Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
555-ös riasztóval(autós) lenne egy kis gond. Miután rákötök egy 9 V-os elemet(polaritásra ügyelve) az ic elkezd melegedni ( tegnap sajnos mire észrevettem, már eléggé érdekes szaga volt ) Mielőtt kicserélném az ic-t szeretném megkérdezni, hogy mit ellenőrizzek a kapcsoláson mielőtt újra megpróbálom müködésbe hozni. Rajz mellékelve Válasz(oka)t előrre is Köszönöm! Jocoo
Ez az áramkör elég szerencsétlenül van tervezve. Miért kell fojton járatni az oszcilátort? Nem lett volna jobb a reset lábat ellenállásal felhúzni a + -ra és a kapcsolókkal azt földelni?
Hello!
- Ezek a fokozatok fázist tolnak, kb. 1kHz felett. - A "+Out" azt jelenti, hogy a kimenőjel fázisban van a bemenő jellel. (1kHz-ig 0fok) - A "-Out" pedig, hogy a kimeneti jel fázist fordít. (1kHz-ig 180fok) - Hogy mind kettőt megépíted, vagy sem, azt neked kell tudni. (De szerintem túl sokat ne várj tőle.) Ha mondjuk egy sztereo erősítő egyik csatornájár kötöd az egyik fokozatot, másikra a másikat, akkor meghallgathatod mit csinál. 1kHz felett átrendezi a hangképet. De biztos nem ez a funkcója. - Ic lehet bár mi, így TL072 is. A kapcsoláshoz úgy is kettős tápfesz kell. (pld. +-6...12V) - T0 az a késleltetési idő, azaz 128usec - Fp a törésponti frekvencia 2487Hz (-3dB-es pont) üdv! proli007
Ha megkérhetlek rá ( vagy bárki mást), hogy áttrajzolná nekem,amire gondolsz akkor nagyon megköszönném.
Hello!
Valami alapvető gáz van, mert a kapcsolás jó! De Hubának igaza van, elég béna. üdv! proli007
Szia!
A tranyó bázisába, mindenképpe kell osztó, mert az Ic kimenete nem tud felmenni addig, míg a tranyó lezár! üdv! proli007
Lehet igazad van bár legjobb tudomásom szerint az 555 nem nyitott kollektoros, két fet kapcsolja a kimenetét. Másképp nemtudom hogy müködhetnének az 555-el épitett kétledes villogók sem ahol az egyik led a föld, a másik a pozitív ág fele irányul.
Hoppá valamit azthiszem közbe mégis benéztem. Most nem vagyok biztos de ugyemlékszem hogy az 555 kimenetét reset állapotba a kimenete negatív, ami fojton nyitva tartaná a tranyót és lesülne a hangszoró. A kimeneti fokozatot is kicsit át kell ezesetben variálni.
Hát az ICL7555-en biztos Fet van, mert a CMOS technológia. De a sima NE555 kimenete inkább hasonlít egy TTL IC kimenetéhez.
És egy Led nyitófeszültsége minimum 1,5V (RED). De láttunk már néhány "nem egész korrekt" kapcsolást! (Na milyen diplomatikus voltam?) üdv! proli007
Annyi bajnak, annyi baja van!
A RESET jelre, ha jól emlékszem, a -Q kimenet "H" szintre kerül. Ja, és a kitöltési tényezővel is gond lesz! üdv! proli007
Ha a reset negatív akkor a kimenet alacsonyszinten van. Szimuláltam eggyet proteusba. Diódák nélkül tudtommal az alap kitöltés 50%
Közben megnéztem a RESET jelt, teljesen igazad van! (Nem szoktam használni szinte soha, mert nem tetszik hogy nem hiszterézises a bemenete és a jelszintje sem a legjobb. Valószinűleg az tévesztett meg, hogy reset jelre általában a Q-negált logikai "H" szintű)
Viszont a kitöltés, az nem így van. A kitöltés attól függ, hogy mennyi idő alatt töltődik-sül ki a kondi. Itt ha megnézed, akkor a töltés a 100kohm + 5,6kohm-on keresztül történik. A kisütés pedig csak az 5,6kohm-on keresztül, mert a DIS láb alacsony szintje süti ki a kondit. Amíg a kondi töltődik, a -Q kimenet "H" szinten van (itt kb. 1msec). A kisütés alatt, a -Q kimenet "L" szinten van (itt kb. 56usec) A kapcsolás, pont úgy lett kitalálva, hogy az ismétlődi freki kb. 1kHz legyen, ugyan akkor a hangszórón, a kitöltés miatt, csak kis áram follyon. Az NPN tranyóval megfordul a helyzet. üdv! proli007
A kitöltésben igazad van :yes: köszönöm a felvilágosítást.
szasztok,
Kerestem, de nem igazán találtam topicot. Szóval arról kéne infó, hogyan bánjak az IGBT-vel? Ha tudtok jó linket...azért köszi. Munkapont beállítás meg ilyenek. Vagy kezeljem úgy, mint egy MOSFET-et?
sziasztok
azon gondolkoztam hogy nem e lehetne építeni egy erősítőt ami pl 10wtól 50 vagy 100wattig állítható teljesítményű lenne? van vkinek vmi ötlete?..gondolom ha a bemenő feszültéget csökkentem akkor a teljesítménye kissebb lesz de valami más ötletet keresek..tudnátok segíteni?
Ez mire lenne jó? Nagy erősítő tud kicsit is szólni, szerintem a tervezetednek semmi értelme.
Az a helyzet, hogy ahoz legalább 35v körüli trafó kéne, mert ekkora terhelésen nem könnyü az eredö kb 25v ból /váltó/ felfelé egyenirányitani ugy, hogy a telyesitmény megmaradjon.
Sziaztok.Mi az a dimmer???
köszi
Bővebben: Link
Söt ez még jobb Bővebben: Link....de nagyvonalakban hivhatjuk elektronikus áram szabálysó kapcsolonak. Nem telyesen jó forditásban
a dimmer olyan fénytechnikai eszköz, amely gyakorlatilag egy áramkorlát. a rá kötött lámpák teljesítményét/fényét lehet vele szabályozni, egy megfelelő DMX-es vezérlőpulttal.
kösz mind kettőtökn ek a gyors választ.
szívesen. ha bármilyen fény vagy hangtechnikai kérdésed van, akkor tudok segíteni.
Hali! Ha egy kapcsolásnál azt irja, hogy max +-18 V kell, akkor azt azt jelenti, hogy max egy 2*9 V-os szimmetrikus trafot rakhatok? -Vagy ez a 2*9 volt azt jelenti, hogy +-9 vagy +-18? -Vki vilagositson fel evvel kapcsolatban
Udv!
a +-18V azt jelenti, hogy maximum egy olyan, szimmetrikus trafót használhatsz, ami 2*~12 voltos - ebből lesz egyenirányítás után kb 18 volt DC. (pontosabban 12.7 VAC a max)...
üdv
Egy kérdés miért van az hogy terheletlenűl a tápról lejövő max 26 v le megy 23, 24 v-re s egy idő után vissza megy 26 v re.? A bejövő oldalon 37 v van de még azt is furcsálom hogy hová lessz az a 10V + ami a bejövő öldalon van. Lehet hogy én tóltam el valamit? A tápban lm 317 illetve 2n3442- tranyo van a 2n3055 helyett mert nem találtam ithon ilyet s 5ohm helyett 5,1 5w van? A választ előre is löszönöm
Hello!
Mi az, hogy hiányzik 10V amikor itt valami stabilizátor van. A kimenő feszültség, nem lehet akkora mint a bejövő! Illetve mennyinek kellene lenni? És a 37V az egyen, vagy váltó?..... Esetleg egy rajz, vagy hivatkozás, mert így nem elég érthető a problémád. (számomra) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |