Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2938 / 3981
(#) kadarist válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

16V DC-vel nem megy el? Miért muszáj neki váltakozóáramot adni?
(#) jocka0012 hozzászólása Feb 9, 2017 /

Azt irja a keszulek hazon , hogy 16V AC 8W
(#) Pafi válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 1 /

Ha van még másféle trafód is, lehet sorba-párhuzamosan variálni. Pl. ha van még egy 230/48 V-os, akkor a primereket sorba, a szekundereket párhuzamosan kötve (a megfelelő fázisban!) kb. 16V lesz a szekunder. Stb...

De alapvetően mindig az egyik oldalon párhuzamba, a másikon sorba szabad kötni a tekercseket, mindkét oldal párhuzamosan, vagy mindkét oldal sorba csak akkor köthető, ha pontosan egyformák a tekercsek/vasak. És persze mindig csak kisebb feszt szabad rákapcsolni, mint amire a trafót kitalálták.
(#) jocka0012 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Sajnos nincs nagyon másik trafóm . De azért köszönöm!
(#) granpa válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Próbára jó az R osztó, nem vészes 0.5 A, 5-10 Wattosakból összerakható.
(#) RoliNyh válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Szedd szét, és nézz bele. Hátha átalakítható egyenáramúra...
(#) Pafi válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Esetleg elkókból egy kapacitív feszosztó? (Mindkét tag két elemből sorba kötve, ellentétes polaritással, pl. 2 db 470 µF 25 V, és 2 db 1000 µF 16 V.) Csak rövid időre, pár percre, mert ezek is melegszenek azért, ha nem is annyira, mint az ellenállások!
(#) Marko Ramiusz válasza szvicsa hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Szép napot! Egyszerűen ki kell mérni, hogy mi és mit csinál. Kettő közt csipog, ha bekapcsolod, ha kikapcsolod nem. Másik kettő csipog, ha felcseréled, nem. Üdv.: Joe
(#) kendre256 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Hát... Primereket sorba, különböző feszültségű szekundereket párhuzamosan?? Szerintem ebből csak trafó leégés, és füst lesz, de legkevésbé 16V AC.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Várhatóan 0,5 A-rel több lesz az áram az osztó felső tagján, mint az alsón. De ha a felsőn 0,5 A folyik, akkor az alsón 0, tehát ez nem feszosztó, hanem előtét-ellenállás.

Ha feszosztóval feszültséggenerátoros jellegű forrást szeretnénk előállítani, akkor a két impedancia párhuzamos eredőjének sokkal kisebbnek kell lennie a terhelés impedanciájánál. Mondjuk 5-ös arány már elfogadható. Itt durván 32 ohm a terhelés, tehát 6,4 ohm körüli eredő kellene, ami 27 és 8,2 ohm-os ellenállásokból jön ki. Így lesz kb. 16V a kapocsfesz. 2 db 10 W-os ellenállás éppen kibírja, bár igen forrók lesznek.

Ötlet:
Mondjuk a 32 ohm kb. egy erősebb hajszárító, a 8 ohm meg egy porszívó?
(#) gkari válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Na meg elpusztul egy nagyon jó szerkezet!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) kendre256 válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ha van elég hely a trafód szekunder tekercse mellett, belefűzögethetsz esetleg annyi menetet szigetelt huzalból, hogy legyen egy 8V-os feszültséged. Ezt a tekercset sorba kötve a szekunderrel 16V vagy (felcserélve az egyik tekercs kivezetéseit) 32V feszültséged lesz, a tekercsek bekötésétől függően.
Valószínű különben, hogy 16V AC helyett kb. 22-24V DC-vel is működik a szerkezet. Ha a tápfeszültség csatlakozó után belül egy egyenirányító híd van és nem egy trafó ( ami eléggé valószínűtlen), akkor valószínűleg működni fog. Persze biztosat mondani csak a kapcsolás ismeretében lehet.
(#) Pafi válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Most erre mit mondjak? Hozzáértés nélkül összevissza kötözve lehet füst is. De a trafó tudja a fizikát. Jó fázisban bekötve:
Uki=Up1/n1=Up2/n2 (<=szekunderek párhuzamosan)
n1=230/24
n2=230/48
Ube=Up1+Up2 (<=primerek sorban)
Ube=230V

Megoldod Uki-re, és kijön, hogy Uki=16V, Up1=153V, Up2=77V. Mitől lenne itt füst?

Persze az áramterhelhetőségek is legyenek megfelelőek, nyilván nem 2 VA-es trafóval kell dolgozni.
(#) pucuka válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 / 1

Van egy alapszabály. Párhuzamosan kötni csak azonos belső feszültségű, és azonos belső ellenállású feszültség generátorokat lehet. Különben kiegyenlítő áramok folynak (=füst) nem csak a terhelés felé. (Kirchoff féle hurok, és csomóponti törvények)
(#) granpa válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Természetesen; de nem akartam ki is számolni, méretezni.
(#) Pafi válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Szinte igazad van, csak nem ide illő a szabály. Egy szekunder mitől lenne feszültséggenerátor, ha a primerje nem feszültséggenerátorral van meghajtva? Elárulom: nem az.

(És hát természetesen az nem igaz, hogy a belső ellenállásoknak azonosaknak kell lennie. Meg az sem igaz, hogy a kiegyenlítő áram = füst. Minden a konkrét mennyiségektől függ. És nem hivatkozni kell a kirchoff törvényekre, hanem ismerni, érteni és számolni velük, ahogy én tettem.)
(#) proli007 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Hello Péter! (Rég "láttalak", személyesen meg főleg..)
Sajnos igazságod van! A helyzet az, hogy eredetileg egy LT1004 BandGap diódát gondoltam bele, csak az nem minden bokorban van, így lecseréltem egy TL431-re. De ez nem volt jó döntés. Ha az lenne benne, akkor a problémák nem állnánk fenn.
Egy BC szaturációja 100uA áram mellett, kb. 5..7mV. Nem tudom eredetileg mekkora terhelőáramra gondolt, de ha 1A, akkor az 5..7mA maradék terhelést jelentene.
(#) slimcolt válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Sziasztok,

Annyira nem olvastam az előzményeket, de én erőszeretettel használom az LM4041-et.
Lényegében ez is Bandgap, rendkívül stabil és 60uA-tól 12mA-ig használható.
Szóval ha referencia kell akkor ez tökéletes...
(#) kissattila88 hozzászólása Feb 9, 2017 /

Kepen lathatomodon kell bekotni a sotky diodat?
(#) proli007 válasza kissattila88 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Így is be lehetne kötni, de csak egyutas egyenirányítás lenne az eredménye. Mert egyik dióda egyenirányít, a másik csak záróüzemben működne. A 2*12v-os trafóval adna ez jó megoldást.
(#) kendre256 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ezek az értékek kijönnek, de az a gyanúm, hogy ennek a sok ismeretlenes egyenletnek ez egy speciális megoldása. (48V-os trafót lehet találni, de ha a kérdezőnek nem 16, hanem pl. 17V kéne, akkor 59V-os trafó kellene...) Azzal a feltételezéssel jó a számítás, hogy egyforma terhelés van mindkét trafón, és az áttételek pont annál a terhelésnél pont akkorák, és nem változnak. De itt nem számolsz sok mindennel. Terhelés nélkül adott egy áttétel, de terhelve egy trafót, már nem csak a menetszámok aránya fogja a kimenő feszültséget meghatározni. A trafó terhelhetőségétől függően esni fog a feszültség, ami olyan hatású, mintha változott volna az áttétel. Azt a trafók részletes ismeretének hiányában nem lehet megmondani, hogyan fognak változni az elméleti értékek. Az is kérdés, hogy a trafók különbözősége miatt nem indul-e mégis kiegyenlítő áram, és az mekkora. Az úgy érezhető, hogy a jobban terhelődött trafó primerére kisebb feszültség jut, ami annak a trafónak a kimenőfeszültségét és ezáltal a terhelését is csökkenti, vagyis stabilnak tűnik egy ilyen kapcsolás is.
Mindenesetre az ilyen sokváltozós (egyenlettel megoldandó) megoldás helyett egyszerűbb, könnyebben átlátható megoldást keresnék, ha ilyen gondom lenne...
(#) Pafi válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ha neked más megoldás is kijön, légy szíves oszd meg velem is!

Idézet:
„48V-os trafót lehet találni, de ha a kérdezőnek nem 16, hanem pl. 17V kéne, akkor 59V-os trafó kellene...”

Nem értem. Most az a baj, hogy pont jó a megoldás?

Az persze igaz, hogy a belső ellenállás befolyásolja a terhelt feszültséget, de ez pontosan ugyanúgy igaz bármilyen egyszerű trafóra is, mégsem kéred számon a tuneren, hogy miért nem specifikálták a trafó belső ellenállását. És természetesen nem az áttételt befolyásolja.

Idézet:
„Az is kérdés, hogy a trafók különbözősége miatt nem indul-e mégis kiegyenlítő áram, és az mekkora.”

Rajzold fel, írd fel az egyenleteket, számold ki! Nem indul. Fizikailag nem tud. A primeren áramkényszer van, ugyanaz folyik át mindkettőn. A 24 V-os áttétele kétszer nagyobb mint a 48 V-osé, ezért a szekunder kétszer akkora áramot visz, vagyis a teljes áram 2/3-át, míg a 48 V-os 1/3-ot. Az áramirányok megegyeznek.

Idézet:
„Mindenesetre az ilyen sokváltozós (egyenlettel megoldandó) megoldás helyett egyszerűbb, könnyebben átlátható megoldást keresnék, ha ilyen gondom lenne...”

Amúgy nem kellett semmilyen egyenletet felírnom, fejben kapásból kiszámoltam a 48 V-ot, hisz annyira egyszerű! Csak a kedvedért írtam fel az egyenleteket.

Ha konstruktívan gondolkodsz, fél perc alatt kijön: 24 V helyett 16 V kell, ehhez a primert is arányosan csökkenteni kell 2/3-ára, vagyis a második trafó primerje 1/3-ad feszt kell elvigyen, miközben a szekundere szintén 16V-ot ad. 2/3 az pont 2-szer több mint 1/3-ad, tehát a szükséges trafó áttétele fele a meglévőének.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Szia! Szellemes és érthető. Kéne még egy frappáns szabály a tekercskezdetekre, mert ha összeköthető Up1-Up2=230V-ra, akkor az fog elsőre bejönni.
(#) Nagy G. Tibor hozzászólása Feb 10, 2017 /

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy Danks rádióerősítő teljes hangerőn is alig hallható, nagyon halk, mind a tuner, mind a tape bemenetnél (ez egy kicsit hangosabb). A hangszín szabályzás a magas hangnál működik. Merre érdemes keresgélni szerintetek? Köszönöm.
(#) vargaf válasza Nagy G. Tibor hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Egy típusszámot írhattál volna. Mit vizsgáltál meg eddig? Keresgélni a készülékben érdemes, legalább is ennyi információ alapján.
(#) Nagy G. Tibor válasza vargaf hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Bocsánat, az lemaradt. 3F Danks T3535
Most került hozzám, csak kipróbáltam. Gondoltam hátha találkozott valaki hasonló problémával.
(#) vargaf válasza Nagy G. Tibor hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Ezért kérdeztem, van saját témája:
Dansk 3F-T3535
(#) Nagy G. Tibor válasza vargaf hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Köszönöm, rákerestem és csak az erősítőben láttam találatot.
bocsánat, megyek oda érdeklődni.
(#) jocka0012 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Van egy számítógép tápegységem , ami tud +-12V-ot.Azt felhasználva 24V-ot rá köthetem az egyenirányító utánra?
(#) anaja válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Köszönöm a kapcsolást és az információt! ☺
Következő: »»   2938 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem