Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   455 / 581
(#) tdi75 válasza em hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Ja, meg még valami. Van nagyon sok retro feelingű cuccuk. Szénszálas lámpa utánzattól a ledes utánzatig minden és némelyik bitang jól néz ki.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 15, 2017 / 2

És itt a videó az elkészült készülékről,
Bővebben: Link
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Gyönyörű hibátlan munka!
Komolyan mondom élvezettel figyeltem minden egyes mozdulatot.
(#) em hozzászólása Szept 15, 2017 / 2

A CB24 telefonok részben porcelán számlappal készültek. Most kezembe került kettő is ahol a porcelán erősen megkopott, a számok részben eltűntek. 1. kép (fém tollszárral tárcsáztak?) Nem tudom volt-e szó róla már, hogy hogyan lehet javítani, én leírom mit tettem. Ez más porcelán táblák esetén is alkalmazható.
Első lépésként alkohollal és benzinnel tiszítottam, a zsír le is jött, de a kopásban maradt a sárgás elszíneződés. Ezt klóros fehérítővel bekenve, pár perces állás után sikerült eltüntetni. Utána ismét alapos alkoholos tisztítás következett. 2. kép.
A számokat alkoholbázisú 0.5mm-es fekete filccel pótoltam. Ez babra munka volt, ügyes kezűek előnyben. Szerencsére ha egy szám nem tetszik, lemosom alkohollal és kezdem újra, nem lehet véglegesen elrontani. Volt szám amit 4x mostam le mire átment a MEO-n. (Egyébként eredetileg sem tökéletesek ezek a zománc feliratok, a kisebb hibák korhüek lehetnek.)
Ezután lakkozás következik. Sajnos még a vízbázisú lakkok is fel tudják oldani az alkoholos filcet, ezért első rétegként vékony akril lakkréteget fújtam rá. Az akril lakk elég kényes, úgyhogy utána vízbázisú fényes parketta lakkal borítottam 2 rétegben. 3.kép
(#) Qju válasza em hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Szép jó estét!
Szerintem érdemes lenne megpróbálni a
"Zselé Lakk - UV fényre száradó körömlakk" -ot.
Sokféle színben kapható és kopásálló kemény felülete ad száradás után.
Nem utolsó sorban tökéletes zománc érzetet ad.
A felülete enyhén domborodó már egy vékony réteg esetén is.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Üdv Janó bácsi!
Tökéletes számítást végzett. Le a kalappal.
Már meg is rendeltem a tekercselő huzalt. Tegnap nagy levegőt vettem és szétbontottam a Standard hál. trafóját. Porlott mindenhonnan a huzalokról a szigetelés. Szerintem ez nem is zománc inkább csak lakkozás volt. Az egyedüli dolog amit a tekercselésből érdemes megmenteni az a fűtőtekercs, és az is csak pillanatpáka fűtőbetétnek jó. De arra hibátlan
Minden menetszám stimmelt. !!!
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 17, 2017 1 / 1

Na ugye. Jó az öreg a háznál 60 év a szakmában eltöltött tapasztalással. Kösz az elismerést.
(#) bbb válasza Qju hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Az a körömlakk nem az igazi. Nekem legalábbis nem jött be. Aluról simán levált kikeményedés után is. De ha játszani akar vele valaki, akkor szívesen odaadom a maradék fehér színűt.
(#) szepi003 hozzászólása Szept 17, 2017 /

Sziasztok! Ma találtam az Egri régiség vásáron egy, iskolai hangszórót kemény 500 Ft-ért minden eredetinek tűnik, csak a fa részét eszi a szú. Hogy tudom kiirtani belőle?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) szikorapéter válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 17, 2017 / 2

Én is ma voltam kint 1000 kemény magyar forintért hoztam egy néprádiót és egy Videoton B746-os telepes rádiót.
(#) Qju válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Gratulálok a jó vételhez! Amúgy irigyellek érte.
(#) szikorapéter válasza Qju hozzászólására (») Szept 17, 2017 / 1

Sajnálom mert nem vagyok nagyonnagy felújító ennek meg rozsdál picit a kávája, a kondikat alulról patkány rágta... viszont a csövek és hangszórók/kimenők jók, lehet ráveszem magam a rendberakásra.... A telepest nagyon sajnálom.
(#) Gafly válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Kiporszívózod a fűrészport (jó, esetünkben inkább szúpor ) a lyukakból. Fogsz egy reklámszatyrot. Beleteszed. Hangya és csótányirtóval befújod. Bekötöd a zacskó száját. Egy hét után dolgozhatsz vele.

Jó kérés, hogy a kicsi lyukakat hogyan tünteted el.

Van benne egy 100 V-os transzformátor és kis "kapcsoló". Ez ne zavarjon meg.
Régi villásdugót se dobd ki, jó lesz az még restauráláshoz...
(#) szepi003 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Köszönöm,ezt megfogom csinálni.
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Minden "mesterfogást" megtalálsz a témában; úgyhogy hajrá!
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Szept 17, 2017 /

Holnap délután készítek róla fotókat, de szerintem a sasszé menthetetlen. A csövek jól néznek ki de telepesből van tartalék dögivel,így pótlás sem gond. Foglalatok menthetőnek tűnnek,kapcsolást már találtam. Már csak kedv kell hozzá nagyon sok...
(#) em válasza bbb hozzászólására (») Szept 18, 2017 /

Ha jól értettem a fehér körömlakkal a lepattant zománcot pótoltátok?
(#) bbb válasza em hozzászólására (») Szept 18, 2017 /

Nem. A fehér körömlakkal feliratozni szerettem volna festett alura. Az UV-val kezelés után is simán feljött. De ha eljössz érte, neked adom a fiolát a maradékkal, játszhatsz vele nyugodtan.
(#) em válasza bbb hozzászólására (») Szept 18, 2017 /

Köszönöm a kedvességed, de fehér lakkal nem tervezek most dolgozni. Az alura nehezen tapad a festék az oxidréteg miatt. Legjobb homokfújással érdesíteni előtte.
(#) bbb válasza em hozzászólására (») Szept 18, 2017 /

A festékkel nem volt gond
(#) tdi75 hozzászólása Szept 19, 2017 / 1

Tudom hogy itt egy kicsit off, de hátha kell valakinek.
Tegnap csináltam egy csévetestet trafónak de egy kicsit elméreteztem. Nekem kicsi lett.
Ha kéne bárkinek jelezzétek, csak ne kelljen postázni mert az egész nem ér annyit mint egy postaköltség.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 20, 2017 /

Ha ebből a papírból csinálod, mindenképpen impregnálni kell, mert nedvszívó. Vagy kend át faragasztóval, vagy lakkozd le valamivel. jó vastagon. Én a 4 (8) sarkát le szoktam vágni, vagy kerekíteni, úgy pofásabb.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 20, 2017 /

Meg fogom fogadni a tanácsot. Ez ugyan az első példány. Prototípus El is csesztem. Nem számoltam bele sem a papír vastagságát, sem azt hogy ha hajtom szabad kézzel és satuval, nem biztos hogy tudom tartani a mérethűséget. Nem is tudtam. Szóval csináltam egy másikat de annak már le kerekítettem a sarkait. Szerintem is pofásabb az.

Viszont tegnap jött egy másik ötletem. Nem sokára a birtokomban lesz egy telepes néprádió.
Egy feszültség sokszorozóval meg tudom oldani az anód tápját?
12 volt kimenet a trafóból, És utána tennék egy ötszörözőt 47 mikrós kondikból. és 1N4004-es diódákból.
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Én nem szeretem a buherálást, de ez magánügy. Rendes tápot kell csinálni, (a néprádió korában teleppótló adapternek hívták) 1.5V fűtéssel, és 80-90 V anóddal. Kell egy kis trafó 4-5 V sec.a fűtéshez, ebből egyenirányítás után lehet egy LM317-tel 1,5 V ot csinálni, és 60-70V secunderrel az anódhoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
(#) wadember hozzászólása Szept 21, 2017 /

Üdv! Megakadtam egy AR612-es pacsirtával. Jelenség a következő: az R9-es 1K-s ellenállás ami az ECH81 anódfeszültségét állítja elő szépen füstölög természetesen emellett vétel sincs. ECH81 EBF89 cserélve (EBF89 erősen szikrázott) C30, C29 hidegítők ellenőrizve sőt le is választva, R7 1,5M rácslevezető is mérve. Minden jó és mégis valamiért nagy áram megy át rajta. Testzárlat nem mérhető sehol. Az ECH81-et eltávolítva is füstölög. Létezik hogy a KF bezárlatosodik de csak feszültség alatt? Csak annak a szekunder oldala van testelve a környéken más semmi.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
(#) kristikoma válasza wadember hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

ECH81 zárlatos. Szokott ilyet csinálni.
(#) wadember válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Ok de az összes? 3-at próbáltam valamint írtam hogy a cső nélkül is füstöl!
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Meg mondom őszintén én sem szeretem a túlzottan nagy buherálást, de most pillanatnyilag nincsen jobb ötletem. Viszont 12 vagy 16 voltos kis trafóm van használaton kívüli.
Igazából egy száraz elemes anód telepet szeretnék, de sajnos már nincs forgalomban.
Talán ha tudnék venni egy jól kinézőt és megcsinálnám cserélhető elemekkel a belsejét az korhűbb lenne. De kipróbálásnak gondoltam a sokszorozót, mivel diódából és kondenzátorból van otthon bőven. Ezen kívül még varázsszemek tesztelésére is jó lehet, vagy ha megépítem azt a kettős triódás vevőt ecc82-vel és egy em84-el amit itt a HE-n már láttam valakinek a hozzászólásában.

De igen a tiszta sor és elegáns megoldás ha trafóval megoldom a tápot.
Ja a csévetestemet amit csináltam beáztattam lakkba. Most szárad. Megjött a tekercselő huzalom is. Lehet hogy a hétvégén legalább a primerjét megtekerem a Standardnek.
(#) fecameca válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Miért pont 12 Voltból akarod sokszorozni? 50 Hz-re egy rakás elkó kell, és megszűrni is nehéz, nem bír 1-2 milliampernél többet. Olyan trafód nincs, ami egyből annyit ad, amennyi kell? De még csak a szekundert áttekerni sem olyan nehéz ügy, kivéve a lemezelés szétszedését. Telepről meg már a régi időkben is tranzisztoros átalakítóval oldották meg, még a katonai rádióknál is. 1 vagy 2 tranzisztor és trafó. Akkor viszont már kár a sokszorozó, hiszen annyi Voltra tekered meg, amennyire akarod.
(#) kristikoma válasza wadember hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Akkor valahol átvezet a test felé. Először nézd meg műszerrel, hogy hol tűnik el a feszültség. Szerintem a KF környékén lesz a hiba.
Következő: »»   455 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem