Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szia!
Ez a csík a képtartalomnál illetve a txt-nél is megvan? AV-ről mi a helyzet? István
AV nem probáltam, de képtartalomnál is látszik mikor világosabb a kép, sötét képnél nem nagyon. Viszont 3 perc műküdés után lesz egy kék vászon a képre, csatorna állitásnál eltűnik.
Sziasztok! Hozzám került egy régi 20 év körüli Orion tévé.. matricája nincs meg, így nem tudom beazonosítani. Tegnap még ment. Ma bekapcsolva, se kép, se hang, se a standby led nem világít. Nagyon halk ütemes kattogás hallatszik csak semmi más. Gondolom táphiba lesz, de nem ismerem ezt a készüléket. (L5 törött, és a mellette lévő két ellenállásból összerakott ellenállás is szakadtnak mutatkozik.. biztosítékok épek.)
Szia! Melyik típus ez, ezt le irhattad volna, ha jól látom a táp Ic TDA4605 ?
Bocs "matricája nincs meg" pufferen van tápfesz ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
Igen.. amúgy az van a tápban. S szerintem CTV325 lesz ez. Vagy valami hasonló masina. BU508A a sorvégben. B-E közt 2,2 ohm. C-B közt 5,9Kohm-ot mérek. Nincs a pufferen semmi.
És ami a legfontosabb: E-C között mit találsz?
A pufferkondin 300 V fölötti fesz nek kellene lenni, elsö lépésként cseréld a hibás alkatrészeket s uánna mérj rajta feszültséget, soros izzóval inditsd! Esetleg elötte egy kis olvasmány
Sortranyót kiforasztva mérd meg.
Köszi az olvasmányt. Kivettem a BU-t. A lábak közt nem mérhető semmi. A helyén ugyanezeket az értékeket mérem. Gyanús nekem ez a BU508A
Kiforrasztva mértem. Nos ez lehet hogy mégis jó lesz. Diódavizsgáló állásban mérve E-C közt semmi.. azaz szakadás mutatkozik. C-B közt 478. E-B közt hasonló 524-es érték.
Jó bizony, a tápban kellene inkább tovább keresngélni.
Most így, kiforrasztott állapotban mérj a tápegység kimeneti diódáinak katódjai és a test között ellenállást. Ha valahol zárlat van a szekunderen, akkor az így megmutatkozik.
Holnap reggel visszatérek rá.. átbogarászom a rajzot is, és jelentkezem a mért eredményekkel.
Mielőtt terheletlenül indítod a tápot,a primer oldalon lévő kis elkokat cseréld ki. A sorvégtranzisutor kollektorának a helyére,és a test közé köss be egy 60 W-os izzót terhelés gyanánt. Így is el kell indulni a tápnak,és a sorvég tápfeszültségét kell kérned az izzón.
No.. Indítottam 60W-os izzóval, de semmi feszültség nincsen. Utána csináltam a kimeneti diódák (kivett sortranyónál való mérését katód, és test közt) Melynek eredményei a következőek. D509 (videovég 220V): 10,2 kOhm ,D510 (sortápfesz): 5,7 kOhm D511 (+26V a hangnak?)1,4 kOhm a többi dióda mint a D512, D513, D608 (2000kohm-os határban sem mérhető, mert meghaladja azt.. kivétel a D608, az valami 1400 Ohm körüli) Ami látható még hogy a sortáp diódája már másfajta. Szerintem cserélve lehetett, mert nem a többivel azonos FR-306-os típus, hanem az a gömbölyű.. inkább olyan mint a videovéghez tartozó FR-107.
A diódákat csak simán diódavizsgáló állásban nézve nyitóirány (440-480mv), a másik irányban szakadás. D512,513 esetén szép lassan megy az érték szakadás felé. Igaz hogy áramkörben mértem őket.
Ha a diódák jók, akkor jöhetnek a kondenzátorok.
A hálózati puffernél kezdd.
Hát egyelőre a puffert cseréltem, sajna semmi változás nincsen. Lehet mégis a primer körben van valahol zárlat. Mert jóformán semmi életjelet nem ad. Nagyon halk kattogáson kívül. Igaz a biztosítékok épek. A pufferen viszont most van feszültség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Ha a pufferen (b) 307V-ot mérek ,akkor haladhatok tovább a R532 0,1M/1W ahol is 300V-ot mérek mind a két kivezetésen. Ez a (c-pont). Tovább az R521 68k ami 75k két combos ellenállásból párhuzamosan (itt már jártak előttem is.) S alatta van egy 25V-os elko, ahol ugráló feszültség értékeket mérek. 6-10V közt.
Szia! Ugy látom kezd alakulni a dolog. A puffer fesz is rendben volna. Cseréld C534 elektrolitot ez a Táp IC szűrő kondija. De tovább megyek legjobb ha az összes kis értékü elektrolitot kidobálod A tápból, ugy ahogy elöttem is leirták.
A dokumentum amit feltöltöttem s benne a rajz akkor ezek szerint megegyezik a TV típussal? A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Ha tudod cserélni R521 is cseréld megfelelő értéküre .
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Így van, ez egy CTV325M. A 100µF-ot már cserélték előttem 50V-os példányra. S a 2,2µF/350V-is cserés volt. Sőt a sok gyantás forrasztást látva igencsak a TDA4605 is.
Akkor már nem maradt sok minden hátra csak a FET és a TDA.
Igen.. majd meg kell látogatnom az elektronikai boltot.
Mikor cserélték? Tuti jók?
1995-ös a tv... Hogy mikor cserélték ezen dolgokat azt csak a jóisten tudja, de bizony minden cserés volt. Látszik a forrasztásokon. Még az értékükre is rálökött a szaki. 1µF/350V helyett 2,2µF/450V. Ezt a kettőt én most cseréltem. Az IRFPE40 helyén P4NM60 (Ide azt se tudom hogy milyen N csatornás mosfetet tehetek, ha ezek már esetleg nincsenek?) Illetve maga a TDA4605-3 is cserés volt valaha. De venni fogok egy TDA4605-öt és egy mosfetet. Talán még egy pár FE107-es diódát és az 1N4148.. amik mérve jók, de ki tudja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
Üdv. Egy Philips LEDes kb 4éves 42es TVn van egy függőleges csík, 1pixel szélességben.
Mitől lehet? Pontos tipust most nem tudom. Tcon, kábelek átnézve. Lehet kijelző hiba?
Szia! Lehet kijelzőhiba vagy fóliaszakadás is.
Találkoztam már Philipsnél kijelzohibával, szóval nem kizárt...
Ti még nem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |