Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   200 / 3998
(#) Kovidivi válasza Peti_85 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

hmmm.pedig én azt hittem hogy ilyen megoldsát nem használnak sehol... akkor tehát jobban terheli az erősítőt, de ha elbírja, akkor semmi probléma nem lehet? szép...
(#) Gery hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Hellosztok!
Már feltettem egy kérdést, de rájöttem a hiba okára, így kiterjedtebb lett a dolog szóval inkább ide írom. Az eredeti kérdés ez lenne. Szóval a lényeg egy villogó egy 9v-os elemröl. És ha ugyanarre az elemre én rákötök 2db 7szegmens kijelzőt akkor csinálja ezt. Ez miért van, és ami fontosab mit lehetne ellene csinálni?
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Ez valami kondi vagy tranyó hiba lehet... Szerintem jobban jársz, ha egy stabilabb villógót kreálsz 555-tel. Az atom biztos!
(#) Gery válasza Peti_85 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Közbe rájöttem. Ha rákapcsolom a kijelzőt, megnő az áramfelvétel és egy kicsit esik a feszültség az elembe(terhelés alatt) így nemkell annyit "tölteni a kondiba" ezáltal máris gyorsabban villog. Ennek kikuszöbölésére még nemsok ötletem van, idáig a legegyszerübb hogy berakok nagyobb elötét ellenállásokat(kijelzöhöz) így alig lesz áramfelvétele és nemvillog gyorsabban(láthatóan). Beválni idáig ez bevált, bár a kijelző halványabb lett.
Újat építeni meg nemtudok, mert túl rövid a határidő.
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Hát akkor meg éppen az benne a jó! Teljes mértékben szimulálja, hogy a szíved egyre hevesebben és hevesebben ver, amíg transzba nem esel...

De igen, ez is lehet a probléma... Próbáld ki két 9 V-os elemmel párhuzamosan kapcsolni! :yes:
(#) Gery válasza Peti_85 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

A gyorsulásrol nekem is ez jutott legelőször eszembe
Ja még olyat csináltam hogy 9V-os elem psorosan, és a vilogó meg a kijelző is sorosan, úgy jó volt minden. De nemigazán akarok 2db 9V-os elemet is belerakni, szóval holnap kipróbálom hogy minden ellenállás értékét a felére csökkentem és úgy a kijelző és villogó sorosan rákötve 1db elemre. Ha nemjó akkor vissza minden, kivéve a kiejlző elötét ellenállásait megnövelem és halványabb lesz, de kevesebbet fogyaszt.
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Üdv Mindenki !

Kérdésem a következő :
Egy "aktív hangszóró" (pc) hangszórói helyett be lehet-e kötni a fül(fej)hallgatót ? Jó lenne átkapcsolhatóan, hogy a hangerőszabályzás használható legyen mindkét "üzemmódban" .

Köszi M.
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Sziasztok.Édesanyám ma kapálás közben elveszítette a fülbevalóját. .Valszeg bele kapálta a földbe.De nem kapált mélyre így hát biztos hogy 15-20cm-nél nem lehet méjebben.Biztosan tudjuk hogy hol veszett el.(legalább is tudjuk az a pár négyzet métert).A fülbe v. színarany és elég apró kb 1*1cm.A kérdésem az lenne hogy egy egyszerű fémkereő kapcsolással meg lehetne -e taláni??és tudom nem ide kéne írni de ha tud valaki ilyen kapcolást akkor legyen szives tegye fel.
köszönjük előre is
csikosgabi
(#) _JANI_ válasza Gery hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Ha a vezérlést elkülöníted a "nagyobb" terheléstől,
akkor az elem feszcsökkenése kisseb hatást gyakorol a villogás ütemére.
S, hogy mire gondolok!?
Egy lehetséges megoldás a mellékletben.
S egy másik, ha a ledek a +tápra kapcsolódnak.
(#) vzoole hozzászólása Ápr 3, 2008 /

sziasztok

Alap kérdésem lenne...

Akksit mennyi ideig kell tölteni?
És formázni (első töltés)?
Milyen árammal kell kisütni?

Akksi NiMH 1300mA 8,4V
Töltő 8,4V 250mA

Köszi
Zoli
(#) jdani hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Helló. nemtudna nekem küldeni valaki egy CPU hőmérséklet mérőt? de ha lehetséges semmi PIC ne legyen bene.
(#) mikol15 hozzászólása Ápr 3, 2008 /

hello lenne 1 kis gondom ehhez a kapcshoz jó lenne egy "gl324 " tipusszámmal ellátott ic?? Bővebben: Link,sorry de ebben a részében nem vok otthon
(#) mikol15 hozzászólása Ápr 3, 2008 /

ja és bocs a fogalmazásért de siettem
(#) uli válasza jdani hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Ránézésre sztem ez az. de majd valaki okosabb megmondja
Bővebben: Link
uli
(#) proli007 válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Hello!

Normál esetben, az aksit a feltüntetett kapacitásérték 1/10-ével, 12..14órán keresztül. Azért nem 10 órán keresztül, mert a hatásfok nem 100%. Persze lehet nagyobb töltőárammal is, a különböző töltési eljárásoknak megfelelően. (Persze ezek az értékek teljesen kisütött aksira vonatkoznak.)

De ha ismert a töltő árama, akkor a kapacitást el kell osztani vele (itt 1300mA/250mA=5.2 óra*1,4 azaz 7...7,5órán keresztül)

Kisütni, is a kapacitás 1/10-ével érdemes, de a feltüntetett kapacitás érték, 20 órai kisütésre vonatkozik, azaz itt 1300mA/20óra=65mA terhelésnek felel meg. Ez nyilván itt a kapacitás 1/20 része.
(Itt 7 cella van sorban, ami cellánként 1V-ra való kisütést jelent, ami itt 7V.)

Szerintem ezeket az aksikat ma már nem kell formázni. Bár egyes készülékeknél előírják, hogy az első töltés 20órát tartson. Csak nem tudom minek, mert egy normál töltő, a töltés végén lekapcsol, ha meg nem, akkor jelentősen túltöltenénk az aksit. Az aksit a töltés végén a töltőfeszültség végértékén tartani, viszont nem célszerű. Kivétel, ha csepptöltésre állnak át, de ennek feszültségértéke jóval kisebb, mint a feltöltési feszültség.

Na jól el komplikáltam. De amit nem értenél, hagyd figyelmenkívül. Az aksit "egyszerű lelkeknek" készítik, nem műszerészeknek. A gyártók ezen okból, nem is osztják meg tudásukat velünk.

üv! proli007
(#) vzoole válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Köszönöm a kimerítő választ...

Közbe én is keresgettem...

Itteniek szerint 1,5-ös sorzóval kell számolni NiMH aksiknál (de nem lényegi a különbség):

Viszont itt egy calculátor akkor igencsak hibás adatot ad (kapacitás/töltőáram)

Tehát akkor érdemes mindik kisütni az akksit töltés előtt!?

7 voltra (7*1V) mondjuk valami komparátort összedobnék rá, és talán nem is kéne külön táp a kisütőáramkörnek.

Akkor hogy is kell formázni?
-túltöltéssel?
-vagy többszöri feltöltéssel kisütéssel?
(#) _JANI_ válasza jdani hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Pedig egy PIC-el PIC-it egyszerűbb lenne!

Nem pont CPU hőmérő, de szerintem arra is jólehet.
Rajz Link. S a leirás bss.freeweb.hu / Digitális / Digitális hőmérő...
(#) mikol15 hozzászólása Ápr 4, 2008 /

köszönöm a válaszokat . amugy én kerestem a google-ban de nem akart segiteni rajtam igy jutottam el ide . és ha ez nem jó akkor mien lenne jó ??

mármint mien ttl áramkörrel csináljam meg mert nem nagyon értek ehhez a részéhez
(#) proli007 válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Szia!

Ami a hálózaton van, azért az nem szentírás. A második link-nél látható a hozzáértés, ahogy a mAh mértékegységet leírták. (MaH) Még véletlenül sem találtak el semmit.

Érdemes kisütni, ha már a töltés idejével próbáljuk meghatározni a töltés időt. (Egyébként, meg legjobb, ha a készülékben merül le, nem a kisütőn, mert azért tartjuk az aksit, nem a kisütések miatt.)

Ekkora feszültség mellett, már simán megoldható, a segédtáp nélküli kisötő. De vedd figyelembe az áramkör fogyasztását is, mert nem maradhat a kisütés végén a töltőn az aksi.

Szerintem sehogy nem kell formázni! Csak ha az első alkalommal, már a maximális kapacitását ki akarod használni az aksinak. Ha nem, akkor formázódik az majd a használattól.
Túltöltéssel semmiképpen, mert szerintem az csökkenti az élettartamát, akár nullára is. Tehát marad a második verzió.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza mikol15 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Bocs Mikol!

Mindig bosszant, hogy ha valaki a mástól várja, hogy fáradozzon helyette, ellenben Ő még arra sem veszi a fáradságot, hogy érthetően írjon. Használja a hosszú magánhangzókat, avagy a shift gombot lenyomja néhányszor.

"mien" munka ez?

Kérek mindenkit, hogy tiszteljük meg egymást azzal, hogy a képességeinkhez mérten érthetően, azaz magyarul írunk.

- Egyébként 74LS00-val.

üdv! proli007

köszönöm a válaszodat, és bocsi a zavarásért
(#) vzoole válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Igen... készülékben lemeríteni ésszerű...

De mivel egy airsoft fegyverről van szó... nem a legjobb szituáció mikor csata közben merül le.

(#) feki00 hozzászólása Ápr 4, 2008 /

Megcsináltam a 2pólusu tápomat, mindent ahogy javasoltátok, de a negatív oldalon nem -12 hanem -14 volt jön ki. Ezt mi okozhatja? :nemtudom:

bipsu.jpg

(#) Vacok válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Ha 12V-os a trafó, akkor ez normális, mivel egyenirányítás után a feszültség gyök2-szeresére nő.
(#) feki00 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Értem, de ha stabilizálva van akkor miért csinál ilyet, meg a pozitív felén normálisan 12volt jön ki 2x12voltos a trafó.

Itt a rajz, a kész tápban az alsó stabilizátor az 7912 és a felső kondi meg van forditva.
(#) Vacok válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Hát... a kondi nem okozhat ilyet, szóval csak az IC marad, lehet az hibás. Szerintem próbáld meg egy másik IC-vel.
(#) _ampervadasz_ válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

A -12V -nak is 7812 használtál? (mert a rajzodon azt látom) Én ezt ajánlanám a helyére.
(#) feki00 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Lemértem az egyenirányítót, ő volt a csaló, negatív oldalra többet engedett ki. Kicseréltem több másik azonos típusra mindegyik eresztett valamlyik oldalra. Után összeraktam egy diódahidat 1n4001-ekből, ugyanúgy eresztett. A trafón 13-13volt jön ki tök egyformán :wilting:

>206124: leírtam hogy 7912őt használok itt ni: 206122
(#) Imi65 válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Ez max a szelének idejében fordulhatott elő. Diódák ilyet nem csinálnak.
Következő: »»   200 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem