Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Hány ilyen kimenetet vezérel a PIC?” 5db-ot Idézet: „A tranzisztor a LED -ek közös katódját kacsolja földre? - NPN tranzisztor kell.” Akkor már értem NPN kell oda...
Sziasztok!
Lenne egy problémám. 887-es pic-cel építettem egy hőmérsékletmérő áramkört, ahol egy potenciométerrel lehet 0 tol 100 ig beállítani a hőfokot, és ha a hőmérséklet eléri a beállított értéket, vagy fölé megy, akkor elalszik egy led, ha újra alámegy a beállított értéknek, akkor megint ég. Az egész folyamat lcd kijelzőn van megjelenítve, az érzékelő ic egy lm35dz típusú.Tulajdonképpen működik is szépen,csak szerintem kicsit bug-os a dolog, a valós értéknél szabad levegőn, (rendes borszseszes hőmérővel bemérve) mindig kicsit többet mutat, ráadásul mintha lenne egy bemelegedése, pl 21 fok van a szobában, bekapcsoláskor rögtön 23 at, majd nemsokára 24 et mutat, majd szép lassan 25 öt. Ráadásul mintha függne az a potméter tekergetésétől is a cucc kismértékben, ha pl 24 et mér, és a potival 25 fokra éllítom, akkor felvált 25 re majd oszcillál 24 és 25 között egy darabig. Lehetséges, hogy a szenzor rossz? Meg azt sem értem, h hogyan függhet egymástól a mikrokontroller 2 analóg bemenete..... (ano, és an2) Szóval tapasztalt valaki már hasonlót? Iszonyú zavaró a dolog, megköszönném, ha valaki segítene. Itt a programkód, hátha abban van a hiba:
Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!
Szia!
Több helyen olvastram már, hogy sajnos függ egymástól. Egy A/D konverter van hozzárendelve több bemenethez. Ahogy néztem a PIC rajzát van egy kis kondi amit feltölt a mérendő értékkel és ezt méri utána. És az általad választott LM35DZ analóg kimenetet ad. Azt is el tudom képzelni, hogy nem stabil a tápja. Javasolnék egy megoldást (csak próbára) . Az LM35 nek saját stabil táplálást adj, Ne a PIC 5V -ját. A PIC nél az A/D konverziónál szintén ne a saját tápja legyen a referencia, hanem vagy belső vagy külső, de a PIC terhelésétől független stabil feszültség kellene. Az egymásra hatással lévő A/D konverterre meg azt a próbát javasolnám, 1- Kiicsit ritkábban végezz A/D konverziót. Bár a tiéd ha jól nézem nem túl sűrű. 2 - A poti és az LM35 mérése közt végezz el egy "referencia" mérést egy 3. A/D bemeneten , ami szintén egy állandó stabil feszültség legyen. ( Arra gondolok, hogy az A/D fokozatban a kondin van valami maradék feszültség, és ezt így a mérések közt mindig azonosra állítanánk be. De nem biztos, hogy ebben igazam van, csak tipp.) 3- A mért értéket matematikailag átlagold. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
Szia!
Ha két csatornán mérsz, akkor a váltások után várni kell egy bizonyos időt, hogy az új csatorna jelére töltődjön a mintavevő kondi ( adatlap !), különben pontosan az lesz, amit írsz: "áthallás" !
Megint "idegesítő" leszek...
Mit csinál a adc_read(0) eljárás? A mérendő csatorna kiválasztása után várakozni kellene a mintavevő kapacitás feltöltődésére mielőtt az A/D átalakítót indítaná. Az, hogy a csatornák egymásra hatnak, azt sugallja, hogy nem vár eleget. Írj két adc_read(0); -t, köztük egy kis várakozással. Csak a második eredményét használd fe. Ugyanígy kezeld a adc_read(2); -t is.
Amit a többiek leírtak az helyes. De soha nem mérünk így! Az a csoda hogy csak egy kicsit ugrál! Persze ha tized fok pontosan számolnál, akkor jobban látnád az ugrálást.
Mindig úgy kell mérni hogy mérsz pl 12-t, (mondjuk 50ms-onként) a legkisebb és legnagyobb értéket eldobod a többit meg átlagolod. A 62-63 sorban nem ártana cast-olni! A LED kapcsolásához jó lenne egy hiszterézis, higy ne kerülhessen olyan állapotba, hogy oszcillál.
Nem tudom ti hogy vagytok ezzel,de amikor Hp41C ennyire" idegesìtő " bìr lenni valahogy nem tudok ideges lenni.Hmm,hogy lehet?Lehet velem van valami baj?
Kísérletképpen megcsináltam két nyomógombosra. Egyik fel, másik le a hőmérséklettel. A hőmérsékletet továbbra is rendben mutatja, de a nyomógombos megoldásra -1 et ír ki. xD
Nem látjátok hol csesztem el?
Pedig elvben csak egy sima számlálót valósítottam meg gombnyomásra....
Probléma megoldva, de nem tudom miért van ez így: Átkötöttem a c1 lábra és az átírás után tökéletesen működik
Tényleg miért?
Kicsit off a téma.
Levegőben kellene forrasztani 0.95 mm távolságú lábakat (sot23-6-os tok), és rögzíteni forrsávos próbapanelre (vagy forrpöttyösre), ami normál 2.54 mm-es. Van ilyesmire kitalálva valami nagyon praktikus okosság? Nézegettem breakout bordokat is sot23-6-os tokozáshoz, de a holdról kell berendelni, és a posta egészen mulátságos pénzekbe kerülne. Magyarországi viszonteladónál nem találtam a termékből. Ha valaki házipraktikázott már ilyesmit, örülnék bármilyen tanácsnak.
Ha van időd kivárni míg ideér: Akkor innen rendelhetsz!
Ha sürgős, akkor kérj meg valakit innen a fórumról, aki szokott nyákot gyártani, és megcsinálja Neked!
A jelek szerint böngésző-használatból még fejlődnöm kell Az a forgalmazó bőven jó lesz, köszönöm. Hobby világban nem sürgős semmi sem.
Az It Media a Puskás börzés is szokott árulni.
Ha ilyen házilag barkácsolt is jó, írd meg a címed.
Sziasztok.
Van egy pic16f628 am ami doksi szerint 5.5-3 voltig működik. Valamiért 4.1 voltnál lekapcsol ezt abból gondolom hogy az egyik portra egy buzzert kötöttem és 4.1 hirtelen elhalkult. MikroC be programoztam lehet abba van valami furfangság??
Brown-out Detect Reset engedélyezve van.
A buzzer milyen feszültség tartományban működik?
Nem lehet, hogy annak kevés a táp?
Buzzer nem hinnem.... De ez a brown dolog ezt kiprobalom ooo hogy tudom aktivalni???
Tápegységről megnézhető a buzzer alsó működési feszültséghatára.
Mukodik 3 v on a buzzer ...brown dolgot hogy lehet aktivalni??
Brown up detect et bállítottam semmi
CONFIG : $2007 : 0x2149 Multiméterrel mértem azt a lábat amit magasra engettem 4.1vnál a pic kikapcsol. Annyit mclr lábat csak kikapcsoltam nem huztam fel 10k val 5 voltra ez lehet baj?
Mekkora frekvenciával megy? 10MHz alatt kellene csak mennie 3V -ról.
MCLR lábat mindig ajánlatos pl. 10k-val tápra húzni, függetlenül a konfigtól!
0x2149:
Szóval BOR reset engedélyezett. A két-két CP1 ill. CP0 bit értékének meg kellene egyeznie. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
Hmm akkor jo nem ???? 10k felhuzo lesz akkor a baj ???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |