Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszi, félreérthető voltam, én tudom mit csinál, e mellett érvelek, ahogy tudok, a többiek akarják megoldani amit a "srácok" megoldottak már nekünk! Azért talán hasznos volt a félreértett kérdésem, mert így talán az is elolvassa, akinek ez hasznos lesz.
![]()
Háát nem tudom. A megvalósítás útján az első felismerés az lesz, hogy kár volt az i2c-ért - el van micsodálva. Spi kellett volna. A második, hogy az egy külön külső tok, amire mindenkinek fáj a hócipője. Ergonómiai baj van vele. Mindenki inkább a belső config eepromot fogja szeretni.
Sose volt gondom az i2c-vel. A külső tokkal sem lehet gond, ha feltétel az "atombiztos" megoldás (nem veszhet el egy beszámolt termék sem.) Minden más esetben elképzelhető "barkács" megközelítés, ami fejlesztést igényel (mindent pontosan kiszámolni, hogy a lehető legritkábban történhessen meg, hogy nem volt idő elmenteni az adatot a táp megszűnése alatt.) Mindent összevetve olyan megoldást érdemes választani, ami kiforrott és nem függ a kivitelezőtől. De nem szeretnék ebbe nagyon belemenni, már így is megbántam, hogy megszólaltam. (nem miattad)
![]()
Egy kis érdekesség az FRAM-ról:
Egy olyan áramkört fejlesztek, ahol nagyon fontos adatokat kell elmenteni percenként. Mint memóriát az FRAM-ot választottam, de már az adatlap első olvasásától hihetetlennek tűnt a 10^14-en írás/olvasás ciklus, ezért elkezdtem tesztelni. Leszimuláltam több, mint 30 évnyi írás/olvasás ciklust egy adott page-nek az adott memóriarekeszén és tökéletes! Egészen pontosan 17765378, ami megfelel 33,8 évnyi folyamatos percenkénti írás/olvasásnak, mindezt úgy, hogy a hibás visszaolvasások száma 0, azaz nulla! Az FM24CL16B-GTR típusúról van szó, ami I2C buszon kommunikál és kb. 2-3 órába tellt a teszt, átlagosan 21960 byte/s sebességgel lehet írni 400kHz-es órajellel. Az adatlapja szerint 1MHz-ig fel lehetet menni az órajellel, én 800KHz-el próbáltam, de ott már meghalt a kommunikáció, így maradtam a 400KHz-nél.
Ha mar az adatlapnak sem hiszel, akkor kinek? Miert hihetetlen ertek a 10^14?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
Te még sosem láttál hülyeségeket adatlapban?
De lattam, de nem ilyen alap kerdesben. Az FRAM-ra 10^14 ciklust irnak, azon te mit tudsz tesztelni? Ha masodpercenkent 1000-szer irod, akkor is 3171 evet kibir. Es abban is biztos vagyok, hogy ha 1MHz i2c-t irnak ra, akkor azt is tudja.
Üdv! Ha netán valaki W25Q128-al küzd harmony alatt, (mondjuk a gyári SST26 Flash driverből kiindulva szeretne egy drivert írni), akkor szeretném jelzni, hogy a gyári DRV_SST26_ReadStatus nem jól kezeli a Flash BUSY regiszterét. Valami csoda folytán az SST26xxx működik, valószínű gyorsabban töröl és ír, vagy más miatt, nem tudom, de a W25Qxxx-nál nem várja meg a törlés végét, így egy törlés utáni írás nem érvényesül, valamint az írás utáni gyors olvasás sem ment jól.
(Az SST-nél sem vár, ami nem helyes, de valahogy megy vele, bár voltak érdekes dolgai, lehet e miatt, majd visszaforrasztom és megnézem azzal is, de csodálkoznék ha így jó lenne, mert ott is elő van írva várakozás a törlés után, vagy a BUSY bit figyelése, míg 0 nem lesz.) Ha valakit érdemben érdekel a megoldás, jelezze... (harmony 2.02b) A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
Hamarabb fog a réz vezető eltűnni, vagy a nyáj szétporladni, esetleg a 230V-ot addig felváltja valami más technológia
![]()
Az frammal nem a minősége volt a nagy probléma, ami miatt kukában kötött ki a fejlesztése, hanem hogy nem sikerült a kapacitás fejlődési ütemet tartani. Lemaradt a fejlődésben, és az nem is lesz másképpen. Üzletileg kegyvesztett játékossá vált, és az gyakorlatilag a végét jelenti valaminek egy tőkés társadalomban. Pláne, hogy a koncepcióra nem igazán sikerült semmi igazolást találni, ahova tényleg kellene, és nem lehet az framnál hatékonyabb helyettesítő módszerrel kiváltani sem.
Amúgy tök jó, hogy segíteni akartam és egy hasznos információt közöltem, erről szól ez az egész bullshit. Ez tipikus hobbielektronika.hu-s betegség hogy ennek ellenére még én vagyok betámadva.
![]() ![]()
Sziasztok!
Azért írok ide mert gondoltam hogy ide talán beillik a kérdésem. ![]() Adott egy Porszívó teljesítmény szabályozója mely vezérlése 12C508A típusú PIC-el van felépítve. van valakinek esetleg ötlete arra, hogyan lehetne ebből kicsalni a programot? Amennyire én utána néztem azt írják hogy a PICKIT3 nem támogatja, de van egy PICKIT2-esem is, természetesen ez sem támogatja... Van rá mód hogy felfrissíteni a PICKIT2 firmware-ét hogy tudjon olvasni ilyet? A HEX-et akarom kiszedni belőle, hogy le tudjam klónozni a kapcsolást. ![]() Előre is köszi a segítségeteket! ![]()
Szia!
Tényleg nem ide való a kérdés ![]() Nem fog menni,mert biztos le van védve olvasás ellen.
Szia!
Hát ez sajnálatos módon benne van a pakliban. ![]() Hát mindegy, megpróbálom akkor máshogy megoldani. Sajnos a saját program írása új eszközre korlátokba ütközik.... ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Nem kell neked mikrokontrolleres áramkör bármilyen egyszerű analóg diakos áramkörrel helyettesíthető.
+1 az előttem felszólaló véleményéhez. Az a cucc annyit csinál, hogy fázis állapottól függően nyit / nem nyit a félvezető, és a teljes 230-nak kvázi csak egy kicsi részét engedi rá a motorra, annak folytán aztán kevésbé dolgozik. Sima analóg kapcsolással is meg lehet csinálni ugyan azt. Például van a linken egy conrád cucc a termék adatlapokkal együtt: Bővebben: Link
Kapcsolástechnikát ellesni ingyen van ![]()
Köszi szépen az ötleteket, sajnos a sima diakos nemjó mert az nem indít lágyan...
Ennek az a lényege pont, ha a potméter max állásban van akkor 0-ról addig húzza fel a teljesítményt. Ha fél állásban van akkor meg 0-tól fél kraftra fokozatosan. Ha menet közben hirtelen tekered a potit fel vagy le késleltetve reagál rá az elektronika és szép fokozatosan emeli a fordulatszámot vagy a fényerőt. Egyetlen egy kérdésem maradt már csak, ha már ott a rajz, elvileg az áramkör valamilyen módon a hálózatból veszi a referenciát a 2db 10M-ás ellenálláson keresztül. A szabályzás nem teljesen tökéletes mert szaggatva emeli a fordulatot motor esetében, izzó esetében pedig az izzó pulzál ahogy emeli a fényerőt. Elképzelhető hogy beleszól a saját mintavételébe? Esetleg lehetne ezen javítani valamit hogy ne remegjen így? Mert volt másik ilyen elektronikám KING CLEAN márkájú és az szépen akadás mentesen szabályoz, igaz abban egy DIP14-es IC lakik, melyről annyit sikerült kideríteni hogy 8Bit Mikrokontroller szintén. ![]() ![]() Nem tudom már milyen porszívóból van, de 2db ugyan ilyenem is van és mind kettő ugyan így szabályoz. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Ha sehogy sem tudod kiolvasni, akkor be kell szerezni egy-két 12f508 vagy 509-et, aztán meg kell írni a programot. Annyira nem bonyolult a feladat.
Én is az újraírásra szavazok,hamar meg lehet írni. Amúgy ne a fázishasításra koncentrálj,hanem a hullámcsomag vezérlésre,mert szerintem ez arra volt megírva.
Koszi simpi! Megnezem! En is gondolkoztam ezen az IC-n, de akkor ezek szerint ez a legegyszerubb. Kiszamolom mennyibol jonne ki az utanepitese BTA26-al.
![]()
Egyetlen teljes hullámban is temérdek sok energia van egy álló aszinkron motornak. Miért jobb azt egészben ráereszteni, mint fázishasítani?
Csak a zavarás miatt,és a triak sem fűtene annyit.Bár tény,hogy mindegy melyik,de a késleltetéshez úgy is kell más is.
Szkóppal szeretném megmérni hogy egész pontosan mennyi idő alatt megy végbe egy A/D mintavételezés egy dsPIC33E sorozatú mikrovezérlő belső A/D-jával:
A DONE bit soha nem állítódik 1-be. Miért? Így van beállítva:
Nem értek a dsPIChez (sem), de nem lehet elég, hogy az elején egy timert elindítasz, és az A/D végén kiolvasod?
Ilyenkor nem neked kell indítani a mintavételezést is?
Melyik típis? Olvastad az errata -ját?
Pl: dsPIC33EPxxxGM3xx: DONE bit does not work when an external interrupt is selected as the ADC trigger source. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Nem biztos hogy segít, de én még csak DMA -val használtam több projectben is.
dsPIC33EP512MU810. Olvastam az errata-ját, nem ír ide vágó problémáról.
Igen így működik, szuper! Akkor azt kellene kitalálnom hogy hogyan lehet megoldani hogy a konverzió magától induljon el. A cél az lenne hogy valamelyik timer mondjuk 10us-onként megszakítást generál, ahol mindig manuálisan elindítanám a mintavételezést, az előzőnek a kész értékét pedig kimásolnám egy tömbbe. Így a DONE bitet sem kellene figyelnem mert 10us alatt biztosan végbemegy a mintavétel.
Nem tudtam annyira belenézni a doksiba, de emlékeim szerint van egy ASAM bit amivel csak a DONE bitet kell figyelni mert automatikusan mintát vesz majd konvertál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |