Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Le a kalappal azok előtt akik PC táp dobozába beépítették a hegesztőt ! Ugyanis vagy ötször akkora doboz állt rendelkezésemre és mégis igen sok gondot okozott hogy a teljes hidas verziót bepakoljam. Ma volt az első éles bevetés viszont a mosoly elmaradt. Működik de nincs nagy ereje még max-on sem. Hegesztés közben pislákol a leragadás jelző pedig üresjáratban 84 voltot mérek. Helyszűke miatt csak ekkora fojtót tudtam belerakni. Egyenlőre nem tudom felrakni mert le kell butítani hogy fel férjen de mindjárt megoldom.
Talán így is jó lesz. A sodrat 20mm².
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2017
A fojtó induktivitása jó lenne, csak zárt a vasmagod. Terhelés során telít a mag, az induktivitása pedig nagyon lecsökken, mintha nem is lenne ott. Ami hátul van összefordított U mag jó lenne, gondolom nem fér el, azért nem azt használod.
Jól gondolod mert azt szerettem volna de nincs neki hely. Viszont nem ragasztottam össze a magokat de így sem feküdt össze egészen.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2017
Szia , szerintem nem a folytó , miatt gyenge . Üdv Attól , csak egyenletesebben , szebben hegeszt. üdv
Tudjátok az az érdekes a dologban hogy amelyik hegesztő dobozát használtam fel annak semmilyen fojtója sem volt.
Lehet azok nagyobb frekvencián mennek és elég a hozzávezető kábel induktivitása, vagy egyszerűen csak ki van spórolva.
Elmennek fojtó nélkül is, de nem az igazi, meg az inverternek sem használ hosszú távon. A képen lévő fojtód konkrétan semmit sem ér, menetszámnak kb. háromszor annyi kellene, légrésnek meg minimum 5-6mm de inkább több. A dobozod ránézésre nincs ötször akkora mint egy PC táp doboza, inkább csak a duplája, akkorába meg kényelmesen el kell neki férni, persze függ attól is hogy milyen fajta hűtést alakítasz ki.
Ha a leragadásjelző pislákol akkor nyilván azért nincs kellő áramerősség mert az lekapcsolgatja a vezérlést. Ezt a hídkapcsolást többek között az különbözteti meg a kéttranyóstól (maci), hogy ugyanakkora mért áramerősség mellett is jóval erősebbnek tűnik, még hangra is sokkal durvább. Az enyém 70A-re beállítva is nagyobb áramúnak tűnik mint a kéttranyós 90-100A-re állítva, ráadásul ugye némi trükkel a híd akár 250A-es is lehet, anélkül hogy párhuzamosan kellene kapcsolni több IGBT-t. A saját készítésű munkakábelem mért induktivitása egyébként 8uH körül van.
A leragadásjelző pislogása fölött elsiklottam a fojtó láttán.
![]() Ahogy Ge Lee is írta, ez is okozhatja, hogy nem megfelelően működik. Ennek a lehetőségnek én is adok egy szavazatot, mert bár nekem a hőérzékelés nem bírta a zavart, hasonló jelenséget produkált. Jóformán csak az anyagot elrondítani lehetett, mert ívet sem fogott normálisan. Próbáld meg kikötött leragadásvédelemmel, azzal nincs vesztenivalód.
Sziasztok.
Nem ide illö tema, de itt tudom, hogy vannak olyan elektronikai tudassal rendelkezök akiknek szerintem nem okoz gondot. Azt tudom, hogy a kepen kettös dioda van, csak hiaba irtam be a netbe semmit nem adott ki rola. Az en tudasom az nem eleg ennek a dioda tipusanak a megallapitasara. Ez a dioda egy autos erösitöben van benne. Ha valaki tud valamit rola, vagy mivel lehet helyettesiteni annak a segitseget megköszönöm. A fenykepen jobb oldalt a "D11" nem müködik. Nem tudtam ide feltölteni, mert nagy lett a file: Bővebben: Link - itt megtekinthetö. A valaszokat elöre is köszönöm. Az ekezeteket nem felejtettem el, ilyen a gep!
Nem tekinthető meg.
![]()
tedd nyilvánossá a videót az alkotói stúdiódban.
Nos addig gyomroztam hogy beindult a szikraszóró !
A hiba keresése folyamatban van. Gyógymód pedig az alkatrészek cseréje.
Mar nyilvanos, bocsi.
Ez egy közös katódos 2x10A/200V gyors dióda (35ns). A mellette lévő is ilyen csak közös anódos.
C2502 néven keresd. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
Összeraktam egy plazmavágót, sajnos még nem működik, az alapja ugyanaz mint az itt megépített Maci hegesztő (azért is írok ide) csak a transzformátor áttétele, nem 3:1 -hez hanem 3:4, azaz átlag 200V vagyis 400Vpp van a kimeneten, van hozzá egy Tesla gyújtókör meg egy logikai vezérlő, a videón látszik mi a baj, nagy nehezen sikerült akkora gyújtó szikrát csiholni hogy begyújtsa a főívet, de ez megszakad, elfújja a levegő aminek a nyomása így is jóval a névleges alatt van, hogyan lehet ez ilyen nagy feszültségnél, ha széthúzom elektródával 5cm hosszú ív sem szakad meg, az áram 20A re van beállítva.Inverteres plazmavágó
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
Szia!
A negatív pólus az elektróda a pozitív az alapanyagon van? Nem esik le a feszültség? Vagy kevés az áram, esetleg.
Polaritás stimmel, a feszültség természetesen leesik, mivel nincs elég nyomás így 40V ra amúgy 100V körül kell lennie elegendő levegőnyomás esetén, a gyári gépek amelyek ezzel a PT-31 vágófejjel mennek 10A a legkisebb áramuk tehát a 20A elég kell legyen, próbáltam többel is de sajnos a panelra csak egy pár IGBT-t terveztem így egyenlőre 20A felé nem mehetek, bár próbáltam többel is.
Szia Peti! Az én meglátásom az, hogy nem jól tartod a pisztolyt. A gyári gépeken a pisztolyhoz van mellékelve egy tartó, ami 3-5 mm-re tartja a vágandó anyagtól. Ja és a tartó el van szigetelve a pisztolytól. A videón szerintem ha jól láttam, a vágópisztoly hozzáér az anyaghoz, így soha nem tud az ív kialakulni.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
Ez már az egyszerűsített pisztoly, ennek a külső elektródája be sincsen kötve, ezért nem adnak hozzá távtartót.
Na ennek utána kell néznem, mert én úgy tudtam, hogy az ív bent alakul ki a pisztolyban és a levegő fújja ki. Bocsánat, ha nem jól tudom. Egyébként ajánlom a plazmavágó készítése házilag topikot, ott a Tambi nagyon sokat tud segíteni ez ügyben.
Van külső, meg belső íves pisztoly is!
A belső ívesben van így ahogy te írtad. Arra gondoltam esetleg ez lehet még a hiba, hogy a pisztoly belső íves, de gondolom, ennek a Peti utána nézett.
Hát most már kezdek kételkedni magamban, mert én a közöttük éltem le fél életem, de külső ívessel eddig még nem volt alkalmam találkozni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |