Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hi
Ez most komolyan érdekelne,hogy miért nem jó a saválló acél? talán azt is marja?.... pedig jó kis edény (van súlya, nehezen borul fel, könnyű fűteni, kb 40 fokon tartom) Üdv
Mert az acél is vas, csak alacsony széntartalmú. E miatt a vasklorid folyamatosan "kioldja" a vasat az edényből. (Legalábbis szerintem, de kémiához értőbbek majd megerősítenek vagy megcáfolnak.)
Halleluja!
meg van oldva a rejtély! tényleg nemjó a saválló acél, hát nem gondoltam volna. csináltam egy kísérletet, tegnap öntöttem egy kis vaskloridot műanyag edénybe és ebbe a savállóba is, reggelre a saválló edényes bezöldült, a műanyag edényes sárga maradt. kitakarítottam a saválló edényt és azt hittem hogy dobok 1 hátast!!... a 3-as falvastagságú acél rendesen majdnem át volt marva, rengeteg apró kráterszerű képződmény (pár képet csináltam), csak ez eddig nem tűnt fel mert sose takarítottam teljesen ki. asszem ez nagy tanúlság volt a drágább nem biztos, hogy jobb!! mindenkinek köszönöm a segítséget üdv
Üdv!
Mindíg olvasom a fórumot, nagyon jó ötletek vannak. Kérdésem az volna, nem igazán jó a kinyomtatott nyákrajz fólián (lézernyomtató), azt lehet hogy többet 2-3 példányt összerakok egymásra és úgy világítom le?
Persze, 2-nek elég kell lenni, csak jól rakd össze, és jól nyomd le.
Ha arra gondolsz, hogy azért nem jó mert a lámpa átvilágítja akkor egyszerű a megoldás!!! dekoros boltokban lehet kapni 1 sprét ami arra szolgál, hogy a nyomaton lévő fekete foltokat sötétítse (a nevét kapásból nem tudom). Ha több darabot teszel össze akkor szellemképes lessz a levilágított nyákod (vagy nyomtass postcript lézernyomtatóval, az tömöttebben nyomtat)
Ha pontosan össze tudja rakni akkor miért lenne szellemképes? A tintasugaras előtt Én úgy csináltam, csak át kell engedni egyszer üresben a nyomtatón a fóliát, (hátha a hőfoktól kicsit zsugorodik) és nagyon pontosan kell összeragasztani.
Ha erősen rá van nyomva a nyákra levilágításnál, akkor mitől lenne szellemképes?
Szia!
én is már évek óta margarinos, és hasnló dobozokban maratok, semmi bajuk a dobozoknak, és még közvetlen pénzbe sem kerül. A sósav és a hidrogénperoxid arányát soha nem méregettem, hanem mindig találomra öntöttem bele az edénybe. Sósavból kicsit többet, hidrogénből meg kicsit kevesebbet. Vizet meg szinte soha nem raktam bele, de már így évek távlatában mondhatom, hogy amíg filcel rajzoltam, addig bizony elkellett volna a víz is bele, meg a sav és a peroxid arányát is jó legalább annyira belőni, hogy a sósavból min kétszer annyit . Ha sok a peroxid, akkor nagyon gyorsan mar, és filcnél esélyes, hogy még a filcet is lemarja, nyomtatós-rávasalós tehnikánál kevesebb az esély erre, (szinte semmi), de ha túl gyorsan mar a sav, így is van esély rá, hogy foltokban csúnyán megmarja a fóliaréteget a nyomtatófesték alatt. Egyszó mint száz...mostmár szoktam vizet is rakni a savba, de csak keveset, és sósavból 2-3szor annyit de csak szigorúan szemre mint a hidrogénből. én 35-35%-os sósavat és peroxidot használok, ha ez kevesebb, akkor értelemszerűen lassabban fog marni. Úgy tudom, itt a sósav az ami felveszi a rezet, és a peroxid meg lemarja. Nem vagyok kémikus, és nem is értek hozzá, csak így tudom. Ha már nagyon bezöldült a löttyöd maratás közben és már nem mar semmit, akkor a sósav telítődött és bele kell még önteni belőle. Ha túl lassan mar, akkor még peroxidot tegyél bele, ha túl gyorsan, akkor érdemes vízzel higítani. Ezt a savat csak egyszer lehet felhasználni, illetve egyszer érdemes, mert ha már telítődött rézzel, akkor már nincs értelme belerakni másik nyákot, úgysem fogja lemarni. Egyet marok vele, azt kiöntöm... üdv.: Zoli
Hát attól, hogy 2 lap van, mind a kettőnek van vastagsága, ha van vastagsága van árnyéka, mert ugye a nyomtatott felét teszed a levilágitandóra, de ha nem vagy igényes, ha mid 1 csak legyen valami akkor úgy is jó, csináld úgy (nem az enyém lessz amit csinálsz) nekem mind 1, én nem csinálnám és szerintem senki se csinálná aki igényes egy kicsit....
Én már fél éve így csinálom pausz papírral, mert arra ha rányomtatok akkor a festék nem lessz rajta egyenletes és néhol pici rések lesznek rajta, de aha 2 lapot egymásrateszek akkor minden OK. A leg vékonyabb vezetősáv amit eddig ezzel a módszerrel csináltam az 0.5-ös volt és sehol nem volt szellemképes, Szóval bátran tudom ajánlani.(egyébként ha nem hiszed el próbáld ki, nem kerül semibe ha jól csinálod ahogy gulasoft is írta)Egyébként egy "normális" levilágítóban nem csak 1 irányból jön az UV fény, ezért már csak elméletileg sem lehet "árnyék".
Lám, akkor mégsem mondtam hülyeséget...
Abból indultam ki, hogy az asszony egyszer a rozsdamentes mosogatót ki akarta takarítani hipóval, és elég csúnyán megmarta a felületét. Ezek szerint jól okoskodtam! Na meg abból, hogy anno egy orvosi csipesszel (szintén rozsdamentes acél) "turkáltam" a maratóban, és azt is rendesen "megette" a vasklorid oldat.
Itt most nem arról van szó, hogy igényes akar lenni vagy sem, hanem, hogy milyen eszközökhöz fér hozzá.
Ma már én is tintasugarassal csinálom fénykép minőségű nyomtatással, inkjet fólia beállítással, de ha csak egy sima laser-hez fér hozzá, akkor a dupla fólia megoldás lehet. Ha neked szellemképes lett, akkor nem nyomtad le eléggé a fóliát. Ha jól van összerakva és jól van lenyomva, nem lesz gáz.
Te mire szoktál nyomtatni? Bár az Inkjet fólia beállítást még nem próbáltam, be ha rányomtatok a pausz papírra, akkor száradás után ilyen furcsán repedezett lessz, ezen 2 réteg segít, csak elég idegesítő tud lenni 15x20cm-es nyák tized mm pobtosságú illesztése.
Nézd én szitázással foglalkoztam és onnan a tapasztalat + az ötlet, hogy érdemes befújni sötétítő sprével, ha nem teszed nekem nem okozol bosszúságot, bocs, hogy próbáltam segíteni
Üdv! Te Sima pauszpapírra nyomtatod? Ezek szerint nem gond, hogy nem teljesen átlátszó? Sajna akármilyen beállítással a lézernyomtató nem tökéletesen nyomtatja ki, ezért is gondoltam a két réteget egymásra teszek. Visszaolvasva itt a fórumot valaki már ajánlotta ezt a megoldást.
Hát éppenségel nem a legjobb, de míg egy A4-es pausz 15FT a fólia pedig 120Ft, úgyhogy inkább ezt használom. 2réteg kell ebből is, és a levilágítási idő a félig átlátszóság miatt a fóliához képest 2x akkorára nől. Viszont 6 hónapja kb. 20 nyákot csináltam (nem csak magamnak) de még 1 sem lett szellemképes vagy bármilyen más hibás, Ha túl hosszú a levilágítási idő az nem baj, mert 2 réteg esetén gyakorlatilak a festéksávok "nem átvilágíthatók", Viszont ha túl rövid a levilágítási idő (nálam 4db 4W-os cső 15 perc) akkor nem fog rendesen lejönni a levilágítás után a felesleges P20.
Még 1 ötlet: (én is ezt használom) előhívónak van egy maszek szer SZI-TI lefojótisztító a neve, tökéletesen lehet vele előhívni, 0,5kg 250ft és fél liter vízhez ~1 kanál kell (adnak hozzá kanalat) Kék kis dobozban lehet kapni nálunk a háziasszonyok boltjában Viszont ha használod, gumikesztyűt kell használnod!!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha sprint layout-al tervezek egy panelt akkor ha vasalással csinálom akkor a szöveget horizontálisan kell ráírnom majd tükrözés nélkül nyomtatni. Amennyiben fotótechnikával csinálom, akkor a szövet, hogy kell felírni, hogy később olvasható legyen és a nyákot milyen módon kell tükröznöm?
Ha fotózol akkor úgy kell hogy a Sprint layoutban amikor belerakod a szöveget akkor tükrözve legyen (horizontálisan) ezzel úgy ahogy van kinyomtatod (persze amit ki kell azt kiveszed belőle nyomttás előtt pl: alkatrészek körvonalai..stb). Mielőtt levilágítod úgy teszed a fóliát/papírt/stb a levilágítóra hogy a felirat még mindíg visszafelé legyen ha fentről nézed, erre teszed rá a nyákot, ha jól csináltad akkor levilágítás után már halványan olvashatónak kell lennie rajta a feliratnak, mostmár normálisan balról-jobbra.
üdv
Én az eagle progit használom , és eleve tükrözve nyomtatja ki a rajzolatot :ezért a fólia festékes oldalát
fektetem a nyákra és úgy világítom le. A felirat mindig jól olvasható .
Hát lehet, hogy meglep, de a tintasugarassal, tintasugaras fóliára nyomtatok.
Baromi gazdaságos, mert csak akkora darabot ragasztok egy a4-es papírra amekkora a nyák.
Ez a sötétítő spré fólián is működik?
Köszönöm neked is, valamint kaqkk-nak is a válaszát!
Holnap ki is próbálom.
Üdv! Köszönöm a jótanácsot, ezt a szert kipróbálom, nagyon kiváncsivá tettél!
Azért én sem úgy csinálom hogy rányomok a közepére oszt' jóvan, de ha 1 A4 hordozóból mondjuk kijön 3 rajz, akkor fólia esetén 120Ft /3 rajz, míg pausznál 12rajz/120Ft, Nekem ez a gazdaságos, és ezzel jól el is vagyok (elég drága a p20 ahhoz hogy még drága fóliát is használjak)
kaqkk: a Sprint Layout is tükrözve nyomtat, de a szövegnek is tükrüzve kell lennie rajta, én ezt írtam le fentebb, meg hogy melyik oldalával kel világítani. gulasoft: én ezt nem ismerem, de szerintem nem. Vagy legfeljebb valaki megcáfol. imbra: szivesen, de vigyázz hogy a nyákot csak akkor tedd bele, ha már a kis lemezkék teljesen feloldótak. Ha 1 perc után sem történik semmi, akkor öblítsd le a nyákot vízzel, tegyél még bele 1/2 kanállal, és ha feloldódott tedd vissza a nyálot.
Bárki bármit mon pausszal a legolcsóbb és a legegyszerübb megcsinálni bármit. Csak egy lézernyomtató kell hozzá ja és fénymásoltatni is lehet ha esetleg nincs valakinek othon lézernyomtatója.
Én tintasugarassal nyomtatok rá, ezért lesznek kicsit repedezettek a vezetősávok, és ezért kell 2 réteg.
Ugyanaz a hozzászólásunk lényege, Ráadásul egyszerre
írtuk csak a tied előbb ért be! Én viszont az Eagle-ről írtam
Reméljük hogy tudtunk segíteni a kérdezőnek
Abszolút jól! azért nem dobtam a saválló edényt.
találtam otthon olyan műanyag edényt ami pont beleillik, az előbbibe vizet öntök (a hőközlés miatt) a műanyagba pedig a vaskloridot. tegnap marattam is vele, igaz még mindig lassú (15-20 perc melegítve), de lehet, hogy egy kis sósav hozzáadagolása meghozná a hatást. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |