Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   204 / 3998
(#) bbalazs_ válasza raver hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Sorbakotsz egy ellenallast, aminel 4x akkora az ellenallasa, mint a jelenlegi cuccodnak.

De te valoszinuleg nem ezt szeretned, szerintem fogalmazd meg pontosabban a kerdest, akkor tobbet tudunk segiteni.
(#) sprofan válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Akkor inkább előveszem a titkos fegyvert
Ez meg megmarad majd "valamire".
Köszi hogy próbáltatok segíteni.
Még1 hülye kérdés:
Akkor ha mégis megpróbálok letekerni belőe, akkor az áramerősség változatlan marad ugye?
(#) kocici17 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Még egy gondolat... Ha ezzel a csökkentésböl adodó árammal /veszteség/ akarsz füteni otthon az más tészta.

Namost ez EI vagy toroid mert nem ugyan az ....bár amit elötte irtam az igaz mind kettöre.

Fentebb írtam hogy EI
Amúgy nyáron elég meleg van itt... nam kell fűtés
(#) kocici17 válasza raver hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Ez simcs egymáshoz túl közel....mekkora az áram? az alaphelyzetben.. persze kb 35V höveszteség 40V on az nem semmi....ezt /mivel azt irtad, hogy az áram ne válrozzon/nem egyszerü, és közel jársz spofan ötletéhez..... persze ehez tudni kéne az áramot az 50V os és a 10V os /out/ ágon. Nem biztos hogy megéri.

Nem egészen igy müködik, mert tudni kellene egy halom dolgot róla. Ámbár ha csak letekersz róla akkor minimális lesz az áram veszteséged . /persze mindig a feszültség és a voltonkénti menetszám valamint az áramsürüség fügvényében.....Ha telyesen letekered a secundert, és nagyobb keresztmetszettel mész akkor a vasmag fügvényében/ mivel nem tudom milyen/határok közt nagyobb áram is lehet a jelenleginél.

Okés, holnap megbontom leírom a jelenlegi sec/pri átmérőt, meg a mag keresztmetszetét. Aztán meglátjuk hogy mi lessz, meg szétnézek még mert van ithon egy rakás trafo.

Mit akarsz csinálni ???? Ha megmondod akkor könnyeb segiteni.
(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

tehát nem lesz semmi gond, ha BCE-helyesen forrasztok be egy BC182-t . köszi.
(#) Frankye válasza idavid hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Pontosan így van. Szívesen.
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Ápr 10, 2008 /

Szijasztok!

Meg szeretném kérdezni hogy ez milyen kondenzátortípus. (elvielg műanyagfóliás kondenzátor MPP) s hogy merre lehet ilyet kapni. Monitorban volt és eddig sehol nem kaptam ilyet. (Ez csak egy mintakép nem ilyen méretű kellene, csak a fizikai kiépítése ilyen).

Köszönöm

396.jpg

(#) Dudus válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

A HQVIDEO árul ilyet.
(#) sprofan válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Már semmit
Nem lehet megbontani, olyan trutyi van rajta mint amivel a toroidokat szokták kiönteni műanyagba.
Elmenetem a beszerző helyemre
Talátam 2db egyforma 25V Ac 5A trafót (toroidok)
Itt ez a kapcsolás Ha egyenirányítjuk meg puffereljük a feszt kb 30-32V jön ki. Viszont az 5A -vel egy kis bibi van, mert a szerző azt írja hogy max 3A. A Graetz hídban lévő diódákon és gondolom a 2N2219 -on kívül mit kéne még lecserélni, hogy működjön 5A -en?
köszi
(#) Csovi hozzászólása Ápr 10, 2008 /

HAlii!
Lenne egy +/-2*18 V-os (300mA)szimmetrikus trafom.. fel szeretnem hasznalni egy subfilter s egy erosito meghajtasara. Nem tudna valaki kuldeni egy olyan rajzot amivel a +-18V-ot egyeniranyitom( azthiszem pufferelni is kell), ez megy az erositohoz, es mas vezetekeken keresztul megint a +-18 V-ot stabilizalom ugy kb +-12V korulire(+ pufferelem) s ezt egyeniranyitom ami megy a subfilterhez. Egyaltalan megvalosithato ez? Vagy jol mondtam? Hja s vmi biztositek is kellene
Udv
(#) proli007 válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Szia!

Nem tudom hol kapható, de rossz PC tápban a félhíd és a kondiknál van ilyen típus. Egy lesést megér.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Szia!

Kissé össze-vissza fogalmaztad meg a kérdést.
A trafóról váltó feszültség jön le, a +-18V-ot mer már nem kell egyenirányítani. Pufferkondi persze kell. (ittpld. 470uF)

De ha ez megfelel: (bár nem tudom itt szerettél vola biztosítani?)

üdv! proli007

KETTOS12.jpg

(#) Csovi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Koszi a rajzot!
-Ugy gondoltam, hogy ugye a trafo 2*18 V-ot ad le de ez meg valtakozo fesz. Ezt egyeniranyitanam hogy legyen vhogy +-18V egyenaram s akkor meg vhogy a rajz szerint kellene csinaljak +-12V feszt
(#) Csovi válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

ehhez kellen a +-18 V ez a max neki..

erosito2.gif

(#) proli007 válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Hali!

Akkor sajnos elő kell neki stabilizálni, mert a Te trafóddal, egyenirányítás után, kb. 24V feszültség lesz a pufferben.

Valami más trafó, jobb lenne, mert ez az erölködő csúcsban, max. 4,5A-t vesz fel. De zene közben, is ez kb. az 1/3-ada, azaz 1,5A, effektívben kb. 1A. Ez azért messze van a 300mA-től! (és akkor ez csak egy végfok)

üdv! proli007
(#) jdani válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Helló. ez hány W-os is? 40?
(#) kocici17 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Mérd meg a trafo nyogalmi feszültségét./váltó/
ehez képest Ohm-ikus terhelés esetén /javasolt/ Ohm törvény alapján ki lehet számitani az ellenállást ami 5A áramot hajt.
Ezután a kiszámitott ellenállásal megterheled a trafót, és méred az áthaladó áramot és az eredö feszültséget. Innen már könnyü áttekinteni, hogy mennyire birná a trafó az általad kért 5A áramot.
Ha a hajtófeszültség nem esik egységnyit /válróáram-Ohmikus terhelés, akkor egyenirányitás és bufferelés, után jó az esély.....Most 30v körül van a trafod secundere /váltó/ mekkora egyent akarsz csinálni. Azt már tudom hogy 5A- tudnia kel sztabilban,/egyen/ de mekkora feszültségen....Persze a trafó nem változik.?????
(#) Csovi hozzászólása Ápr 10, 2008 /

Koszi a valaszt akkor utananezek egy masik trafonak
(#) Csovi válasza jdani hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Hat azt nem lattam rajta azt hiszem nincs feltuntetve.. de ehhez kellene min egy 50 w-os trafo
(#) Csovi válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

egy olyan 17 max +-18 V egyent szeretnek csinalni
(#) lajcsi18 hozzászólása Ápr 10, 2008 /

Hello mindenkinek!!Lenne egy-két kérdésem!!
az első az lenne hogy hogyan lehet egy egyenes vezeték mágneses térerősségét kiszámolni??
A másik pedig a villamos térerősség kiszámítása 2 azonos felületű fegyverzet között illetve 2 ugyanolyan hosszúságú egyenes vezeték között!!!
Válaszod előre is köszönöm!!
(#) kocici17 válasza lajcsi18 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Az electrotechnika alapjai /tananyag-- il. szakkönyvtár...én másképp hivom./ tanköny .... Bocs a reklámért.. ORSZÁGOS MÜSZAKI kÖNYVTÁR ÉS DOKUMENTÁCIOS KÖZPONT............
(#) kocici17 válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Csovi nem ismerem a felkészültségedet, de szivesen elmondom ,mert pocsék iró vagyok . a gondolataimat. Ma tuti nem mert dolgozom . de szerintem , ha nem akarsz heggesztteni a LE transzformált feszültségböl, ami ------> törvények ..akkor nem gond.De ha körülnézel itt a HOBBIELEKTRONIKÁN akkor sok olyan topic van ami nagyon nagy segitség.
(#) Rafaell hozzászólása Ápr 11, 2008 /

Helloka!
Találtam egy túl egyszerű kis Delay effektet , és szeretném összerakni!
Amit nem értek az a bal és jobb oldali rajz.... szóval mindkettőt meg kell építeni vagy nem?
Az egyiknél OUT+ a másiknál OUT- szerepel, ez mit jelent? És az IC mondjuk TL072 vagy milyen legyen? Feszültség talán 9-12V lehet. De az ábra alatti magyarázatot sem igazán értem.
Légyszi segítsetek! Előre is köszi.
(#) sprofan válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Ez nekem kínai volt... úgyhogy elvittem valakihez aki lemérte, azt mondta hogy terhelve 24,2v 4,38A AC.
Tehát ehez kéne átalakítani az áramkört. Jó lenne ha olyan 28-30V-ot 4,5-5A-t tudna/egyen/. Azt tudom (vagyis ha jól emlékszem) hogy a diódák xV 3A -esek, ezért azokat alapbó cserélni kéne, a 2N3055 15A-s tehát akkor ez marad(gondolom). A TL081 -ek maradhatnak, de mi lessz a = BC548, 2N2219, BC557 tranyókkal? Ezek körülmit kéne, ha kéne változtatni?
Következő: »»   204 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem