Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   25 / 507
(#) SZIA válasza artello hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Engem érdekelne!
köszi
(#) artello válasza SZIA hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

csak privire tudtam elküldeni, nézd majd meg.. csao
(#) Moderátor hozzászólása artello hozzászólására (») Ápr 3, 2008

Minket is érdekelne, tessék ide tenni. Miért nem tudtad feltölteni ide?
(#) Iszkakof István válasza artello hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Engem is érdekel.
(#) lehar válasza Forrotea hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Mivel az EU komolyan támogatja az alternativ energiák minnél szélesebb körű felhasználását,ugy M.-on,mint a többi EU-s államban, NEM esik adókötelezettség alá az alternativ energiák HÁZI kiaknázása.Ilyesmiröl a legrosszabb esetben is csak rosszindulatú,vagy tulbuzgó egyén,ill.hivatalnok beszélhet.Minden reális alap nélkül.És erröl alaposan dokumentáltam.Tehát rajta bátran,minden gond nélkül.Minnél többen annál jobb.Amennyiben mégis probálkozna valaki adozásra kötelezni,elég egy egyszerű feljelentést tenni az illető ellen, felesleges zaklatás,hatalmi tulkapás cimén,innen magára vessen az illető hivatalnok.
(#) Norberto válasza lehar hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Idézet:
„És erröl alaposan dokumentáltam.”

Erről esetleg többet is lehetne tudni/látni? Nem a kétkedés miatt, hanem hogy teljes bizonyosságot nyerhessen az "ügy" minden kicsi részlete.
(#) lehar válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

A szél és napenergia házi alkalmazásával kapcsolatban felmerülő jogi kérdésekben jól tenné bárki,ha egy ügyvéd,vagy jogász ismeröséhez fordulna felvilágositásért.Én is ezt tettem.Igy nyugodtan ,,,nevetek,,,(röhögök) bármilyen,ezt a témát érintő tévhiresztelésen.A törvénynek vannak ugyan néhány,személyi,ill.vagyonbiztonságot érintő kitételei,de ezek könnyen teljesithetök.De ami az adokötelezettséget illeti,ez ÁLHIR.Egész Europában,és nem csak.Esetleg ha van egy M.-oi segitőkész jogász ismerösöd,megkérhetnéd hogy irjon e forumba,ezt a témát érintő jogszabályokrol.Igy talán a legvadabb kétkedök is meggyözhetök lesznek.
(#) Forrotea válasza lehar hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Ezek szerint támogatva van az is aki nem tüzel éjszaka műanyaggal, nem vágja ki az erdőt tüzelőért és legfőképpen "ALKOT" ?! Ez az EU mindig kiesik a fejemből azt hittem mégrosszabb lesz. Akor érdemes folytatni . Mit tehetünk a nyugtalan szomszédokkal akik nem érik be azzal a válasszal, hogy az a valami nem fog leszakadni? Esetleg feljelent?

Szeretném mindenképp megépíteni, mert a tervek szerint az idei építményem lesz a legkomolyabb.
Vagy az a gépészmérnök aki aláírja övé a felelősség, műszaki osztályon bejelenteni, stb,stb,stb.

Én pld nem jelentettem fel a szomszédot azért mert a szemetet átdobálja, illegálisan tart heggesztőpalackokat, oda épít ahova akar, de az új szomszédom képes lesz rá sunyiban feljelenteni.
(#) lehar válasza Forrotea hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Mivel épitési engedély nélkül a toronymagasság nem lépheti tul a 6 m magasságot,ne lépd tul.Ha mégis tul szeretnéd lépni,szerezz be elözetesen megfelelő épitési engedélyt.A szélerő mű teljesitménye nincs korlátozva,ugyszintén a felszerelhető napelemeké se.Természetesen arra azért vigyázz hogy az első komolyabb szellöcske ne sodorja el (át a szomszédba) a létesitményedet.Az ilyesminek már jogi következményei lehetnek.Ami a jelentgetös szomszédokat illeti,ilyenek sajnos voltak,vannak,és lesznek.De ez amig a törvényességen belül vagy,ne zavarjon.Ez csak az illető szomszéd jellemét,kicsinyességét bizonyitja.Külömben ezzel a dologgal nekem is volt történetem.A végén kiderült hogy tulajdonképpen ö is szeretett volna magának egy szélerömüvet,de én épitsem meg neki( ha lehet ingyen).Ha meg nem,akkor adjak neki áramot az én szélerömüvemröl.Juszt se adtam.Azóta is orrol rám.Közben annyira notoriussá vált a feljelentgetéseivel,hogy amint hallottam,a jelentgetései sorra landolnak a szemétkosárba.Egyébként ha van lehetöséged hogy lefilmezd amikor a szemetet átdobálja hozzád, jelentsd fel te is.Persze csak bizonyitottan.Ja és még valamit,menyire komolyra gondoltad a szélerömüvedet?.Mekkora teljesitmény?stb.
(#) Forrotea válasza lehar hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Ahogy van egy kis időm, felszórok minden anyagot, de még eléggé béna vagyok computerben,képszerkeztés,formátum módosítás,stb.
(#) artello válasza (») Ápr 5, 2008 /

hali

nem vagyok valami nagy ászszámítógépkezelésből...
a kép jpg. és azt írta hogy túl nagy méret..
(#) lehar válasza Forrotea hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Semmi gond,majd idövel belejössz.
(#) szoda hozzászólása Ápr 5, 2008 /

hali mindenkinek!
Azután szeretnék érdeklődni milyen fordulat kell egy autó generátorának hogy tudjon akkut tölteni.(samara aksi). A generátort vmi féle szélkerékkel szeretném hajtatni. De egyenlőre csak hobbi szinten éedekel a dolog. A mási kérdésem: a generátort egy az egybe kell az aksira kötni? és kell-e neki gerjesztő áram?
Ksz a válaszokat!
(#) lehar válasza szoda hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Ay autó generátorok minimális fordulat száma valahol 1500 fordulat felett van.Egyébként ugyanugy kötöd be az akkukat mint a gkocsiban.A gerjesztés egy kis 2W/12V-os izzon izzón keresztül indul,természetesen a generátorba épitett fesz szabályozok esetében.
(#) sjbenedek hozzászólása Ápr 5, 2008 /

Szevasztok,

Nemrég lapoztam fel a topic-ot, látom erősen dolgoznak páran a dologgal. Kétségtelen, hogy házilag is lehtséges turbinát összerakni. De amikor kapni is lehet ilyneket, akkor úgy gondolom olcsóbb venni egy efféle eszközt.
Persze minden elismerésem azé, aki 100 as pvc csőből vagy műgyantával és üvegszál szövetből éppen lapátot épít vagy 3 fázisú síkmotort tekercsel, Nb mágneseket rendel ebay ről, inveretert tervez stb. Non plus ultra.
Mivel témábavágó profillal rendelkező vállalkozásnak szoktam tanácsot adni, ill. egyedi mérő-vezérlőeszközöket tervezni/gyártani, szívesen segítek olyan kérdésekben, ami esetleg a témában adódhat. Beszerzési áron juthatok szélturbinákhoz, napelemekhez, inverterekhez, bármilyen tip. akkumlátorhoz stb. 705534296
(#) lehar válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Szivesen látnánk e topikban egy szaktekintélyt,föleg ha házilag is kivitelezhető hasznos dolgokat tud.Külömben e topic fő célja a HÁZILAG kivitelezhető szélerőmüvek készitése,kibeszélése.Persze bármilyen hasznos informátió jól jön.Persze egy házilag jól megépitett,jól müködő szélgenerátor kb fele,negyed annyiba kerül mint egy ugyanolyan gyári,igaz viszont hogy esztétikában sok lóhosszal elmarad a gyári mögött.Ezt böségesen ellensulyozza a sajátkezű jól sikerült munka öröme.A napelemekröl tehetnél néhány javaslatot : mondjuk az elérhető teljesitmény a felület fügvényében,külömböző tipusok elönye,ill hátránya,irányárak,helyes szerelési modok,stb.
(#) sjbenedek válasza lehar hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

napelemek...csak monokristályos táblákat szabad megvenni...amiket szoktunk használni azok táblánként 200...240 W -osak. Úgy érdemes kalkulálni, hogy 3,5...4,5 Eur/ W. Helyes szerelési módról annyit, hogy lehetőleg egész nap besüsse a nap, megdöntve cca 36°-al a vízszinthez képest, mint anno a prímfokuszos parabolatányérokat. Vannak napkövetős mechaikák is, amelyek mindig útbaigazítják a táblákat a nap hollétét illetően. Végül:-napelemet csak akkor érdemes venni, ha ez a ehetséges legutolsó módja az áram előálításának. mert írtó nagy a FT/kWh koeficiens... tehát csak menedékház, vagy tanya. Máshol bármi olcsóbban jön ki. Én nem vennék. Eddig még nem sikerült olyan rendszert eladni ami 17 évnél hamarabb metérüljön, tokkal vonóval. Élek még akkor?
szélturbina a legolcsóbb...kivéve, ha van patak és turbinát is lehet rá rakni, na az a legfakszántosabb.
(#) lehar válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Szerintem ebböl nagyonis jól meglehet élni,Legalább is itt Erdélyben.Igaz,eleinte nekik is nagyon leállt a bolt,mivel csak komplekt rendszereket voltak hajlandok forgalmazni.Szerencsére hamar megjött a jobbik eszük,és komponenseket is kezdtek forgalmazni,apró csavaroktol,teljes rendszerig mindent egy helyben.Például innen szereztem be magamnak is 4 db napelemet,igaz valami török gyártmány,de jó olcsón(fél áron).Néhány apróbb érintkezési hibán kivül amit könnyüszerel megjavitottam,nagyon jól müködnek.Most tervezem a rendszerem bövitését,még 4 db napelemmel,innen az érdeködés irántuk.Mivel áramom csak ebböl van,igy a megtérülési idő abszolut mellékes dolog.Na meg aztán van egy olyan is hogy miért vegyek bazi pénzért autót amikor abbol a pénzböl utazhatok taxin,vonaton,metrón,autobuszon,stb.Mind jóval olcsóbb.(csak állandóan valamilyen menetrendhez kell igazodni)
(#) sjbenedek válasza lehar hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Igen, megrendeléseink egyik része Romániában, Szlovákiában landol, ennek legfőbb oka az, hogy a domborzat kifejeztten a villamosítás ellen van, ill. menedékházak, hegyi nyaralók sűrűbben fordulnak (tehetős tulajdonosokkal) elő ezeken a területeken, távol az országos villamosenergiaelosztó hálózattól, mintsem a pusztán. Már ervezzük a román és szlovák profilt. Mégkérnélek, hogy az erdélyi forrást, ahonnan beszerezted a napelemeid, küldd át. ...esetleg lpelectric.ro ??? Hátha meg tudnám versenyeztetni őket...

(#) sjbenedek válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Jut eszembe, mondjuk az is közrejátszik a dologban, hogy amíg magyarországon átlagban, a szélméréseink alapján, átlagos helyen, 3,5-5 m/s átaggal szokott fujdogálni a szellő, addig Szlovákiában Dobsinán ennek a kétszerese, fent a hegyen. Természetes, hogy egy ilyne helyre megéri befektetni néhány millió forintot, mert egyértelmű, hogy ütemesen meg fog térülni a beuházás, itt megbízható forrás lesz a szél. Volt már példa rá, hogy kimentünk pl. egy faluba, ahol a bácsi a kertjébe szeretett volna egy efféle berendezést, de a maga a falu olyan szépen szélárnyékban volt...(meg volt olyan kérdés is, hogy értem én, hogy a levegő nyomáskülönbsége, de hogy lesz abból áram)...Meg tudni kell azt is, hogy bármelyik beruházásnál legalább akkora hányada a torony mechanika kültséggel, talazattal, veszítőzsinórokkal, mint maga a turbina, és legalább mégegyszer annyi az akkumlátorok, inverter, esetleg vezérlés összesen. Tehát kinézel egy turbinát, annak az árát szorozd meg hárommal és kb. annyiból fog menni a rezsó.
(#) lehar válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Ha tényleg Romániában is sikerrelszeretnél ,,,versenyezni,,, ,akkor első sorban a kapcsolodó komponensekben érhetsz el komoly sikereket.Föleg szigetrendszerű üzemmodban.Itt a jelenlegi trend,amire valaki is ad valamit,a következő: elsősorban az áramforrás,napelemek+szélturbina,kb 2 Kw,fele,fele arányban+ a kapcsolodó töltésvezérlés,az egész 48volton.Tárolóegységek : 4, 8, 12, db180-220A/Ora/12volt-os akkuk.Kimenöegységek,inverter,2,2-4,5Kwattosak,STABILIZÁLT kimenettel,230voltra.Ujjabban egyre jobban nő az igény a 4,5 Kwattos,stabilizált inverterekre.Szélgenerátort egyenlöre nem nagyon veszik,inkább házilag készitenek(egyesek tákolnak).Viszont például igen nagy az igény a jóminőségű széllapátok,szettek iránt.Ugyszintén nagyon keresettek a 10x10x50mm-es neodym mágnesek.Ezenkivül még nagyon sok, ehhez kapcsolodó árucikk.Ha az ilyen igényeknek elébe tudsz menni,szerintem máris nyert ügyed van.Persze közben az árakra is jó lessz odafigyelni.Üzlet nyitáshoz ajánlanám Marosvásárhelyt,esetleg Kolozsvárt.
(#) Forrotea válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Mibe kerül egy ilyen rendszer ami folyamatosban 500w ot termel szélben és 200 Ah tartalékja van?
(#) tomy02349 hozzászólása Ápr 6, 2008 /

Hello
szeretnék egy szélerőmüvet épitteni. Szerintetek egy autó generátor megfelel hozzá jó átétellel? ??
(#) Atis57 válasza tomy02349 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

szia!
persze -ha visszaolvasol 5-6 nap alatt ..sok minden világos lessz.
(#) pipi válasza tomy02349 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

csak igy a partszélről ugatok, nem építettem még.
azt írták régebben az okosok, hogy kezdésnek jó, de nem ajánlott, nagy fordulat kell neki, előbb utóbb saját generátort építettek neodym. mágnesekkel
(#) SZIA hozzászólása Ápr 6, 2008 /

Üdv,
Most épp az aksi töltővel sz@rakodok!
Mikor már úgy néz ki, hogy van egy jó kapcsolás, felmerülnek egyébb problémák, amiket külön kérésre írok csak le!
Olyantól szeretném megkérdezni, akinek már áll a szélgépe és működik is, hogy hogy tölti az aksiját?

Elvileg vhogy így kell:
-első szakaszban hirtelen feltöltjük a kapacitás kb 80%-ára!
-mikor eléri a 14,4V-os fesz.-t, jön a 2. szakasz!
Állandó fesz. és folyamatosan csökkenő töltőáram mellett, feltöltjük a kapacitás kb 98%-ára!
-3. szakasz, innentől csepptöltés 13,4V-os fesz-el, és alacsony árammal ( kb 1A)!

Na csak annyi a kérdés mégegyszer, hogy ezt kinek sikerült így betartania?
Mer hát azért egy szélgépnél egyáltalán nincs állandó teljesítmény, így a fesz és az áram is változik!
A feszt még tudjuk állandó értéken tartani, de akkor az áramnak kell, h változzon!

köszi
(#) SZIA válasza tomy02349 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Én pl servo motorból csinálom eggyenlőre!
(3F AC servo, 1540W-os, 1500-as fordulatú, már amikor motorként használjukXD)
Később én is építek egy sajátot, de én szamárium mágneseket fogok használni, ez van itthon!
Csak picivel gyengébb, ja és mérgező, de nem ciiink!XD
(#) oldman válasza sjbenedek hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Eddíg azt hittem csak én vagyok megrögzött pesszimiska , a megújuló erőforrások megtérülésével kapcsolatban. Végre egy ember aki egyetért velem!
Nem nagy öröm,-sőt(!) jobban szeretném ha nem lenne igazam!
De talán jobb nem álmokat kergetni az ingyen(olcsó) energiáról!
Amit én kikalkuláltam csak a józan paraszti észre támaszkodva, az annyi hogy csak akkor éri meg egy komoly beruházásba fogni ha
a,) Más lehetőség nincs
b,) Kerül amibe kerül, meg akarom csinálni mert kihívás!
c,) A szükséges anyag legdrágább 75%-a már/vagy ingyen rendelkezére áll.
Sajnos ez az ismeretim szertinti összes megoldásra vonatkozik, - kívétel talán ha egy működö (képessé tehető ) vizimalomban laksz!
A jogi környezet sem nagyon segíti ezeket a megoldásokat. A reklámok és felhajtás szvsz. nagyobb a téma körül, mint a gyakorlati jelentősége a kisember (polgár) számára.
Remélem mihamarabb tényekkel! megcáfolja valaki véleményemet.
(#) SZIA válasza oldman hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Nekem a C verzió szerencsére teljesült!
Eddig kb 4600 Ft-ot költöttem!
És ami még kell:
-sodrony
-lapátok
-DC-DC (folyamatban)

A többi vagy volt itthon, vagy sikerült ingyen hozzá jutnom!
Csak annyit segítségképpen, aki teheti mennyen ki egy méh telepre, nagyon jó dolgokat lehet találni!
Az a legjobb, ahova veszélyes hulladékokat is szálítanak!
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Szia !
ez a tankönyvi módszer --igy" illene" csinálni.!-de a mobilteló és az asztali PIC-es ceruza akku töltők kivételével NEM IGY MEGY !
A feszültséget korlátozva /ne menjen 14,1,,,,4 V felé/ az áram meg ahogy alakul--nagy galibát nem okoz . az élettartam rövidülést meg senki nem méri...kb 20 éve akkuzok DE 1X sem kértek még ilyett !
Az egyetemi labor--- meg a műhely előtti udvaron lévő "élet " sem egyezik...
már többször irtam , hogy lehasznált akkuval is lehet sikert elérni...nem inditja a tgk-t de világitani még 8-10 évig jó..
Következő: »»   25 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem