Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy működik a varikap dióda ?
A rákapcsolt záró irányú feszültség hatására a rétegek közt lévő kapacitás változik. Ahogy nő a feszültség úgy szélesedik ki a záróréteg mérete. Így csökken a kapacitása. (fegyverzetek távolság növelés csökkenti kapacitást) Tehát 0V esetén a legnagyobb a kapacitása (induló kapacitás). Teljes tápfesznél pedig a legkisebb ez a végkapacitás. Tehát a poti alatt felett lévő ellenállásokkal ezeket az induló és vég kapacitás értékeket lehet befolyásolni.
Van az a része, hogy ha "bármit sikerül venni", akkor onnantól már helyben vagyunk
No igen ... ha már van ami szól a rádióban .
Csak némi bővebb infóval hátha sikerül a működését is értelmezni a rendszernek, nem csak annyit mondani hogy igen / nem .
Köszönöm, a berajzolgatás jó ötlet. Ez kell nekem.
A piros vezeték valóban a negatívot viszi. Azért kötöttem oda, mert ugye két elem kell egyik a végfoknak, a másik pedig a vevőnek. Ezt olvastam a szövegben , hogy két táp kell, de ott ugye külön jelöli a vevő és a végfok tápját. Esetleg lehetne egy elemről is működtetni a rendszert? Így aztán csak HF árnyékolásán lehetne vinni a mínuszt.
Köszönöm.
Igen, ezt én is tapasztaltam, hogy nagyon érzékeny vevő, mert ha már 1 mm -rel arrébb mozdítom már meg is változik a gerjedés hangja.
Megcsináltam a változtatásokat, így már nem gerjed. (Lesz kép is majd...)
Most már szerintem beindult az oszcillátor, mert susogást hallok a hangszóróból és ha mellé teszem a kis FM rádiómat, akkor megváltozik a susogás hangja, de nem gerjed be. Ha tekerem a P1 potmétert , akkor már majdnem bejön valamilyen adó, a potméter teljes végállásában. Emberi hangot hallok, de csak egy pillanatig. Próbáltam játszani az L2 tekercsel, de nem juttatom eredményre. Gondolom, hogy a C7 -es kondenzátoron kellene emelnem. De mennyit körülbelül? Majdcsak a siker útjára lépek, amit köszönök nektek! A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Remek! Alakul ez, csak mint érezni fogod, itt kezdődnek azok a gondok, amiről a legelején írtam emlékeim szerint. Szelektivitás, frekvencia stabilitás, sávszélesség gondok. De tanulásnak épp jó. Vagy olyan alkalmazásba fejleszteni ahol mindez a hátrány nem gond.
Először csak egy adó jöjjön be rajta, hogy tudjam , hogy működik azután már szerintem megérte megcsinálni.
Jó lenne egy olyan megoldás, amelyben a visszacsatolás alkatrészeit könnyedén ki lehetne cserélni. Mert , akkor szerintem könnyebb lenne meghatározni értéküket is. Ugye ezeket kivezetni nem célszerű.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
A kis FM-rádión is változik a suhogás?
Igen azon is változik, el is hangolódik az állomás, amikor odateszem a vevő mellé.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Potik tekerőire műanyag szigetelő gombokat érdemes rakni, vagy ha tudod akkor hosszabbító műanyag csövet rakjál rá (~ 20- 30 cm vastagabb szívószál filctoll erősebb műanyag lemez darab ...stb) Így kevésbé viszed bele a kézkapacitásod hatását.
Rendben ki fogom próbálni. A szívószál jó ötlet.
Egyszerű URH légi sávos egyenes vevő leírás.Hátha kedve lesz valakinek hozzá !
Amolyan "fiók söprő" áramkör. Airband rx Leginkább ACARS digitális pozíció üzemre ajánlgatják. A két RF fokozat összesen kb.: 15-30 dB-nél többet nem erősíthet , gerjedés veszélye miatt. A dióda ~ -6dB A hangfrekis előerősítő tranzisztor ~ 35-40 dB IC ~ 30-40 dB Összesen kb.: ~ 70-90 dB lehet az összes erősítése. Ennek az egyszerűbb RF pre amp nélküli verziója több helyen felbukkant már : egyszerű airband rx (inkább URH jelnyomozó így mint vevő , mert csak valószínűleg a reptéren/repülőgépen működne, térerő azért kell neki).
sziasztok! mi a jó beállatás sdr dongleval ?sávszélesség .am stb.
124.100 jönnek.
Egy kicsit fellendítem a topikot.
Újra a fejembe vettem, hogy építek újra egy légi vevőt. Megtaláltam a következő kapcsolást. Szerintetek működhet?
Szia!
Akár még működhet is, de egy ilyen bemeneti sáváteresztő szűrőt esélyed nincs műszer nélkül behangolni.
Sajnos műszerem az nincs hozzá.
A 10,7 MHz -es szűrő, gondolom jó FM rádióból is. A T1 tekercsnek pedig, én úgy gondolom, hogy egy FM rádióból kitermelt piros színű tekercs jó lenne. Egyébkét az NE602 helyettesíthető lenne esetleg NE612 -vel? Végül pedig az 1n270 dióda , helyettesíthető lenne D9B diódával?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2017
MC1350 -ed van? Mert ezt lesz nehéz kiváltani.
Igen, a jövőhet folyamán megrendelem, a HAM bazárban kapható.
Viszont a varikap diodakat nem tudom beszerezni.
Ez ugyan SMD, de jő lesz helyette.
Bővebben: Link
Rendben, veszek ilyet is. De esetleg itt nem található olyan varikap amely jó lehet? pl: BB139. Könnyebb lenne cserélni, ha kell.
A 10,7MHz-es szűrő jó a rádióból bontott.
NE602 helyett jó az NE612-es, a D9B dióda is jó. Varikapnak jó a HAMbazáros BB565 vagy a BB521 is.
Rendben, lassan meg lesz az összes alkatrész hozzá. De azért vannak itt még kérdések a kapcsolással kapcsolatban.
Először is , nem tudom, hogy az L4,L2 és az L6 gyári tekercsek -e? Továbbá még az sem világos , hogy az L1,L3 és az L5 tekercsek milyen vastagságú huzalból kell elkészítenem. A T1 tekercs helyére jó lenne ilyen típusú tekercs? Ez a szám van az általam bontott sárga tekercs házán: SW1 1083B. Sajnos amit bontottam rádióból, piros színűt, annak nincs meg a középső kivezetése. Illetve az R1, R2, R3 potméterek B vagy A típusúak? A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2017
A T1 helyére az általad linkelt 42IF jó. A bontott tekercsnél azt nézd, hogy hol található az eredeti alkalmazásában. Ha a 10,7MHz-es KF részen akkor jó.
Az R1 és R3 potik A, az R2 B tipusú legyen. A rajzon L1, L3, L5 tekercsek elkészítésére vonatkozó utasítások hiányosak ezek alapján nem kivitelezhető. Mindjárt számolok neked egy másik bemeneti szűrőt, inkább azokat az értékeket vedd figyelembe.
A képen a szűrő paraméterei.
Az eredeti rajz pozíciószámozására lefordítva: L1:16nH L2:640nH L3:5nH L4:640nH L5:16nH C2:100pF C3:2,2pF C4:330pF C5:2,2pF C6:100pF A tekercseket légmagosra tudod elkészíteni 0,8-1mm átmérőjű CUz huzalból egy 5mm-es fúrószárra tekerve. A neten találsz méretező programokat pl. A szűrő tekercseit precízen elkészítve, nagyon rövid kivezetésekkel és lehetőleg SMD kondenzátorokat használva, a nyákon a csomópontokban réz "szigeteket" kialakítva a vonalak helyett. Még így is kicsi az esélye műszeres behangolás nélkül a szűrő megfelelő működésének. Esetleg fontolóra lehetne venni az induktivitások kiváltását gyári SMD induktivitásokra, a legközelebbi szabványos értékűre. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |