Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Input adjustable undervoltage protection” A leírásból és a betűkombinációból az Under Voltage Protection -ra tippelnék (szabályozható bemeneti alacsonyfeszültség védelem)... A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2017
Na el is készült, de csak még nem teljes az öröm.
2 ellenállást módosítani kellett, most simán megy 50V-ról, kimenet is szabályozható. 24V beállítva stabilan megvan. Hiba: Valamiért sípol az egész, szerintem a vasmag, lehet másikat kell keressek hozzá. Mivel 24V-on max 8A-re van szükségem, így inkább az IRF5210 mellett döntöttem ami 200W-ot elbír, valós terhelés kb 150W alatt marad. Illetve ha levekötöm a FET G-jét, akkor bekapcsoláskor 1mp-re van kimeneti tápom, ekkorát lebegne, lehúzás nélkül? Szerintetek mi lehet a sípolás oka? Holnap próbaképp tekerek egy másik tekercset hozzá
Ha a képen látható 1n4148 kicserélem nagyobbra meg tud hajtani egy quad 405-öst?
Annyira azért egy DC-DC-től ne várj nagy áramot. Oda inkább keress trafót, mert egy Quad-405-erősítőhöz alapból egy izmos hálózati áramforrás kell.
Nem, ahhoz mást is ki kell cserélni.
Még mit kell cserélni?
A 10 nF-os kondi maradhat, csak a többi alkatrészt kell cserélni.
Most komolyan: hány V-os a bemeneti forrásod? Ugye tisztában vagy vele, hogy negatív táp is kell a Quad-nak? A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2017
12v ból lesz vagy 100v a kimeneten. Kondenzátoros osztóra gondoltam amivel lehe negatív feszt csinálni. Nekem arra kellene hogy élesszem a quadot. 2 éve a szekrényben porosodik.
2db 24VAC szekunder feszültségű trafó nincs a közeledben ? Merre felé laksz ?
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2017
Keress egy trafót mert ez időpocsékolás a javából! Ha már kapcsoló üzemmel akarod akkor építs egy rendes TL494-re épülő tápot ami legalább 3-3A-el adja le a 2x 40V -ot minimum (emlékeim szerint ennyi a "minimum" követelménye ennek az erősítőnek). A trafó szekundere legalább 300VA leadására legyen képes. Pufferek minimum 10.000µF/63V / oldal, 100nF-al szürve. Graetz híd 25A-es elég szerintem. Stereo esetében a feszültség kivételével mindent duplázz ! ( áram legalább 6-7A ,ami már feltételezi hogy legalább 450VA-es trafó javallott a két erősítőhöz. )
Sziasztok. Megépítettem e módosított DC-DC boost konvertert és annyi volna a kérdésem hogy minden rendben lesz-e vele mint mobiltelefon töltő?
( Powerbankban fogom használni 4 USB áramellátására). Ugye a végén a TIP41C-s tranzisztor, 5A-es shottky dióda lett berakva, az induktivitás bár nagyobb a kelleténél szerintem (6mm átmérőjű ferrit rúdon , 1mm átmérőjű huzalból 20mm hosszon 17,5 menet a 1,5uH-s ajánlás helyett.) Az első indítástól fogva csak ezzel az induktivitásommal volt hajlandó rendesen működni. 2,4V-ról már a kimeneten stabil 5V jelenik meg. Annyi volna a kérdésem hogy megbízható ez a konverter ic? Bár ha át is engedi a tápfeszültséget akkor sem lesz az USB-ken 4V-nál több (LI-ION cellák üresjárati feszültsége).
Nagy töltő áram képességre ne számíts ezzel az értékekkel. Az Rsc értéke túl magas, ezzel max 400mA körül lehet a kimeneti áram. Érdemes csökkenteni akár 0.22 Ohm-ig (vagy még lejjebb is) a nagyobb kimenő áram eléréséhez. Ide kis induktivitású ellenállást célszerű használni
A Tip41C helyett alacsonyabb Vce és szaturációs feszültségű tranzisztor is megfelelő, pl 2 SD882-s jobbnak tűnik ezen a helyen. Adatlap szerint az IC 3V-tól működik, szerintem megbízható lipo powerbank töltőnek, bár a ki be kapcsolást is még meg kell oldanod.. Több kimenethez, több egymástól független átalakítót használnák. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
Leginkább azért építettem ezt a tranzisztorral megfejelt kapcsolást mert így nagyobb a kimenő áram,bár lehet a 0,47ohm tényleg sok oda, azt csökkenteni fogom. Az induktivitásból tekerjek lejjebb? Nem tudom pontosan mekkora az induktivitás értéke, de ezzel eddig jól működött.
Próbáld ki leterhelni a konverter kimenetét, mikor kezd el a kimeneti feszültség már csökkenni, pl 10ohm-n tudja az 5V-t tartani ?
A tervben lévő tranzisztornak nagy a szaturációs felszültsége ezért csökken a hatásfoka a kapcsolásodnak. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
Amint hazaérek beterhelem a konvertert és megnézem milyen értékek mellet képes a max áramára. A konverterrel én mobilokat kívánok tölteni Li-Ion akksiról, amit majd egy másik áramkör tölt (persze csak akkor ha nem használom épp).
Igazad van a kimenő feszültség 370mA áram után elkezdett esni. 500mA környékén már csak 3,5V a kimenő feszültsége a konverternek 2,5V bemenet mellet. Akkor valami 0,22ohm-os ,gondolom legalább 1-2W-os ellenállást tegyek a mostani 2x1ohm helyett (párhuzamban 2x1ohm így 0,5ohm-ot ad ki,és a teljesítmény is nagyobb)?
A kimeneti elkóra fordíts figyelmet, egy sima 82 µF nem biztos hogy sokáig bírja! Nagyobb kapacitású LowESR kondi, vagy polimer elkó javasolt ide. Viszont ez a szabályzó típus a kimeneti szűréstől erősen függő módon működik, okozhat meglepetést, ezért mindenképp szkópon ellenőrizni kell a kimeneti jelalakot!
Szia!
Te használod (használtad) ezt az IC-t step-up módban, külső tranzisztorral esetleg mosfettel?
Üdvözletem!
Összedobtam ezt a konvertert (pdf fájl 10. oldal 1 ábra) és ahogy mértem a kimenetet kb 0.42V hullámzás van rajta. Igaz csak multival mértem, de a min érték 12.29V a max érték pedig 12.71V. Szerintetek normális ez? Ha szükséges megnézem szkóppal is, de az már csak holnapra marad. A tekercset majd beültetem tövig, csak ez most hirtelen lett összedobva próba képp. Az IC egyébként MAX5035DASA (tehát a szabályozható típus) bemenő feszültség 71.4V. Az alkatrész értékek a rajzon láthatóak. Lehet az a probléma, hogy nem pontosan a dokumentumban szereplő értékű alkatrészek vannak benne? Vagy egyéb ötlet? Köszi...
Ja azt elfelejtettem írni, hogy mindez üresjáratban, tehát terhelés nélkül történt. Terheléssel még nem próbáltam, de holnap kerítek valami terhelést, mondjuk egy ventillátor, vagy ellenállás személyében...
Az ilyen egybeintegrált vezérlőknek mivel a visszacsatolás erősítése belül fix így a pontos L-C érték elég fontos különben a kimenet gerjedhet vagy hullámozhat vagy szakaszossá válhat.
Továbbá a nyák kialakítás sem éri el a minimális követelményeket.
Értem, egyébként nem hogy az optimális, de még a minimális követelményekről sincs fogalmam se,
az való igaz... A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2017
Terhelés nélkül ne várj sok jót (a visszacsatolás 1.139Mohm-ja nem elegendő), már minimális terhelésre szebb lesz a kimenő feszültség (min. 0.5mA). Egyébként szkóppal nézz rá inkább.
Az R4-es ellenállást helyezd át közvetlenül az IC lábai mellé!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |