Fórum témák
» Több friss téma |
Ha annyi helyed van, csináld. Legtöbbünknek számít 5-10-20 m2 többlet helyfoglalás.
Szerencsére nálam pont ideális a helyzet, köszi a választ.
Ezt csak addig fogod használni ebben a formában, amíg meg nem telik a csövek köze levéllel, meg döglött bogarakkal. A megnyert felületet pár év alatt már takarni fogja, elég macerás lesz kisöpörni onnan.
Na erre nem gondoltam, pedig nagyon igaz. Bár van egy erős gőzborotvám amivel remekül lehet söpörni, de köszi valószínűleg dobom az ötletem.
Üdvözlök Mindenkit!
Lenne egy kis gondom a medence fűtésemmel. a fáskamra tetején van két spirálba kb 2x90m lpe 20 cső feltéve, ami eléggé meredek kb 45°. A medencéből 32 kpe csövön jut el a víz a fal aljáig ott majd 1m magasságba van kb. egy Wilo Star RS 25/6 keringető szivattyú. Amin légtelenítés után szépen keringet is. a két spirál sorba van kötve. a következő a gondom, fellevegősödik a rendszer valami miatt, így következő alkalommal nem indul be a keringés. Kevés lenne a szivattyú teljesítmény? vagy másutt keressem a problémát? a szivattyú után van egy visszacsapó szelep is! A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Más hiba van. Ha jó a rendszer a szivattyú teljesítményétől függetlenül nem juthat bele levegő. Mindkét csővég víz alatt van?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
A keringető szivattyú, és a visszacsapó szelep elhelyezése lehet a probléma.
A szivattyú a vízszint alatt legyen. A visszacsapó szelepet a szivattyú elé kellene bekötni, ilyen vastag csőnél akár a medencébe. Feltétlenül biztosítsd, hogy a vizet a medence aljáról szívja, a hatásfok is jobb lesz. Másik hibalehetőség a kötéseknél lehet. Ha nem légmentes a tömítés (főleg a szívóágon), valamennyi levegő bekerülhet a rendszerbe.
Ha a szívó és a nyomó oldalon is víz alatt van a cső vége nem juthat be levegő. tehát visszacsapó szelep sem kell.
Ha.
De ha van, akkor a szivattyú előtt van a helye.
Köszönöm mindenki segítségét!
A szivattyú magasabban van a viz szintjénél, akkor lejjebb teszem és a visszacsapó szelep is átteszem elé. ha jól értem akkor áthúzok minden csatlakozást és átnézzem. lehet nem tudtam teljesen légteleníteni? Így a csőben maradt levegő leállás után összegyűlik a felső részben és azt már a szivattyú nem képes átforgatni. ezen elmélkedtem.
Még egy apró módosítást javaslok. Az LPE20 spirálokat n sorba, hanem ellenpárhuzamosan kösd a jobb hőhasznosítás érdekében. ( = ne egy oldalon legyen a víz oda-vissza vezetése.)
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
A szűrő szivattyúja segíthet, vagy a vezetékes víz nyomása. A menetes kötést inkább teflonszalaggal, mint meghúzással.
![]() A legjobb, ha a visszamenő ágra hálózati vizet kötsz, ha gond van valahol, ott csöpögni (spriccelni ![]() Ősszel feltétlenül víztelenítsed a rendszert, kompresszorral.
Ezt a párhuzamosítást nem egészen értem.
szuper értem köszönöm!
a tetőre már lpe 20 megy fel.
lep 20 csinálhatom a párhuzamosítást vagy vastagabbal kellene?
Ha napon van a függőleges ág, akkor lehet nagyobb átmérőjű, ha árnyékban, akkor jobb a vékonyabb (nagyobb sebesség, ergo nem hűl). Persze ez nüansznyi különbség, ami miatt nem érdemes cserélni egy kötést sem. Egy LPE20 cső nem sokat jelent ilyen szakaszon, 1200 liter/óra sebesség még elfér benne.
Csak szólok, a [Shift] gomb használata nem fáj. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Ez a WILO szivattyú megfelelő ehhez a rendszerhez?
Esetleg még gondolkozom egy 250W Obi-ban kapható tiszta víz búvarszivattyún mert az még a levegőt is kitolná könnyebben vagy tévedek?
Ágyúval verebet nem érdemes. Medencefűtésre sem kell többszáz wattot fogyasztó szivattyú. Ha megfelelően tömített a csőrendszer, a fűtési keringetőszivattyú bőven elég. Egy ágon 300 liter/óra már értékelhető melegedést okoz, nagyobb vízhozam felesleges. Nem tudom, milyen magasra kell emelni a vizet, de a szivattyú jelleggörbéjét sem láttam. Azt kell megnézni, mekkora az emelési magasság, és a szivattyú ezen a magasságon mit tud mozgatni, a lehető legalacsonyabb energiafelhasználással. (Ne a szivattyú melegedése fűtse azt a medencét.)
Merre tol a szivattyú. A spirálok felé kell...
Köszönöm a sok segítséget!
A szivattyú elméletileg 6 m tud de ott nem tudom mennyit forgat nem találtam rá adatokat. A két spirál ellentétesen van feltekerve, forgassam át vagy így is sorba köthetem csak így a két meleg ág egymás mellett lesz és a külsőn pedig a két hideg ág! Azon gondolkozom érdemes lenne leszedni? Vagy csak fent párhuzamosítani? Mert egy betonozáshoz használt térhálóra erősítettem rá és így húztam fel. Mit tegyek?
Elnézést a rajzért de valahogy így nézne ki párhuzamosítva ez így jól működne?
Igen, de így nem egyforma az ágak hossza, próbáld meg tökéletesen szimmetrikusra megcsinálni.
Az eltérő sebesség miatt levegősödésre lehet számítani, kialakulhat pangó víz (=barna alga). A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
Akkor viszont le kellene szednem és pontosan egyformára csinálni?
Mert így is lehet közte 1-2 méter eltérés. Erre nem is gondoltam.
Pedig írtam.
Emiatt ne szedd le, de ha bővíted, akkor gondolj rá. (Ha most leszedetném veled, akkor biztosan megtanulnád ![]()
Szia!
Csinálj egy kikötést a nyomóágból és a felmelegített vizet vezesd be külön a (ha van lehetőséged) így a nyomáskülönbség sem okoz problémát.
erről készítenél egy skiccet hogyan gondolod? Köszi!
Üdvözlök Mindenkit! 16 m3-s csővázas medencét szeretnék csőspirállal fűteni. 2x200 m lpe20-s csőből 66m-s csőspirálokat tekernék 25R belső átmérővel.Kérdésem a következő:3db. spirált csillagpontba kötném egy sorba.A másik 3-t szintén csillagba vele szemben ,és T idommal a 2 csillagpontot közösíteném.Jó lesz-e így? A másik kérdésem az előre menő ágat 1"-s csővel szerelném ,a szivattyú elé visszacsapó szeleppel.A visszatérő ág 3/4-s.Mindegyik lpe.A csövek árnyékos része szigetelve.A szolár 2.2 magas állványon lenne 25 fokos szögben déli tájolással.A szivattyú kb. 0.8 m magasan, a vízszint pedig 1 m.Milyen méretű keringető szivattyút vegyek?Kérem ,mondjátok el a véleményeteket!Előre is köszi !
A belső átmérőt inkább vedd nagyobbra. Nem érdemes kínlódni vele, csak a szivattyú dolgát nehezíted. Ne közösíts semmit, egy főágról ágazzanak le a spirálok, de a fordított felfűzést ne felejtsd el. Egy 66m hosszú ágon 300l/óra körüli átfolyással értékelhető hőmérsékletnövekedést kapsz, ha mérni akarod.
Ok.A belső átmérő 80 cm.lesz.Mellékelek egy móricka-rajzot,így gondoltad-e?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |