Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Hozzájutottam egy Whirlpool WFS1273BD vagy WFS1273AW (az első panelen BD, a hátulján viszont AW címke van) hibás mosógéphez. Nem centrizik. Menet közben F06 hibakóddal leáll, amikor a centrifugálás jönne. Ha tesztet indítok rajta akkor meg F27-et dob hibának. Vezetéket kimértem, nincs szakadás a paneltól a motorig. Szénkefék jók, tacho ellenállást mérve 67,5 Ohm. Egy Emerson MCA61/64-148 motor van benne 7 vezetékkel. Ahogy centrifuga üzemmódban tesztelgettem, arra lettem figyelmes, hogy mintha nem mindig tudná álló helyzetből megforgatni a motort. Ilyenkor búg. Ha óvatosan kézzel rásegítek a nagy szíjtárcsánál, akkor vígan megtekeri. Szerintetek mivel lehet a gond? Nekem az összes ötletem elfogyott. Lehet, hogy nem jó a vezérlőpanel ehhez a motorhoz? Az F27-es hiba az irányváltó relé hibájára utal és én is úgy vettem észre, hogy amikor "megszorul" akkor jellemzően az egyik irányba teszi ezt. Köszi, Vityaz A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
Mennyire júk a kefék? Mert tipikus kefenyomás hibára utal a dolog.
A kefék szemre jónak tűnnek. 2-3 cm hosszban kijön a házból. Multimeterrel mérve 1-2 Ohm a kefe csúcsa és a vezeték vége között. Szerencsére volt itthon egy régebbi gépből való kompatibilis kefepár, de a cserével is pont ugyanazt a hibát produkálja. Most, hogy nálunk már esteledik, látom, hogy aktívan szikrázik a kefénél. De ha jól tudom ez teljesen normális. Vagy nem?
Irányváltó relé hibáját kizárnám az újabb teszt után. Szépen kattan és próbálja a dobot a másik irányba forgatni. Ha kézzel rásegítek, akkor forog is. De van mikor magától is sikerül megforgatni. Most, végig asszisztálva végigment egy rövid program (30') Arányaiban 100 tekerésből 70x kellett rásegítenem.
Az aktív szikrázás nen jellemzője ezen motoroknak. Enyhe menetzárlatra utal ami a centrizést is megakadályozza. A kommutátor milyen állapotban van?
Nem vagyok szakember, csak a saját eszközeimet szeretem megérteni és megszerelni, ha tudom. Így a kommutátorra azt mondanám, hogy jó állapotban van, de nem zárom ki, hogy hibás. Van erre valami teszt? Amikor a keféket ellenőriztem, akkor a kommutátor felszínét 800-as csiszolópapírral átcsiszoltam. Holnap, világosban csinálok róla képet és feltöltöm, ha továbbra is az lesz a gyanúsított. Szóval a "sok" szikra mégsem velejárója. És lehetséges, hogy ezért nem is tudja önerőből megindítani a forgatást? Olyankor erősebben érezni egy kis "amperszagot".
Az a szikrák " nagyságától" függ. Ha ívet húz az már gond, az "amperszag" sem igazán jó jel. Jellemző ezekre a motorokra a zárlat egy enyhe multival nem is mérhető már gond.
Ahogy ígértem, linkelek egy képet a kommutátorról. A tengely nem lóg, nem üt, a kefék nem pattognak rajta.
Viszont a kép közepén látható két cella ellenállása eltér a többitől. Egymás melletti cellákat mérve az ellenállás 0.5 Ohm körül alakul, kivéve ezt a kettőt. Itt 1.6 Ohm. Meg is van égve rendesen. Ezzel lehet valamit kezdeni, vagy ahogy írta botesz, motorcsere?
Csúzliba még jó lehet!
Ehhez a kérdéshez még egy lenne!
A szuvattyú feletti csőben lévő "ping-pong labdát" elkapta a smdob. Oké hogy negy nélküle is de lehet esetleg csatorna szag a hiánya miatt vagy a bent maradó víznek le kellene zárni a bűzt? Köszönöm.
Sziasztok.
Indesit Aliomatic mosógép. Folyamatos kiszivattyúzás, ha rá tudjuk bírni, néha beszív, rögtön ki is nyomja. Ez is megállás nélkül. Néha F7, de a fűtéskör úgy néz ki, rendben. Teszt: titokzatos 0417-t ír. Erre semmit nem találok sehol. Találkozott vele valaki? Motort sejtjük. Ami érdekes, panellel egybeépitve.
Nem is forgat?Vagy csak próbálna indulni?
Nem forgat, nem indul.
Nem is próbálkozik. Hallgatóztunk is. Semmi.
Stevepapa, te kérdezted anno a 0417-t Indesitnél.
Mire jutottál?
Erre szokták mondani, hogy "akasszák a hóhért" szénkefés volt A dolog ügy történt, a kollégámat megkértem nézze meg a keféket. Megnézte, mérte és jó hosszó volt, de a rugója elvolt égve, ezáltal kicsi volt a rugónyomás. 6-szor körbe " szaladtam" a gépet mire ismét eljutottam a kefékhez Tehát alaposan vizsgálni, egy több éves gépnél meg cserélni mindegy mekkora,
Kösz.
Úgy néz ki, ezek rendben vannak. Mértünk is: a 220 lement a paneltől. A vékony vezetéken / ti pasik bizton tudjátok , mi az / 10 V ment le. Ennyinek kell lennie? Párom kérdi....
Hittem én! Csakhogy ember nem arra válaszolr, amit kérdeztem.
Askoll M500-as motor van benne. Amiröl már irtál egyszer. Épp azt olvasgatjuk.....
Én erről olvastam olyat hogy a panelon van egy 000 feliratú smd ellenállás és az szakadt meg.Persze a szilikon takony alatt.
Az Askoll motor nem szénkefés A motorra 220v váltófeszültség megy, egy induktivitáson (tekercsen keresztül. A motor burkolata alatt van a " lelke" egy 3 fázisú pic vezérelt inverter. Aminek a vezérlése szokott behányni. Ha szerencsétek van a panelon lévő 2 nagy elkó alatt van egy 0 ohmos ellenállás ami szakadt. Ehhez viszon szét kell szedni a motort, szerszámok és némi rutin szükséges hozzá.
A motor csatlakozóján állandó hálózati feszültség van!!! Óvatosan piszkálni, megy még oda 5 v a programpanelről, test és a motorindító jel, jelek a mindenkori fordulat függvényében. Emlékeim szerint ha a kapcsolót 0 állásba kapcsolva helyezed áramalá, és egyet tekersz az óramutató irányával megegyező iányba akkor resetel. Be tudod állítani a programot, és a motor egy pillanatra megindul... általában .
Köszi minden infót.
Mint írtam, párom nem arra válaszolt, amit kérdeztem. Igen, nem szénkefés. Közben már tegnap szétszedődött, 0 Ohmos nullátt mutat. Relét nézegette. Aszondja nem kattog. Holnap viszi szakihoz. További mérésekre. Ezen a gépen hol a 0 állás?
Nincs nulla állás a programokat tudod csak törölni...egyébként beko gép...hulladék.
A relé a panelon egy " söntöt" kapcsol, ami az indító áramot hivatott csökkenteni. Ha nem kattog nem is akar indulni a motor. Ez esetben valószínűleg eprom hibás, vagy maga a vez ic programja bolondult meg.
Esetleg a felső panel nem ad neki feszt.
Igen lehet, meg kell mérni kap é 5v-t, valamint vezérlést. Multival mérve ingadozó feszültség mérhető . A 0 állást 12 őra állásba gondoltam, valahol le van írva hogyan kell resetelni. Majd meg keresem. A panel és tekercsek közt van egy "hőbizti" rózsaszín szilikon tokban az is szokott szakadt lenni. Több változatban készültek ezek a motorok és nem teljesen eyformák fizikailag.
Sziasztok!
Van egy Electrolux EWF 1005 tipusu mosogepem es nem futi a vizet. Amit eddig megfigyeltem es kimertem multimeterrel. - Minden programot vegigcsinal megallas es hibauzenet nelkul, de egyiknel se futi fel a vizet. - Futoszal nem szakadt, 23 Ohm-ot mertem rajta - Thermosztat nem zarlatos/szakadt, ellenallasa szepen valtozik amikor a kezemmel melegitettem, sajnos nem emlekszem az ertekere, talan 3,8Kohm - Mukodes kozben mertem a futoszalat es nem jelent meg rajta feszultseg. - Vegignezve a kabelt a viszszintszabalyzohoz vezetett, itt belefujva szepen kattogott. - Tovabb a vezerlopanelre ment. Azt mar nem szedtem szet. - Osszes ezzel kapcsolatos kabel atnezve, megmozgatva, egesi nyomok nincsenek rajta. Szerintetek hol lehet a hiba? Tud e igy meghibasodni a vezerlopanel hogy nem ad ki feszultseget kozben minden program szepen lefut? Ugyan nem probaltam ki, de inditsam e ugy hogy pl a Thermosztatrol vagy a futoszalrol leveszem az egyik sarut es ad e ki hibauzenetet a gep? Ezzel ellenoriznem a panlt is hogy figyeli e a futeskort. Elore is koszonom a valaszaitokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |