Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   56 / 843
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
én kerestem a terminálban, a Danko cuccok között találtam 1 db 3 tranyásat, de az nem frankó, de megpróbálok sprintbe tervezni, ha meglesz majd irok, de ha neked meglenne külk át légyszi a 4 tranyásat, köszi.
Üdv: Doncso
(#) feki00 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Üdv.

Ehhez a táphoz ez a trafó jó lenne? A plussz fél amper nem okozna gondot?

Ha esetleg valaki már megcsinálta a tápot akkor tippet is adhatna hogy hol vette a trafót hozzá.

Köszönöm
(#) hapro válasza feki00 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Szia!

Igazából nem jött most be valamiért a tápegység oldala nekem, de ha arról van szó amiben 3db TL081 IC van és egy 2N3055 és 0,002-2A és 0-30Volt akkor azt már megépítettem én is, és ez a 3,5VA-s trafó semmi képpen nem elég hozzá, ha 2A-t ki szeretnél venni belőle. Ezzel a trafóval kb 0,1A-t tudsz kiszedni belőle, ha az megfelel neked akkor jó ez a trafó is.
(#) feki00 válasza hapro hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Igan az a táp volna, a link tényleg nem működik, de jó mert könyvjelzőből tettem be, lehet hogy egy szerverrel van baj.
Valószínü hogy valamit igan nagyon félrenézhettem. Valószinü hogy toroidot kell venni :/

Köszi a választ
(#) pilleszku hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
Már egy ideje építgetem a PCB-féle tápot, de sehogysem jutok vele napi rendre.
Van egy 27V AC biztonsági trafóm, mely egyenirányítva 24,2V-ot ad le.
Viszont, ha egy 25V-os 2200 µF-os kondit teszek be 36V! pufferfesz jön ki belőle.
Mitöl van ez?
(#) huba válasza pilleszku hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Annak anyinak kell lenni. Mivel a 27 volt az effektiv érték. Egyenirányitáskór pedig csúcsérték lessz. a 27 voltot szorozd be gyök 2 vel, ez a csúcsérték és vonj le belőle 1,4-et ez a diódahid 2 diódáján eső feszültség. És ott is van 36,78V
(#) pilleszku válasza huba hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
jájj!
akkor most mi tévő legyek?mert több mint valszinű, hogy ezért van alapbol elcseszve az egész tápom.
tekerjek vissza vagy küszködjek mint a többiek a 36 voltokkal vagy nézzek egy másik táp után?
(#) pilleszku válasza huba hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
vagy várjunk csak!akkor ezek szerint nem mindegy h milyen hidat használok?mert ugye mondtad h a két diódán eső fesz 1.4 volt.gondolom ez nem szabvány érték.
(#) huba válasza pilleszku hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Egy szilicium diódán 0,7 volt körül esik feszültség. A diódahid 4 diódábol áll, de egyik egyszerre csak kettő van nyitva tehát az 1,4V. Vagy épitesz egy másik tápegységet ha ez nem birja a 36V os tápveszt vagy ahogy írod letekersz pár menetet s sekundreből.
(#) válasza pilleszku hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
De azt is lehet, hogy a diódahíd után sorbakötsz annyi diódát, ahányszor 0.7V-ot le szeretnél vonni a feszültségedből. Nem ismerem a PCB-féle tápot, de ha mondjuk 30V-ról megy maximum, akkor mondjuk 9-10 diódát sorbakötni már nem valami csodaszép és igényes megoldás... Bár 1-2 V-os fesz. különbségek még áthidalhatók így, de ennél sokkal elegánsabb hogy letekersz pár menetet a szekunderből, ahogy huba is írta.
(#) Doncso hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
Helló urak, nagy kérdésem van, mi a vélemény erről a tápról, ezt Spafi tervezte anno és meg szeretném építeni, nyákot épp ma terveztem hozzá, de nem mondom 100%os-ra a nyákot még lehet át kell nézni de elvileg jó.
Szóval várom a véleményt a kapcsolásról,hogy érdemes e.
Üdv: Doncso

0-50V 4A.gif
    
(#) pilleszku hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
oké.köszönöm szépen válaszaitokat huba és Gé.
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Doncso:

Ránézésre szerintem érdemes megépíteni, bár még senkitől semmit sem hallottam erről a tápról. De mindenesetre én is meg szeretném építeni, frankó 'kis' szimmetrikus tápot lehetne fabrikálni 2 ilyen sorbakötésével... Nyákot majd átnézem amit csináltál, aztán valószínűleg megépítem (ha megépítem) az alapján - én ugyanis túlságosan lusta vagyok ahhoz hogy tervezzek egyet
Mindenesetre valamilyen szimmetrikus gépet biztos fogok építeni a közeljövőben, csak még abban nem vagyok biztos hogy ezt(de nagyon úgy néz ki)
.
Pilleszku:

Igazán nincs mit
(#) levi18 válasza hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Én már megépítettem ezt a tápot. Nekem működött tökéletesen. Annyit leszámítva, hogy teljes terhelésnél,az a BD139-es, ami darlingtonban van a BD-kel az rendszeresen elszállt. Tettem helyette BD241-et egy kis hűtőbordával. Azóta is működik, csak nem használom.
Nekem elég egy 2*15V-os, 2A-es nagyon precíz labortáp.
Üdv!
(#) válasza levi18 hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Szia!

Ok, értem, köszi szépen az infot! Most már tényleg úgy néz ki, hogy megépítem, már gyártom hozzá a panelt is.
(#) Doncso hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Sziasztok, az előző oldalon feltettem egy nyákot a tápegységről amit Pafi tervezett , ezuton jelezném ,hogy a z a nyákterv HIBÁS, itt a kipróbált müködőképes. Annyit még elmondanák az áramkörrel kapcsolatban,hogy a 22kohmos 0.5W os ellenállást én utólag dupláztam (11k) mert igy jobb lett az áramkorlát müködése illetve nem árt az 1Kohmos potival párhuzamosan kötni egy 3k3-at a nagyobb amper kivétele végett.
(#) Doncso válasza hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Szia Gé. Müködik a cucc, feltettem a javitott LAY-t
Nagyon jó kis táp, mindenképp ajánlom.
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„feltettem a javitott LAY-t”


Köszi szépen! Sajnos nem néztem meg eléggé a nyáktervet, így mikor ezt írtad az egyik nyák már ki volt maratva. De szerencsére csak annyit kell vele csinálni hogy át kell helyezni pár furatot (hogy elférjenek rendesen, fektetve az emitterellenállások), illetve kijavítani T5-nél a hibás vezetékezést, ha minden igaz. De azért még átfutom egyszer a panelrajzot, mert szeretem ha elsőre működnek a cuccok, és nem utólag kell találgatni hogy vajon mit cseszhettem el

És köszi még egyszer a nyáktervet, így legalább nekem nem kellett vele foglalkoznom.
(#) Doncso válasza hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Van ott még hiba ám, a TL 081-es ic 1-es lábánál a vezetőcsik a 2-esre kel hogy menjen, az 1-es nincs bekötve, illetve a R4,R10,LED résznél is javitottam. Arra figyelj hogy a T6 emittere és az R18 lába az áthötésnél nehogy összeérjen
Üdv Doncso
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Oké, köszi szépen az infot!
(#) Doncso válasza hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
dejóóóó, elszállt a tápom, valaki segitsen légyszi, 10 ohmossal tesztelgettem az áramkorlátot illetve a kimenő feszt, minden jó volt, mignem rákötöttem egy 12V 1Aes motort, kimenő fesz beállitva és szép lassan tekertem fel az áramkorlát potit, amikor elérte a motor által felvett áramot megindult a motor de csak egyet pörrent, majd füst a tápból és a kimenő fesz= bemenő fesz. Nem szabájoz semmit.
(#) válasza Doncso hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Hátha segít...

Nem tudom hogy mennyit segíthet, de mi lenne ha a táp kimenetére bekötnél egy diódát (de valami gyorsabb fajtát, pl by600 v ilyesmi), de úgy, hogy záróirányban lenne előfeszítve a tápfesz által? Talán az segítene valamit az induktív fogyasztók (motor, ilyesmik) ellen. De ez csak így ötlet szintjén jött, lehet hogy hülyeség.

Amúgy mi szállt el benne?
(#) levi18 hozzászólása Márc 30, 2008 /
 
Én sokat küszködtem még a BD249-esekkel és aztán szépen elhagytam őket. A végére én 2db BU508-as tranzisztort tettem, őket nem bírtam kinyírni. Ilyen cuccokba azóta is csak ilyen tranzisztorokat teszek.
Vagy pedig ott van a Motorola MJ15003. Ja, és hatalmas hűtőfelület kell hozzá. Ha nincs a bemenőfesz kb. 65-70V DC, akkor kell a 22k-val párhuzamosan kötni még egy 22k-sat. Ez azért fontos ,mert így az áramkorlát nem tud lemenni 0-áig. nálam 56V DC-nél 22k-val csak 400mA-ig lehetett leszabályozni. Doncso! Nézd át a referenciafeszültségért felelős 6,2V-os Zenereket.
(#) Doncso válasza levi18 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia , ugy tünik nekem minha a füst a BD 140 ből jött volna, a nagy BD-kel szerintem nincs gond, abból a bd-ből jött a füst amelyik az ic.vel van párhuzamosan, tudom hogy ez az ic-tápfesz miatt van benn de áramkorlátozáskot amugy is melegedett ezért tettem rá egy bordát, de egyvalami nekem magas, a müterheléstől hogyhogy nem szált el a cucc amikor 4A-t bőven kiszedtem belőle??? csak amikor rendes fogyasztót kapcsoltam rá, aminek az áramfelvétele nemigen haladja meg az 1A-t se??? ezt nem értem. A bemenőfesz kb 65V, de én tettem már előzőleg 22k-t párhuzamosan mert olvastam a rendetlenkedéséről és valóban sokkal jobb lett az áramkorlát, de ezt nem értem akkor sem. Egy 10 ohmos terheléssel kb 20-30 percet szórakoztam ,ide oda tekergettem, méregettem a fesz és az áramfelvételt, nézegettem hogy reagál a korlátozás és nagyon jól teljesített, nem is nagyon volt melegedés sem, na jó 4A nél max a terhelés melegedett de az nagyon, a táp nagyon jól birta, erre meg egy motortól elszáll_ami ráadásul jó mert azzal furtam a panelt, egyszerüen nem értem.
(#) Doncso válasza hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
szerintem a bd140, de igazából még nem mértem ki teljesen
(#) levi18 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szerintem az induktív terhelés hatására keletkezhetett egy kis önindukciós áram, amely ellentétes irányú volt.
Valószínűleg ez történhetett (U=-L*(di/dt)). Ezt ki lehet védeni ha a végére teszel egy diódát párhuzamosan a táppal záróirányban. Mert szinte minden labortáp végén ott van az a dióda. Ez az én véleményem, ha hülyeséget beszélek, akkor szóljatok rám.
(#) Danaman hozzászólása Márc 30, 2008 /
 
Hello mindenkinek! Lenne egy olyan problémám hogy megépítettem az Atilla86 féle Labortápot(0-30V/2A) müködik is de ha az öszes potit végpontba tekerem is vcsak 27.9V-ot ad. A másik probléma hogy a panelmérő 0-6.1-ig változik ahelyett hogy 0-30-ig mutatná a feszültséget és két led nem világít 2db 7segmens kijelzőn (de ez lehet hogy ki van égve). Ha kell rakok fel képeket is.
(#) Doncso válasza levi18 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
addig nem is volt baj amig csak müterheléssel tesztelgettem, akkor simán gond nélkül kiadta a 4A-t, de lehet valami abban amit mondasz, lenne valami ötleted milyen diódát tegyek rá esetleg? Ja és még annyit kérdeznék,hogyha mindent kicserélek ami elszállt akkor ha nem induktiv terhelést teszek rá akkor nem szabad neki elszállnia mégegyszer nem?Arra gondoltam még, hogy nem bd139 et teszek bele a 239-ek elé hanem amit te irtál a 241-et, aztán mejd meglátjuk, de az is lehet hogy elszált előbb az a 139-es és az vitte el az egészet. Na mindegy kicserélem benne a cuccokat és írok hogy mi a tapasztalat. Mj-t azért nem akarok bele tenni mert át kellene tervezni az egész nyákot to3-asra, meg a hütést is, megpróbálom ezzel valahogy megoldani, de mindenesetre megpróbálom a diódát csak nem tudom milyet tegyek be.
Üdv: Doncso
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
BY299,vagy399. Ezek elég gyorsak védelem céljára.
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Kell mégegy dióda az áteresztőtranyók védelmére is,mert induktiv terhelésnél tüskék keletkeznek(szerintem ez tette tönkre a kis bd-t). Katód a testen(0V),anód pedig a pufferelkó negativ pontjára megy.
Következő: »»   56 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem