Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Új találmány, hangszóró, amely...

Témaindító: LRR, idő: Jan 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Nézd. Az impulzus szélesség moduláció, az egy meglehetősen lineáris dolog. Úgy is hívják, hogy átmeneti modulációs mód, mert mintavétel van, kvantálás nincs, digitális is, meg analóg is. Vannak feltételei a mintavételnek természetesen, hasonlóan, mint minden digitalizálásnak.
Hogy milyen egy piezo átviteli karakterisztikája nem tudom, sohasem használtam. De valószínűleg nem a mélyhang átvitellel van a probléma. (de ezt sem próbáltam)
Az általatok PWM erősítőnek nevezett csoda szerintem egy gerjedés nyomorgató valami, nem csoda, hogy ezer sebből vérzik. (de ezt már régebben lejátszottuk, és nem nyitnék vitát róla)
A 60 -as évek közepén (akkor még FET nem igazán volt elérhető) kapcsoló tranzisztorokkal építettünk (nagyhírű volt kutató intézetben) PWM erősítőt, mert a kapcsoló tranzisztorokkal nem lehetett tisztességes hangot elérni. Az eredmény igen meggyőző volt, a mélyátvitel még néhány Hz -en is működött. A membrán láthatóan mozgott ki be. Igaz, nem a manapság szokásos visszacsatolt elven működött. Régen volt, nem emlékszem részletekre, de megdöbbentően jó hangja volt.
(#) dokidoki válasza Pafi hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

_BiG_ hozzászólására reagáltál, pár kérdést felvetve. Bár mint általam linkelt oldal talán nem is ad egyből választ, de kiindulási alapnak jó, mellette érdekes. A felvetődött topiktéma láttán egyből a linkelt oldalon látott elv ugrott be nekem, megkerestem és betettem.

szerk.: persze nem a beszéd elnyomása és annak az elve, hanem a hang lesugárzása és annak az elve.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2017
(#) dokidoki válasza Pafi hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

zenehallgatás minimális módon házilag kivitelezve.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2017
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Akarva, vagy akaratlan itthon majdnem minden erősítőm PWM. Elég jól szolgálnak. A számítógép, a TV, a konyhai mini hifi, az autós hangcucc, a zenekari PA. Csak egy lineáris van.

A transzformátoros fetmeghajtást emeltem ki mint problémát. Ha nem js DC-t, de legalább a telefontechnikai szabvány szerinti 300 Hz mgcélzása lnne a minimum, amit a piezóknak kellene tudni. Ez a moduláció erre nem élet képes. Csak az amplitúdó moduláció mard, amit már kibeszéltünk. Ha nagyon van rá igény, technikailag megoldható, de nem lesz belőle minden napos termék
(#) proba válasza tothbela hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Most hogy olvasgatom , nem lehet esetleg több ultrahang forrás egymás melett megfelelő fázisban vezérelve , ez talán bizonyos pontokon úgy viselkedik mint amikor lézerrel hologrammot hoznak létre, csak itt hang keletkezik az interferenciából?
(#) Inhouse hozzászólása Júl 29, 2017 /

A mély hang kérdésre egy házi kivitel, 30-36s között, amikor beáll (bénázik) egy pillanatra a fókuszba, elég tisztességes mély is van.
(#) Pafi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2017 / 2

Most ez hogy van? Amit mi PWM erősítőnek hívunk az egy ezer sebből vérző, gerjedés nyomorgató valami, de ti már a 60-as évek közepén megdöbbentően jó hangú PWM erősítőt építettetek, csak épp nem emlékszel a részletekre? Nem nézel le "egy kissé" minket automatikusan, bármilyen konkrét technikai érvelést nélkülözve?

Soha senki nem állította, hogy a PWM erősítők át ne vinnének tetszőlegesen kis frekvenciát. Pont hogy átviszik. A PWM jel (pontosabban az unipoláris PWM) spektruma egy az egyben tartalmazza a moduláló jel spektrumát is. Ezért nem képes átvinni a piezó. Ahogy ugyanezért nem képes közvetlenül átvinni a gate-trafó sem.

Idézet:
„De valószínűleg nem a mélyhang átvitellel van a probléma. (de ezt sem próbáltam)”

El tudod azt képzelni, hogy a piezó mély hangot visz át? Ráadásul irányítva? Ha átviszi, akkor nincs szükség PWM modulációra sem, mert magát a hangjelet is átviszi. Ha nem viszi át, akkor viszont a PWM-nek a hasznos komponensét sem fogja átvinni (mert az maga a hangjel). Ez a logika.

Máshogy is eljuthatsz a helyes eredményre: a PWM jel előnye az, hogy (gyors) kapcsoló eszközökön veszteség és torzulás nélkül jut át. Van a piezó és a fül között kapcsoló eszköz? Nincs. Még tisztességes nemlineáris eszközt sem sikerült találni. Akkor mi haszna lenne a PWM-nek? Az hogy van benne nagy freki is, az nem előny, hanem csak egy zavaró tényező.

Idézet:
„Igaz, nem a manapság szokásos visszacsatolt elven működött.”

Nincs "manapság szokásos" elv. Az összes elv majdnem minden kombinációjára van példa az épített erősítők közt. Nyílt hurkú - zárt hurkú, önrezgő - fix vivőjű, analóg - digitális, kétszintű - többszintű, és ezek kombinációi. Plusz az alcsoportok, mint hiszterézises és lineáris, természetes és órajeles mintavételezésű, stb...
(#) Pafi válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 29, 2017 / 1

Köszi, végre ez egy informatív videó!

Valóban, van mély hang, és tényleg az ultrahang az elsődleges jel. Viszont akkor kell egy demoduláló hatás, és a nemlinearitáshoz egy óriási jelszint. Ahogy egy kommentelő panaszkodik is rá:

"Just don't stay too long at once in the ultrasound beam - tinnitus guarantied (my bad experiences)."

Vagyis: "Ne állj egyszerre sokáig az ultrahang sugár útjában, mert a fülzúgás garantált (az én rossz tapasztalatom)"

Lehet, hogy nem véletlenül ugrált a csajszi is a bemutató videóban a panelek alatt, ahelyett hogy egy helyben megállt volna? Olyan videót még nem láttam, ahol huzamosabb ideig hallgatta volna valaki a hangot.

Ahogy én látom, továbbra is a tömegoszlatás lehet a legfőbb alkalmazás...

Az is kiderült, hogy tényleg a beérkezési pontban keletkezik a hallható hang, mert ha a levegőben keletkezne a sugár mentén, akkor óhatatlanul jól hallható lenne a sugár mellett is.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2017
(#) Pafi válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 29, 2017 / 1

A mostani csatolmányod már valóban releváns, köszi! Kicsit sokáig tart majd végigrágni, de legalább tényleg arról szól ami itt felmerült. Vagyis a modulált ultrahang természetes demodulációja. (A korábbi linket sokáig olvasgatva nem láttam sehol hogy modulációt és demodulációt alkalmazna, bár nem bírtam végigolvasni az érdektelensége miatt.)
(#) Pafi válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 29, 2017 / 1

Ez is jó, bár ahogy írja, a mikrofon jobban detektálja, mint a fül. Minden bizonnyal azért, mert a mikrofon erősítőt túlvezérli az ultrahang, így képes demodulátorként működni. A fül esetében ez sokkal nagyobb jelszintet igényel.
(#) Inhouse válasza Pafi hozzászólására (») Júl 29, 2017 /

Az egyik videóban, bár eléggé szimbolikus az ábrázolás, amplitúdó moduláció látszik, nem frekvencia.
(#) dokidoki válasza Pafi hozzászólására (») Júl 29, 2017 /

Az a baj, hogy évekkel ezelőtt találkoztam a projekttel akkor is csak szőrmentén, mert a mikrohullámú rádiós részek vonzottak, csak az oldalt végigböngészve ez is felkeltette figyelmemet, csak elvetettem a kipróbálását megvalósítását, mert nem volt belefektetni való tőkém... De amennyire emlékszem, akkor olvastam valahol, hogy ez ellen a fülbefogás mit sem ér, mert a koponyacsonton keresztül ugyanúgy hatásosan hallható. Tegnap nem volt erőm jobban utánakeresni a témának, bár a gépemen is meg kell lennie valahol. Ha megtalálom felteszem.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem