Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Régi vakuk használata digitális vázakhoz / fényképezőkhöz
Témaindító: neomur, idő: Okt 30, 2008
Témakörök:
Feltöltött állapotban a feszmérő 170-180V-ot mutat. Ez esik le nullára, ha a MOC3021 bemenetére feszt adok. Akkor viszont mégiscsak kell kapcsolnia, nem? Vagy lehet, hogy csak félig gyújt be, és az ellenállása túl nagy marad?
Az egyik, a hálózati a nyolcvanas évekből származhat (VEB Elgawa Plauen SL3), a másik, az elemes pedig újonnan gyártott gagyi (Unomat B24TAC) - szerkezetre még egyiket sem tanulmányoztam behatóbban. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
A hálozati elég primitiv szokott lenni. Egy egyenirányito egy vagy két nagyobbacska ellenálláson keresztül tölt egy nagy elkot. (Hogy egyik vége se legyen egyenesen a hálozatra kötve). Ennek a töltését kell egy trafoba kisütni.
Egy kicsit keveslem amit mérsz mert a 230V egyenirányitva kb 350V-t ad. De ha mondod, hogy rövidzárra villan, akkor rendben van a dolog. Én mégis megprobálnám egy tirisztorral az jobban kapcsol mint a triak.
A vaku belső felépítése hasonló lehet, mint amilyen a mellékletben van. Ahhoz, hogy ez jól működjön, kell a gyors és jó rövidzár.
Az ilyen vakuk viszont hibátlanul müködnek tirisztorral. Triakkal soha nem probáltam, de az csak egy kicsit lassubb mint a tirisztor, igy müködnie kellene. Csak ehhez nem kellene oda a kondi meg az 1M ellenállás.
Ezeket használjátok, én már sok különböző vakuba beszereltem őket, beváltak.
Az első a nagyfeszültségű vakukhoz jó, a második az alacsonyabb feszültségű, már korszerűbb vakukhoz, amiket még pont rizikós feltenni dslr gépekre. Triak/tranzisztor típusa nem kritikus. Az egész áramkör praktikusan nyáklap nélkül, lábak egymáshoz forrasztásával tud igazán kicsi lenni, így beszerelhető közvetlen vakuba is. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
Az egyik vaku kapcs. rajzát megtaláltam, ez az, amelyik még egyszer sem villant a fototriakról: LINK
Ha nincs egyszerűbb megoldás (lehetőleg az optikai leválasztás megtartásával), akkor a gyújtó áramkör módosítása is játékban van!
A mellékelt kapcsolással ezeket alakítottam át (kép1, RevueTron vakuk, a bal felső Braunt nem, az gyárilag 6V-os). Nagyon hasonlítanak az Unomatra (mármint működésre). A második képen látható, egy kisfesz. fototranzisztort rátéve is simán elvillan az átalakítás után, (eredetileg több-száz V volt a sarun). Az elvillantásához egy pici, szintén átalakított National PE-170 -est raktam a gépre. (Persze ez régebben volt, azóta vettem pár RF triggert)
Igen valoszinü, hogy ez az az eset, amikor a kondiban nincs elég energia a triak begyujtására. Az a 33 nF édeskevés a triakhoz, föleg akkor ha még az RC tag is sorba van kötve. Egy kis tirisztor viszont hajlando többnyire gyujtani. Ebben a kapcsolásban csak az a gond, hogy biztonsági okokbol lebegtetik mind a 2 kontaktust (2M2 ellenállásokon) igy nem tudsz a gyujtoelektrodára (G) honnan energiát adni. Esetleg a glimlámpátol lehetne idevezetni.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
Ezt a glimmlámpától odavezetést pontosan hogy gondoltad?
Közben nézelődök tirisztorok terén... Tirisztoros optocsatoló is jó, vagy inkább sima tirisztor legyen?
Az optotriak is igényel némi áramot az optikai gate inditásához, amit nyilvánvalo hogy csak a fö áramkörböl tud elvenni - ami az adott kapcsolácban nincs, mert csak a 33nF kondin van töltés.
Ezért a TEST gombbal párhuzamosan kellene egy tirisztor aminek a gate-ját lehetne az optotriakkal kapcsolni a glimmlámpárol nyert árammal egy ellenálláson keresztül. (Én annak idején nem optotirisztort használtam azaz a gate áramát nem a fö áramkörböl kapta.) Azaz át kell alakitanod a vakut. Ha igy döntesz, akkor lehet, hogy egyszerübb kicserélni a 2 darab 2M2-s ellenállást kisebbre ( ha kibirja az inverter az akkus vakuban), hogy legyen elegendö áram a triaknak.
Az optocsatoló+sima tirisztor (BT148W) elrendezés működik, legalábbis a hordozható vakuval, de szerintem a másikkal is fog, köszönöm a segítséget mindenkinek!!!
Megy az NDK-s hálózati vakuval is. Viszont annál, mivel az egész hálózati feszről megy, valahogy elő kellesz állítani a kisfeszt az optocsatolónak. Találtam egy kínai "csodát", ez el is férne a vaku burkolatában: http://www.ebay.com/itm/322451021983
Így első blikkre szerintetek feltételezhető, hogy nem fog átütni és kárt tenni a fényképezőgépben?
Elvileg jó, az átütés veszélyéről - mérés nélkül - nem lehet véleményt formálni...
Viszont, ha beteszel egy CR2032 elemet, akkor kizártad ezt a gondot.
Gondolatkísérleteztem itt magamban... Nagyon borult ötlet elem helyett pici napelemet használni, amit pár glimmlámpa világít meg? Úgy nézem, a vörös-narancs tartomány pont a legjobb hatásfokhoz esik. Tulajdonképpen csak a fototriak LED-jéhez kell a biztonságos fesz, annak ugye nem egészen 2V és asszem minimum 10mA kell. (Ettől persze az elem is alig fogy, az önkisülés dominál, viszont Murphy törvénye szerint pont a legrosszabbkor fogja elérni a kritikus szintet, ráadásul ez alighanem munka közben, X villanás után fog bekövetkezni... Van némi helyzetkomikum abban, ha egy csak hálózatról működő vakunál a kimerült elem szabotál...).
Sziasztok!
Egy 100%-osan működő kapcsolás régi vakuk illesztésére digitális vázakhoz.
Ez nagyon hasonló az általam csatolthoz, de ezek valamiért nem felelnek meg.
Az enyémnél van egy soros kondi a triakkal sorban, a vakucső nem fogyasztja le nullára a tároló kondit, így a triak nyitva maradhat, ez gond, ezt védi ki.
A lassúság nem baj, hiszen csak túlfeszültség-biztos áramforrásként gondoltam használni, ami semmilyen körülmények között nem süti meg a fényképezőgépet (és nem is merül ki pont a legrosszabbkor). A fényerőben én sem vagyok biztos - filléres kerti csecsebecse napelemét és 2-4 extrafényes glimmet gondoltam használni, mögöttük tükörfóliával, ezt még pont be lehet(ne) suvasztani a vaku burkolatába. Ahogy látom, a vörös-sárga tartomány pont a maximum hatásfokhoz esik, de hogy így elég lesz-e az egy szál fototriak LED-jéhez, arról gőzöm sincs...
Ez a része már megoldódott, a villantáshoz sima tirisztor+a galvanikus leválasztáshoz optocsatoló a nyerő. Már csak az optocsatolóhoz kell vmi kisfeszültségű áramforrás - a sima trafó túl nagy, az elem cserben hagyhat és hálózati vakunál nem is túl stílszerű (+cseréhez szedhetem szét a vakut, vagy berhelhetek rá külső elemtartót), a picike kínai tápban pedig nem tudom, hogy megbízzak-e. Aztán egyszer csak megláttam az egyik erkélyen a kis napelemes világító ketyerét, és jött ez a kissé vicces ötlet...
Az Unomat vakut (aminek beraktam a kapcs.rajzát) már egy ideje használtam az optocsatoló+tirisztor kombóval, amikor azt tapasztaltam, h a fő gépemről friss elemmel sem villan, míg a másik gépemről igen. Viszont a vaku jelenléte érzékelésre kerül (nincs TTL!). Az optocsatoló a vaku elemeiről van táplálva, olvastam, h ez meghibásodás esetén esetleg veszélyes feszt vihet a gépre, de a vaku látszólag normálisan működik, és a másik gépről többször is villant. A kapcs. rajz alapján elképzelhető, h normális üzem mellett mondjuk tüskéket produkáljon és így galibát okozzon? Úton vagyok, pillanatnyilag nincs kéznél műszer...
A fórum részbrn mindennemű hirdetés szigorúan tiltott! Ennek az Apróhirdetés részben van csak helye.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |