Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   205 / 3998
(#) jocoo hozzászólása Ápr 11, 2008 /

Sziasztok!
555-ös riasztóval(autós) lenne egy kis gond.
Miután rákötök egy 9 V-os elemet(polaritásra ügyelve) az ic elkezd melegedni ( tegnap sajnos mire észrevettem, már eléggé érdekes szaga volt ) Mielőtt kicserélném az ic-t szeretném megkérdezni, hogy mit ellenőrizzek a kapcsoláson mielőtt újra megpróbálom müködésbe hozni.

Rajz mellékelve

Válasz(oka)t előrre is Köszönöm!

Jocoo

riaszto.gif

(#) huba válasza jocoo hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Ez az áramkör elég szerencsétlenül van tervezve. Miért kell fojton járatni az oszcilátort? Nem lett volna jobb a reset lábat ellenállásal felhúzni a + -ra és a kapcsolókkal azt földelni?
(#) proli007 válasza Rafaell hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Hello!

- Ezek a fokozatok fázist tolnak, kb. 1kHz felett.
- A "+Out" azt jelenti, hogy a kimenőjel fázisban van a bemenő jellel. (1kHz-ig 0fok)
- A "-Out" pedig, hogy a kimeneti jel fázist fordít. (1kHz-ig 180fok)
- Hogy mind kettőt megépíted, vagy sem, azt neked kell tudni. (De szerintem túl sokat ne várj tőle.)
Ha mondjuk egy sztereo erősítő egyik csatornájár kötöd az egyik fokozatot, másikra a másikat, akkor meghallgathatod mit csinál. 1kHz felett átrendezi a hangképet. De biztos nem ez a funkcója.
- Ic lehet bár mi, így TL072 is. A kapcsoláshoz úgy is kettős tápfesz kell. (pld. +-6...12V)
- T0 az a késleltetési idő, azaz 128usec
- Fp a törésponti frekvencia 2487Hz (-3dB-es pont)

üdv! proli007
(#) jocoo válasza huba hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Ha megkérhetlek rá ( vagy bárki mást), hogy áttrajzolná nekem,amire gondolsz akkor nagyon megköszönném.
(#) proli007 válasza jocoo hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Hello!

Valami alapvető gáz van, mert a kapcsolás jó! De Hubának igaza van, elég béna.

üdv! proli007
(#) huba válasza jocoo hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Konkrétan ez az elképzelésem

ne55.JPG

(#) jocoo válasza huba hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Köszönöm
(#) proli007 válasza huba hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Szia!

A tranyó bázisába, mindenképpe kell osztó, mert az Ic kimenete nem tud felmenni addig, míg a tranyó lezár!

üdv! proli007
(#) huba válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Lehet igazad van bár legjobb tudomásom szerint az 555 nem nyitott kollektoros, két fet kapcsolja a kimenetét. Másképp nemtudom hogy müködhetnének az 555-el épitett kétledes villogók sem ahol az egyik led a föld, a másik a pozitív ág fele irányul.

Hoppá valamit azthiszem közbe mégis benéztem. Most nem vagyok biztos de ugyemlékszem hogy az 555 kimenetét reset állapotba a kimenete negatív, ami fojton nyitva tartaná a tranyót és lesülne a hangszoró. A kimeneti fokozatot is kicsit át kell ezesetben variálni.

Hát az ICL7555-en biztos Fet van, mert a CMOS technológia. De a sima NE555 kimenete inkább hasonlít egy TTL IC kimenetéhez.
És egy Led nyitófeszültsége minimum 1,5V (RED). De láttunk már néhány "nem egész korrekt" kapcsolást!
(Na milyen diplomatikus voltam?)

üdv! proli007

Megint modositva.

ne5552.jpg

Annyi bajnak, annyi baja van!

A RESET jelre, ha jól emlékszem, a -Q kimenet "H" szintre kerül.
Ja, és a kitöltési tényezővel is gond lesz!

üdv! proli007

Ha a reset negatív akkor a kimenet alacsonyszinten van. Szimuláltam eggyet proteusba. Diódák nélkül tudtommal az alap kitöltés 50%

Közben megnéztem a RESET jelt, teljesen igazad van! (Nem szoktam használni szinte soha, mert nem tetszik hogy nem hiszterézises a bemenete és a jelszintje sem a legjobb. Valószinűleg az tévesztett meg, hogy reset jelre általában a Q-negált logikai "H" szintű)

Viszont a kitöltés, az nem így van. A kitöltés attól függ, hogy mennyi idő alatt töltődik-sül ki a kondi. Itt ha megnézed, akkor a töltés a 100kohm + 5,6kohm-on keresztül történik. A kisütés pedig csak az 5,6kohm-on keresztül, mert a DIS láb alacsony szintje süti ki a kondit. Amíg a kondi töltődik, a -Q kimenet "H" szinten van (itt kb. 1msec). A kisütés alatt, a -Q kimenet "L" szinten van (itt kb. 56usec)
A kapcsolás, pont úgy lett kitalálva, hogy az ismétlődi freki kb. 1kHz legyen, ugyan akkor a hangszórón, a kitöltés miatt, csak kis áram follyon. Az NPN tranyóval megfordul a helyzet.

üdv! proli007

(#) jocoo hozzászólása Ápr 11, 2008 /

Köszönöm a segítségeteket

A kitöltésben igazad van :yes: köszönöm a felvilágosítást.
(#) MaxPower hozzászólása Ápr 11, 2008 /

szasztok,

Kerestem, de nem igazán találtam topicot. Szóval arról kéne infó, hogyan bánjak az IGBT-vel? Ha tudtok jó linket...azért köszi. Munkapont beállítás meg ilyenek. Vagy kezeljem úgy, mint egy MOSFET-et?
(#) totti91 hozzászólása Ápr 12, 2008 /

sziasztok
azon gondolkoztam hogy nem e lehetne építeni egy erősítőt ami pl 10wtól 50 vagy 100wattig állítható teljesítményű lenne?
van vkinek vmi ötlete?..gondolom ha a bemenő feszültéget csökkentem akkor a teljesítménye kissebb lesz de valami más ötletet keresek..tudnátok segíteni?
(#) Imi65 válasza totti91 hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Ez mire lenne jó? Nagy erősítő tud kicsit is szólni, szerintem a tervezetednek semmi értelme.
(#) kocici17 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Az a helyzet, hogy ahoz legalább 35v körüli trafó kéne, mert ekkora terhelésen nem könnyü az eredö kb 25v ból /váltó/ felfelé egyenirányitani ugy, hogy a telyesitmény megmaradjon.
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 12, 2008 /

Sziaztok.Mi az a dimmer???

köszi
(#) kocici17 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Bővebben: Link
Söt ez még jobb Bővebben: Link....de nagyvonalakban hivhatjuk elektronikus áram szabálysó kapcsolonak. Nem telyesen jó forditásban
(#) idavid hozzászólása Ápr 12, 2008 /

a dimmer olyan fénytechnikai eszköz, amely gyakorlatilag egy áramkorlát. a rá kötött lámpák teljesítményét/fényét lehet vele szabályozni, egy megfelelő DMX-es vezérlőpulttal.
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 12, 2008 /

kösz mind kettőtökn ek a gyors választ.
(#) idavid válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

szívesen. ha bármilyen fény vagy hangtechnikai kérdésed van, akkor tudok segíteni.
(#) Csovi hozzászólása Ápr 12, 2008 /

Hali! Ha egy kapcsolásnál azt irja, hogy max +-18 V kell, akkor azt azt jelenti, hogy max egy 2*9 V-os szimmetrikus trafot rakhatok? -Vagy ez a 2*9 volt azt jelenti, hogy +-9 vagy +-18? -Vki vilagositson fel evvel kapcsolatban
Udv!
(#) idavid válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

a +-18V azt jelenti, hogy maximum egy olyan, szimmetrikus trafót használhatsz, ami 2*~12 voltos - ebből lesz egyenirányítás után kb 18 volt DC. (pontosabban 12.7 VAC a max)...
(#) Csovi válasza idavid hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

oke! koszi
(#) adax01 hozzászólása Ápr 13, 2008 /

üdv
Egy kérdés miért van az hogy terheletlenűl a tápról lejövő max 26 v le megy 23, 24 v-re s egy idő után vissza megy 26 v re.?
A bejövő oldalon 37 v van de még azt is furcsálom hogy hová lessz az a 10V + ami a bejövő öldalon van.
Lehet hogy én tóltam el valamit?
A tápban lm 317 illetve 2n3442- tranyo van a 2n3055 helyett mert nem találtam ithon ilyet s 5ohm helyett 5,1 5w van?
A választ előre is löszönöm
(#) proli007 válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /

Hello!

Mi az, hogy hiányzik 10V amikor itt valami stabilizátor van. A kimenő feszültség, nem lehet akkora mint a bejövő! Illetve mennyinek kellene lenni? És a 37V az egyen, vagy váltó?.....

Esetleg egy rajz, vagy hivatkozás, mert így nem elég érthető a problémád. (számomra)

üdv! proli007
Következő: »»   205 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem