet választó. Onkyo erősítőbe.

(#) Denon_KEF válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Köszönöm, ezeket én is megtaláltam, de nem tudom jól-e bele. Az utoló karakterek nem stimmlnek. (9F2)

Próbálj nézni neten pdf et nem e ír róla valamit.Amit én találtam ott nincs írva hogy lenne külömbség.
(#) 13_Balu50 válasza Denon_KEF hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Szia!
Először azt nézd meg, az IC megkapja -e a működéséhez szükséges feszültségeket. Azok hiányában nem fog müködni, még ha jó is lenne az IC. Egy hasonló erősitőnél nálam sem váltott, az abban lévő iC+-15v ról ment és természetesen gnd ról az egyik 15 V , nem volt meg. a tápfeszültésg megjavitása után kapcsolt az IC vagyis váltott bemenetet. Ja az abban lévő IC TC 9164 N volt.
Az IC 1-es lába kapta a -15V -ot a 28-os a 15V-ot a GND a 14 -es lábán volt. Természetesen a tiédnek valószinüleg más a lábkiosztása.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) Denon_KEF válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Köszi mindkettőtöknek. Ezt találtam róla, annyira nem értem, de hátha ti igen
Ez egy Teac erősító, és ennek a srácnak is ez volt a baja: Bővebben: Link
(#) Lacaboy hozzászólása Feb 7, 2017 /

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni a mellékelt erősítő működési elvét illetően?
Én azt látom,hogy az emitter ellenállások közös pontja a földre van kapcsolva ami a hangfal csatlakozó - pontja. A + kimenet pedig a két puffer közötti 0 pontra. Hogy működik ez?

Nem vagyok műszerész csak amatőr, ezért kérek mindenkit,hogy tényleg csak az írjon aki segíteni akar.

gg.png

(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Megmértem a kimenetet.Az egyik csatornán az egyik hangszóró kimeneten 40V van a többin 0V-ra beáll.Akkor az egyik upc1298v meghajtó ic hibás?Ha rossz akkor ilyet hol lehetne beszerezni ?

Igen, van pl. a HQ-ban. Bővebben: Link
(#) Poli válasza Denon_KEF hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Szia!
A gyártó így különbözteti meg a sorozatokat
Idézet:
„Az utoló karakterek nem stimmlnek. (9F2)”
a gyártási hely, idő és gépsor kódja.
Az adatlapján is csak LC7815 felirat látható.
(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Mit érdemes megmérni mielőtt kicserélem?Elég drága nem akarom , hogy elfüstöljön.

Itt írtam.
Elgondolkodtató, ér-e ennyit az erősítő?
(#) latyakosa válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Az egyik kimenet a készülékházra van rákötve, a másik hangszóró vezeték a tápegység szűrő kondenzátorain keresztül van váltakozó áram szempontból hidegítve. Ezáltal ha a végfokban bármi okból is egyen feszültség kerül a kimenetre, az a kondenzátorok miatt nem záródik rövidre a hangszórókon keresztül, nem égeti le azokat.
A 230V betáp felől a készülék vélhetően kettős szigetelésű.
(#) Lacaboy válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

A készülékház földelt. 3eres műszer táp aljzata van. Azt nem értem,hogy a végfok tulajdonképpen a földelésre dolgozik.
(#) reloop válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Itt a hagyományos erősítő szerinti kimenet a test és a tápközép a kimenet. Ha a hangszóró felől nézzük úgyis mindegy. Ebben a kapcsolásban az az érdekesség, hogy végtranzisztorok meghajtó áramköre nem a testhez és a táphoz csatlakozik, hanem a kimenethez és saját helyi táppal bír.
(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Megmértem dióda mérővel a upc1298V ic-t és az egyiknél a 1,12 -es láb zárlatos(be forrasztva mértem).Akkor az rossz ugye?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Igen, ott a pozitív oldali végtranzisztor meghajtójának kollektor-emittere található.

Megprobalhatom ugy bekapcsolni az erositot ha kiforrasztom a hibas meghajto ic-t?Hogy ugy is letilt -e?
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

A vizsgálathoz egyelőre elegendő a 100Ω-os segédellenállások (egyik lábának) kiemelése.

Kiforrasztottam az ellanállásokat valóban az egyik meghajtó ic a rossz.Az ellenállások nélkül nem kapcsol ki az erősítő.
Következő: »»   1955 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem