Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2957 / 3970
(#) aramis hozzászólása Márc 8, 2017 /
 
Sziasztok! Szeretném kérdezni miért ég ki a led mikor bekapcsolom a szintetizátort.?
(#) vargaf válasza aramis hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Milyen LED, milyen feszültségről van működtetve, mi korlátozza az áramot? Ha ezeket megadod talán tudunk segíteni. Találgatni nem szeretnék.
(#) aramis válasza vargaf hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
12v dc a tápegység jelző led
10k ohm korl
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) fokocs válasza Signal hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Védőfölddel rendelkező készülékre gondoltam, amiben van mondjuk 24V DC egy kapcsolóüzemű tápból. Annak a negatívját akkor le szokták földelni? Ha igen, tudja valaki, miért van erre szükség? Földelés nélkül is működne és életvédelmi szempontból úgy tudom 48V DC alatt nem kell védekezni.
Akkor miért kötik földre a negatívat?
(#) vargaf válasza aramis hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
12 V 10 kΩ ellenálláson 2 V LED nyitófeszültséggel számolva ( mivel a LED-ről semmit nem írtál ) 1 mA áram folyna, ettől a LED nem hibásodhat meg.
(#) Csupasz válasza aramis hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Sőt, nem hogy meghibásodhat, hanem inkább csak nem gyújt be.
(#) proli007 válasza aramis hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Hello! A kollégák azt szerették volna írni, hogy 10kohm-os ellenálástól nem hibásodhatna meg a Led. Tehát vagy nincs mégsem sorban az az ellenállás a Led-el, vagy értéke lényegesen kisebb. pld. 10ohm. Akkor meghibásodhat. a 10kohm-al leginkább csak egy fehér Led képes világítani. 12V-ra egy normál Led esetén 470ohm..1kohm-os ellenállás a megfelelő választás.
(#) aramis válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Kösz a segitséget. szétszedtem és egy előző forrasztás hiba akié volt. jó már.
(#) vargaf válasza aramis hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Akkor nem értem az eredeti kérdést:
Idézet:
„miért ég ki a led”
Ha nem volt jól beforrasztva nem is éghetett ki. Semmit sem néztél meg a kérdés feltevése előtt?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) pont válasza fokocs hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Biztos van több oka is, de amiért a normál hálózaton is földelnek, hogy a fém részek ne tudjanak egy vezeték szigetelésének meghibásodásakor nem kívánt feszültségeket továbbítani, az itt is fenn áll, egyből zárlatos lesz és a védelem lekapcsol. Tehát pl. egy pc házban először kidörzsölődik egy sárga, majd egyszer később egy piros vezeték, hozzáérnek a fémházhoz és máris ott a 12v ott ahol csak 5v lehetne( kérdés ki a gyorsabb a védelem, vagy az érzékeny alkatrészek), az 5v-os érzékeny eszközök elfüstölnének. De ha a negatív, a fémházra van kötve, ilyenkor már a sárga kidörzsölésekor, azonnal letilt a védelem.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Signal válasza fokocs hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Sejtettem, de az nem DC-rendszer, ha azt nézzük hogy hálózathoz is csatlakozik.

Nem is a szekunder feszültségen múlik. Képcsöves TV-ben nagyobb feszültségek vannak, mégis azok földeletlen dugóval vannak szerelve. Kivétel nem is jut most eszembe.

A tápegység felépítésén múlik, például a trafó teljesíti-e a kettős szigetelés minőségi feltételeit, vagy csak védőföldeléssel tehető biztonságossá.

A szabvány a kettős szigetelést tekinti magasabb rendűnek, ezért tilos védőföldet barkácsolni egy kettős szigetelésű készülékre, ami leront egy magasabb szintű védelmet és különféle hátrányokkal járhat (pl. a védőföldön keresztül átküldheti feszültséget a szomszéd helyiségbe, ha valami hiba csúszik a rendszerbe).

Ha a készülék kettős szigetelése nem oldható meg biztonságosan (pl. egy mosógép motorjában a tekercs leégése testzárlatot okozhat), akkor a szükségmegoldásnak tekinthető védőfölddel lehet csak forgalmazni. Ezzel szemben egy turmixgépben az egész motor elszigetelhető (hogy a tengelyét se tudjuk megérinteni), az már kettős szigetelés.

Ami elektronikához közelebb áll, de sokan nem tudják, hogy a toroidtrafót sem tekintik biztonságosnak az engedélyező hatóságok (zárlat esetén átéghet a primer-szekunder között is), ezért az ilyen erősítők védőföldeltek szoktak lenni. Biztonságos, amikor a primer-szekunder egymás mellett, szeparáltan helyezkedik el, az is kettős szigetelésnek számít. De ez alól akadnak kivételek, amikor egymáson van a tekercs, mégis földeletlen a készülék, mert olyan a szigetelés minősége, hogy elfogadták biztonságosnak.

Védőföldeltek a nagyobb teljesítményű plazma és LCD TV-k, PC-táp, laptoptáp stb., de itt bejön más szempont is, a hálózati zavarszűrőknél. Amikor a nagy (zavar)teljesítmény miatt nagyobb kapacitásokat kell alkalmazni és leföldelni, ami kicsit nagyobb áramot hoz létre a fázishoz képest, mint a kisebb tápok, kisebb kondenzátorai, azt már nem olyan jó kapacitívan átkötni a szekunder GND-re, mert az embereket csipkedné az áram, illetve az érzékeny bemeneteknek csatlakoztatásakor is kár keletkezhet.

A védőföld viszont minden esetben át van kötve a GND-re, PC-házra, TV koax. RCA stb. Épp emiatt jön létre sokszor földhurok, ami az analóg jelátvitelben zavart okozhat. Digitálisnál nem annyira, már csak a szimmetrikus, földfüggetlen (érpáras) jelátvitel miatt sem.
(#) aramis válasza pont hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Igen !Igazad lett. valóban mikor újból ellenőriztem már a zöld led narancsra váltott
Kicseréltem a 10 k rez -t és mos úgy tűnik zölden világit majd írok a fejleményről
(#) Imi091 hozzászólása Márc 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy 12V-ról üzemelő fehér ledfüzér(párhozamosan kötve 9db egyforma T5-ös foglalatú és 1db pedig T10-es foglalatú).
Annyit szeretnék, hogy egy előtét ellenállással a bemenő 12V-ot 11V-ra csökkentsem így elkerülve a ledek túlhajtását(autóban lenne bekötve)
Köszönöm a válaszokat előre is
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Stewe válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Autóban nem 12, hanem 15V-tal érdemes számolni, járó motornál a generátor 14,4V-on töldti az akkumulátort.
Én inkább egy stabilizált tápot javasolnék, hogy egyforma legyen a fényerő, de megoldás az ellenállás is, ha megmondod, hogy mekkora áramot vesznek fel.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Imi091 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Az ellenállás a mérete miatt lenne jobb megoldás. Annyival kiegészíteném a dolgot, hogy ezek a ledek eleve autóba vannak gyártva az az 12V-ról üzemelnek és van mindben egy kis ellenállás. Ilyenek. Szóval csak 1V-al szeretném csökkenteni az átfolyó feszültség mértékét így biztosan hosszabb életűek lennének a ledek
(#) Lamprologus válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 1 /
 
Idézet:
„1V-al szeretném csökkenteni az átfolyó feszültség mértékét”

A feszültség nem folyik!!!

Elektrotechnika tanáromat idézve: " Ülj le fiam, 1-es!"
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Imi091 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Igen rosszul fogalmaztam, de a lényeg érthető szerintem szerkeszteni már nem tudom...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Signal válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Standard 20 mA-es LED-nek néz ki, az 9 db-nál 180 mA.

1V / 0,18A = 5,6 ohm

De ez csak főirányként, a valóság lehet eltérő, próbálkozhatsz hasonló értékkel. A másiknak nem tudjuk az áramát.
(#) Lamprologus válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Esetleg egy (vagy kettő) soros dióda, azon 0,6-0,7V esik, és nem kell sokat számolgatni, hogy éppen hány LED van párhuzamosan kötve.
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Ennyi erővel megoldást is írhattál volna. Ha jól látom, ez az "Elektronikában kezdők kérdései" c. téma. Gondolom te sem multiméterrel a kezedben születtél.
(#) Gafly válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
1N400x dióda sorosan.
Ámbár ránézésre autóipari terméknek néz ki, ami meg (talán) úgy van méretezve.
Döntés kérdése, hogy gyakrabban cserélsz "izzót", vagy belebarkácsolsz a kábelezésbe.
(#) Imi091 válasza Signal hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszi a segítséget már így el tudok indulni, az ellenállás nem fog melegedni úgy értem, hogy ha zsugorcsövet húznék rá nem lenne baja hosszú távon?
A másik led pedig ilyen lett volna, de nem fér be így ILYEN lesz ugyan úgy hideg fehér ez is és ebből csak 1db van
(#) Imi091 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Eleve csinálnom kell majd egy átalakító kábelt az új lámpákhoz és abba bele tudom tenni az ellenállást vagy ezt a diódát, de párhuzamosan vannak kötve a ledek. Annyira nem tudom, hogy ez mennyivel lenne másabb mint egy ellenállás(mennyivel lenne jobb megoldás)
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Hát sajnos látnoki képességeim nincsenek! Nem tudhatom, hogy az aki LED-ekkel sorba akar kötni egy ellenállást, hogy csökkenjen az áram, és ezáltal hosszabb élettartam legyen az eredmény, az tudja-e vagy sem hogy mit befolyásol egy soros dióda... Mellesleg, ha Benned felmerült ez, akár Te is leírhattad volna a megoldást!
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Signal válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
A példánál maradva 1V x 0,18A = 0,18W, ami semmiség, de csak feltételezésen alapul. A másiknak is tudni kellene az áramát.
(#) Imi091 válasza Signal hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszi a segítséget Nem tudom most kimérni hogy mennyi mA-ert vesz fel, de majd holnap lehet rámérek
Ezt az egyenirányítós dolgot nem igazán értem. Ez a cucc nem a váltó áramból csinálna egyen áramot? Nekem viszont itt egyen áram van ami adott
Mondjuk ha beraknék egy 6Ohm-os ellenállást az úgy 1V-ot ejtene a feszültségen?
(#) tbarath válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
A diódán nyitóirányban esik fesz, szilícium diódánál 0,6-0,7 Volt körül.
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Ha értene hozzá nem kérdezne. Nem értem miért kell lerohanni valakit csak azért, mert nem ért mindenhez. Ha pedig te nem érted, mit szeretne, akár kérdezhetsz is. Gondolom erre való a fórum.
(#) Imi091 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Akkor ezt is tudnám használni mint ellenállást? :O (csak itt figyelni kell, hogy hogyan kötöm be)
(#) tbarath válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Ha nem is ellenállásként, de a feszültség csökkentésére igen. Pont erről írt két fórumtárs is korábban. Csak kérdés, hogy mekkora árammal szeretnéd őket hajtani, illetve az autók 12 Voltja se igazán 12Volt...
Következő: »»   2957 / 3970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem