Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2019 / 2533
(#) pjg válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Mérd meg az EI vasmag méreteit. Szélesség, magasság, vastagság. Ebből lehet következtetni a teljesítményére.
(#) tothbela válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Bocsáss meg, nem tudom miért hittem hogy toroid, talán mert most tekerek egy példányt. Primer ellenállást, szekunder ellenállást viszont tudsz mérni.

Nagy általánosságban egy 10 ohm primerű traffancs 100 VA körül van. Pontos értéket ne várj, mert ugyanaz a trafó egy zárt dobozban tűző napon nem egyenértékű egy ventillátorral szellőztetettől.
(#) zotya1983 válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Az hogy oké hogy azt keresel de nem jó fórumtémában erre van a kereső, akár az intelligens is, egyébként a válasz hogy nincs hozzá manuál...
(#) Pafi válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

(76-27)/(27/1,5)=2,72 Ohm a teljes szekunder eredő ellenállása. Ezt kb. 27 ohm átlagos terheléssel illik leterhelni, kisebbel csak rövid időre. Így a leadott teljesítmény kb. 0,9*762/27=192 W. De rövid időre túlterhelhető, úgyhogy 2*150 W zenei teljesítményt meg lehet célozni. Főleg akkor ha a két oldalt ellentétes fázisú jellel hajtod.
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Mindig az a téma kerül előre, azt látják, amelyikbe írnak épp. Tehát lehet, hogy évek óta senki nem foglalkozott egy témával, de ha írnak bele feléled. A kereső alapján ki lehet választani, hogy melyik témába illik.
(#) Lacaboy válasza Pafi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Köszi a választ. Lehet marhaságot kérdezek, de passzív PFC-t lehet betenni a trafó elé?
Lenne bármilyen előnye?
(#) pjg válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Az mi?

Ja! Fázisjavítás. Tök felesleges.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) trickentrack válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2017 /

Én ezt értem, szép és jó. Viszont nem egyszer jáltam már úgy, hogy a saját témájába írtam valamit ahol napokig nem érkezett válasz. Utána ugyan azt megkérdeztem az "Elektronikában kezdők kérdései" topicban és lám 10 percen belül kaptam 2 választ.
Na, de mindegy ez az én meglátásom és ne itt offoljunk, mert ez tényleg nem ide való.

@zotya1983 Rendben, köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) Pafi válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Szívesen!

Lenne előnye, mivel úgy kicsit növekedne a trafó termikusan limitált terhelhetősége, viszont a passzív PFC teljesen elrontaná a feszültségstabilitást, ráadásul nagy és drága lenne.
(#) Naszrai hozzászólása Aug 23, 2017 /

Sziasztok!

AB osztályú erősítőhöz készülő tápegység egyenirányított feszültsége +/-45...48V köré fog esni.
Viszont a végfokokhoz +/-40V-nál többet nem akarok engedni.
Ezt a néhány volt többletet hogy lehetne redukálni?
Kicsit esetlen megoldásnak érzem sorba kötni mindkét tápágba néhány darab nagyobb teljesítményű diódát, melyeken feszültség esne. Van esetleg erre valami bevált módszer?
(#) pjg válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

A trafó szekunder menetszámának csökkentése.
(#) latyakosa válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Ha szekunder oldalon a tekercsek nem közösítettek akkor egy átersztő tápot is lehet építeni, mint pl itt.
(#) Lacaboy válasza Pafi hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Esetleg aktív PFC járható út?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Ez nem erősítő hanem trafó téma. EI mag esetén ha ki van töltve teljesen az ablak, akkor nem sok megoldás marad, le kell tekerni a szekunderekből ha lehet. Toroid esetén már lehet hozzátekerni egy keveset a primerhez. Előtét alkalmazásával csökkenni fog a kivehető teljesítmény, a feszültségejtés a szekunderen dolognak pedig nagy lesz a vesztesége.
Mindazonáltal hacsak ez nem valami nagyon speciális végfok, akkor teljesen mindegy neki hogy 80 vagy 90V tápfeszt kap.
(#) tothbela válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Gondolom az LM3886-ok táplálásához kellene. Bár nem a legpraktikusabb, de lehet hozzá egyszerű áteresztő stabilizátort építeni. Hűtés annak is kell.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Jogos, költözök, oda teszem fel a további kérdéseket.
(#) Pafi válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 23, 2017 /

Járható, csak kérdés hogy merre szeretnél menni rajta. Attól függ hogy mit szeretnél elérni. De nem tartom valószínűnek hogy olyan célod van amihez érdemes PFC-t építeni.
(#) Lacaboy válasza Pafi hozzászólására (») Aug 24, 2017 /

Szia! Megmertem a szekundert, 0.9Ohm az ellenallasa.
(#) Pafi válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 24, 2017 /

Egynek vagy kettő együtt?

Az eredő kimeneti ellenállásba a primerről (áttétel négyzetével arányosan) áttranszformált ellenállás is beleszámít. Együtt adják ki azt amit az első mérésed mutatott.
(#) tothbela válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 24, 2017 /

Amit Pafi kiszámolt, az a teljes transzformátor szekunder tekercsére áttranszformált (nem tudom hogy kell helyesen nevezni) ellenállás. Ez tartalmazza a szekunder huzal ellenállását amit meg is mértél, ezzel sorosan kapcsolódik a primer tekercs ellenállása, ami nem egyezik meg annak az ohm mérővel mérhető ellenállásával, hanem azt osztani kell a primer/szekunder menetszám áttétel négyzetével. Valamint ott van még a vasveszteség, mert hát nem tökéletes a csatolás a primer-szekunder között. A mágneses erővonalak igyekeznek elszökni a vezetők alkotta hurok elől, a vasmag meg megpróbálja visszatartani őket. Nagy duzzogva a primer, a szekunder, meg a vas egyenlően osztozik meg a veszteségen. Ez a három ellenállás sorosan kapcsolódva adja ki a 2,7 ohmot.

Pafitól meg elnézést kérek, hogy belepofátlankodtam.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2017 / 1

Nem kell elnézést kérned azért hogy segítesz!

Viszont a vasveszteség (örvényáram és hiszterézis veszteség) az párhuzamos jellegű, nem ide számolandó. Ami soros, a csatolás elégtelensége miatt, azt szórási reaktanciának hívják és induktív jellegű, de a kifejezetten szóró trafónak tervezett kiviteltől eltekintve kis-közepes trafók esetén ez 50 Hz-en még elhanyagolható.

A szórási erővonalakat a vasmag nem próbálja bent tartani, azok csak a tekercs geometriájától (és a primer-szekunder gerjesztéstől) függnek. A szórás külső rövidre záró réz szalaggal tartható bent.
(#) Naszrai hozzászólása Aug 24, 2017 /

Sziasztok! Muveleti erosito tapellatasat a vegfokhoz tervezett trafo egyeniranyitott feszultsegerol szeretnem taplalni. A +/-15V-ot zenerek allitanak elo egy kis "csavarral": elso lepcsoben a +/-40V lenne lehozva 1-1 zenerrel +/-24V-ra. Ezt kovetne a 2. Lepcso: a +/-24V lenne a masodik zenerekkel +/-15V-ra csokkentve. Eltekintve attol hogy van-e ertelme, hogyan lehetne ezt meretezni? A szukseges aramerosseg 2db Opa1612 aramfelvetelet kellene hogy fedezze.
(#) Pafi válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

A műveleti erősítők kimenetét terhelő áram elhanyagolható?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Vagy kerítenék erre a célra egy nyáktrafót, vagy áteresztő tranyókkal (fetekkel) oldanám meg, azokat hűteni is tudod, és nem kell annyi zéner.
(#) Naszrai válasza Pafi hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Mind a negy csatorna 10kohm, vagy attol nagyobb ellenallasra fog dolgozni.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Ragaszkodnek a Zenerekhez ha lehet.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 25, 2017 /

Sziasztok. Vettem egy rosz 1980as évekbeli DUAL CV 1600 erősitőt és nem működik. Az egyik oldal elszolta magát és még be sem kapcsol. Restaurálni szeretném és elsö körben ki vettem a végfokot belőle. Találtam rajta sok kiégett dolgot, de viszont van olyan tranzisztor benne amit nem tudok beszerezni. A kérdésem az volna hogy mivel lehetne helyetesíteni. Melékeltem a kapcsolási rajzát az eredeti pdfből. A kérdéses tranzisztor páros pedig a végfok meghajtó páros BD420 BD419 100v 1amper 10watt 75MHZ válaszotokat előre is köszönöm.
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Köszönöm a kiegészítést. Nem erősségem a transzformátor elmélet. Viszont az a harmadik valami ott van, csak nem tudom mi a neve. Tegnap rámértem egy kis trafócskára, amit a napokban tekertem (fűztem, mert toroid). Primer: 230V 29,5 ohm. Szekunder: 14,6V 0,16 ohm. Valójában ez 4 független szekunder, amit csak a teszt erejéig párhuzamosítottam. 3,07 ohmos terheléssel esett 10%-ot a szekunder feszültség. Ez terhelten 13,14V. A primer áttranszformált ellenállás 29,5/((230/14,6)X(230/14,6) durván 0,12 ohm. A 4,28A 1,46V feszültségesést eredményezett, ami 0,34ohm teljes áttranszformált szekunder ellenállást jelent, amiből a primer+szekunder együtt 0,28ohm. Valahol még hiányzik az a 0,06ohm, aminek nem tudom a nevét.
(#) Naszrai válasza tothbela hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Ez nem a vasmagban "tűnik el"?
(#) steelbird válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 25, 2017 /

Szia.
A zéneres söntstabilizátorok nagy hátránya a rossz hatásfok. Melegedő soros ellenállások és zénerek...
A soros ellenállást a várható maximális áramfelvételhez kell méretezni. Ha viszont ettől kevesebbet vesz fel a műveleti erősítős áramkör, akkor a többlet áram a zénereket fogja fűteni.
Ha ragaszkodsz a zénerekhez, akkor inkább egy áteresztő tranzisztoros zéneres stabilizátort készíts hozzá.
A két ic minimális áramfelvétele nagyjából 15mA. Plusz a kimenő áramok. Bőven elég egy-egy áteresztő tranzisztor a tápágakba. Kevesebb a tápzaj, terhelhetőbb a táp.
Következő: »»   2019 / 2533
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem